Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Змеюва дупка / Dragon's den

  • публикации
    26
  • коментари
    32
  • преглеждания
    12353

Старт/ Пролог - Септември ще бъде Май ;)

Варела

1250 прегледа

Започвам да си пиша разни неща.. пермакултурни и сигурно много неразбираеми, надявам се полекинка да задобрявам.. и да станат полезни и за други хора.. Предварително се извинявам за многоточията.. но са ми запазена марка.. с две точки ;)

 

От известно време ме гложди много кофти кошмар, че съм грозен консуматор и съучастник в засирането на планетата.. Та в тази връзка от зимата на 2015 започнах отчаяни опити да отглеждам зеленчуци в собствения си двор..

 

В това разбира се има предистория и доста голяма доза ирония.. Какво имам предвид - до около 30-тата си годишнина бях бесен на баща ми, че ме влачи от невръстна възраст по селски мероприятия като копане на памук, косене на трева, бране на грозде, гледане на фъстъци, свинска коледа и безброй други - да помагаме на дядо ми на село.. Дядо ми почина, лека му пръст, на много неща ни е научил с баща ни, а селските мероприятия изместиха своя фокус от село към малка градина от 400 квадрата в покрайнините на Пловдив.. и нея доста си я поработихме и доста домати и краставици изядохме - но сиромашката - с много копане, пръскане и поливане в повечето случай не на време.. та на 30 години казах, край.. повече не.. ранчото Бонанза ми краде от ценното време за почивка през уикенда и ми пречи да бачкам допълнително за мишошката си офис работа и да вадя още кинЧи.. та направих всичко възможно да убедя баща ми, че доматите, които аз произвеждам излизат на себестойност 40 лв./кг. - като си сметна колко пари правя на час + 100% надценка за събота и неделя.. и той кандиса, човека.. остави ме на мира.. засях половината двор с райграс (по-точно тревна смеска спорт) и почнах да кося.. гневно.. и миризливо(на бензин).. но САМОдоволно ;)

 

Баща ми, лека му пръст, почина от рак.. бързо и мъчително.. стопи се и си отиде в ръцете ми.. и офис-мишошката ми работа се обезсмисли.. изсветля и се пропука като пластмаса на слънце.. и сметката за килограм домати произведени от мен вече е съвсем друга - те са безценни.. само за подаряване и споделяне..

 

2016 я започнах от никъде - с четене, разглеждане и проба грешка.. а и все още работата ми изяжда много време и ме дезорганизира, затова ще я броя за "година -1".. за "година 0" съм намислил 2017.. Площта е около 400 квадрата в двора ни и 400 квадрата на около 15 минути пеша (5 мин с колело)..

 

Почнах

  • Харесвам 3


0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване