Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Сред котки и смокини

  • публикации
    29
  • коментари
    27
  • преглеждания
    14557

2015 - Зима

Cucurbita Maxima

1474 прегледа

blog-0713286001427910778.jpgКогато през декември лехите са все още отрупани с хризантеми, а през януари цъфват кокичетата е трудно да усетиш, че има и такъв сезон - зима. Сняг не видяхме, нито дори слана. Градината обаче си караше по план и кротко си проспа трите полагащи й се месеца.

 

Дойде март, а с него и времето за пролетна резитба. Някои от дърветата ни имаха голяма нужда от това, но поради липсата на опит се ограничихме до това да изрежем обърнатите навътре клони и тези, които се промушваха към съседните дворове. Едва ли има по-рошаво и неподредено дърво от смокинята - клоните и растат безредно във всички посоки, старите съхнат, младите се мушат навсякъде, а покрай дънера се източват десетки филизи. Една смокиня отрязахме изцяло, също един бъз, а от гората сливови филизи оставихме два-три от най-големите. За раните от рязаните по-големи клони използвахме овощарска замазка.

 

След дърветата дойде ред и на лозето. Асмите ни заемат доста голяма част от двора - обикалят къщата и продължават надолу покрай оградата, а на втора и трета тераса има изградени конструкции. За щастие съседът ни дядо Славчо е опитен лозар, та имаше кой да ни въведе в това изкуство - рязане на лозе. На пръв поглед изглежда елементарно, защото има само няколко прости правила за спазване, но дали е така (кой, кой ще ми каже?) ще разберем след някоя и друга седмица.

 

От предзимното ни садене резултатите са следните: лукът се развива добре, белият по-добре от червения; спанакът порасна до бейби спанак и реши, че този размер си му харесва; червената детелина образува малки сладки туфички на места.

 

Разрохкахме по-голямата част от първа тераса, засадихме ред слънчоглед покрай оградата, спанак, репички, моркови, праз, рукола, грах, копър, магданоз, девисил, целина, дори чери домати - общо взето, изтръскахме всички залежали пакетчета семена и мулчирахме с грижливо приготвената слама. По долните тераси пръснахме семе от бяла детелина.

 

В последния уикенд на март заложихме картофи под слама на четвърта тераса, посяхме бораго покрай дръвчетата, фацелия; и по метода "храня мравките" - люцерна, лен и мак.

 

035161111.jpg?r=0

  • Харесвам 2


0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване