Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • публикации
    9
  • коментари
    24
  • преглеждания
    4352

19 Май 2016

Евгени

4049 прегледа

Състоянието на опитната ми градина към 19.05.2016г. - задоволително с оглед на климатичните особености през тази пролет.

 

Първите две лехи изглеждат така:

 

gallery_193_18_2821638.jpg

 

Картофите са най-свежи и безгрижно приемат дъждовете. Грахът се губи някъде между тях. Дали си върши работата на пазител от колорадски бръмбар не смея да твърдя, но до сега не ме е навестила нито една от тези гадини.

 

Морковите и лукът съжителстват отлично, което не е новина за мен, защото и миналата година ги сях заедно. Днес за първи път откъснах магданоз за салата и готвене. От спанака се разочаровах, понеже сях повече семе и излезе много нагъсто и прораства, а не образува обичайната месеста зелена маса, но пак има като за готвене достатъчно.

 

Скрих на завет зад картофите няколко корена подарен разсад люти чушки. Прихванаха се нормално.

 

gallery_193_18_2316547.jpg

 

Невенът и хризантемата се чувстват добре в началото на картофената леха.

 

gallery_193_18_2483080.jpg

 

Част от лука покрай морковите замина в салатите. Имам останал малко арпаджик и смятам да го реализирам на овакантените позиции.

 

gallery_193_18_2849880.jpg

 

Тези коренчета невен обозначават границата между морковите и магданоза.

 

gallery_193_18_2566980.jpg

 

Тагетисът е границата между магданоза и спанака.

 

gallery_193_18_242304.jpg

 

Догодина няма да се оливам така със семената на спанака.

 

gallery_193_18_2833317.jpg

 

Доматите от първата партида /сорт "Рила"/ един по един се разболяваха и започнах да ги изкоренявам. Останаха само 8 /от 20/. На празните места засадих друг разсад, но не запомних какъв сорт са. Първите доматчета за годината изглеждат така.

 

gallery_193_18_2131207.jpg

 

Направих още две лехи. Те изглеждат така, погледнато от юг.

 

gallery_193_18_3280907.jpg

 

Погледнато от другата страна /от североизток/ изглеждат така:

 

gallery_193_18_2516740.jpg

 

В третата леха, която засега е най-широка, съм засадил царевица, два вида фасул, патладжани целина за листа, пет вида чушки и бамя. Ето още една снимка от юг:

 

gallery_193_18_1453714.jpg

 

И един поглед от север:

 

gallery_193_18_711218.jpg

 

На долната снимка се виждат патладжан, фасул и царевица. Нещо яде листата на фасула. Той и без това не понесе добре дъждовете. Царевицата не изникна навсякъде. Ще почакам още ден-два и ще пресявам. Патладжаните удържат стоически на всичко.

 

gallery_193_18_1711871.jpg

 

Пред патладжаните съм посадил чорбаджийски пипер.

 

gallery_193_18_2548579.jpg

 

На долната снимка има фасул и пипер. От двете страни на фасула би трябвало да има и царевица но ...

 

gallery_193_18_563944.jpg

 

А тук царевицата е изникнала.

 

gallery_193_18_1820067.jpg

 

Царевицата и единият вид фасул са на западната граница на лехата. на източната граница са другият вид фасул и бамята. Ето как изглеждат към момента:

 

gallery_193_18_3204912.jpg

 

Четвъртата леха е нарочена за домати. В началото ще са няколко сорта, които ми изпрати Ру. Останалата част ще е с безколови сортове. Всички са засети направо от семки. Ако до седмица не дадат признаци на покарване ще считам, че са унищожени от ниските температури и дъждовете и ще пресявам. Лехата, погледната от юг, изглежда така:

 

gallery_193_18_2467852.jpg

  • Харесвам 3


6 Коментара


Recommended Comments

Патладжанът сят ли е или саден? Безкрайно съм впечатлена от "граничарите" ти - такива дребни коренчета, пък как старателно цъфтят, добре са инструктирани ;)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Патладжанът го купих във вида, в който е сега. Засаден е преди 6-7 дни. Добре се аклиматизира. Невенът цъфти навсякъде, където го посадя. Засега си вземам коренчета от комшиите. Догодина ще имам достатъчно. Купих две коренчета тагетис с по две цветчета. Засадих ги преди две седмици. Цветчетата им увехнаха и се показаха нови и при това повече на брой. Едното /червеното/ е "граничар" между магданоза и спанака. Другото /жълтото/ е в лехата с картофите /откъм морковите/. Досега за цветята не съм полагал други грижи освен при засаждането. Сами се оправят прекрасно.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Вече имам поникнали няколко домати от семки. Като за първи опит по този способ си е доста приятно да видя малките листенца над почвата. Стискайте палци да поникнат и останалите.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Какво стана с поникналите домати от семки? 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ситуацията с доматите от семки е сложна с оглед къртичите поражения в лехата и мераците на поповите прасета. От първите поникнали оцеляха около 25%. Втората партида имаше същата успеваемост. Третият път посях само безколовите домати от един конвенционален сорт, за да гарантирам брой корени за плододаване, като еновременно посях на друго место останалите семки от същия сорт за разсад, който да пресадя като последен опит за попълване на последните поразени корени.

 

От семките, които получих от теб, съм ползвал по четири от всеки сорт. Прецених, че е по разумно да оставя повечето за догодина и да направя от тях разсад, за да не се загуби някой сорт преди да съм го опитал и да преценя дали да го отглеждам и в бъдеще. Равносметката по сортове е следната: Бяло биволско сърце - не оцеля; Черно биволско сърце - 1 корен; Зелен гигант - 1 корен; Златен медал - не оцеля; Праскова - 2 корена; Спеклит рома - 1 корен; Черен ананас - не оцеля. Оцелелите са в много добро състояние и се надявам да се развиват и занапред нормално, за да се насладя на скромната реколта от тях.

 

Снабдих се със семки от 6 сорта безколови домати. От тях оцеляха само два корена - Настенка и сърцето на Гъливер. Ако някой от тях се окаже достатъчно атрактивен ще го нароча за основен за догодина и ще се постарая да събера повече семе за целта.

 

Основният сорт тази година е Бонония. Препоръчаха ми го от една агроаптека, защото бил най-родовит от безколовите. Нямам представа дали е хибриден.

 

За всички сортове ще напиша отзиви като опитам плодовете. На този етап мога да кажа, че съм разочарован от най-рано засетите домати сорт Рила. Впечатленията ми за него са, че ако не се пръскат както повеляват правилата на конвенционалното търговско земеделие, плодовете не отговарят на критериите ми за качество. Този извод го правя на базата на наблюдение на моите домати и на същия сорт, засят в още четири двора. Разпитвал съм всеки един от стопаните подробно как ги отглежда.

Споделете коментара


Адрес на коментара

т.е. до тук значи отхвърляме Рила? Аз бих отхвърлил и "Праскова" - за съжаление при теб от другите сортове, които ти дадох или не са оцелели или само по един корен. При праскова единственото, което е по-интересно, че плодовете са с нещо като мъх - подобен на прасковите - иначе при мен са доста дребни и с доста дебела ципа (може би заради големите жеги) - вкусът не е лош, но не е нищо особено. Може и да имам по-специално негативно отношение, защото се оказа, че съм объркал нещо и неправилно съм надписал една част от семена от Праскова като "Нова Зелена Зебра" - и се изненадах неприятно, като се оказа, че съм пълен с праскови и нито една зебра... ;-)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване