Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Сред котки и смокини

  • публикации
    29
  • коментари
    27
  • преглеждания
    14551

2017 - Март

Cucurbita Maxima

2219 прегледа

Тази година нещо ме домързява да си записвам, което естествено води до интересни ситуации като нееднократно засяване на едни и същи площи и какви ли не други глупости. Със сигурност мога да отбележа, че сях три пъти моркови на три различни места, а кейл и репички от моите семена на неопределен брой места. Разсадих и разсада кейл и марули. Преместих част от ягодите от четвърта на трета и се чудя какво да правя с тия на първа, че страшна хлороза ги тресе там, където са. Сях и бораго, лен, нигела, ружи, тагетки. 

32653189574_f32a578777_c.jpg

Чесънът и лукът са като истински тази пролет, даже и спанак има достатъчно. Определено си личи, че е по-влажно. Решила съм да не се скъпя с поливките тази година, и бездруго сметките за вода са смешни. При нас слънцето е предостатъчно, та смятам, че ако и водица има няма причина да не растат нещата.

За съжаление май смокините са измръзнали, много беше студена тая зима. Дано да са само пъпките и само да се разминем с плодовете.

20.3

Днес като за първа пролет имахме първо лято - жегата настъпва. И е толкова сухо, макар и повърхностно сухо, ама като съм хвърлила куп семена и знам ли какво ще поникне. Поливането не помага особено в тия случаи, трябва си няколко дни дъждец и въздушна влажност да има. 

Сях копър, закъсняла работа, ама докато измисля къде да го сея. Днеска сях краставици в буркани и пак копър при тях, ще видим какво ще стане с тия буркани. А 3 тиквички от разсада в кофички са поникнали. Тия дни и пъпеши, и дини ще слагам в буркани, че ме дразнят тия семена, седят от по-миналата година.

Толкова е хубаво и пролетно вънка :) Това ни е всъщност първа пролет тук на село (края на април миналата година се преместихме) и ... ами много е хубаво :))

22.3

Днес сях манголда и някаква японска салата + моркови. Много семена слагат в тия моркови, не мож ги изся човек. И поливах. Малините са тръгнали и ме е страх да не ги изпусна като миналата година, дето изсъхнаха без време. Разни работи никнат, но с тези смесени посявки, дето ги правя ще се мине време, докато се разбере какво точно.

27.3

Сях някакъв хем декоративен, хем ядлив фасул и разни китки със съмнителни имена като газания и диморфотека.

Оплетох си едно плетче под първа тераса. Целият двор вече е като майска пирамида, на стъпала, ма не е лошо - раздвиженко едно такова.

33637687986_5a26358a50_c.jpg

Крушката и дюлята, дето садихме есента се раззелениха, голям сладур е дюлчето.

33637475426_7033767bd1_c.jpg

Повече разсад кейл вътре няма да правя, този вънка е по-голям и силен. С марули пък хич няма да се занимавам, докато не направим оранжерия и тогава ще ги сея есенно. Тиквичките поникнаха, чакам краставиците и чушките, ако благоволят.

 

  • Харесвам 1


3 Коментара


Recommended Comments

Тик, надявам се да не си преименуваш дневника на "Сред котки". Смокините с издънки ли се разсаждат? И има ли значение от сорта, дали расте като дърво с корона или като "храст" с безброй издъннки и кое от двете е за предпочитане, ако се абстрахираме от субективното виждане за външния вид.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Дано не. Аз мисля, че само плодните пъпки са измръзнали, щото самите клони като рязахме си бяха като живи, ма знае ли човек.

Може с издънки, но май по-добре с резници. Със сортовете и техните особености не съм наясно, ние имаме едра зелена, дребна лилава, кръгла невкусна и мъжка :smile: Ако мръзнат зимата, както е в голяма част от БГ - дърво няма как да стане, само храст. Иначе май е както си ги режеш. От дребна лилава имам дърво и храст - и двете си плододават нормално.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Всичко е в резитбата, като с лешника! На Каблешково имаме и от двата чишита, неподдържаните са храст, поддържаните са дърво.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване