Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Записки (:

 • публикации
  14
 • коментари
  46
 • преглеждания
  122912

Април

alys

1682 прегледа

8 април

Знаех си, че няма да записвам. И защо ли започнах... Едно ли е, та да го запишеш?! В саксия отвори листа поредният дъб от жълъд. Миналогодишният, след много премествания от саксия в кофа, местен в оранжерията, после обратно вкъщи, после в градината, най-накрая расте в градината (още няма листа). Ама като пиша за дъб, става дума за мини, мини растенийце - около 10 см. Имам засадени домати и краставици ескимоси в оранжерията. Колко издържат на студа, те си знаят, но по-гадното е, че щурците гризат разсадите. Ръсих гранули Коломбо, но явно е било малко или щурците не ги ядат. Нагризаните два домата ги засадих отново, може пък да пуснат корени. Бера по малко марулки, перца от лук и чесън, има по някоя репичка, но като нарежа и листата, си става прилична салата. Всичко това е от оранжерията. От външната балучка режа пера. Има поникнал чесън от останали скилидки в земята. Само ги подредих в редичка, за да мога да прекопая. Сибирският лук е много бърз. Имам магданоз, пораснал в тарелките и трябва да му измисля място в градината (не, че нямам на сто места), но на този вятър и студ не е за работа на открито. Ще опитам фрезии от луковици - поне нещо интересно. Имам поникнали лавандулки от семена, а онези от разсад имат вид, че ще ги бъде. Като цяло всички храсти сега се разлистват, касисът ще цъфти дори. Дрянът от есента има листенца, трите бебе-дрянове изглеждат перфектно за възрастта си. 

 

IMG_20170409_082058.jpg

12 април

Насадих домати, пипер и краставици в оранжерията. Има малко загуби от предишните домати - или попово прасе, или щурци, бе хапва си някой. В такива случаи ММ ме успокоява, че трябвало и другите (в случая разни твари) да ядат, не само аз. :) В градината репичките са поникнали, пресадените марулки се ококорват, дори мисля, че два жълъда са покарали. Вчера и днес чистя с мотика тревата в основната градина и после следва прекопаване. Отядохме се на коприва тази пролет! Голям кеф! 

13 и 14 април

Пикирах доматите за градината.

15 април

Празник, не празник... засях главеста целина в градината до кореновия магданоз. Наръсих доста и ако поникне всичко, не знам как ще прореждам. В таблите, след пикиране на доматите за градината, останаха празни гнезда и независимо дали е необходим разсад, засях слънчоглед, рицин, невен, два вида тагетеси, астри (опитах се да събера от прецъфтелите, но не е сигурно, че съм успяла), летен гербер, нигела, ехинацея, декоративен щир (амарантус) и импатиенс. Преди една-две години не бях чувала за нигела (черен кимион или още челебитка), после си купих за разнообразие на хляба, но не съм се сещала да видя как изглежда самото растение. Привечер успях да отхвърля още малко работа в градината. Остана малко трева, но вече ѝ се вижда краят. Имам лозови пръчки в градината, които дават признаци на живот. Но са сред малините и не знам дали ще оцелеят. Голяма част от малините премахнах още миналата година (не ги одобрих) и насадих други сортове като Люлин и още два, но те не са толкова агресивни, поне засега и кротко си растат на местата. Засях и останалите семена за иглолистни в две кофички от мляко - бор и смърч. 

28 и 29 април

Доматите за градината плачат или за засаждане, или за преместване в кофички. Градината е прекопана частично - има фронт за засаждане на боб, домати и краставици. Още няколко часа работа и ще я прекопая цялата. Като цяло добре се работи (имало е много по-тежки случаи - сега на места се копае добре, на места се лепи много).

Засях трета серия краставици за оранжерията, а каквото остане (ако остане), ще садя в градината. Почти бях забравила пъпешите и дините, та и тях ги засях в табли. Не пропуснах карамфилите, герберите, тиквички няколко сорта. Имам три корена от дългите тиквички, които вече имат вид за засаждане, но няма да бързам, докато се чувстват добре вкъщи. 
Доматите в оранжерията - Лабрадорите са понавързали, дългите ми розови и Паулина се канят да цъфтят. Другите растат, добре изглеждат, но още нямат цвят. Колтучих, че не пропускат да ми създават работа. Онзи Златен изгрев, който измръзна и беше нахапан, се съвзе, особено след като го засадих по-дълбоко (нахапаното да е в земята) - пуснал е колтуци, но засега няма да го пипам, ще видя по-нататък. 

Има няколко корена корнишонки с мини краставички, надявам се да има до две седмици (или когато им дойде времето). Морковите са избуяли на шума, грахът се развива много мощно. Не съм сигурна, че искам да го чакам - има шушулки, но дали не засенчва част от пипера и краставиците, но ще му дам шанс още малко, примерно десетина дни. Ако след този срок, зеленчуците около него не се чувстват комфортно, ще ми се наложи да го махна или поне да го подстрижа. :)

Навън нещата са доста по-назад, но растат. Дори (най-после) видях пъпки по асмата и малко шумичка на върха на едната лоза. Пресадените марули в градината вече изглеждат като у дома си и ако времето се задържи топло, скоро ще дръпнат и те. В оранжерията вече не се удържат и започнах да изскубвам от марулите, защото пречат на следващите зеленчуци. 

От фрезиите поникнаха три (имам надежда да поникнат още) и ги засадих в градината при розите. Там няма да ги пече. Учудващо големи корени правят. 

Червения дъб го засадих на почти постоянно място при други по-големи и после ще видим кой ще остане, ако пораснат всички. Най-големият пресаден дъб има пъпки, но нямам огромни надежди, че ще се хване. 

За протокола - първото лале цъфна на 27 април. 
На новите рози от резници, които са засадени през септември, им махнах шишетата. Гъсениците се опитват да им ядат листата, та ще трябва да взема мерки. Останалите резници са си под бутилките.

На ягодите им махнах найлона. Не се справих с него и за почивка плевих малко. Есента пресаждах ягодите и вече цъфтят, но без да искам дръпнах няколко и се оказа, че още не са се вкоренили. 

30 април

Насадих няколко корена домати. Преместих таблите с доматения разсад в оранжерията. Таблите с воден лук и праз занесох в градината - без подложни табли на подравнено прекопано място.

  

 12 Коментара


Recommended Comments

ама налага ли се да прекопаваш чесъна?! а нещо друго?  заради плевелите ли, или има друга причина? 

 • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Изникнал е на място, което не е определено за чесън. А все пак не е плевел и пресадих.

Споделете коментара


Адрес на коментара

"налага ли се да прекопаваш чесъна?!" - това много ми хареса! :D

Ще ви разкажа една история, може и да съм я казвал вече, но не пречи. Преди бая години си говорим с дядото от далечната рода из карнобатско за чесъна, който гледат в големи количества, въпросната година имаше над 100 квм само чесън, а и стават глави като юмрук.

- Разкажи сега за чесъна, как го гледате?
- Ами! Гледаме го, не го гледаме, то чесъна - сам се гледа!
- Добре, ама няма ни една тревичка около него, плевен ли е?
- Чи плевен ми, кък! Не го ли плевиш, ще го задуши тревата!
- Аха... а като го плевите, копаете ли го?
- Еее, копаем го, кък, тъй ситно-ситно с тесличката, хем плевиш, хем копаеш!
- А с водата как е, предполагам, че не го поливате?
- Я ти пък, как така не го поливаме, то без вода кое расте?!
- Е добре де, защо викаш, че сам се гледа чесъна - то вие хвърляте големи грижи!
- Какви грижи са това - нищо не е, това е песен, ела да видиш за доматите какво става!

 • Харесвам 4

Споделете коментара


Адрес на коментара

аз до сега нищо не съм прекопавал... доматите ги садя със садило за луковици - прави дупка точно колкото да влезе кофичката от кисело мляко. 

 • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Да се фръцна и аз.. ей го и нашия червен дъб.. поне на такова ми замяза дървото от под което есента сбирах жълъдите.. набучени в саксийки през ноември и затрупани в тунелчето на ягодите под снега.. без грам поливане през зимата.. от 9 жълъдчета имаме 2 успех..

20170415_130258.thumb.jpg.4e6dfc6ea9e2cb6f4ce07ece133e05db.jpg

Споделете коментара


Адрес на коментара

И моят, който е в саксия от тази година, явно е червен, защото като бебе му бяха червени листенцата (е, то се вижда колко е червеното). Сега много мощно се развива. Нека минат разните опасни нощни температури и ще го засадя в градината. Ако нямахме овце, щях направо на постоянно място сигурно да засадя. Но има и плюс от това да е в градината, защото ще е на поливни условия. 

 

 

дъб.jpg

Споделете коментара


Адрес на коментара

Оо, дано не му пречат ниските температури - сложихме 9 такива в горичката, събрани и отгледани от синчето. Иначе се казва червен по тая причина:

J_M_IMG0996.JPG

Споделете коментара


Адрес на коментара

Много е красив! Надявам се и при нас да успее поне едно дърво да стане голямо! Мисля, че след като се аклиматизира, няма да има проблем, но поне като за начало не ми се ще да го пробвам. Макар, че миналогодишният показа, че е много жилаво растение, след като успя да покарва листа три пъти - веднъж при поникване, втори път след препичане или замръз, не разбрах и трети път след като го изядоха гъсениците.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Съмнява ме да има проблеми, голяма част от Западен парк е в такива, а и на много други места. Ползва се от системите за озеленяване защото е държелив и красив! На това разчитам и аз де :) Догодина направо налазвам готовите семенаци в Западен, ако успея да изкарам де, че лани с една малка лопатчица нищо не успях (затова и жълъди сега).

 • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

С разпуканите жълъди е много тънка работата, че корена им е много крехък и се прекършва много лесно.. особено първата година.. двугодишни фиданки като, че ли по-лесно се вадят... точно затова жълъди си събрахме

Споделете коментара


Адрес на коментара

Двугодишната фиданка, ако е расла в добри условия, ще има 60-80 см централен корен, който гаранция ще скъсаш при ваденето и никога няма да бъде толкова държелива след преместването. Но определено ще си спестиш време, особено ако имаш под ръка голяма гъстота на семеначета, както е във въпросния парк, десетки на всеки светъл квадратен метър.

Жълъдите се събират най-добре на пролет, защото е минала естествената стратификация. Тогава са разпукани само черупките, но са без кълн все още, та няма опасност за него.

Има и друго. За мен не е важно толкова самото дърво, а образователния елемент - децата сами да си съберат жълъдите, да разберат за черупката, ядката, корена, листата, да ги видят как се показват, да си ги посадят сами в саксията и после в земята. Да видят как някои ще изсъхнат, ще ги изяде нещо, или ще растат по-бавно, а други по-бързо и по-силно. Има ли възможност за урок, не го изпускам.

 • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
 • Създай нов...