Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • публикации
    9
  • коментари
    24
  • преглеждания
    4352

17 Септември 2016г.

Евгени

1731 прегледа

Крайно време е да напиша до къде я докарах с опитната ми градина.

 

КАРТОФИ – засадих ги в края на февруари. Първите започнах да вадя в края на май. Добивите са добри. От около 40 броя картофено семе извадих достатъчно, за да имам за през цялото лято и есен. За през зимата ще си купувам балкански, понеже в летните горещини не знам кой сорт е подходящ за зимен картоф. Имаше минимални поражения от попови прасета. Защитата от по няколко сухи клечки от хризантеми, зарити около всяка единица картофено семе не се оказа достатъчна. Обмислям и други методи за защита, но засега не съм избистрил окончателно стратегията за догодина.

 

ГРАХ – засадих го едновременно с картофите с цел да гони колорадския бръмбар. Изникна от половината гнезда и не се разви както очаквах. Причините – зарих го доста дълбоко /10см./, а и до изникването постоянно валеше и една част сигурно е млечасал. Добивите бяха символични и изядени на зелено. Като пазител не се справи на 100%, но все пак задоволително.

 

МОРКОВИ – засадени в края на март. Сорт – Нантски. Добивите са потресаващи. Започнах да ги прореждам за консумация в началото на юни. Площта им е около 1,5 кв.м. / 5м./30см. ивица /. Ядем и раздаваме на комшии и нямат изяждане. Има доста екземпляри с дължина до 25см и диаметър до 7см. Ще има и за зимата.

 

МАГДАНОЗ – засаден веднага след морковите. Площ – 4м/30см. Расте бързо и е вкусен. Ям го пресен в салати и манджи, суша го, раздавам с торби и пак не му насмогвам.

 

ЛУК – набучих един ред арпаджик покрай морковите и магданоза с цел да не боледуват. Бързо направи големи глави и започнах поетапно да вадя за кухнята. Свърши в средата на юли.

 

СПАНАК – засях доста на гъсто ивица 3м/30см. Стана висок и тънък, но пък много крехък и имаше както за готвене, така и за раздаване. Извадих го окончателно в края на май, защото започна да избива на семе.

 

ЗЕЛЕ – засадих 14 корена разсад през юни на местото на спанака. Сега през септември вече готвим от него и правим салати.

 

ЦЕЛИНА ЗА ГЛАВИ – поисках си пет коренчета разсад и ги засадих покрай зелето, понеже съм чел, че е добра комбинация и пазела от някакви вредители. Развива се добре, но се чудя кога да я употребя.

 

ЦЕЛИНА ЗА ЛИСТА – засадих двайсетина коренчета в началото на третата леха. Расте буйно. Ползваме колкото можем и раздаваме.

 

ДОМАТИ – оцеляха осем корена сорт Рила, които още плододават, но ги нападат миризливки и от средата на август повече хвърлям, отколкото ползвам. На местото на неоцелелите засадих някакви големи розови. Вкусни са и миризливките по-малко ги повреждат. Почти приключват с плодовете. Най-зле са безколовите ми домати, понеже на два пъти ги подмяташе буря, а и на кота нула имат много почитатели. От сортовете на Ру и някои други експериментални безколови резултатите като цяло са нулеви. Догодина пак ще ги пробвам, но вече не от семка, а от разсад, и ще ги сея по-рано.

 

ЧУБРИЦА – засадих я между доматите. Вече е изсушена и прибрана за зимата.

 

БОСИЛЕК – два корена се мъдрят между доматите. Не го ползваме в кухнята.

 

ЦАРЕВИЦА – засадих я от семка през май. Поникнаха около 20 стебла. Два пъти варихме по 5-6 кочана. Три пъти правих печена на жар. Останаха мамули по растенията, но май вече не стават за консумация.

 

ФАСУЛ – засях го, за да видя дали не е някой безплоден хибрид. Купувам го за готвене /бял фасул и много вкусен/. Даде си плодове, но е увивен и за да го гледам за добив ще трябва да му мисля висока конструкция.

 

ПАТЛАДЖАНИ – десет корена ми дадоха достатъчно плодове, макар и не много едри. За да имат повече добив изискват малко повече место, отколкото им бях отделил. Догодина – повече.

 

ЧУШКИ – засадих повече, отколкото ми трябват. Чорбаджийски – 10 корена дават много плод, но няма кой да яде толкова. Бели капии за салата – същата картинка. Куртовска капия – малки чушки и голяма врътня докато ги обработваме. Слонско ухо – най добри за печене. Бяла шипка – 10 корена, сравнително слабо люти, но раждат много и съм доволен.

 

БАМЯ – засадих я като на майтап – един ред /червена/ от около двайсетина растения. През ден я бера. Вкусна е. Добавям я сурова /по малко/ към салати с домати или се добавя в манджи. Събрах семе.

 

Догодина ще увелича асортимента.

  • Харесвам 3
  • Мерси 1


1 Коментар


Recommended Comments

Боби Димитров

Отговорено

Браво! Нямам търпение да заживеем близо до нашата градина, за да емулираме твоя успех :)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване