Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Градина на шестия етаж

  • публикации
    3
  • коментари
    21
  • преглеждания
    3232

Компостно кафе + първа реколта

mr_nikolov

2180 прегледа

Днес беше ден малко работа да се свърши по моята терасна градина.

 

Разредих доматите (крайно време беше, то стана като гора там) и тъй като нямах къде да пласирам разсада реших, че ще го слагам в компоста - да си гние. Да ама аз от 3-4 дни забелязвам плъзнали едни мушички в тоя компост - ужас. Чета от какво е - много зелен материал и голяма влага. Викам си на акъл "Май не беше толкова влажно що-така се е получило..." обаче изключвам факта, че имаше няколко доста топли дни и най-вероятно се е освободила влага от зеленото. Разрових и викам чакай да проверя влагата как е, а тo поизтекло известно количество течност (компостен чай не знам дали може да се нарече, ама то пък е и разтегливо понятие специално чая какво е) и ако приемем аналогията на мъдростта "Ти си това, което ядеш." и я префасонираме в "Твоят компост е това, което изхвърляш в него.", то моята течност си е баш компостно кафе.

 

blogentry-178-0-42211700-1465758244_thumb.jpg

 

Имам кафе машина и всичкото мляно кафе си отива в компоста, предполагам това допринася за наситения тъмно кафяв почти черен цвят. Тъй като качествата на тази течност са с неясен характер реших да я изпробвам върху един нахут, който имам посят в различни саксийки, просто да видя дали ще оцелее и ако - да, какви ще са ползите / вредите. Разредих го съдържанието сигурно 1 към 10 докато докарам цвят на чай, че да не изгори корените.

 

Метнах аз разсада домати в компоста (1 метър то не знам дали и за разсад минава ...) насипах яко талаш и затворих капака.

 

Тамън се изправям и гледам корнишона, който чакам от няколко дни вече е придобил "търговски размери" и става за беритба.

 

blogentry-178-0-87480800-1465758245_thumb.jpg

 

Имам вече и реколта от моят терасен експеримент! За съжаление тази вечер подтикнат от емоционално неудовлетворение и глад реших да ям пица вместо салата и реколтата не е дегустирана, но утре или другиден ще я пробвам!

  • Харесвам 4


5 Коментара


Recommended Comments

Дегустирах си корнишона: хубав беше, нямаше горчилки и такива работи и беше сочен. Обмислям обаче да мулчирам с нещо защото в горещите дни изпарението на водата е много сериозно. При положение, че капково няма, като ми се наложи да поливам трябва ли да махам мулча и така да сипвам или мога директно отгоре да наливам и то да си се просмуче?

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Сипвай отгоре спокойно! Въпросът за мулча е по-сериозен, какво смяташ да ползваш?

Споделете коментара


Адрес на коментара

Сипвай отгоре спокойно! Въпросът за мулча е по-сериозен, какво смяташ да ползваш?

 

Ами мисля да насипя талаш (че имам и сравнително безболезнно мога да се сдобия с още) обаче се чудя дали да не сложа вестници или нещо друго отгоре щото като е сух и като духа вятър ще го разнесе навсякъде...

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Ако насипеш талаш, опитай се да не влиза в почвата, защото започва процеса по разграждането му, а за толкова кафява маса (въглеродна) ще отиде целия азот в саксиите (ако изобщо стигне). Иначе той се слепва след време и не хвърчи толкоз, пък и твоите саксии са бая дълбоки.

 

На твое място бих мулчирал с окосен райграс...

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване