Записки (:

  • публикации
    14
  • коментари
    46
  • преглеждания
    119211

22 март 2017

alys

918 прегледа

Началната дата за тази година е 9 януари. Оттогава засях в разсадни табли няколко домата, пипер, краставици и символични бройки марулки, репички, магданоз, корн салата (машето на Боби). Но допуснах груба грешка - оставих ги на студено и засега имам само 8 домата за разсаждане, всичко останало или не е поникнало, или се мъчи. По-късно засях пипер в друга табла, сложих на един рафт на сравнително топло и след като поникнаха, изнесох на по-светло и студено (такива условия имам). Е, в тази табла пиперът поникна перфектно. Но за градината ще сея в корито. Нямам място за толкова табли. В оранжерията сях в началото на февруари, но тази година е по-студено (имаше няколко нощи с отрицателни температури) и там нещата не вървят така, както очаквах.

Вчера преправяхме капковото за оранжерията и уж овцете си пасяха наблизо, в един момент усетих, че са вътре и си папкат сладко лук и спанак (марулките и репичките са невзрачни, за морковите да не говорим, един грах бяха гризнали, опасоха двете китки магданоз) и всичко това за броени секунди. Много са бързи!  

На 19 март засях пак в табли воден лук и праз. Реших да опитам в 198 гнездови. Ако не върви, ще мисля после дали да местя и дали ще успея. Много ми се иска да си направя разсад за праз и не, защото не мога да си купя, а искам да изкача и тази стълбичка в градинарската практика. Засях грах Метеор и сладкия грах от Боби. 

Днес засях домати за градината в 66 гнездови табли. Сложих по 2-3 семки в гнездо. Засях малко лавандула (за спорта). Тази лавандула, за която купих разсад късно есента, не съм сигурна дали ще тръгне. Като отчупя клонче, вътре има зеленко. Успях да засадя почти половината картофи. 

Като цяло градината се пробужда. Касисът се разлиства, малините също, сибирският лук стана за салата, както и няколкото египетски лука (още се броят на пръсти), магданоз и целина от миналата година растат, дори годжито има пъпки. Бебе дряновете от Валерски са добре, борчетата от Антоанета също, дори храстовидният дрян от есента има вид, че ще пусне листа. Готвих кладница два пъти, което все пак е нещо.  Имам почти цъфнал зюмбюл, напъпили нарциси и иглики, подаващи се лаленца. Резниците от рози имат пъпки, но ще чакам да се вкоренят и както посъветва Боби, ще махам шишетата по-нататък. 

26.03.17 Празът в таблите поникна за 7 дни, беше на топло и на високо. Преди два дни засадих лабрадорите и златния изгрев  (разсад  домати от семена, засети на 9 януари), както и краставиците (във фаза втори същински лист или повече) в оранжерията. Две нощи бяха на отворен прозорец, но при прогноза за 1 градус нощна, затворих. В Хобикафето ми казаха да отпиша краставиците. :) Ще сложа нови семена след временното застудяване. Мисля да засадя и няколко домата от по-късно сетите. Не са пораснали много, но мисля, че в оранжерията ще вървят по-добре. Рязането на стъблата не се отрази на общото състояние, поне досега. Видях малко зелен цвят в лавандулите, та както писа Тиквичка, има надежда. :)

16. май    Извод:

В оранжерията може да се сади в края на март. Някои краставици не издържаха, но в средата на май вече има добре завързали Лабрадори и корнишонки. Праза и лука в таблите ги подкъсих още при изнасянето в градината, позарових таблите в земята и засега празът се държи, но не е надебелял кой-знае колко. Водният лук нещо не върви, явно е по-топлолюбив. Лавандулите са ОК, дори имам едно хубаво коренче от семена (другите 3-4 са дребоси).


2 души харесват това


4 Коментара


Охоо, честит дневник! Само хубави работи да пишеш в него :)

Лавандулките от хобикафе (предполагам са същите) започнаха да се раззеленяват преди 1-2 седмици при мен, така че ги почакай още. По-голямата част са се хванали при мен, е, има и някаква фира, но май не много.

Аз малко ти завиждам, че тепърва те чака пролет - при нас вече отминава и идва жега, жега и пак жега...

1 човек хареса това

Споделете коментара


Адрес на коментара

Благодаря, Тиквичке! Лавандулките са от хобикафе, да. Дали не трябваше да ги позатрупам повече с почва? Само ги насадих и леко подрязах отгоре. Както и да е, ще се науча. 

Като садих картофите, намерих два презимували моркова. :) Колкото и да се старая да извадя всички картофи, сега се оказва, че съм оставила тук-там. Връщам ги обратно да "работят" за нас. 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Йее, честит дневник! Най-полезен ще ми е за климатични наблюдения. По това, което си описала до сега, в общи линии при нас е същото като при теб. Интересно, че игликите цъфтяха предната седмица, но нарцисите още не бяха изкарали дори стъбло. Лалетата само бяха наболи почвата...

1 човек хареса това

Споделете коментара


Адрес на коментара

Благодаря, Боби! Дневникът си е дневник, но нали знаеш, че годините са различни и в общи линии трябва да разберем кога да се сади/сее едно растение, според климатичните особености. Миналата година касисът беше направил хубави пъпки в края на февруари, а сега чак към средата на март. Две седмици са, но леко се бях притеснила дали всичко е наред. Всичките пресадени с корен касисчета имат добър вид. Мисля, че се показват някакви предзимни грахчета, но ако се окажат епизодични бройки, няма да се занимавам с предзимен грах и моркови. Имам надежда и за някое предзимно морковче, но обикновено ходя в градината без цайси, то може и плевели да са. Цветенцата ще ги снимам. Днес един зюмбюл почти беше цъфнал. :) Игликите и зюмбюлите ги пресаждах есента от едно място на друго. А купешкият зюмбюл леко се показва от земята. Чакам с нетърпение да си припомня какви лалета и зюмбюл купих. 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход