Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Градинка

  • публикации
    5
  • коментари
    10
  • преглеждания
    5811

Маруля (Lactuca sativa)

Абарис

1917 прегледа

Днес разсадих марулите. Директно в земята. Поразчистих поразорах и разсадих марулките. Първо по една и после по колкото дойде, че ме домързя а и лехата не стигна.

От посетите семена (моркови, репички, лук за зелено, лук и маруля пак) за сега само репичките виждам.

Чесъна от зимата изглежда добре, от главите лук са тръгнали няколко, другите гният.

Пауловниите все още не дават признци за живот.

Съградинаря къртица нещо се е развилнял тези дни, около 10 нови къртичини си направил за поселдната седмица.

И естествено, марулки засях и на произволни оголени места, да видя какво ще стане, оптимист съм макар и да не ми мличи.

 

P3110063.JPG



4 Коментара


Recommended Comments

Не е ли много нарядко тоз чесън? За глави ли ще го чакаш или за пресен?

Споделете коментара


Адрес на коментара

За глави, искам да видя целия растеж, но няма да го оставям да пуска семена щото ако не се лъжа беше китайски, за всеки случай. Аз го набучих набързо щото вече беше много покълнал, да видя какво ще стане.  Видях едно разголено петно на земята и го разкопах със сгъваемата лопатка, после зарових покълналите скилидки и изчезнах. Изобщо не съм му се точил, даже не го поливам, само два - три пъти по малко от как съм го засял.

У нас в саксиите от същия чесън нищо не става. Изстрелва се на горе много бързо и става много кекав с гадни петна по листата. Явно иска повече светлина или по добра почва или и двете.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Пауловнията, с корен или с резници е?
По примцип им е рано още. Моите, където са 6-7 метрови, още не са дали признаци. Ако са резници, вероятно няма да се хванат сега. Ако са с корен, режи ги до дъно, на равно със земята. После като избие, остави само една издънка и оставяй само 3 реда листа. По-долните ги махай, да може да дърпа нагоре. За една година поне два метра трябва да дръпне стебло, ако ги поливаш.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

За чесъна - първата година като садихме чесън, нашия беше дори по-нарядко. Бабата рече - да може да минава мотиката. Муахаха. Все едно някой ще го копае. Кхм. Така де, послушахме я, не го копахме. На втората година беше през 5 см скилидка, всяка втора извадена за ядене на зелено.

При нас полониите не се разлистват преди края на април, даже бих казал май, ако не е много топло. Тая снимка на втори листа е от средата на юни, дръвчето е прясно вкоренен пич, високо 50 см.

7421074392_4ee2a750c3_z_d.jpg

От откършени "пичове", с други думи бъдещи клони, които отчупваш като са 15 см и вкореняваш директно в пръст, до момента съм хванал десетки дръвчета - всичко съм подарил, но и всяка година продължавам да вкоренявам, защото винаги има желаещи. Тази снимка е през август, виж колко добре се чувстват :) Най-големите са вкоренени през май, а най-малките - през юли.

6028832174_b51c876019_z_d.jpg

Тия снимки и двете са някъде от преди 5-6 години.

 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване