Слез най-долу >>

Последните 1000 реда от чата

15:30, 09/12/2019

Славянски: Ние взехме преди няколко години една дробилка, испанска машина, обаче толкова бензин изпива за нищо работа и накрая два чувала или коша wood chips... И така не е ползвана от години.

Славянски: И в последно време клоните отиват в хугел лехи... или за печката. Даже и на една баба носих.

Славянски: Но мулч няма

Славянски: Иначе е масивна машината, и голяма. Стои под един найлон на двора, дано не е заминала. Поне навес да имаше за нея.

Боби Димитров: @Славянски Колко пара и колко кВ е двигателя?

Димо 33: Ей, @Варела, това много освобождаващо звучи, глей как попържаш още. Хубаво е да има такива моменти. :grin:

Боби Димитров: @Славянски Пол и Софи говорят български, но нали, английският им е по-добър ;)

Славянски: Ще те излъжа. Май беше къмм 500-600 лв. ако не бъркам вече. То беше пред 6-7 години всъщност. Сега ще издиря модела. Мисля, че беше ...

Боби Димитров: @Славянски Ракитовицата е уникално растение с това, че понася засоляване и солени почви и се ползва за рекултивация на такива, а отделно понася много високо замърсяване и поради характера си обира бая боклук. Затова и се сади много като "плет" около пътища, които се чистят с луга примерно.

Боби Димитров: Аз съм я проучавал повече покрай търсенията ми за gray water systems, от които се отказах обаче, като се видя, че няма да намерим подходяща стара къща.

Славянски: https://www.youtube.com/watch?v=8R6RhYymFYA такъв тип е, само че 13 коня


Боби Димитров: Еха.... 13 коня за 600 лв... Яката оферта!

Боби Димитров: С това ще мога да обслужвам махалата!

Боби Димитров: Сигурно дъвче по 5 см клони!

Славянски: Не съм сигурен, че беше толкова. Малко ми се виждат.

Славянски: Да, уж и по-дебели, но ножът въобще не беше остър. Не знам, ние като сметнахме разхода за гориво, работата и полученото количество - и се отказахме.

Боби Димитров: Тънете в разкош вие :D А аз тука ходя да рина дробено и ме гледат минаващите цигани все едно съм няква долна пропаднянка :D

Славянски: Преди това съм се мъчил с една чешка дробилка...

Славянски: и два-три дена се разправяш за няколко чувала.

15:47, 09/12/2019

Славянски: но тя беше съвсем малка

Боби Димитров: Е аз такава малка исках да си взема, да... Електричка. Бая сме писали и тук по темите.

Боби Димитров: Просто цената на мулч на чувал е нещо от типа 6-8 лв/50 литра, което е брутал, аз съм метнал 10 кубика само по пътеките само първите 2 години и всичко се разгради само за 1-2 години.

Славянски: И си ги дал тия пари?

Славянски: Дето в Щатско е безплатно?

Славянски: Тази уж испанската беше марка Greencut

Боби Димитров: Не, за тези 10 кубика платих само транспорта и почерпка. Иначе не бих се хванал. За сравнението с безплатното - безпредметно е. В Барселона правят безплатн свирки, но нали.

Славянски: Брей, нещо цената е съвсем друга - намерих я: http://www.greencut.es/producto/biotrituradora-de-ramas-motor-gasolina-420cc-18cv-arranque-electrico-greencut/

Боби Димитров: Ахахаха :D Ясно :D

Славянски: Но не мисля, че е дал 3400 лв.

Славянски: Това ми се вижда абсурдно.

Боби Димитров: От този тип внасят втора ръка от Англия/Германия за по 1000-1500 лева.

Славянски: Не, тази беше нова. Аз съм я сглобявал. Но нещо 600 ми се върти в главата. Но ние делихме парите между няколко човека и не помня това евро ли бяха, лева ли... Ще попитам. Но излиза скъпо. Примерно един резервоар гориво отива за 150 литра трески.

Славянски: И цялата хамалогия.

Боби Димитров: https://www.olx.bg/ad/benzinovi-drobilki-za-kloni-mtd-i-mountfield-CID262-ID7ZDYe.html#ff52252bda

Славянски: Ей сега ми отговориха - 1200 лв е била, точно така.

Боби Димитров: 15 лв гориво за 150 литра мулч, хм, според мен причината е, че сте ползвали много тънки клони. Мощните дробилки са много неефективни с тънък матрял. От дебел излизат много повече.

Славянски: бая са поскъпнали оттогава ми се чини!

Славянски: Depósito de combustible: 6.5 L

Славянски: Толкова е резервоарът.

16:04, 09/12/2019

Боби Димитров: Аз съм бил на обект с фирма, която чисти и ползва 2 дробилки. Една голяма, в която бутат само кастрените по-дебели клони, една малка, в която бутат на снопове тънките клони. Тая голямата пълни камион за два часа.

Боби Димитров: (което включва цялото време по подготовка на матрял, подаване и тн)

Славянски: Според мен с голяма е по-ефективно. А и тия дебелите клони нищо не правеше с тях.

Славянски: И ние си мислехме, че ще излезе евтино, но то ламя.

Славянски: щото клоните тъй или иначе ги имаш.

Славянски: Пък и бързо гният. Иначе за пътеките сме събирали борови кори, които бяха безплатни - няколко курса с малко камионче.

Славянски: Тия много бавно гният.

Боби Димитров: Ами какво да ти кажа, аз още търся оптимума. Например, имам долу към горичката една камара рехава към 5 кубика сухи клонки, които са събрани за 2-3 години от разчистване и кастрене. Това бих го надробил за мулч, но нямам с какво. А не ми е полезно с друго, освен може би хабитат на змия или таралеж... Един ден като порастнат фиднаките, може и лозе да завъдя, ще има бая повече клонки за дробене, но ще са все тънки. Но не гният хич бързо. За проба направих от резитбата 2018 година от плодните дървета една купчина в горичката, е ми седи си..

Боби Димитров: За хугели и тн, не е подходящо в моя случай. За разпалки и тн, нямам чак такива големи нужди. Може би ако имах ракетна печка, но нямам и за сега не предвиждам да имам.

Боби Димитров: Майкъл Филипс казва, че за мулчиране на фиданки е най-добре да се ползва мулч от пресни, тънки клонки. Демек БАШ това, което остава от резитбата (ramial woodchips). И от там ми тръгна търсенето.

Боби Димитров: Повече по темата: https://www.groworganicapples.com/organic-orcharding-articles/ramial-wood-chip-primer.php

Боби Димитров: (поредното интересно нещо от чата, за което нямаме тема)

Варела: е моята не е точно трошачка, а ги "бръсне" на "филийки" с дебелина 1-2 мм.. чич'Мишо в книгата си пишеше, че точно най-добре е да e трошен на фракция 1-2 см.. като на алис дробилката..

Варела: и мойто стриганото не гние толкова бързо.. 5-6 см пласт откарва до следващата година.. при това без да подлагам велпапе отдолу между земята и мулча..

Евелина: Засях семена от японска дюля в две саксии. Да ги прибирам ли на закрито или ще никнат и след зимуване на двора?

Евелина: Преди две години ми изникна домат в презимувала на двора саксия.

Варела: навън май по-добре..

Варела: и аз имам 3-4 "дюли".. ще взема сложа вътре на хладно зад найлона и вън на слънце до стената..

Евелина: Аз едва вчера реших да проверя за какво е цялата врява с японските дюли. На разходката с кучето откъснах от едно паркче с храсталаци две дюли, изядох едната, направих чай от втората и одобрих развъждането на японски дюли (засях семките от изядените) :)

Евелина: семките са от дюли с прасковени цветове , а в двора имам с червени. Предполагам , че това е достатъчно за опрашването.

17:04, 09/12/2019

Боби Димитров: @Евелина Аз моите дори не ги сложих в саксия! Директно вън си беше плодчето на перваза, а другото го откъснах от храста през март някъде :)

Боби Димитров: Но тъй де, добре, че е кучето, човек да иде в парк с храсталаци :D

Боби Димитров: @Варела На Алис е валцова май и ги дъвче, а твоята е с 2/4 ножа и ги филира, нале?

Варела: Точно с 2 ножа и 2 цепки, които би трябвало да ги кършат, ама аз скършено не съм видял досега..

Теди: Виржинска хурмъ!

Теди: Ко прайте, форума? :D

Теди: Пак ли дъвчем клонки :D

Теди: @Евелина, в нашия двор насадих тази година японска дюля, но вай воята е цъфтяща. Съседката ни даде корени, а нейната не дава плод.

Теди: Любопитно ми е дали защото е самичка и не се опрашва. Както и да е, дори само да цъфти, пак си ми харесва :)

Боби Димитров: Еее Тедка начи ние каквото и да дъвчем, ти се не си доволна :D

Теди: Няма таквоз нещо! Винаги съм доволна, когато не става въпрос за камчатки.

Теди: Гледам тема за компоста от Долни Богров. Още не съм се отказала да се омеся със студентите, които чат-пат ходят там.

Боби Димитров: За тия хеномелеси, подозирам продават чисто декоративни сортове, които само цъфтят. Преди години сме на гости в двора (в София) на познати и баш тогава са там озеленители да довършват нещо и ги гледам носят няколко саксийки хеномелеси и се зарадвах и викам - еййй тука ще имате цял жив плет от тия, ще си берете доволно. А момчетата ме изгледаха странно и викат, няма какво да се бере, това не е плоден храст.

Боби Димитров: Аз си затраях щото си викам може да е нещо различно, обаче по-късни години съм ги виждал цъфтят червено, същото растение е.

Славянски: Ще ги тествам флокон роз и камео как са. Но и тия старите храсти ги смятах за декоративни, но като го опраших с друг и се отрупа с плодове. Ако искаш пиши в темата, @Боби Димитров А преди това няколко години един плод нямаше.

Славянски: @Евелина Според мен ще никнат. Аз лично ги чаках да покълнат и някъде март ги слагах саксийки. Не би трябвало да загинат.

Славянски: @Евелина Ако искаш пиши в темата за дюлите.

Славянски: Да не остава в чата (може да копираш написаното)

Славянски: По мои наблюдения и зимата на топло вътре ще никнат и ще имат по-големи растения.

Славянски: цитат от статията дето бях пуснал в темата: "The quince bush produces its fruit without the aid of fertilizer, insecticide, or thinning. Just leave that bad boy alone and come early fall you will be rewarded with a basket full of fruit. Some of the fruits are small, some are big, but all are incredibly fragrant and delicious. Even the ugly orange flowering varieties produce useful fruit!"

17:59, 09/12/2019

Ру®: @Славянски Камчатките, иргите и дюлите ги разнищихте отвсякъде вече - дайте сега за нещо друго - примерно Nanking cherry?

Евелина: сори, липсвах за момент. Нашата японска дюля в двора е едно растение , но преди две години завърза няколко плода, предполагам, че се е случило, защото почти във всеки двор наоколо има по една яп.дюля.

Евелина: приключваме темата за дюлите :)

Ру®: Абе няма лошо да я продължите, ама дайте някоя дюля да си засадя и аз ... та да ми стане интересна темата ;-)

Боби Димитров: Каквато и тема да се нищи, все ще има махнаджии еейй тцтцтцтцтц

Боби Димитров: @Ру® На пролет ме подсети, ще ти дам семенак ако са живи!

Славянски: И аз мога да ти дам семенак, или издънка.

Славянски: Не мисля, че темата е изчерпана. Въобще нямаме кой-знае какъв опит с тия дюли. Тепърва ще се отглеждат.

Славянски: @Ру® Nanking Cherry на тоя етап го чакам да се развива. То не е толкова популярна култура със сортове и прочие.

Ру®: Еми ще ви напомня да ми дадете, пък ако не - колко му е да скокна до япония да си взема... дали ще разрешат в самолета? ;-)

Теди: Бодливи клонки дюля в самолета..... не го виждам.

Теди: Пречат ми краставиците :D


Ру®: @Теди, махни ги вече тия краставици - само скриват красивите ти очи ...

Боби Димитров: Ще отстъпя на Славян, той е по семенаците, като видях каква камчатка семенак изкара, по-висока от моите 3-4 годишни...

Теди: @Ру®, сега си е точно за краставици, зимният сезон е идеален за СПА.

Теди: Няма работа в градина....даже планове не драскам на хартия. Домати ще сея чак на 25 януари.

Боби Димитров: Що толкоз рано??

Боби Димитров: За оранжерия с печка ли се гласиш?

Теди: Тамън ни е тази дата. Идеал петров влизат в оранжерията април без печка.

19:39, 09/12/2019

Теди: Пък и шефът скучае иска да полива разсади :D

Боби Димитров: А къде ги гледаш през това време? Фитолампи взе ли?

Боби Димитров: Нямам идея как може да стане без лампи работата, така че да е по-бързо. Ако ги държа на студено, да растат бавно, е все едно дали ще ги почна на 1 фев или на 15 март, изравняват се към 1 май.

Теди: Ц, гледаме ги в кухнята на прозореца (кухнята е усвоена тераса).

Славянски: @Теди Аз моите домати и да ги посея на 25 януари, и на 25 март да ги сложа - мисля, че горе-долу по едно време ще поникнат. Но обикн. ги сея в началото на март.

Боби Димитров: Южна предполагам? Светлината стига ли им?

Теди: Южна. Температурата е към 19 градуса там. Светлината стига, не се издължават.

Теди: Става здрав разсад.

Славянски: @Теди Видя ли историята дето пуснах за тебе?

Теди: @Славянски, това не е виц. Не съм го чела.

Боби Димитров: Аз пробвах при тъщата една година на остъклена тераса посока югоизток, обаче не е отоплена, в смисъл, има врата към прилежащата стая и терасата е студена. Светлината що-годе стига, но не растат. В хола пък, на същата стена, прекалено топло и растат много бързо и се изтъняват и умират. Няма смисъл.

Славянски: Е, ти искаш да е три изречения. Не е дълъг.

Боби Димитров: @Славянски А бе бая протяжен си е да ти кажа :D

Славянски: @Боби Димитров Мен тука ме засрамват някои баби какви ранни домати изкарват разсади. Обаче те по цял ден до печката. Аз не мога, а и не желая, да поддържам такава температура, щото ще ми отива сума време и дърва за това.

Славянски: @Боби Димитров Вие само късометражни филми ли гледате?

Теди: Според мен тия баби сипват някакви менделееви течности за им расте такъв завиден разсад. Ама никой не казва тайната.

Теди: Казвала съм ви за Майчето -магазинерката на село.

Теди: Тя живее в къща, към която няма никакъв двор - някаква делба е имало между мъжа й и неговия брат.

Теди: Вместо двор имат малко място, което е бетонова плоча. На него е наредила тенекии от сирене, пълни с пръст и в тях сади домати.

Теди: Няма сеитбооборот, няма смяна на пръст - единствено тори веднъж годишно с кокоши шербет.

19:52, 09/12/2019

Теди: И само домати сади, нищо друго.

Теди: Бере си домати на воля за цялото семейство.

Теди: Още не мога да повярвам, че е само кокоши шербет.

Славянски: Тая дума шербет не я знам.

Славянски: Много специално звучи.

Теди: Малко си чел, Славянски.

Теди: Аз пък имах една колежка, горе-долу на твоите години. Тя не знаеше думата "вяло". И тя не беше чела достатъчто.

Теди: В тези случаи се казва - човек се учи докато е жив. Нали така?

Теди: Аз наскоро научих какво означава "холистичен подход".

Варела: Опи, как е..

Теди: Страшно мъгливо :D

Теди: При вас?

Варела: Назобан и тръшнат на дивана.. крем супа от тиква със баница с праз и картофи..

Теди: Трагедия :D

Теди: Аз дояждах вчерашна салата. Освен нея, в хладилника има и една мухлясала сметана. Сега се чудя ако изгреба и хвърля мухлясалото, дали другото става за ядене.

Варела: Мъка.. принуден съм да рисувам автобуси до откат..

Славянски: Това ли е? Аз всъщност за нещо такова си помислих. @Теди https://spisania.rozali.com/ot-kulinaren-jurnal/p17163.html

Варела: В това тежко състояние

Теди: @Варела, закъсал си го :D Разпечатай на децата готови картинки за оцветяване следващия път и си готов.

Теди: @Славянски, рецепта за кокошия шербет ли търсиш? :D

20:17, 09/12/2019

Славянски: Не търся, а намерих.

Славянски: Но можеше малко по-услужливо да отвърнеш...

Славянски: Хайде, да ме няма.

Славянски: Следващия път няма и да питам.

Теди: А, много ми е зор! Сега пък не съм била услужлива. Като се замисля, май наистина не съм :D

Теди: @Варела, тази зима планираш ли да докупуваш разни семена. Търся да си открадна идеи за разнообразяване на пролетните култури в градината.

alys: @Теди, ако е вкусна сметаната, си я яж, без мухлясалото

Теди: Мерси, Алис ..... дали да не взема да я мина все пак термично?

Теди: нещо от рода на морски дарове със сметана на тиган, звучи добре

Теди: Остави я сметаната, кажи, Алис дали ще разнообразяваш културите напролет?

Теди: Имаш ли намерение да ашладисаш някое дръвче?

alys: Ако събера калеми...

alys: Купих семена за лупина, лобулария, кейл и агератум

Боби Димитров: @Теди Ти кажи до момента какво гледа шефа на пролет за ранни култури?

Боби Димитров: Слагате ли грах, нахут, бакла, лук, рукола, спанак, кресон?

Боби Димитров: Микс салатки за бейби?

Боби Димитров: @Славянски За мен температурата за разсада не е толкова проблем, колкото светлината. Трябва точен баланс. Ако е малко по-топло без нужната светлина, разсадът става дълъг, хилав, изсича се. Ако пък е на светло, но няма достатъчно топлина, не напредва и е ненужно да се почва рано. Тук най-ранни разсади правят Алис, Изито и Ру - и тримата са със специализирано изкуствено осветление и отопление. В крайна сметка, Ру, който е най-съпоставим с моите условия, не почва да бере особено по-рано домати :)

Ру®: @Боби Димитров Аз разсад за домати правя в края на март - и ги садя първите 10 дена на май. Затова пък направих разсад за чушки през февруари съм супер доволен. Колкото до специализираното ми осветление - то е от 4 стари луминиисцентни лампи, които изхвърлихме от офиса преди 10тина години ;-)

Боби Димитров: И абонатна станция за парно ;)

Ру®: да - напълно тъчна, без прозорци - това е по-скоро проблем, но нямах възможност в стая с прозорец да го правя. сега като се поразлетя народът и къщата се поопразни мисля да си гледам в стая с прозорци и да имам по-големи успехи :-)

22:35, 09/12/2019

Боби Димитров: Не го виждам като проблем - контролирана среда с постоянна висока температура...

Ру®: и сигурно ще купя някакви светодиодни лампи, които са значително по-икономични.

Ру®: еми тъмнината е проблем

Боби Димитров: Но тъй де, аз затова слагам под найлон март месец и разсаждам първата седмица на май.

Ру®: за доматите съм съгласен и смятам, че така трябва да се прави - все едно дали под найлон или ако е възможно на закрито но светло. за чушките обаче съм убеден, че трябва да се започне от по-рано

Ру®: предишни години съм пробвал с чушки през март - заедно с доматите и никога не съм успявал да видя червена чушка

Ру®: за тая година ще пробвам да насадя рацин из градината - да видим дали къртиците ще избягат - щото имам чувството, че те допринасят за поразиите значително. Някой има ли опит с рицин - действа ли на къртиците?

Боби Димитров: Аз пък наобратно. Всяка година ги почвам рано и мизерни резултати, не става разсад. Обаче тая ги почнах късно и никога не сме брали толкова чушки :)

Боби Димитров: Рицин нямам директен личен опит, но Димо от WasteNoMore ми показа при него челен опит и беше много доволен

Ру®: еми то си зависи много и от годината и времето

Ру®: аз просто направих много хубав разсад - до началото на май - когато ги засадих (чушките). После - по едно време внукът донесе от някакъв пазар някакъв мижав разсад - за който положихме максимално грижи, обаче нищо особено не стана, докато от моя си брахме хубави червени чушки.

Ру®: все едно де - всеки пробва и гледа какво върши работа, аз не мисля, че съм намерил най-оптималния вариант все още.

Ру®: Във всеки случай и чушките и доматите е добре да се садят в градината, когато вече е достатъчно топло - т.е. за моите условия началото на май. Особен смисъл да ги сложи човек април и да ги покрива с шишета, найлони, агривела и други подобни старания да полага - аз за себе си не виждам.

Боби Димитров: И аз! При нас чушките влязоха в земята чак края на май и началото на юни, на два транша. Първите червени чушки бяха чак на есен :) Но каквото - такова, предоволен съм, тази година беше супер за чушките :)

Славянски: @Боби Димитров При мен светлина има, но температурата не е оптимална. Не съм пробвал февруари, но предни години са ми никвали за 3 седмици домати. Последната не правих разсад и нямам толкова пресен спомен.

Ру®: Може значи просто годината да си е била добра за пипера и каквото и да сем правили - и рано и късно разсад и поливане и неполиване - все да си е била добра реколтата, пък ние да си мислим, че от нас зависи ;-)

Славянски: И при мен чушките станаха късно, щото тия в оражерията една квачка им изяждаше листата. Но лютите бяха добре от рано.

Славянски: Където расте папрат почвата дали е кисела?

Боби Димитров: Изрових консервния домат кога сме разсаждали.

Боби Димитров: 18 май първи рунд, ето така е изглеждал разсада: https://photos.google.com/share/AF1QipM0YZ3echNIt9AEwgpDxrFirKuTsd_VPHKQQyNIv_zwVMl9GArOAUn2xAcQQgw5Xw/photo/AF1QipPsmfs-ftxOxwUMraWjcD78j5w_9-EQp8OcFxjC?key=YzRTRHptVEZhLUQyNmc4NGxkRHBYRGtoN0N6VG5R

23:10, 09/12/2019

Славянски: Въпросът ми е, че искам да сложа нещо в тая папрат, но не знам дали ще му е добре там, щото няма да я махам изцяло наоколо.

Боби Димитров: @Славянски В някои от многото сезони на историческите филми за фермите на ББС, мисля, че запалиха една поляна със суха папрат и после я копаха. Това било традиционен метод. Чакай да видим дали ще го намеря.

Боби Димитров: Докато търся https://www.dcnicholls.com/byzantium/ferns/ecol.html

Боби Димитров: E, не успях да намеря кой епизод на кой сезон беше... Жалко.

Боби Димитров: Тук ги имаше преди всичките, освен по тракерите де https://www.youtube.com/playlist?list=PLc9JhVp9B6Crpfu7asBwJZAY87d0iCTYw

Боби Димитров: Но сега гледам повече са ги забърсали

Ру®: @Славянски По принцип папратът предпочита кисела почва.

Ру®: Different types of ferns have specific soil pH requirements within the acidic range, however. Some types of ferns need acidic soil with a lower pH, while others prefer soil that is only slightly acidic.

Боби Димитров: Там затова го палиха, пепелта да добави алкалност и да нормализира нещата, обаче беше яко много папрат!

Теди: Боби, от културните култури съм пробвала еднократно грах-без успех. Бих повторила. Нахут не обичаме, бакла ептен, лук-имаме бол и не пропускаме, рукола-съседката ни бере с торби, но аз не я обичам, спанак-за сефте идната пролет ще берем. Кресон-иска много вода и шефа не му се занимава да го полива, но ще пробвам да го убедя за една лехичка, поне имам семе. Микс салатки за бейби - чудесна идея! Ще напазарувам, че от маруля ме втриса вече.

Ру®: @Теди и @Боби Димитров, а и другите - казвайте какво и кога точно ще правите с изброените култури - разсади ли, дирекнто ли, нещо гледах и слушах за зимна сеитба на семена - директно върху снега или замръзналата земя - да не би и вие това да опитвате?

Теди: Иначе не пропускаме домати, краставици, лук, чесън, моркови, пащърнак, зелен и зрял боб, тиквички, тикви, чушки, царевица, патладжан, ягоди, разни мерудии-копър, магданоз, листна целина, джоджен, чубрица, ако даде Лозан, къпини и май е това.

Теди: @Ру®, абсурд да пусна нещо на снега :) Зазимено е на вилата.

Теди: Даже всяка пролет изпускам да видя кокичетата - гледаме да се разтопи снега и тогава започваме совалките към село.

Теди: Напролет ще преписвам от Боби и Алис, че са ми най-близко до полевите условия :)

Теди: Сега хвърлям по едно око във фейсбук групата за Ашладисване ан Ашламинатора.

Любо Д: Много добър инструмент за следене на облаци и мъгли. Стигнах до извод, че съм избрал добро място, защото обикновено няма мъгла там. https://zoom.earth/#view=42.991081,23.965153,9z/date=2019-12-06,am/layers=labels :)

Любо Д: Ашламинаторът е голяма работа!

Теди: Супер е, наистина!

Димо 33: Тенкю, Любо. Плевен както винаги е в мъгла...

23:43, 09/12/2019

Димо 33: @Теди и при нас подобен асортимента.

Боби Димитров: @Теди Бакла цяла и аз не обичам, обаче има два начина, по който я ядем (ако изобщо децата оставя нещо) - зелени бобчета директно в салата (само бобчета, без обвивката) и песто от бакла (като хумус).

Теди: @Любо Д, пък аз напоследък все угрижено следя друг сайт - https://airsofia.info/ Даже поръчах от Полша две станции. Чакам да ми ги доставят и после ще бера ядове със свързване и регистрация към платформата.

Теди: @Димо 33, трябва да разнообразяваме, че е пълна скука тоз асортимент. За това заразпитвах Алис и Боби.

Теди: @Боби Димитров, кажи честно лигаво ли е пестото от бакла.

Теди: Щото ако се точи аз съм аут :D

Любо Д: Браво @Теди !

Боби Димитров: Оо не, изобщо, знаеш, че сополи не ям аз, ако не са моите си!

Боби Димитров: (и на децата в краен случай, ако изборът е между райска ябълка, бамя и сополи)

Теди: а, добре тогава... може и да пробвам

Боби Димитров: Кресонът не иска много вода, това не е воден кресон, а обикновен, семена от Евелина взех по-лани, но си събираме. На пролет на срещата ще вземеш и го почвай, на нас ни харесва, леко лют и с лек вкус на репички.

Теди: Май и аз получих армаган от кресон. Ще погледна в кутиите. При всички положение ще се разпиша и на пролетната среща.

Боби Димитров: Едни оранжеви семенца, острички

Теди: същите

Теди: като ги описа и се сетих, баш такива са

Теди: хайде отивам да поспя, че утре ще е гърч и трябва да съм стълб на спокойствието

Боби Димитров: Айде, успех и мен ме чака тежък ден :)

Теди: виц за бамя, някой? :D


Теди: или утре за закуска?

23:53, 09/12/2019

Боби Димитров: Изгоря ни хладилника, тиксото ми отлепи латекса, объркал съм бройките на видовете гранитогрес и сега не ми стига единия, а другия е в повече... Изобщо, веселба. Добре, че идва коледното тържество на децата, за екстемна порция стрес.

Боби Димитров: @Теди Бамя за закуска, блякс!

Славянски: Чакай да разлистя наръчника? Май само за пащърнак имам :)

Боби Димитров: Във Ало, Ало имаше за пилотския шлем и стръка целина...

Теди: Става и за целина


Славянски: @Ру® Да, и аз така мислех. Че то това да не се окаже хубаво място за боровинки?

Димо 33: @Теди , освен твоите сях и спанак, нахут, бамя и любимите ми зелеви...

Боби Димитров: https://media.giphy.com/media/l0IybQ6l8nfKjxQv6/giphy.gif

Славянски: Това е една папрат, която става висока и съхне есента. Има черни коренища. А има и друга, която май е вечнозелена.

Боби Димитров: (виц виц виц!)

Теди: @Боби Димитров, аве нали ти си го намерил?! Не го знам за целината и шлема

Славянски: Ако някой се интересува от калеми, бих могъл да снабдя някакви ако идвам към София зимата. Ще видя да опиша сортовете ябълки, някой може да се заинтересува.


Славянски: Аз заспивам и няма да дочакам вица. Отивам навън да копая, барем нещо свърша :)

Боби Димитров: То и аз :D Но в Ало, Ало непрекъснато се споменава, когато немските войници идват "на гости" на сервитьорките! "Оо, полковник, да приготвям ли пилотския шлем и стръка целина?"

Боби Димитров: Въображението е страшна сила! Колко вечери не съм спал в чудене КАКВО ТОЧНО се случва там!


Теди: хайде лека!

Боби Димитров: Смятай маняка отива да копае в полунощ в снега в балкана... И аз си мислех, че аз съм зле с тая супа топчета и сланинка с червено винце и препечен ръжен хляб с извара.

00:02, 10/12/2019

Боби Димитров: Без десерт няма да мине обаче, отивам да намеря лешниковия тахан и какаото...

Ру®: @Славянски Обикновено Папрат вирее на сянка, докато боровинките май искат повече слънце за да раждат по-обилно, т.е. дори и почвата да е добра за боровинки (т.е. достатъчно кисела) не знам светлината дали ще им е достатъчно.

Славянски: Ами не е на сянка.

Славянски: Има сянка от запад само.

Боби Димитров: Има много видове папрат

Боби Димитров: Еее окапах си новата клавиатура с тахан заради тая папрат

Славянски: Споко, вече не е нова :)

Боби Димитров: На Витоша има огромни поляни с папрат без грам дърво и сянка наоколо

Ру®: @Боби Димитров, не си обърнал внимание, че @Славянски е написал, че заспива и чак след това за копаенето, т.е. предполага се, че като е заспал ще копае само на сън... така че пробвай и ти така с яденето - по-икономично ще ти излезе да го изсънуваш само ;-)

Боби Димитров: @Ру® Ти не си у ред, как ще икономисваш от десерт бре, нали искаш всички около мен да са живи и здрави! :D

Ру®: ама ти пак си го изяш - само че на сън, както Славянски с копането .... ;)

Славянски: @Ру® Няма да стане с копането. Но трябваше да изляза на хладно малко, да покрия дупките, че утре заран ще садя... камчатки!

Славянски: Не ми се занимава с буци лед.

Славянски: Те нинджите така спят и копаят.

Боби Димитров: Ааа без такива, от сън спомен няма. Като оня виц... Скъпи айде бе от кога не сме правили секс! Еее как от кога, оня ден правихме! Глупости, няма такова нещо! Как ще няма, просто ти спеше и не си усетила!

Боби Димитров: Ейй че и Тедката легна

Славянски: Ами ще я видим тая папрат. Но аз това се чуди - дали ти прави почвата киселинна, или тя си е киселинна и затова там никва.

Славянски: @Боби Димитров В гаранцията на клавиатурата тахан влиза ли?

Ру®: @Славянски Това е като въпросът за кокошката и яйцето - кво значение има, ако резултатът е кисела почва... сади боровинките и бери!

Славянски: Преди години един приятел беше отворил газирана напитка на друг приятел над клавиатурата. Голям екшън беше.

00:11, 10/12/2019

Боби Димитров: Неа грижи, аз си го облизах и я подмих малко, тя държи на заливане ;)

Славянски: @Ру® Как какво? Ако тя прави почвата кисела, аз ще я изкореня и ще стане некисела. Каква полза тогава?

Славянски: Освен да гледам и папрат.

Боби Димитров: И аз така ги виждам нещата. Правиш 2-3 лехи ВСРЕД папратта и там садиш!

Ру®: и още на 2-3 насаждаш папрат и чакаш да се вкиселини почвата ;-)

Славянски: Единият ми сорт боровинка е самоплоден. Него мога да пробвам.

Славянски: Че тия другите край гората кога ли ще успея да ги сложа. То ми е бая далече.

Ру®: айде и аз ви оставям - отивам да изведа кучето първо, пък после за сънуването - силно се надявам да не е нито копане нито ядене.... Лека! :-)

Боби Димитров: Лека, пуснах и аз документите, мога да отсервирам масата и да полягвам :)

Славянски: Брей: "Орловата папрат може да се използува разностранно. Коренищата й са богати на скорбяла и могат да служат като суровина за производството на лепило, бира и грубо брашно за фураж. Те съдържат също пенливи вещества и в някои страни ги използуват за пране и миене вместо сапун. Листата на орловата папрат са подходящи за постилка в оборите (подобряват същевременно качеството на оборския тор) . А благодарение на своеобразния си аромат и на противогнилостните им свойства с тях могат да се завиват плодове и зеленчуци за по-дългото им запазване. Освен това, когато са още млади, листата могат, след като се попарят, да се използуват за приготвяне на салата. Орловата папрат същевременно е досаден плевел в насажденията от културни растения, които се отглеждат в планинските райони, и много мъчно се унищожава."

Славянски: Традиционни ябълките тук ги редят на словете с папрат помежду тях в трап в земята.

Славянски: https://inews.bg/%D0%9F%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%87%D1%83%D0%BC%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B5%D1%8F-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA_l.a_i.370091.html

Славянски: Има цели ливади, които са в папрат. Но ще се събира за постеля очевидно... Хайде, лека и от мене.

Славянски: Добрутро!

Славянски: Що стана с @Миленка?

Боби Димитров: През годините съм се нагледал на странните неща, които вълнуват хората рано сутрин.

Славянски: Тя беше обичайно на линия.

Боби Димитров: Потопила се е по-дълбоко от обичайното!

Боби Димитров: Как върви копането?

Славянски: Посадих камчатките и пресадих едно дръвче щото беше на неподходящо място. За две години откакто са го сложили, имам чувството, че корените не бяха пораснали хич - ама то нито е поливано, нито плевено.

10:14, 10/12/2019

Славянски: Взех и поука да не оставям растения в контейнери навън нощта преди да ги садя. Замръзнала пръстта и не мога да разделя корените на камчатките.

Славянски: Във вода ги киснах - ама и тя студена. Поизмъчих се.

Славянски: Тази Нимфата от французите е дребна отгоре, но имаше много добре развити корени.

Славянски: Иначе аз вкопавам нивото на едно помещение, което ще се усвоява.

Боби Димитров: Мхм, не е лошо, макар че от корен плод не чакам.

Славянски: И имам да свалям още 15 см. Тъй че копане ще има.

Славянски: Иначе тая папрат я дават, че вирее по-често на кисела почва, та може и да пробвам с една боровинка. Слънце ще има, а и мястото е близо и може и да се полива от време на време.

Славянски: Ти какво ще правиш с плочките?

Боби Димитров: Ами какво, ще ги плащам, то е ясно

Славянски: Нали от единия вид не стигаха?

Боби Димитров: Е баш тия де, ще поръчвам тия дни. А тия, дето са повече...ако успея да убедя качествения контрол за една бяла баня, дори няма да имаме и фира.

Боби Димитров: Ай, отлепям аз, че днес откриваме панаира на книгата!

Любо Д: от тея книги вече ми се повдига.. модерното е да има известна личност на корицата..

Любо Д: Миналта година бях на панаира - нищо за градинарство и пчеларство.

Любо Д: И онзи ден влезнах в книжарница.. Имаше две книги за Стоянка Мутафова, една за Ламбо, за Криско, за 100 кила, за Клинт Иистууд, Мерилин Монро, Версаче и кой ли още не...

Любо Д: Писачите на жълти вестници вдигнаха нивото и минаха на книги :D

Славянски: А, вдигнали те...

Славянски: Пълнеж яко.

Славянски: Едно време хората са имали малко себеуважение да не се занимават с такива книги. Но такава e тенденцията още от кое време:

Славянски: https://www.youtube.com/watch?v=_7Nca5nns6I

10:44, 10/12/2019

Славянски: https://www.youtube.com/watch?v=3HQTNZRmJdg

Славянски: смених втория линк, че оригиналният е с лошо качество

Славянски: Не знам гледали ли сте филма, но е класика.

Ру®: Гледали сме го - хубав филм.

Славянски: Добро. Аз го гледах преди няколко години. Сякаш е по-актуален днес отколкото навремето.

Ру®: Някой готви ли зеленчуци на пара? Ако да - специални тенджери ли ползвате, решетки ли?

Боби Димитров: @Ру® Няма да отговоря без да си пуснал тема ;)

Ру®: @Боби Димитров Нали виждаш, че Славянски се грижи да пуска и да копира ;-)

Боби Димитров: @Любо Д Нали знаеш как е, ако гледаш камъните в реката, никога няма да можеш да отсееш златото. Миналата година имаше огромен щанд на нашия етаж с всякакви земеделски теми, отделно на долния имаше още 2-3 издателства. А има и много детски книги и е пълно с деца, което мен лично ме радва. Има няколко фирми за настолни игри. Хеликон, Бард, Сиела, правят по 30-40% отстъпка, вкл. на английски книги. Лани купих 80 левов албум с твърди корици за 45 лв. Като цяло четенето трябва да се поощрява.

Боби Димитров: @Ру® Демек ти искаш да се поощрява мързела (ти)? :D

Любо Д: браво :)

Боби Димитров: @Ру® Прочее в последните сат снимки, езерцето ти на Княжево вече се вижда от космоса!

Ру®: @Боби Димитров Рибите добре ли са, че не съм ходил от поне десетина дена? ;-)

Боби Димитров: На дъното са, спят.

Боби Димитров: Обаче в двора едно куче... влачи рейс :D :D :D

Ру®: то ако влачи рейс добре, ама по-скоро сигурно ражда кученца - всяка пролет намирам по няколко...

Ру®: къде са тия снимки - в гугъл ърт ли?

Боби Димитров: Earth/Maps са с еднаква база от 2-3 години, така че все едно. Earth ти позволява една доп. функция, която е прелистване назад във времето. С други думи, понякога може последната снимка да е в друг сезон или да искаш да видиш преди какво е било.

Ру®: аха

Боби Димитров: Но говорим за Google Earth Pro, приложението за Windows, а не Google Earth сайта (приложение за Chrome)

12:19, 10/12/2019

Ру®: аз си го деинсталирах от лаптопа, че ми се видя ненужно заемащо място

Боби Димитров: Хм, ами добре :) Не съм предполагал, че дисковото пространство може да е проблем в 21 век...

Ру®: по принцип не е и в момента не ми е, но в някакъв момент очевидно ми е било - май се бях напълнил с някакъв сериал и съм разчитстил, това, което ми се е видяло, че не го ползвам

Ру®: даже още ми стои шорткът, който не води към нищо...

Ру®: иначе и аз съм си играл някога с тоя таймлайн да гледам как са се променяли нещата през години и сезони

Боби Димитров: Мда :) Аз за нашите младежи на полето правя анимация, като всяка година добавям по един кадър ;)

Ру®: @Боби Димитров спомена бордни игри. Препоръчайте някоя! Ние си имаме ден за такива в офиса - оставаме до по-късно и играем, обаче нещо бързо ни омръзват повечето - доста си приличат. В крайна сметка тия дето продължават да са ни интересни са май Диксит и Активити - и двете са свързани с асоциации, а не със стратегии...

Славянски: Някоя фермерска ако има, да може да замени реалния труд с виртуален :)

Славянски: @Боби Димитров Удивих се колко издатели има: http://artsofia.bg/bg/events/2019/12/10/sofijski-mejdunaroden-panair-na-knigata-2019

Славянски: А, разбира се, и тези се намърдали: "413 Свидетелите на Йехова в България"

Славянски: Не ги ли баннаха в Русия?

Славянски: А ПроКредит Банк какво правят там, ако може някой ми каже? Чекови книжки ли дават? Или ценни книжа търгуват?

Славянски: Бих минал, но съм много далече. Няма как да стане.

Ру®: @Славянски Да не би да усещам нотки на съжаление, че не си в големия град? Да не би да ти липсват благините на цивилизацията от типа на театри, книжарници? А може би и супермаркети и молове? ;-)

Славянски: Последният път като бях в книжарница нямаше какво да ми хване окото. Но при толкова издателства на изложението, все има нещо.

Славянски: Иначе моловете са ми безинтересни в по-голямата си част. Все едно и също.

Славянски: Сега видях, че освен ПроКредит, щанд имат и Теленор ;)

Славянски: въобще книжнина отвсякъде :)

Славянски: Но както казва Боби, златото е малък процент и затова е ценно.

Боби Димитров: Flow to stock ratio! ;)

14:11, 10/12/2019

Евелина: На когото не са му поникнали кедрите от семена - може да си купи в контейнер. https://dariknews.bg/regioni/kiustendil/800-zhivi-elhichki-ot-iuzdp-za-blagotvoritelnata-kampaniia-na-mzhg-2201744

Евелина: "Елхите са от видовете бял и черен бор, обикновен и сребрист смърч, ела, атласки кедър."

Славянски: Пет лева за елхичка, но кедрите може и по-скъпи да са.

Славянски: По принцип държавните разсадници държат супер цени, ама трябва да се ходи на място. Това сега е необичайно.

Евелина: @Славянски , "По пет лева от продажбата на всяка елхичка, предоставена от Държавните горски предприятия, ще бъдат дарени за каузата". Дръвчето може да струва и 25лв. , просто останалите ще си ги прибере горското.


Лозан: @Ру® Чак преди малко успях да изчета драмите със сертификатите и доверието, но забелязах, че покрай тези неща се е прокраднало и нещо градинарско, а имено за камчатките и обрязването им :mrgreen: Румба, според мен не е нужно да се чакат 5-10 или 15 години за това кастрене, най-малкото, защото в нашите условия може и никога да не стигнем тези размери на храстите на госпожата от клипчето. Според мен кастренето е важно мероприятие и не бива да се пропуска. Причините са няколко,, но най-важната според мен е да насочиш растението към "правия" път и да му помогнеш, като отстраниш старите и супер разклонени (като метла) клони, които така или иначе не плододават, или поне не обилно, изсъхналите, преплитащите се по такъв начин, че да си пречат един с друг и слабите, които също няма да повлияят положително на реколтата. То в клипчето си е онагледено и обяснено.

Лозан: Според мен, също е важно това кастрене да се прави сега на размер 40-60см, за да формираме добре осветен и проветрен храст и отново през следващата година/сезон, а по-сериозното рязане през 2-3 години. Сега е удачно време за кастрене, защото растенията са заспали и ще е така до края на януари-началото на февруари.

Димо 33: Викаш, под упойка са. :))

Боби Димитров: @Лозан ръкопляск.

Лозан: ...за сертификатите, с риск да възкреся темата, ще споделя следното, с изричната уговорка, че моята позиция е някъде по средата и нямам формирано окончателно мнение по въпроса! Някои от вас сигурно знаят, че преди 7-8 години с едни приятели се хванахме да кандидатстваме по програма "Млад фермер", като за целта наехме за 10 години 10дк. земя под стената на язовир Огняново и я сертифицирахме за БИО. Това ни струваше 750лв./година само за 3 от тези декари, т.к. с краставици, като култура и био сертификат покривахме точките и можехме да участваме. Няма да се впускам в излишни обяснения какво стана или не стана... Условието (поне тогава) да сертифицираш една земя, като БИО беше да не е работена от поне 15г. и да се води пасище/поляна/мера... Това го покривахме и явно друго не се е наложило, защото с/у определена сума имахме сертификат и познай!

Лозан: Отиваме да орем, пускаме трактора и започват да излизат едни парчета асфалт от 5 до 50см, железа, пластмаси... Оказа се, че тази поляна е била бившата строителна площадка за язовирната стена и дори един бивш генерал участвал в строителството ни показа снимки от онова време... Та така със сертификатите за БИО ;) Уточнявам, че вероятно не всички са такива, но все пак и такива има.

Боби Димитров: @Лозан Това щеше да лъсне на първата от многото проверки, които ви предстоят, ако бяхте продължили ;) Ако си чел внимателно, си видял историята за кантариона ;)

Боби Димитров: Освен това, при вас най-вероятно не е бил био сертификат, а сте били в преход към био, който период се изисква в момента и е 3-5 години според типа насаждение.

Лозан: При проверката на продукцията може би, но при проверката на почвата, геоспектралния анализ (което ми се виждаше фантастика тогава) явно не, което е дори още по-гадно...

Лозан: в преход да

Лозан: тогава мисля беше 2-3 години

Лозан: но важното, е че ни взеха паричките и издадоха хартийката :)

Боби Димитров: Ако няма нищо проблемно в продукцията, вероятно няма и в почвата, или тази култура не го натрупва в себе си.

Боби Димитров: Специално спектралния почвен анализ хваща тежките метали перфектно, за това нямай съмнение ;)

15:44, 10/12/2019

Боби Димитров: Но да ти кажа честно се радвам, че не са се получили при вас нещата, защото е вероятно да беше станало набълбукване от типа Аферата Кантарион и да го разберете когато вече е късно.

Боби Димитров: Аз лично ако се захвана със земеделие някой ден, не бих се занимавал изобщо с био сертифициране, но това не е защото нямам вяра на лабораторията или сертификата, а защото не съм фен на концептуално ниво. Мисля, че трябва да е обратната системата, да има Лайнян сертификат и да се издава ПО ПОДРАЗБИРАНЕ на всеки, който не работи възобновително земята. И като идеш в магазина не да питаш, кое е био, а да видиш, че всичко е Лайняно и си преценяй...

Боби Димитров: Но за много хора, вкл. мои приятели, е немислимо да не се сертифицират, защото иначе продукцията им е на практика непродаваема в София и Пловдив и Варна без този сертификат и ако искаш разумна цена за труда си.

Боби Димитров: Както е известно в човешката история, на всяко движение има контрадвижение. На Лайняните зарзавати - био. На биото - антибио неверниците. В САЩ има такова движение, beyond organic, което също има вече свои анти-фенове, ест съставено от органик-сертифицирани фермери.

Боби Димитров: Така че пълно щастие няма, но важното е да има развой, прогрес, подобрение.

Боби Димитров: До преди 15-20 години никой не говореше широко за това, а в момента е голямо движение и се мисли и работи много в тази посока. Което няма как да стане от раз, иска се супер много време и работа и усилия.

Боби Димитров: За мен основен проблем е във възприятието, хората виждат нещата като монолитни, завършени и крайни. Нещо като паметник. Докато те са повече като едно дърво, непрекъснато расте, развива се, променя си формата и посоката.

Боби Димитров: Някой като ругае био сертификатите нека има предвид, че всяка година се въвеждат нови изисквания, променят се към по-добро, тестовете се разширяват и тн. Изнамират се и биват одобрени нови мерки за растителна защита. Ето, паразитни гъби е една тенденция. В последните години и калинки и златоочици и паразитни оси можеш да си купиш.

Лозан: Имени заради малките мащаби и цената на продуктите беше сертификат

Боби Димитров: В изминалите 20 години има и супер много натрупан опит за безорно земеделие, сеитбооборот, възобновителни практики, управление на водата и рехидратиране на почвата, заговори се за връщане на въглерода в почвата, за дигане на органичния % в горния слой. Това е все прогрес, при който нещата са навързани и сертификатите и изследванията са само едно клонче от огромната корона на това дърво.

Боби Димитров: (ша извинявате тоя рант, ама както си личи ми е важна тази тема)

Боби Димитров: Преди години бях попаднал на един кооператив или асоциация в САЩ, на животновъди, мисля крави беше основното, за мляко и месо. Там имаше много готина система на оценяне, нещо като вътрешен сертификат. Имаше таблица със много детайлни въпроси, примерно 50 на брой. От типа дава ли въобще някакъв фураж, ама тоя фураж купен или собствен е, ама съдържа ли соя, ама съдържа ли гмо, имат ли достъп до паша животните поне 6 месеца, а 9, а 12, и тн и тн. И идеята беше, че за всяка "кофти" практика ти се отнемат точки, а за всяка "добра" ти се добавят. И в крайна сметка, тъй като са много фактори, нещата се балансират и веднага изпъкват фермите, които се стараят.

Лозан: Съгласен съм с теб, че това е пътия

Боби Димитров: И тая система кара хората да се стремят към по-доброто, защото на локалния пазар като си сложиш табела имам оценка 75 от 100, а до тебе е комшията и има 88 от 100, познай от кого ще купува народа.

Димо 33: У нас ако ги питат тези въпроси, всички ще изкарат оценка 100. :))

Боби Димитров: Е ама никой не ги пита обаче.

Боби Димитров: Отиват хора от кооператива на ротационен принцип и те правят тези оценки. Така общността се саморегулира.

Димо 33: Де да знам, може да зоби когато ги няма. Трудно ще го хванат. Иначе, да, системата е добра.

Боби Димитров: Ще дойде момент, в който ще е просто проява на здрав разум човек да си гледа чисто храната. Тогава съмнението ще падне НЕ върху тия, които гледат чисто и в момента са едва ли не някакви нагли печелбали с фалшиви сертификати в съзнанието на Славян и Димо примерно, а ОБРАТНО, съмнението ще пада върху тия, които гледат храната по съмнителни начини, с огромен внос на ресурси отвън, с отрови и тн. И върху тях ще падне тежестта да докажат "чистотата" си.

Боби Димитров: Но за да дойде този момент, трябва да минем през сегашния момент, няма как иначе.

16:16, 10/12/2019

Боби Димитров: Ето, да се разнообразим малко: https://neal.fun/deep-sea/

Димо 33: @Боби Димитров, не ме брой за тези филми. Принципно няма да участвам в разправии на лична основа. :)

Боби Димитров: Не участвай тогава. Ама като кажеш "може да зоби когато ги няма" какво имаш предвид? Това е като да кажеш "може да е травестит нощем" а после "няма да участвам в разправии на лична основа" - е малко е късно, а? ;)

Димо 33: Това не е лично към никого, разсъждение е. :))

Боби Димитров: Лично към всички в описаната от мен общност е. Това, че не го назоваваш по име, не го прави не-лично.

alys: Мисля да смеся хубаво сварено месо с дроб и черва, които също са сварени, да сложа в буркани и да стерилизирам. Чуденката е колко време и дали изобщо е добра идеята?

alys: Шилешко е

Димо 33: Би хепи, Боби. Печелиш. Давам ти цялото си смирение. :)

Славянски: @alys Червата не са ли по-малко трайни?

Теди: @alys, ве знам. Никога не сме консервирали месо.

alys: Не знам

Славянски: @Боби Димитров Бих се влючил по темата за сертификатите, защото поразсъждавах по написаното докато работех. А и аз мисля, че е важна.

Славянски: Но ще бъде по-късно.

Теди: Иначе агнешки чревца на фурна са :wub:

Миленка: Жалко за наложената цензура.

Славянски: Ние черва никога не сме консервирали... освен на карначета?

alys: Ще замразя червата. Другото ще стерилизирам 1 час.

Славянски: Баба ми правеше пастет с мас и дроб, свински - и ставаше много добре.

alys: Чата ще чета по-късно.

Славянски: @Миленка О, Миленке!

17:28, 10/12/2019

Славянски: Цензурата в случая е самоналожена :)

alys: Благодаря за отговорите. :)

Славянски: Ако имаш предвид това, което е писал последно Димо.

Славянски: @alys Моля.

Славянски: @Теди, снимал съм камчатките днес след като посадих новите, и мога да пусна снимки в темата като намеря време. Знам, че тръпнеш в очакване вече ;)

Славянски: Не е добре да ги презираш толкова тия камчатки. Може пък да излезе нещо от тях, 'нам ли?

Евелина: да, най-малкото всички косове в околността ще минат на изхранване с камчатки

Евелина: което е добре за природата :)

Славянски: И ще останат череши :)

Теди: Прочетох "камчатки" и се обринах.....

Теди: Днес зобах панирано пиле в сладко-кисел сос. Няма такава гадост!

Теди: Трябва да си изпека от тиквата (от нашата градина), с орехи (от нашата градина) и с канела (от магазина).

Теди: За да има баланс в природата.

Теди: От много био ми става лошо. Трябва някакъв консервант, оцветител, тежък метал за заземяване.

Теди: В работата като пипна някой колега и ме бие ток. Едни казват, че било от изкуствената материя от стола, но аз съм сигурна, че е заговор на БАБХ. :D

Теди: Спряха да ме канят на кафе. Трагедия!

Ру®: @Теди, Няма ли как просто да пиете кафе без да ги опипваш? ;)

Боби Димитров: https://getpocket.com/explore/item/is-this-the-end-of-recycling


Теди: @Ру®, :D

20:35, 10/12/2019

Теди: @Боби Димитров, ко ривеш? Каква е тая дълга, скучна статия?

Теди: Тея хем ги боли, хем ги сърби. Искат да рециклират, ама ако може да е лесно, бързо, евтино и да става от само себе си.

Теди: За риване е, несъмнено!

Теди: Аз продължавам да изхвърлям (разделно), по една торба пластмаса на седмица. Пластмасовите и найлонови опаковки са ми превзели живота. Не спира да ме удивлява количеството.

Теди: Попадна ми някакво инфо преди време за магазин, в който си носиш буркани и твои кесийки за да си отсипеш от каквото си пазаруваш. Но не става за всичко.

Теди: Я, то било стара новина.... https://m.youtube.com/watch?v=62uqnirkID0

Славянски: @Теди "От много био ми става лошо. Трябва някакъв консервант, оцветител, тежък метал за заземяване." Малко хеви метъл викаш?

Славянски: А едно време като бях малък всичко беше с носене и вземане на стъклени буркани и бутилки.

Славянски: Това са решения на държавно и наддържавно ниво. Но и хората свикнаха с евтини пластмаси. Кой пълни вода в стомни и дамаджани?

Боби Димитров: Който пие малко вода и няма дископатия

Venetka: Добро ви утро! Къде сте тая сутрин? В мъглите ли се изпогубихте... гледам няма спорове... Не вярвам да градинарствате.

Славянски: Tук мъгла не е имало от ноември месец.

Варела: Добрутро.. еймадейма..

Димо 33: По къщите, събираме сили за другата седмица, че го дават хубаво време. :)

Варела: @alys баба и дядо всичкото месо дето консервирахме го варяха поне по 1 час.. свинското за да се желира повече даже и по-дълго време.. примерно ври си 1час и после още 30-40 минути докато изгори докрай дебелата главня и поизтлее жаравата

Варела: и съм изтървал темата за сертификатстването.. което всъщност ми е и работата де.. не био-сертифицирането, но примерно на системи за управление на качеството, околната среда, здравето и безопасността и информационната сигурност..

Боби Димитров: @Любо Д вчера писа, че при него няма мъгли. Мъглата е влага и за сушави места като неговото би била добре дошла. Поне докато не се залеси и стане гора, която сама си пази влага. Но в момента е гола ливада и влагата е проблем. Така че мъглата не я виждам като изцяло негатив.

Варела: та с риск да досадя и да прозвучи, като че само-оправдавам съществуването си.. ще оспамя малко чата отново..

Варела: всъщност ако гледаме негативно на нещата стандартизацията е една добре смазана машина за пари, от която печелят основно големите играчи=производители, които могат да си позволят да изсипят една торба пари за консултации и разработване на документацията на системата и после още една торба за да си получат сертификата, за което се вързват на годишен абонамент=контролен одит

alys: @Варела, варя 3 часа, след като е минало поне 30 мин. топлинна обработка. Но вчерашното беше сварено (на мозък).

10:05, 11/12/2019

Варела: допълнително преработката на стандартите се прави на всеки 5-8 години, което означава още работа за консултантите за преработка на документацията към новите изисквания на стандарта.. и така колелото се въртиии..

Варела: @alys последните ми спомени за консервиране на месо са от преди повече от 30 години :rolleyes: извинявай..

alys: @Варела, ще пиша още по- късно :)

Варела: но ако гледаш позитивно на сертификацията има и много ползи за участниците в тази скъпоструваща игра.. първо - това е универсален език на който си говорят фирмите глобално, защото система означава система и единен подход.. и като чуеш кое е ISO-то веднага ти става ясно какво проверяват одиторите при кандидат контрагента ти ежегодно.. второ както казах стандартите се променят и наистина следват новостите и тенденциите глобално.. примерно в последната версия на 9001 за качеството има значително облекчаване от към хартия.. има доста по изяснена концепция за лидерството и тотално обръщане по посока към риск базираното мислене..

Варела: и разбира се винаги има тарикати и маскари, които търсят да си купят хартийка, която да закачат на стената или защото им се изисква за да участват в еди-коя-си тръжна процедура.. за съжаление има и кой да им я продаде.. но то така е във всяка сфера и аспект от живота.. та толкоз от мен защо толкоз вярвам на сИртификати и лабАратории ;)

alys: Като писах за месото, принципно 3 ч. стерилизирам, а преди това ври в собствен сос, примерно 30 мин. Имах месо, което свалих от, хубаво уврели, кокали и имах сварени черва, дроб и подобни (шкембето оставих на кучовците, сварено), смлях комплекта за дроб сарма и пробно в едно бурканче сложих 1:1 месо и дреболийки и в друго бурканче - само дреболийки. Хубаво свареното месо също сложих в буркани 0,4 л и стерилизирах 1 ч.

Димо 33: Другата седмица по план ще възстановявам едната част от лехите, които са без фолио на пътеките и съответно са се разпаднали бордюрите отстрани.

Димо 33: Мисля да сложа по стотина килограма компост на леха, ако въобще го събере и около 7 килограма чкч, което е една кофа да кажем. Надявам се да е добра комбинацията?

Димо 33: Там където има фолио, нищо не е мръднало в лехите.

Боби Димитров: 100 кг или 100 литра?

Ру®: @Димо 33 С какъв размер ти бяха лехите (предполагам, че си писал някъде, но съм забравил).

alys: Слагай смело компост.

Боби Димитров: На 11 метра по 1 и нещо, 100 литра е нищо.

Димо 33: Средно 11 м. на 0,8 м. Да кажем около 9 квадрата.

alys: @Боби Димитров, мда, и аз така мисля.

Боби Димитров: 100 литра оборска тор 3 пъти толкова компост. И така всяка година. :mrgreen:

Димо 33: Оборска тор нямам, само чкч.

alys: ММ на 1 кв. м сложи по 4 кофи, т.е. 60-80 л об. тор (ще питам, но евентуално е половината, но не по-малко)

Боби Димитров: Чкч има много ниски нива азот, имаш ли от хората изследване?

Димо 33: То, компост ще сложа, колко позволява. Инак, ще прелее.

10:39, 11/12/2019

Димо 33: Предполагам имат. Друг всриант освен него има ли?

Варела: @Димо 33 според мен си го пази в чувал и си слагай по шепа-две на коренче..

Ру®: На каква цена е ЧКЧ?

Варела: ако ще е моркови лехата тогава има смисъл да се разпръсква.. и после пак трябва да сложиш слой 0,5 - 1 см пресята пръст отгоре.. ако е за балучка или чесън, като направя 5см дълбоки браздички и си подредя лукчетата/чесънчетата, го ръся по малко в реда преди да ги зария..

Димо 33: @Варела , аха. Бива.

Димо 33: @Ру® , 50 литров чувал ситна фракция е 15 лв. Но качеството е добро. С три чувала на 6 лехи, доматите и пипера бяха в силата си.

Ру®: аз с ЧКЧто постъпвам като Варела, компост за сега само от моя съм слагал, който е сравнително малко - примерно половин кубик, но пък се опитвам да мулчирам доста сериозно главно със смлени листа и чоп енд дроп бурени... Имаше известен спад в производителността, но сега имам чувството, че даже се подобрява и някои неща ми стават супер (примерно кейлът - все едно съм го наблъскал със стероиди! ;))

Варела: @Димо 33 цената е ок.. аз вземам 30 литра на 10,50 лв. от тези http://www.biotor.biz/ .. и също съм много доволен.. а като взема 2-3 чувала и винаги има и малко шишенце с течен тор подарък.. с който "помпя" лимоните..

Ру®: между другото във връзка с чоп енд дропа (или както му вика Боби на български - "къс и пус" (или нещо подобно)) си купих две мотички, предназначени точно за тази цел - и двете намалени от 30 на 5 лева

Ру®: https://bradva.net/index.php?_route_=fiskars-gradina/quikfit-sistema/motika-tri-funkcii и https://bradva.net/index.php?_route_=fiskars-gradina/quikfit-sistema/holandska-motika-1000676-fiskars

Ру®: и двете са на fiskars и нямам търпение да ги пробвам

Димо 33: Имах един кубик мой компост, много добър с пилешка тор, пепел и какво ли не. Но го сложих на дърветата. Догодина вече, ще е за лехите и то домати, пипер, картофи дето искат силна почва. Зелевите, зеленолистните, морковите и сие май не им пречи.

Боби Димитров: @Димо 33 Гледай сега, ако искаш 5 см слой на 10 квм, който да вкопаеш после, това са 500 литра. С по-малко не си струва да работиш цялата леха.

Боби Димитров: Струва си следното (което правя и аз): миксираш компост твой, компост богоров, чкч, торф, каквото имаш и искаш още (аз препоръчвам за твоя случай дробена листовка) - това го слагаш при посаждането на всеки корен по 1-2 литра.

Боби Димитров: Просто ако разпръснеш 100 литра на 10 квм, то изобщо няма "да чуе". Най-добре ще е да е таргетирано, а с годините ще се натрупа.

Боби Димитров: @Ру® Втората не става особено за тая цел, но е супер за малки плевели в много рохка почва с повече място между растенията. Не работи добре за троскот, поветица, паламида (размножава ги).

Ру®: @Боби Димитров Аз ще си ги ползвам върху лехите - където почти съм елиминирал троскот поветица и т.н. имам главно глухарчета и детелини

Боби Димитров: Ясно, ами може и да стане тогава. При нас не работят добре тия холандските (втория модел) но приятели в добричко се кълнат в тях, там се фрезова и тн.

Ру®: първата не е обикновена мотичка - ами е някакси под ъгъл - и има режещи остри ръбове отстрани - т.е. не копаеш с нея, ами също като втората я плъзгаш напред назад.

Боби Димитров: Аз за глухарче и детелина не бих изобщо си играл да пипам, но както и да е :)

11:22, 11/12/2019

Ру®: ами идеята е те да изваждат полезните вещества от дълбочина и да ги складират в зеленото - а пък ти да режеш зеленото на полони сантиметър под почвата и да го оставяш там

Варела: клъвнах и аз.. мерси @Ру®

Ру®: аз имам и дълга дръжка към тях - така че не е нужно дори да се навеждам и за нула време ще си почиствам между редовете с лук и чесън ... (поне така си го представям де ;-))

Боби Димитров: Знам аз каква е идеята, нали аз ти я казах :D Мисълта ми е, че не бих копал с каквото и да е. Аз като работя по лехите дърпам и пускам, работя клекнал.

Ру®: иначе аз имам един подобен инструмент, с който работя клекнал и ми е удобен - бях го пускал тук, ама понякога ми се иска да се поизправя ;-)

Боби Димитров: Вероятно ще стане при теб, там е много обрано, но според мен ако "плевелите" са ти детелина и глухарче, и без да плевиш ще имаш добър резултат.

Ру®: а тези неща не копаят - режат

Боби Димитров: Мда, тествал съм холандската.

Ру®: е не са само детелина и глухарче - каквото там се е самонасяло - но троскота и поветицата с всеки сезон намаляват и вече са пренебрежими количества

Боби Димитров: Изисква определени условия, които ги няма при нас, например супер рехав горен слой, да нямаш никакъв мулч, да е на голямо разстояние културата...

Варела: с навеждане и клечане ми е по лесно и на мен.. дръжката ще я дебна на промо.. имам една подобна само че с три рога от другата страна от кауфланд - супер куче се оказа.. от неръждавейка - пак беше промо за 5 лв.

Ру®: ами аз дръжката си я имах - и сега си купих промо нещата - купих си и гребла, ама гребла винаги съм си имал - така че не се хваля с тях ...;)

Боби Димитров: @Ру® С рязане няма как да намалиш троскот или паламида, сори. Само ще ги увеличиш.

Варела: а за рязането и класическа бг мотика реже=теса, но трябва да е добре наклепана.. имам някъде едно парче от релса за целта.. ама бащата бог да го прости, най обичаше да се занимава.. направо да се бръснеш с мотиката ги точеше..

Ру®: @Боби Димитров еми не се и опитвам да ги намаля с рязане

Боби Димитров: (аз нямам и дръжката и честно казано след като счупих 2 вили и изкривих 1 лопата на Фискарс, не съм им особен фен)

Ру®: където видя нещо подобно - вземам вилата и изравям

Боби Димитров: Мда, при теб времето и усилията не са фактор, така че - браво! Надявам се да ти вършат добра работа тия мотичета.

Боби Димитров: Аз още си търся кой да ми внесе hori-hori от САЩ

Ру®: аз изкривих малко вилата сега докато копах за камчатките сред камънака, но пък голямата им права лопата довърши работата и ми се струва несчупваема

11:31, 11/12/2019

Варела: за поветица това най-ще си става.. ако я кръцкаш само отгоре и с едно "дърпане", а не да "кълвеш" по нея..

Venetka: Fiskars ножове си взех като комплект преди година и много съм доволна. Сега погледнах линка от Ру и ми харесаха тия мотичета, ама... то и дръжка към тях трябва... Да взема да си купя коледен подарък се замислям.. Би трябвало за нашата рошкава почва на вилата да вършат работа идеално.

Venetka: На село имаме един дребосъчест инструмент, наричан от баба и дядо калестирка. Това за мен е перфектеното нещо за между луци, празове и тем подобни за ползване, ама сега никъде не съм виждала подобен инструмент.

Варела: @Venetka дръжките са им дебелата работа.. но из промоциите имаше и гребло за почва и такова за листа пак на 5-7 лв.

Варела: @Venetka майка ми редовно "калесваше" на бащата теслите за тази работа.. идеални са за лук, праз и други нагъсто сяти неща.. разбира се винаги вземаше най-наточената тесла, за да държи бащата в кондиция ;)

Venetka: @Валери, а адаптора задължителен ли е към дръжката, че от снимките не мога да схвана?

Venetka: Абе, калестирката е подобно на теслата, ама е заобленка и остричка отвсякъде. Беше и се счупил на село сапа и татко и е сложил безподобна пръчка за дръжка. Ще я снимам като се прибера за коледа.

Ру®: @Venetka АКо ще вземаш техните неща - не ти трябва адаптор. Той е за да закачиш към дръжката други инструменти - от други фирми

Venetka: Супер Ру. Ще си поръчам тогава двата варианта, и ще дебна отнякъде за промоция на дръжката. Еволюция в желанията, кво да се прави. Преди си купувах някоя глезотия като дрешка или парфюм за коледа, сега ще си купя мотички.

Ру®: Имайте предвид, че тези неща със защракването към дръжката не са достатъчно сериозни, на по-големи усилия няма да издържат, но при хубава рохка почва ще вършат работа - освен това дръжката е супер лека - и дори и дете може да работи с тях.

Venetka: Да, зеленчуковия сектор е с много добра почва Ру и ще вършат работа. За другите части на градината няма да стават, камънак е.. Там кирка по скоро трябва.

Ру®: И аз съм точно така - имам няколко лехи, които според мен са си екстра, ама съм добавял и компост и перлит и мулч през годините, а и съм се постарал да ги почистя хубаво от камъни и троскот... Всичко останало обаче е проект в перспектива, като изобщо не бързам да ги свърша... доживотен проект е ... та гледам да продължи по-дълго ;-)

Славянски: @Варела С тези стандарти и сертификати играчите си купуват достъп до пазара. Малките и те могат, но е малко вероятно, щото като процент от разходите много натежават сертификатите. Т.е. имаме триумф на корпоративното лоби, монополи, картели и прочие.

Venetka: И ние караме поетапно. Първо разчистихме участък за зеленчуци. Почти вече не се появяват къпини и бъзе. Второто е участъка с овошките. Там още работим и не сме преборили къпините и копривените огромни коренища. Другото чака. Живот и здраве някога може и да успеем с всичко. В неделята подхванахме чистене около съборените селскостопански постройки и открихме под едни ламарини, че си имаме каручка. Тая неделя ще доразчистим и ще видим всичките и части ли са там.

Боби Димитров: Аз съм намислил такива да пробвам, @Venetka @Ру® https://www.fine-tools.com/japanese-garden-hoes.html

Боби Димитров: Забележете колко прилича на тесла малката мотичка (Katate Kuwa)

Ру®: @Боби Димитров Пробвай и сподели (опита, не мотичките ;-)) Ако пък ги намериш и по 5 лева ще е супер! :-)

Venetka: Боби, калестирката е даже по-малка и от тесла и цялата е заоблена. Търсих из нета, но не намерих снимка на подобно нещо. Много удобна е за междуредия и оформяне на лехички.

Venetka: Тия от сайта изглеждат интересни. Харесах Trenching Hoe (Ryoba Kama)

Боби Димитров: Аз също го харесах, защото съм виждал как го ползват и за посаждане, но основно искам Tsurukubi Gama и hori-hori

12:06, 11/12/2019

Боби Димитров: Но с годините съм се убедил, че няма универсално добри инструменти, просто стила на работа на всеки е коренно различен, да не говорим за условията.

Боби Димитров: Моята баба например, не можеше да плеви с ръце и работеше само наведена на 90 градуса. С едно мотиче 60-70 см, тризъбец и плоска мотичка. Копа ситно-ситно с мотичето където види тревичка, после мине и ги събере с кошницата тревите, после мине с тризъбеца и разчепка около всяко растение почвата и така по 4 часа без да се изправи.

Боби Димитров: Тя казваше, че като малки са ги научили, ако ви се виждат главите, значи мързелувате - демек не си превит и не работиш в градината.......

Venetka: Разбира се, че е така. Една и съща мотика не би вършила работа на вилата и на село заради почвата. От друга страна всеки си има индивидуални физически особености. Аз във времето се сдобих с някакъв проблем и полу прегъната не мога. Или клеча или трябва да работя почти изправена и затова ми трябват инструменти с по-дълги дръжки.

Славянски: Гледам, че МОТИКИ се обсъждат... :)

Славянски: @Ру® Дай отзив да мотичките ако обичаш!

Боби Димитров: Аз обичам клекнал и отблизо да действам. Примерно, като плевя, много рядко ползвам инструмент освен една малка "копачка", което е мини ръчна мотичка тризъбец/плоска. С нея мога да отрежа, мога да посадя, мога да разкопая, но основно дърпам на ръка каквото излезе и го пускам. Затова и в момента такива с дълги дръжки не ми вървят. А и при нас всичко е супер нагъсто и супер смесено и няма "път" за работа издалече.

Ру®: @Славянски не съм ги пробвал - за сега единствено внукът размахва дръжката като бойна тояжка или копие и е много доволен

Боби Димитров: Например доматите са 2 реда по 8-10 корена в леха 4х1 метър и между тях има кориандър, тагетес, кейл, зинии, невени, манголд, цвекло и каквото попадне още.

Боби Димитров: Около чушките са моркови (в средата на лехата. Около краставиците е целина). Изобщо няма много такава площ да мааш. Затова и тук-там дръпна нещо като ме подразни повече, но това е до към края на юни, после е почти пълна свобода :D И "плевя" само със сърпа, режа отгоре-отгоре тук-там.

Venetka: За да мина към без мотика в сектора с овошките няма как Славянски да стане без да се ползва мотика 2-3 години. Просто има за разчистване издънки, огромни бъзове и къпини. Дай боже след време да останем на варианта само косене...

Боби Димитров: Аа, без мотика не може (имам предвид форума) :D

Venetka: Съгласна Боби.

Боби Димитров: Аз съм изключително доволен, че името (което измисли Гого, прочее) работи перфектно и точно по предназначение - като провокация.

Боби Димитров: Почти няма човек, на когото да разказвам за форума и да не скочи веднага "АМА КАК БЕЗ МОТИКА БРЕ! КАКВИ СА ТИЯ ГЛУПОСТИ!" :D :D :D

Славянски: Интересни са японските мотички. Но е добре да се види и как се ползват.

Славянски: Инструменти си трябват.

Ру®: Някой ще пробва ли да сее моркови тепърва? Гледах и четох че се практикува това доста в русия - примерно ред чесън, ред моркови и при това морковите ги садят след първите замръзвания на земята...

Славянски: И аз трудно работя приведен на 90 градуса, предпочитам или прав с дълга дръжка или клекнал. Моят човек само ме укорява, че работя клекнал, щото според него това е несериозно.

Боби Димитров: Ами аз понеже гледам яко, специално тази Tsurukubi Gama много ми се вижда подходяща за моята работа, защото мога да режа, мога да садя и мога да копна фино при нужда.

12:34, 11/12/2019

Славянски: Но клекнал си и почиваш маллко.

Боби Димитров: Твоя човек ако е Вальо му кажи да изгледа 10-20 видеа от сериите лекции на Жан Мартен и да види как се работи ;)

Славянски: А това хори-хори - две видеа пуснах, ами едно беше с гладко острие, а другото имаше гладко и назъбено от другата страна...

Славянски: Жан Мартен - да не е французин?

Боби Димитров: @Ру® Не знам каква е логиката на това. При нас морковите покълват много бавно и много късно на пролет, дори да ги наръся март месец!

Ру®: Има сумати рускоезични клипчета на тая тема, ама не ми се търси най-подходящото - ето някакво произволно - не съм го гледал, но ако някой проявява интерес - може да му е отправна точка (съдейки по заглавието) https://www.youtube.com/watch?v=HnV7JWb2cZs

Славянски: Иначе японските дърводелци работят СЕДНАЛИ.

Ру®: @Боби Димитров Логиката е точно в това - да покълнат по-рано пролетта

Боби Димитров: @Славянски Автор на The Market Gardener, канадец, на практика е "измислил жанра", книгата е уникат, системата им е уникат, лекциите му са уникат :)

Ру®: започват да си пускат коренчето още през зимата - и рано напролет започват да никнат

Боби Димитров: @Ру® Няма да покълнат, защото им е студено. Дори съм пробвал под найлон при разсада. Не чуват дори, преди да стане трайно топла земята. Сори.

Славянски: @Боби Димитров Toй Вальо не се занимава много, даже почти, с копане - не му остава време.

Ру®: @Боби Димитров Не съм пробвал - не знам - факт обаче че изгледах десетина клипчета руски, френски, полски - в които се твърди, че това е добър метод

Славянски: Само някакви по-основни неща като примерно правене на хугелкултур лехите.

Ру®: ще потърся и английски - ама по-късно, че сега излизам

Славянски: Аз съм захванал овошките.

Боби Димитров: Ами пробвай, при нас не става :( Иначе по книгите пише, че при 10 градуса биха покълнали, но...

Димо 33: @Боби Димитров, имах предвид 100 кг. Не знам колко литра ще е, вероятно над 200. Но да, ще слагам поне 5 см. Само да не прелива, че ще ми развали бордюра. По- съм склонен всяка есен да внасям по толкова, както каза - микс и лека полека да се получи желаната структора.

Славянски: И само резитбите на ябълките не виждам как ще направя тая зима.

Славянски: @Боби Димитров Можеш да ли препоръчаш някое видео на канадеца, където става дума за начина на работа?

12:40, 11/12/2019

Боби Димитров: Един път бях взел термометър със сонда и в горещ мартенски ден, когато работих по тениска, измерих почвата в горните 5 см, показа 11-12 градуса. Вечерта е била сигурно 5.

Боби Димитров: @Славянски Ако нямаш време за книгата, ето ти една серия лекции: https://www.youtube.com/watch?v=1BH0NkN6zHs&list=PLCeA6DzL9P4uRadXW0_hj5Ct3EAqWH1zl

Боби Димитров: Имай предвид, че при него не е домашна градина а яко бачкане и яко бизнес. Демек целта му е семейно няколко човека да изкарват 6-цифрен доход годишно, в кан. долари и успяват всяка година.

Боби Димитров: Та затова изглежда доста мхм... дълги монотонни лехи с еднакви култури, търси се висока продуктивност и съответно има и бая внос, като например камиони и камиони с компост всяка година (но добър и фин и завършен, а не като богоровския).

Боби Димитров: Но книгата е яко помагало за оптимизация, аз като характер съм оптимизатор и обичам нещата да са оптимални. Затова "новата вълна" като Жан Мартен, Ричард Пъркинс, Бен Фалк и тн са ми много на сърце.

Боби Димитров: @Димо 33 Мда, така ще е доста по-добро решение, защото не е нужно на куп. Иначе повечето матрял, който добавяш, се мери на обем, а не на тегло, също както като копаеш дупка мериш обем, а не тегло ;)

Боби Димитров: 45.069317, -72.937986 за който иска да види фермата отгоре ;)

Славянски: Ще изгледам поредицата. Мерси, Боби. Става по-интересно.

Venetka: Каква хубава тлъстига си имат тия канадци между патладжаните!!! Фермата е фермище... Имат си и езеро или нещо като водохранилище. Не знам защо ама на мен не ми допада, много такова едно обширно ....

Димо 33: @Боби Димитров, понеже знам килограмите, но не и обема. Инак, да.

Димо 33: @Venetka, викаш, безобразие. Таза ферма по- голяма и от нашите дворове... :grin:

Славянски: @Venetka За 140 човека храна произвеждат. На 6 дка.

Славянски: Ако беше за двама или четирима, щеше да е доста по-малка. На Диом е почти на половина на тяхната градина (на канадците).

Славянски: Доредих се да си пресадя облепихите от франзуците. Засега в контейнери, но с малко по-песъклива почва, че не обичат много влага. Бая измъчени в тия малките и влажни саксийки, но корените бяха добре - към 20 като ги изпънах.

Славянски: Тепърва ще им търся място. Те и моите двете от семе са не по-големи.

Боби Димитров: Dutch elm disease - discuss.

Venetka: Dutch elm disease- това корояди ли са??

Славянски: Не го знам какво се води, но това убива брястовете по цял свят.

Любо Д: гъби са

Славянски: @тинти минти - тази поредица на Jean-Martin Fortier ти я препоръчвам. Човекът oбяснява как да се научили да си вдигнат добивите без да се разширяват.

16:34, 11/12/2019

Славянски: Защото мястото им е ограничено.

Боби Димитров: Гъби, пренесени от корояди. Спекът е, че няма отърване и скоро няма да има брястове :) :(

Боби Димитров: При нас много ми се иска да видя дали ще държи някой бряст, но за момента 5-6 години им е макс възрастта на новите издънки. Най-старите ми 2 загинаха тази година лятото :(

Славянски: Това е книгата на човека. Май не е превеждана на български: https://www.amazon.com/Market-Gardener-Successful-Handbook-Small-scale/dp/0865717656

Славянски: @Боби Димитров Издънки изкарват след изсъхването ли?

Славянски: Понеже гледам лекцията, какво мислите за всички тия покривала на лехите през пролетта? Толкова ли е зле положението с гадинките?

Славянски: Сефте чувам за присадки на домати.

Славянски: Знам че дините на тиква ги слагат, което не ми се нрави въобще.

Варела: @Славянски ето книжлето.. https://drive.google.com/file/d/1WY1KRgpcjA7WkNgsHPzWWoOAnV7AyKrQ/view?usp=sharing ама дърпай, че е за отворено за кратко ;)

Варела: що пък? диня на тиква няма никаква разлика от към вкус.. просто става по-голяма защото тиквата прави много по-мощна коренова система.. дядо ми на пясъка до Марица само такива за късни слагаше.. даже присадка на кратуна правеше, че по сухоиздръжлива била..

Варела: а ранните бяха от тези тъмнозелените.. "шугърбеби" им викаше.. тях си ги садеше "в оригинал".. ама де да знам че ще ме интересува, че да го питам що тях не ги присажда.. па може и да съм го питал ама като е било преди 34-35 години ;)

Боби Димитров: @Славянски Ами няма големи брястове в близката ни горичка в дъното на парцела. Преди да купим имота, предишния собственик беше изсякъл до дъно всички храсти и дървета, да изглежда по приветливо... (triple facepalm) Та това е било преди 6 години или нещо такова. От тогава съм оставил сума брястове и акации да се възстановяват. Но най-големите два бряста, които са на 5-6 години съответно, диаметър 7-8 см на стъблото, просто изсъхнаха тази година, отгоре-надолу. На пролет ще ги режа и ще направя разрез на клони за да видя специфичните черни кръгове.

Боби Димитров: Иначе в ливадата има десетки и десетки коренови издънки, те пълзят като троскот, но ги кося, а преди това кобилата ги пасеше. Но определени растения в дъното на имота съм запазил. Имам сега 4-5 годишни, 3-4 и тн, до тазгодишни, които са една тънка клечка. Но ако в дългосрочен план ще измират така, ще ги изкоренявам наред и ще ги замествам с друго.

Славянски: Лоша работа с брястовете. Дано излязат някъде устойчиви. При мен ги няма много. Един дядо има 3 пред къщата си, големи, които е сял навремето. И се държат. Аз и не познавах бряста като дърво преди да видя тия.

Славянски: После видях в един гъсталак наблизо един и даже от него имам саморасляк никнал.

Боби Димитров: Устойчивост имат азиатските, от там идва болестта...

Боби Димитров: В Европа и Америка няма устойчивост към момента

Славянски: Къде е народът?

Славянски: Едва ли градинарствате?

Славянски: За да не злоупотребявам с нетърпението на някои хора, ще пиша в темата за камчатките ;)

23:26, 11/12/2019

Димо 33: Добро утро. Гледам, писано е за камчатките, денят може да започва. :tounge_wink:

Боби Димитров: Аз подозирам на Славян алармата му е химна на Камчатска губерня...

Боби Димитров: Ще прелистя някоя мотивационна литература, да видим дали ще ме мотивира да стана днес.

Боби Димитров: Четвъртък е един от най-безмислените дни, като вторник и неделя примерно. :joy:

Славянски: Като е студено и мрачно не е много приятно за ставане. Но имам лешници да садя. Денят няма значение.

Славянски: Няма такова нещо като безсмислени дни за мене.

Боби Димитров: На жената прабабата не познаваше часовника, за нея и месеца и годината нямаха значение. Блаженство. Ест 10 години прекарани седнал на една пейка изисква дзен ниво дори надвишаващо това на Димо... Но тъй де.

alys: @Славянски, рамките за какво служат? Да намериш растението ли? :P Овцете не минават ли оттам?

Боби Димитров: Явно не. Овцете са авангардисти, тях не ги касаят общоприетите рамки!

Venetka: Щом сте почнали деня с камчатики хубав ще да е. И не съм съгласна с Боби, че неделята е безмислена. Това ми е най-смисления ден общо взето от седмицата. Чист въздух, тишина и ровене в почвата. Друго не ми трябва. :grin:

Venetka: Я кажете като сте на вълна ограждане на растения и предпазването им кон туя яде ли. Имам една в саксия, ама и умаля саксията та си наумих да я бодна на вилата, но на улицата. А там едни кончета планински шетат често-често.

Славянски: @alys Рамките по някаква причина служат за бариера, защото си държат главите ниско и подминават. Ако има листа по-нагоре, тогава обръщат внимание. Не е идеално, но е някаква бариера и за сърните - животните търсят лесното.

Славянски: На паупаутата съм сложил и мрежа отвън за всеки случай.

Боби Димитров: @Venetka Боб яде, ама за туя - не съм чувал! :D

Славянски: Като пораснат дръвчетата, рамките ще се махнат. Ще остане кол и мрежа поцинкована само.

Славянски: А за храстите - дотогава дано има и ограда, но за камчатките не се притеснявам особено. Конете също не се появяват. Туя дали биха яли - съмнява ме.

Славянски: Но ядат клонки от сливи и джанки.

Славянски: И от дрян, примерно. Зимата.

Славянски: Аз имах и проблеми с дивите прасета - не че ще ги гризат, а идват и ще ги стъпчат. А така рамката им пречи.

Славянски: Отделно се и вижда някой да не окоси.

10:37, 12/12/2019

Боби Димитров: Яко, подозирам овцете на Алис, като невиждали рамка, изобщо не биха я отразили и биха опасли всичко. Тука от тия 4-5 години, от както се познаваме, съм се убедил, че нейните овце са 1) мега находчиви 2) мега нагли 3) мега настоятелни и 4) мега перде :D

Venetka: Значи да пробвам казвате с туята... Ми каквото такова.. Не струва много, ако я огризат няма да е голяма загуба. Ако са чак толкоз нахални и им е вкусна туята ще им предложа няколко растения poncirus trifoliata пролетта.

Димо 33: @Боби Димитров Бабата е била професионалист от старото дзен поколение. Днешните сме лигльовци... :))

Боби Димитров: @Димо 33 Надявам се никога да не стигна това професионално ниво, а да се гътна докато работя.

jojkata2000: Здравейте.Знам, че не е тук мястото, но ако може някой да ми каже, от къде мога да си купя семена на домати Лабрадор ще му бъда благодарен. :smile:

Боби Димитров: @jojkata2000 Няма да купуваш, ще ти подарим! И точно тук е мястото!

Боби Димитров: В София ли си, или ще се праща по поща?

jojkata2000: Искам да си ги купя....и ще почерпя :smile:

Боби Димитров: Амчи то черпнята няма да се изгуби! Ей къде е март месец и срещата! ;)

Боби Димитров: @alys & @Ру® гаранция имат - вероятно и аз, но трябва да видя дали останаха несмесени семена, след като едно 18 месечно чудо обърна всичките чашки със грижливо надписани и събрани семена :)

jojkata2000: От София съм.Само кажи от къде да мина за да ги взема, но пак казвам, че искам да си ги платя

jojkata2000: А иначе от къде се купуват?Никъде в нета ги няма...само по форумите чета, че от ранните сортове те са най-вкусни

Боби Димитров: Айде ще проверя на село дали имам отделен Лабрадор, ако имам, другата седмица ще минеш през офиса ми. Ако нямам, ще сдобием от Алис и Ру, а Алис има и други ранни сортове, като Ябълки на снега и тн, тя ще се включи.

Боби Димитров: Моите са купени от бай Христо - Хоби Семена. https://hobi-semena.com/domati.html

Боби Димитров: Но това беше преди години, вероятно 5-6, от тогава пазя.

jojkata2000: Ок....само още един въпрос.Този сорт Лабрадор не е ли хибриден и ако семената са събирани ще се получи ли същото?

Боби Димитров: Не е, директен сорт е, аз пазя семена, получава се същия :)

jojkata2000: Бай Христо няма.Купих си други семена от него.

Боби Димитров: Ее няма, щото много мераклии, а той е сам човек ;) Имаше, ама по-преди.

jojkata2000: Благодаря ти предварително.Ще "намина" пак другата седмица да те питам, ако е удобно... :smile:

11:36, 12/12/2019

Боби Димитров: Винаги е удобно, а намини и преди това, тука все тече лакърдията :)

jojkata2000: Благодаря.Лек ден за сега, че трябва да излизам....работата ми е в движение и по-рядко се застоявам пред компа.

alys: Малко клюкарско излезе, но още ми е неприятно, че отказах семена миналата година на Жожката. Колко струва една семка от Лабрадор? @jojkata2000 миналата година ми искаше семена, а аз му казах да дойде на срещата и ще му дам (искаше ми точно няколко дни преди срещата през март). С други думи, отказах му и го насочих да си купи. Сигурно си мисли, че искам да забогатея от семена. Не, не е това отговорът. Беше ми омръзнало да сортирам семена, просто ме хвана в момент, в който не ми се занимаваше. Искаше ми Розов блян. А семена за този сорт се продават свободно и човек може спокойно да си купи за лев и нещо или малко повече цяло пакетче и да не се разкарва от единия край на София до другия и т.н. И понеже каза, че ще намине следващата седмица (тук), едва ли ще прочете отговора ми. Иначе за Лабрадор винаги имам семена. За другите сортове е ограничена бройката, защото си оставих само за мене, почти. Ябълки на снега ще имам, ако се получат и събера семена. Но от Лабрадор определено имам.

alys: За овцете Боби е абсолютно прав. За "готините" не съществуват прегради. А такива рамки изобщо няма да ги спрат. Те нападнаха борчето, което е с дълги игли, пък ще ги спре някаква рамка с огромни отвори. Абсурд! Та се наложи и борчето да е с ограда. Иначе овенът като се засили и бие с глава в мрежи и подобни прегради, колкото има сила, а той не е слаб. :joy:

Боби Димитров: @alys А какви бяха другите ранни сортове, които беше тествала тази година?

Боби Димитров: Иначе за овена и аз си помислих, ще ги приеме тия летвички като заготовка за разпалки :D Хеле па сърна... В резерват Искър съм виждал сърна да събаря огромна дървена хранилка, за да стигне до дъното.

alys: Ми аз не открих по-ранен от Лабрадор. Няма такова жУвотно. :)))

alys: Мисля за оранжерията да опитам Лабрадор, Ябълки на снега, Женечка, Триумф полуиндетерминантен, чери Рапунцел F1, Оаксакансто бижу и сигурно ще ми изпратят Японско черно.

alys: Малко по-късно сигурно ще има някой и друг хибрид като Брутус, Бенатар, но още не съм го решила. Ще опитам и от събраните семена от Брутус. Жената, която ми изпрати семена за Брутус, каза, че са от Полша и били хибридни.

Боби Димитров: Аха, Женечка, мда.

alys: Женечка и Оаксаканско бижу не са нещо особено като вкус, но са много, много дашни, та затова. А ОБ е железен като растение и ми се иска да опитам

alys: ОБ в градината и Полярник бяха първи, обаче в оранжерията Полярник не стана рано и беше дребен.

alys: Опитах Латах за ранен, но не стана, няма да го повторя. Мисля, че истината е в повече растения Лабрадор, но пусто любопитство, пак ще са доста сортовете.

alys: няма да казвам колко нови съм приготвила... още не смея да преброя

Боби Димитров: :D Ти си моята надежда :D

alys: Иначе харесах доста от едро и средноплодните (може да забравя сега някой сорт) Змей Пожаревски, Яша Югославски, Момини сълзи, Оранжев на gora, Чероки грийн, разбира се Розов блян и Розова магия, ааа и Маризол пърпъл.

Боби Димитров: Денят, в който разбера, че си планирала под 50 сорта за догодина, ще дойда да видя дали си добре и от какво имаш нужда :D

alys: :joy:

alys: имаше и още, сравнително вкусни, но то не може всички да повторя

Боби Димитров: Да копна ли тия 2-3 реда в темата с доматите :)

12:49, 12/12/2019

alys: от черитата Жълто кръгло чери е много вкусно и родливо, та и него задължЕ

alys: да :)

Боби Димитров: Аз едри мисля слагам само 3-4 сорта. Нещо не ми се получава идеята по 2 корена от 10 или 20 сорта, свиди ми се в обратна посока :)

Боби Димитров: Това Чероки дали е по-добро от зелената зебра?

Боби Димитров: Оранжев едър нямам, това бих пробвал. Иначе между пожаревския, баневския, лозанския и бобенския, базите за червен и розов домат са покрити. И сега мисля в посока други цветове салатни, но за момена само Зебрата ми е уйдисала. Един бял имах, вероятно ББС, но блудкаво дойде и Гери не го хареса и до там.

alys: Боби, поправи Маризол пърпъл, пиши вместо него Марианас Пийс. И маризол става, но е по-дребен и няма смисъл. Зебра нямам :) Иначе от всички сортове съм ти дала семена, ако не е дошло онова порасналото бебе :)))

alys: А от Чероки опитах като вкус, но не съм отглеждала, Чероки Пърпъл, много вкусен и ще го опитам тази година.

alys: Чероки Грийн много ми допадна.

alys: айде, ставам :)

Ру®: @alys e изумителна - освен енергия и мерак да садиш всички тия сортове, трябва да имаш и небце да ги опиташ и прецениш, а и търпение да ги опишеш и споделиш! Супер си, alys!!! :)

Ру®: @Боби Димитров Ти имаш оранжев - Аурига, Зелен може да пробваш Зелен гигант или Евъргрийн, аз и от двата съм доволен. Бяло биволско сърце - наистина е леко безвкусен в сравнение с наситените цветове, но пък при мен той беше доматът който оцеля най-дълго и устоя на всички болести без всякакво пръскане. От оранжево жълтите препоръчвам Златен Медал, макар че не е много родовит, но е много вкусен (поне за мен и близките). Имаш и многоцветния Черен ананас...така че не си останал само на червени и розови - не се оплаквай толкова ;-)

alys: От черните забравих Ворлон!

alys: @Ру® , благодаря!

Ру®: За лабрадор, аз не съм съвсем сигурен дали имам семена - предполагам, че имам, но не от тая година - ще трябва да проверя. Във всеки случай ще го уредим някакси @jojkata2000, мисля че по лабрадорите доста хора тук се запалиха и сигурно са съхранили семена.

Боби Димитров: Аурига не е салатен. Така че оранжев нямам, жълт, бял...

Боби Димитров: Волрон черен ли е или зелено червен като ананаса

Боби Димитров: А ти не ми приписвай оплаквания @Ру® ;)

Ру®: волрон се води черен - и както повечето черни е тъмно червено-кафяв. Черният ананас е съвсем друга бира - той е трицветен и е по-скоро зелен отколкото черен - но пък е доста сладък ;-)

Славянски: @alys Относно преградите за овцете - ако искат да докопат нещо, без мрежа няма да ги спрат. Затова на иргите съм сложил и мрежа, както и на йощите. От опит знам, че за две секунди овцата може да прегризе половината стебло на иргата. Но не и камчатките, особено пък наоколо ако има трева. Рамката е и визуална преграда, както и глоговите клонки. Ако овцете са пуснати безконтролно, сигурно рамката нищо нямам да направи, но те са под надзор и при това положение забавянето е достатъчен успех. Т.е. рамката не им дава достатъчно видимост и време, за да набарат растението. А и съм оставил тук-там наоколо дъбчета, които те много обичат. Ако животните са там постоянно, ще трябва по-сериозна защита. Но те няма да са в градината.

Славянски: @alys Какво борче са нападнали?

13:39, 12/12/2019

Славянски: А овенът няма акъл да се засили и да удари рамката, или да скъса мрежата. Той пасе трева!

Славянски: Нали има такъв израз - "да не паса трева?"

Славянски: Другата роля на рамките е да пазят при косене, щото и да забодеш едно колче, като израсне тревата и нищо няма да се види.

Славянски: Иначе по темата за домати ми остава само да кажа: "Аз пък домати не ям."

Славянски: Така викаше една колежка американка навремето. Нито ѝ харесвали, а и била алергична - та те са алергични към всичко с тия храни. А и доматите обичайно бяха от онези с гумени текстура и вкус. Иначе ям, де, шегувам се. Но последната година и един корен не посях.

Славянски: По причина, че предната имах сигурно 20-30 корена и всичко беше напразно, понеже нямах достатъчно време за тях - за плевене, поливане и така.

alys: @Ру®, нямам Черен ананас :)

alys: @Славянски, не си съчинявам за овена, наблюдавам какво прави. Ако нещо му пречи да докопа зеленинка, бие като луд.

Славянски: Да взема да се засегна и аз като Теди, че се обсъждат домати, пък аз нямам :)

Славянски: @alys вашият овен е по-боен. Този не го виждам да блъска с рогата да докопа нещо. Вре се.

alys: Борчето е около 80 см. Опитваха го

Славянски: Ако ще удря нещо с рогата, това е втория овен, или мене.

alys: Нашият е без рога

alys: @Славянски, искаш семена за домати ли

Славянски: Аз съм забелязал, че ако има трева наблизо - с храстите не се и занимават, държат си долу главите. Но ако е нещо по-така - примерно дрян, дъб, липа, ирга, черница - на това ще налетят.

alys: Е, да, пакостите са в двора, когато няма трева

Славянски: @alys А, семена домати не искам на този етап - аз имам достатъчно сортове, които вече поостаряха.

alys: Ок

alys: Нашите обичат да хапнат листа от дървета и храсти

Славянски: Просто няма къде да ги садя. Трябва да е защитено. Догодина може би ще успеем да направим още няколко лехи. Засега по-скоро ще гледам да запазя наличните сортове, които ми харесват. Най-много съм сял от бай Христо Черен Алтай, Брендиуайн Платфут също е много добър (но завръзваше по-слабо), имаше един зелен гигант, също доста добър с картофени листа. Но от 2013 г. май не съм имал добра реколта. Жълтите круши не ги слагам в това число. Поддържам ги от 2008 г.

14:04, 12/12/2019

Славянски: 2011 г. бях сял повече от 20 сорта и всичко даде плод, но тогава имах повече време за земеделие по стечение на обстоятелства. По 2-3 часа се занимавах всеки ден.

Славянски: @alys "Е, да, пакостите са в двора, когато няма трева" - да, точно в такава ситуация овнето прегриза единия ми планински лимон миналата пролет - щото рано се разлистват ще им се не види :)

Славянски: Вие събирате ли им клони с листа за зимата?

Venetka: За родовитостта на Златен медал съм готова да поспоря с @Ру. Още имаме в хладилника от него / доузряха в кутията за заленчуци /. При нас тоя сезон той и черито Радана бяха най-родовитите домати.

Venetka: Я, Алис вече си е сменила снимката и е с доматчета, а не кученце.... !! Явно се гласи скоро да почва сеенето на семена от домати!!!!

Venetka: Славянски, клони с листа за овцете зимата не сме събирали, но помня с дядо как пълнехме каручката с шушулките от рошков. Даваше им всеки ден от тях. Обожаваха ги.

Ру®: @alys Боби имаше Черен ананас. (И аз може да имам семена от минали години, но тази година не съм го отглеждал)

Ру®: @Venetka На мен Златен медал ми е любим и го гледам вече 7-8 години, а може и повече - но определено повечето ми други домати раждат доста повече бройки. Златен медал прави по 2 домата на китка, макар и доста едри... Поне така е при мен - може би сам съм се довел до това положение - селектирайки и запазвайки семена от най-едрите и вкусните, ане от най-родовите екземпляри от него.

Ру®: 15тина сантиметра диаметър .. ;) https://bezmotika.com/gallery/image/1282-20170816_180251jpg/ https://bezmotika.com/uploads/monthly_2017_08/large.20170816_180251.jpg.815ef37e927e0dcf2db43d5b457a3da6.jpg

alys: @Славянски, клоните са през пролетта, лятото и изобщо, когато овцете са навън. Вътре - сено, зърнени в някакъв момент и каквото остава като листа от зелки, обелки от плодове и зеленчуци и подобни. Имам да събирам още изсъхналите растения краставици, ама не може да им дойде ред.

alys: @Venetka, :love: скоро няма да сея домати, може би към средата на януари, ще мисля.

Боби Димитров: Черния ананас при нас е най-добрия домат след червените/розовите. Първо, почва много рано да зрее. Второ, дава на доста китки нагоре, може би не колкото не-салатните, но все пак. Трето, обраните на зелено домати узряха добре. А този Волрон черен тип сотра Синьо ли е? Черна ципа, но вътре тъмно червено към кафяво? Или е с кафяво месо като Черно чери (което е реално кафяво)? @alys

alys: Аз пък що така не го оцених като вкус Златен медал. Може да го повторя, за да преценя дали съм била в грешка.

alys: Ворлон е като черното чери, но малко по-червено като че ли е отвътре. Много го харесах.

alys: Черен ананас бих пробвала, ако има 2-3 семена (или когато има)

Боби Димитров: http://tatianastomatobase.com/wiki/Vorlon - това лие ?

alys: Много съм доволна и то двата крушовидни Сърцето на Албенга и Червен крушовиден (Италианска круша). Сигурно ще повторя Италианската круша, че имаше спорове в цветарския дали прави кухини и т.н.

Боби Димитров: @alys Имам аз бая от ананаса семка. А бебешока Кари не разсипа твоите семена, а моите :) Грешката е изцяло наша де, гостите дойдоха ненадейно, бяхме оставили чашките на достъпно за нея място и те така :) По едно време я гледам плува в купчина семки от домати :)

alys: аха, пошегувах се за моите семена :) , едва ли сте оставили втори път да ви се случи

alys: Ворлон малко светъл ми се вижда на снимките, но сигурно е това, няма два сорта Ворлон

15:08, 12/12/2019

alys: особен, нов и приятен вкус

alys: Между Зелен гигант и Чероки Грийн не успях да излъча първенец. Може би и двата сорта са добри. Зелен гитант трябва да се сее в градина и рано. В оранжерията нищо не направи, изресяваха цветовете, а навън преди няколко години беше супер.

alys: Зелен гигант в оранжерията все пак направи 3 доматчета, бяха дребни, но пък с много силен наситен вкус, а в градината садих от колтук и не успя да узрее, обрах и узря вкъщи, съответно вкусът не беше нищо особено.

alys: това са заигравки, интересно е да имаш различни домати, иначе ям всякакви

alys: Томатитото също много го харесах като вкус, ама трудно се отделя от китката, как го пипнеш и се е смачкало

alys: ама аз съм писала срещу всеки сорт, сега само се повтарям :)

Боби Димитров: Повторението е майка на знанието :D

Ру®: Това със сортовете наистина е доста относително - особено по отношение на вкуса и родовитостта. Една година е така - друга - иначе. В една градина е така - в друга - иначе... За един вкус е така, за друг - иначе... Е, има общи неща, но не трябва дас е абсолютизира...

Боби Димитров: От зелените сме опитвали само Зелена зебра - при нея основен плюс е, че не хвърля цветовете нагоре, иначе си е по-чорбалива една такава. Но пък се бели лесно ако е добре узряла (зажълтяла от долната страна).

alys: Извадих морковите, ура! :)

alys: Е, кално беше, ама сега ги залях с вода, после ще изсъхнат и ще отидат при другите в мазето в бидонче под сух пясък.

alys: Дребните гледам да ги отделя и оползотворя по някакъв начин. Няма да хвърляме, я.

Боби Димитров: Нищо не се хвърля при нас :) Най-дребните от сорта Репичка бяха като лешник, всичко което не влезе в буркан или фризер - влезе на сок :)

Боби Димитров: Майка ми се ядосва, щото те са разглезени с кокошките. Малко нещо да не й хареса, бам на кокошките. Перфектни тиквички, чукната била, доматът бил мек, морковът бил наяден...

Боби Димитров: Та като дойде на гости и като види какво събираме от градината, непрекъснато подмята, ъ, това ще го вземате ли, то и за кокошките не става... :D

Славянски: @Боби Димитров За кокошките всичко става!

Боби Димитров: То ясно, но тя с насмешка, един вид вие сега какво, ще ядете това, дето аз дори няма да го дам на кокошките ли?!?

alys: @Славянски , снимката с кучето е всъщност заради борчето :)

Славянски: @alys И какво по-специално за борчето?

Славянски: А, да видим как е защитено?

19:39, 12/12/2019

alys: нали питаше кое борче са нападнали овцете или нещо такова беше :)

alys: преди беше с дървени колци и мрежа, но последната модификация е с тръби и мрежа

Славянски: Аз се обърках понеже стана дума, че си си сменила снимката... и после "кучето е заради борчето"

Славянски: Викаш овцете обичат борови иглички?

alys: не знам дали ги обичат или овенът се е бил с борчето, но бяха тръгнали да правят беля

alys: то беше отдавна, още като го засадих и си викам, е сега всичко точно, щото е бодливо, ами нищо подобно :joy:

Славянски: Нашият овен обича такива дръвчета да си дърля рогата.

Славянски: Чеше се.

alys: ясно

alys: дори чемширите, докато не бяха изядени от чемширения молец, им пречеха, сигурно, щото не става за ядене

Славянски: И двата, де.

alys: тази година събориха оградата на едно място на градината и бяха опърпали близките домати

Славянски: Аз днес успях да посадя три лешника, обаче много зор. Камъни, камъни...

alys: как не бяха влезли в градината, не знам, сигурно ММ ги е видял и отидохме да оправим оградата, че иначе лоша работа

alys: и после откъм доматите направихме мрежата с обратен наклон, та да не могат да се катерят по нея

alys: браво за лешниците :)

Славянски: Тия моите са големи шушумиги - някой път знаят къде отиват и какваа беля правят, но друг път - може и да не разберат.

Славянски: Последните дни въобще не мога да ги изкарам в желаната посока, защото винаги се насочват към определено място - обикновено към ябълки.

Славянски: Иначе овцата е с агнето по цял ден, отделно. Пасе и обикаля. И то сякаш опитва.

Славянски: Станало е 9 кг от 24-ти.

19:47, 12/12/2019

alys: хехе, браво

alys: една година купихме женско агне (не помня на колко месеца беше) и то беше хранено само със зърнени храни и два дни ходеше с овцете и не пасеше, много смешно, ама се научи, къде ще ходи

Боби Димитров: А бе странно си е това със зърното за преживните ама...

alys: Просто повечето угояват агнетата за продажба и не ги пускат да пасат. Дори ми викат, е за какво ти е агне да пасе.

alys: Но пък овцете обожават зърното. :)

Боби Димитров: Чудно ми е в природата дали овце биха яли своеволно зърно, защото дивите примерно не мисля че ядат? И също не знам ако не им даваш никакво зърно от раждането, дали и как ще се научат да го ядат?

alys: Ооо, не знаеш как летят като оси на мед, когато ожънат нивите и ги пуснем там да пасат и като има неожънати класове, гледай какво става, ходят и много внимателно ядат само тях.

greenn: Някои от тия японски мотички ми приличат на плоскореза на Фокин

alys: аз си взех ето тези плоскорези на Фокин https://neolab.bg/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82/

alys: трябва да се заточат много добре, а моите май не успях да заточа, но ги ползвам чат-пат

greenn: На мен ми направиха един от дълъг и широк кухненски нож. С оксижен го оформиха. Стана добре, обаче за моята сбита почва не става. А обработени лехи почти нямам все още.

Славянски: @Боби Димитров @alys Наистина обичат зърно, но това са преживни тревопасни животни. Не би трябвало да ги хранят със зърно. С кравите същата работа.

Славянски: @Боби Димитров, ти успя ли да посадиш твоите боровинки от поляците?

Боби Димитров: @Славянски Оо, да, преди няколко седмици. В дупка с 20 литра кисел торф, смесен 3:1 с почва, с силно разджуркани корени. 10 см по-надолу от резника ги вкопах. Мулч за сега слама, на пролет - борова "листовка" и малко зелен камък.

Славянски: Мен ме притеснява да не изгният в тая глинеста почва, и киселинността да не им хич проблем.

Боби Димитров: При мен ли?

Славянски: при мене

Славянски: То и торфъът бая влажно държи.

Боби Димитров: Няма как да изгният, предвид това, че искат много вода. Саксията с торф задържа многократно повече вода от нашата почва (макар че и почвата задържа много). При нас почвата е дълбока и няма принципен проблем с дренажа, предвид лекия наклон и както сме оформили лехите.

Славянски: Но пишат, че почвата трябвао да бъде добре дренирана.

09:20, 13/12/2019

Славянски: Да, тоя торф беше подгизнал като гъба.

Venetka: И при нас са на наклон боровинките. Славянски, ами нали при теб е леко наклонено мястото на боровинките. Дори и да е глина, няма да е чак заблатено нали?

Боби Димитров: Няма как да е заблатено, освен ако не е в депресийка някъде или е силно трамбовано...

Славянски: Има наклон, може и 15 градуса да е.

Боби Димитров: При нас в смолницата вода се задържа на повръхността само в пътечките, където е яко газено ;) И от там си попива надолу в терена, в долната леха. А самите лехи са подигнати спрямо пътеките, така че с дренажа проблеми нямаме.

Славянски: Ако до юли месец вали като тая година, ще бъде супер влажно. Но в торфа е супер подгизнало.

Славянски: Ами тогава остава да видим на суша колко ще държат.

Venetka: Градината в Пловдив е само глина, задържа вода и на участъци прилича на блато, а и е върла тепсия. По-голямата част от растенията оцеляват без проблем. Има жертви разбира се, ама не мисля, че има място за притеснение за боровинките ти. поне не от гледна точка на задържане на вода. Виж за другото... само времето ще покаже.

Славянски: Все пак в САЩ ги има в диво състояние.

Славянски: Те са ми експериментални, тъй че ако нищо не излезе - има камчатки.

Славянски: Пък на това място, ако дадат плод, ще трябва да се разправяме с мечките наоколо.

Славянски: Те са повече от боровинките :)


Славянски: Що става?

Варела: сичко а 6 ;)

Славянски: Нещо зимата идва неохотно.

Варела: само да се маркирам..

Славянски: Гледам прогноза за 17.12 - от 8 до 17 градуса. Май ще изкарвам някои работи обратно навън на топло?

Славянски: Не е нормална тая работа. Друг път декември е имало -15. Сега имаше -10.

Славянски: Ще вземат да се разбудят райските ябълки. Дават го при четири дни над плюс 7.

09:40, 13/12/2019

alys: Какво ти пука, ако не става много под нулата :)

alys: Едни растения ще издържат, други ще се стресират, ма чак да загинат, едва ли

Славянски: Как няма да става? То ако им се спре покоя и им падне защитата, ще измръзнат при -15 сигурно.

Славянски: За райската ябълка високите зимни температури са не по-малко опасни от ниските.

Славянски: Ако има няколко (поне 4) поредни дни през зимата, в които температурата не пада под 7 градуса и се разбуждат.

Славянски: Или поне така съм чел.

Ру®: Да пиша пак и тук, че все още има две много сладки котета, които си търсят стопани ... https://bezmotika.com/topic/559-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%B3%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B4-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B7%D1%83%D0%BC-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-2019/?page=3#comment-12145

Ру®: Котетата са супер игриви, сладки, обезпаразитени, ваксинирани и с паспорт. ;)

Ру®: Аз засадих камчатки, ирги и каквото там дойде от Франция и Полша веднага след като ги получих и от две седмици не съм ходил на мястото... обаче днес се усетих, че имам 5кофички с разсад аспержи, които имах намерение да садя също... и се чудя - сега ли да отида или да го отложа за пролетта....

Славянски: За аспержи нищо не мога да кажа. Те не тръгват ли рано да изкарват от земята?

Лозан: Оп, привет и от мен. @Ру® и аз съм пред тази дилема с аспержите... Лошото е, че продължават да изкарват свещи и не знам, ако ги боцна сега, дали няма да ги прецакам нещо?

Ру®: Абе то имаше тема за аспержите и там беше изказано мнение, че трябва пролетта да се разсаждат. Боби пък изказа обратното мнение, че по-добре есента и аз мислех в неговото да се вслушам и даже бях ги приготвил да ги нося и садя, обаче съм ги забравил на един балкон... и сега случайно ми попадна погледа на тях.

Ру®: @Лозан при мен в 4 от кофичките са пожълтели и изъсхнали - в една имам едно зелено стръкче изкарало

Ру®: Проблемът ми е, че всичкия компост и ЧКЧ, който имах вече съм го използвал - а смятах да им подложа в коренчетата.... от друга страна - извадих едно от растенията и корените са изпълнили кофичката... миниму сигурно трябва да ги пресадя в по-големи саксии

Боби Димитров: @Ру® @Лозан Слагайте ги сега, по-добре докато е топло времето да се установяват в градината. Това, че в момента нямаш тор не е драма, топ дресинг в следващите години и готово.

Venetka: Тъкмо и аз се бях наканила да питам за аспержите Боби колко място да им отредя и гледам, че сте подхванали разговор. Последно какво е общото мнение- пролет или сега да ги засаждаме, че имам бая коренчета??

Боби Димитров: Общо мнение не можем да имаме по който и да е въпрос :D При повече от двама човека това е на практика невъзможно :D

Venetka: За да не окосим аспержите си мислех да ги сложа в нещо като леха. Повдигната не, ами само оградена. На вилата има остатъци от предишните собсвеници едни дървени платна, около 3-3,5 м дълги и високи 30 см. Та мислех да оградя с тях, ама.... какво място да оградя не знам. Имам 14 ли, 15 коренчета аспержи.

Боби Димитров: Моите ги садя на 2 реда покрай оградата. Между редовете е около 30-40 см, на око. В реда между растенията е около 30-40 см, на око. Посадени са шахматно (триъгълна схема).

Venetka: Еее , добре Боби. Пак ме свали на земята... тогава какво е твоето мнение за времето за засаждане?

11:54, 13/12/2019

Venetka: Благодаря за насоките Боби, ориентирах се за растоянията.

Боби Димитров: Аз съм си писал подробно в темата за аспержите ;) Но да резюмирам, от както гледам аспержи, мисля са 7-8 години, не съм садил на пролет. Всичко е винаги на есен. Не мога да си обясня логика с пролетно посаждане, но предполагам ако човек има условия да ги пази зимата в саксия, няма готово място на есен, или има друго неизвестно съображение, може да се мисли в тая посока.

Venetka: Оххх, това добавя още една задача към списъка за градинарстване тоя месец тогава. Къпините пак ще си останат... Уж бях чела за аспержите... и помнех... засаждане пролетта.

Лозан: @Боби Димитров а дали няма да е проблем, че още вадят свещи?

Боби Димитров: Вадят свещи вероятно щото ги държиш на топло. Моите повяхнаха още в началото на ноември (разсадите, които бяха на перваза в офиса, а в градината - по-рано).

Боби Димитров: @Venetka Ако имаш къде да ги държиш без да замръзнат и без да тръгнат да се развиват без време в саксийките (аз нямам), остави за пролетта. Когато едно нещо мине от графа "ох, кеф!" в графа "оххх!" нещата не са добре.

Venetka: Ами, в неотопляемата вила са. На височко от земята, огрява ги от прозореца, ако напече. Пък мога само да се надявам да не замръзнат. Гледах прогнозите до края на Февруари. Тази зима ... ще е подобие на зима, така, че дано да оцелеят. Оххх стана защото трябва ММ да ги прави тия лехички, не мога сама да ги сложа пък той се смахна от работа напоследък и ще му дойда в повече с искането за засаждане на аспержи.

Боби Димитров: Ако не замръзнат, добре. Въпросът е и да не тръгнат да се развиват без време, защото тогава ще е по-голяма драмата с посаждането на пролет. И в двата случая няма какво да се "загуби", освен една година или разсада :D

Ру®: Много жестоко ги експлоатирате тия ММ! Ползвайте ги главно за любов - другото - както дойде! ;-)

Боби Димитров: Пол от ботаническата в Стамбула: https://balkanecologyproject.blogspot.com/2019/12/istanbul-botanic-garden-nezahat.html

Боби Димитров: (каза Ру, който съсипа жена си от тиквички... :D )

Ру®: Е да, ама то беше от любов ;-)

Ру®: (към тиквичките)

Лозан: @Боби Димитров в неотопляема стая са, но не това е важно, а дали се явява проблем, че избиват свещи?

Боби Димитров: @Лозан Ако в момента продължават да избиват, не е проблем да го пресадиш. По-голям проблем за мен е, че ще расте нефелно 6 месеца сега. Тъмно, студено, ще си изтърве времето за покой, ще се измъчи, може и да плесеняса. Може би ако го ториш разсада и го осветяваш... не знам. За мен решението е просто - в земята. Дават го 10 градуса, никакви грижи нямаш.

Боби Димитров: @Лозан И за сравнение, в градината аспержите повяхнаха и влязоха в покой много преди тези в София, макар да ги държах вън и на студено/сянка. В момента, в който закарах саксийките на село, за 1 седмица всичко повяхна и ги посадих. Явно разликата в темп е достатъчно голяма ;)

Boris Krumov (SeoKungFu): Зазѝмихте ли, ей !?

Boris Krumov (SeoKungFu): Що оно че почне а дуа и да веа !

Боби Димитров: @Boris Krumov (SeoKungFu) Тук става все по-топло в последните дни, сняг и лед се стопиха дори на село, неделя 10 градуса... Така че дори пастърмата не съм сложил още!

Ру®: Насадих аспержите. Не знам как е при @Лозан, но моите бяха изпълнили с корени кофичките едвам ги разплетох, та се надявам сега да се почувстват добре...

18:19, 13/12/2019

Ру®: https://bezmotika.com/uploads/monthly_2019_12/large.20191213_155247.jpg.5a9b599552041163549f73d41134b5e8.jpg

Боби Димитров: Баш за това става дума @Ру® :)

Ру®: Абе по принцип смятах с тях да отвоювам още 2 квадратни метра необработвана до сега площ... ама ме домързя - та жертвах една от готовите лехи... ;-)

Ру®: В същата леха ще сложа и ягоди - вече няма да е за едногодишни, ами за многогодишни.

Славянски: @Ру® Мързелът никога не е добър съветник, да знаеш!

Славянски: @Боби Димитров Видя ли в Стамбул в ботаническата градина какви живи плетове имало от eleagnus ebbingei? Аз пък имам едно растение :) Хубав репортаж от градината.

Ру®: @Славянски, Мързелът движи прогреса на човечеството... ;)

alys: Мда, и аз мисля, че мързелът е много добро нещо - как и защо са открили рационалния подход в математиката, ами мързяло ги е да решеват дълго и подробно и са измислили нещо кратко и хитро.

alys: Имам въпрос - дали някой отгледа и събра семена от пипера за сушене? Похвалих се, че имам семена за такъв пипер, ама се оказа, че нямам вече. Те бяха от минали години и не знам дали са имали добра кълняемост.

Миленка: Какво значи пипер за сушене?

Боби Димитров: @alys Възможно е аз имам от тези семена, защото ако съм ги взел, не съм ги посадил. Но не помня дали взех. @Миленка Това са специални сортове за сушене и правене на червен пипер.

Боби Димитров: @Ру® 100% съгласен за мързела! Лошото е, че мързел е негативна дума, аз затова му викам оптимизация или находчивост ;)

Миленка: Аз си суша от моята си капия. Преди сушах от капията от майка - тя си поддържа някакъв сорт от десетилетия.

alys: ако се суши в сушилня, дори месестият пипер, според мене, е за предпочитане, но има хора, които си сушат нанизан пипер

alys: @Боби Димитров, ако случайно намериш от семената, сложи да се рътят няколко, за да видиш дали са живи, ако имаш възможност

alys: аз го отхвърлих като сорт, няма смисъл да отглеждам специален сорт за червен пипер, а пък тази година изобщо не ми останаха чушки за целта

alys: много го ядем в суров вид или не садя достатъчно

Славянски: @Боби Напротив, мързелът е точно обратното на оптимизацията и находчивостта. Именно щото не те мързи да измислиш нещата по-добре. Мързелът е носене по течението и чакане на готово. Човек по моему трябва да е готов да положи необходимото усилие да свърши работата, дори да няма най-добрите или ефективни инструменти, или да има фактори, които усложняват нещата. Вече ако бягаш от свършване на работата или отлагаш, това е мързел.

Славянски: Тъй че много важно е как дефинираме мързел.

Славянски: Това да не искаш да правиш нещо по бавен или глупав или недомислен начин не е от мързел. От мързел би било да го правиш по такъв начин, защото те мързи да изнамериш по-добър. Така го виждам аз.

23:42, 13/12/2019

Славянски: Аз се скъсах от копане тия дни и не бях взел точния инструмент или набор от инструменти. Основно кирка и две лопати. Но като взех и мотика, и нещата потръгнаха. Аз си мислех, че с кирка ако не става, с мотика ще е по-трудно. Но кирката е по-тъпа и по-тежка и се уморяваш много по-бързо. БЕЗ МОТИКА НЕ СТАВА!

alys: Дали ще го наречем чушка или пипер, все тая, та и с мързела е същото :)))

alys: стригано е, рязано е

alys: ясно е какво имаме предвид

Славянски: Другата разграничителна линия е, че мързелът възпира свършването на работата, докато находчивостта забързва процеса.

Миленка: Мда, напълно съм съгласна @Славянски

Миленка: @alys, ще ме прощаваш, ама между стригано и рязано има Балкан разлика. :Р

Славянски: Когато мисля за изобретатели, това обикновено са посветени и усърдни хора, не мързеливи. Иска се голямо постоянство да постигнеш резултат след примерно години труд в дадена посока. Това са мотивирани хора, не лентяи. Нека правим разлика.

Славянски: А @Ру® правилно си каза, че го домързяло човекът! Догодина ако има с една леха по-малко за едногодишни, ще се сеща защо.

alys: @Миленка :joy:

alys: @Славянски , ние тук мързеливи ли сме или усърдни хора?

Ру®: @Славянски Ако имам една леха по-малко за едногодишни ще имам повече време да мързелувам и да движа прогреса... ;-)

Славянски: @alys Всеки познава себе си най-добре, за да може да си отговори :)

Славянски: @Ру® То прогресът създаде мързел след себе си.

Славянски: Врътваш кранчето и бликва вода. Щракваш ключа и о, светлина!

Славянски: Пишеш нещо сега и веднага онзи/онези от другата страна получават написаното.

Славянски: Но като имаш всичко това наготово и можеш да му се радваш, и тогава може да се омързеливиш.

Славянски: Хайде - вечерях, имам сега калеми да етикирам, че чакат от няколко дена.

Ру®: @Славянски Никоя крайност не е добра. Минал съм през дълъг период на работохолизъм - радвам се, че се излекувах... Няма лошо човек и да помързелува малко.. ;-)

Славянски: Като си свършил работата :) Ама ако ПОЧНЕШ с тая нагласа...

00:24, 14/12/2019

Славянски: Какво ще постигнеш?

Славянски: Аз знам аз какво съм постигнал когато мързелуването ми беше основно занимание - дето викат англосаксите: "goose egg"

Ру®: @Славянски И мерси за музикалния поздравв - бил съм на 2 концерта на групата и доста ги слушах, :)

Славянски: Не че сега съм се надмогнал толкова, но онези години, когато човек е в разцвета на силите си, и шапка на тояга, иху-аху, и времето си минава

Славянски: Аз съм бил на един преди много години. Имаше дъга пред НДК.

Ру®: и аз съм бил на този

Ру®: то ти си бил дете тогава - хайде - лека :-)

Славянски: Мисля, че е бил 1999. Въпреки че аз си мислех, че е бил след 2000 г.

Славянски: О, да, ученик бях.

Славянски: Но ходих сам.


Боби Димитров: За мен мързелът е градивен. Като те мързи да стилизираш на ръка един по един 200-300 елемента в кода на една страница, сядаш и си правиш една система класове и си свършваш работата много по-оптимално ;)

Боби Димитров: Като кажа, че ме мързи да направя нещо, това е защото ми е очевидно бавно, неефективно, ненужно сложно или има друга спънка, която мързелът ме провокира да преодолея или заобиколя или да се откажа.

Боби Димитров: На твоя пример с кирката, не се сърди защото не го казвам като обида, но това поведение за мен е тъп и упорит. Аз още на първата дупка като видя, че не става, ще се откажа и ще тръся друг начин (правилен за мен) и ако не намеря, ще зарежа.

Славянски: Да, но ти искаш да кажеш друго. Друг като каже, че го мързи, има предвид, че не му се прави.

Славянски: Иначе с кирката не ме удовлетворяваше, затова ползвах повече лопата... но и там... все пак е кирпич.

Славянски: То не е дупка, аз свалям нивото на пода нацяло.

Боби Димитров: @alys Ако намеря семената директно ти ги давам. Рътене на чушка не ми се е получавало до сега, по 3 седмици ги чакам да тръгнат.

Славянски: Подцених мотиката, това е. Аз като почти не работя с нея, щото в тия чимове не я бива.

Славянски: Боби, около (най-вероятно преди) нова година може и да дойда към София? Ти накъде ще си?

00:38, 14/12/2019

Боби Димитров: При нас много се ползва мотика, като тая от логото, точно за чимовете.

Славянски: При мен за чимовете кирката е супер, тежка е и ги изваждам бързо и ги разбивам. Мотиката забива в тревата.

Боби Димитров: Нямам идея да ти кажа, аз за утре сутрин не знам къде ще съм... покрай децата тотално спрях да си правя дългосрочни планове. Но дрънни, ако сме тука ще се радвам да се видим!

Славянски: ОК. То и аз не съм сигурен, но има такъв вариант, ако тука нещо не ме зарине сняг да не мога да изляза.

Славянски: Ама засега сняг не се види.

Боби Димитров: А бе какъв сняг, така се изменило времето... Влез тук и прелисти назад години като гледаш най-долу: https://www.stringmeteo.com/synop/temp_year.php

Боби Димитров: Нищо, че сме в interclacial period в текущата ледена епоха... Последните 15 години са само над нормата.

Боби Димитров: Опасявам се, че скоро и на студени места като при нас ще дойдат миризливки и прочее...

Славянски: Дано не идват.

Славянски: Не мога да преценя от тия данни. Помня 2012 каква беше, щото я изкарах "на строежа" :)

Славянски: И беше -8 в помещението в коридора.

Славянски: Като по-млад не съм обръщал особено внимание на температурите.

Славянски: Помня, че веднъж беше много студено (бил съм още в училище, тийнейджър) и с вуйчо ми замерихме -18. 2012 г. за пръв път видях -21.

alys: @Миленка, дали трябва да поливам куркумата? https://d.radikal.ru/d16/1912/d8/588567eafdf5.jpg

Миленка: Аз поливам моята, но рядко.

Миленка: От градината извадих стръковете и ги посадих в саксия. Саксията е навън, листата са пожълтели, вероятно е загинала

Миленка: Поливай я, ще видим дали ще цъфне.

alys: А дали й е добре на източен прозорец?

alys: Не, че имам друг подходящ.

Миленка: Аз редовно сихкупувам коринчета за ядене, така че винаги можем да захванем нова.

09:29, 14/12/2019

alys: Ок, благодаря :wub:

Миленка: Значи на източен й е най-добре :Р

alys: Супер!

Миленка: Чек сега да видя де е това полудяло от любов човече :wub:

alys: Много го харесвам

alys: И веднага се сещам за Изи. Дано се появи скоро.

alys: И Репи ми липсва


alys: Хубав ден! Отивам да храня кучета и котки :)

Миленка: Хайде, излизам, за да не настъпя мотиката.

Миленка: Харен ви ден!

Ру®: @alys, И @Миленка има да храни две котета вече. ;)

Миленка: Гушнали са се и спят :)

Славянски: Да не ги хапне кучето?


alys: Ааа, искам снимка :) (не ме слушай)

alys: Котето Еки спи с кучето Реми в къщичката.

alys: Много ми допадат добросъседските им отношения.

alys: А като видя Еки на гърба на Реми, мед ми капе :)))

Ру®: Ние пък с внука насадихме днес към 50 лигуструма, като внимателно разделихме корените, които се бяха завили в саксийките ... ;-)

13:08, 14/12/2019

alys: Вчера загледах едно растение, което са засадили около люлинската църква по улицата. Предполагам, че лигуструмът е нещо подобно. Опитах се да видя в нета.

Ру®: Лигуструмът е от най-използваните за жив плет храсти.

alys: Да не спамя в темата на Славянски, той достатъчно си е наспамил там :mrgreen: , всичко това можеше да го каже тук. Както и да е, ще чакам снимки и описания на вкусовите качества на ябълките.

alys: Доколкото си спомням, неговите овце бяха преяли с ябълки, та това не е най-подходящата храна за овце, а за телета не знам, не мисля да гледам в обозримо бъдеще. :P

alys: Между другото, нашите овце като попреядоха със сливи, спряха да налитат и започнаха да подминават нападалите сливи. Стоката хич не е тъпа. :) Само хората сме лакоми. :)))

alys: Айде отивам пак в градината, времето е подходящо, макар да не ми харесва калта под краката.

Славянски: @alys Kaкъв в смисълът информацията за ябълките да отиде в чата?

Славянски: Идеята е да остане за референция, а не да я четат 5 човека.

Славянски: Относно ябълките - това е много по-естествена храна за овце, кози, крави от зърното. Сърните ядат ябълки, мечките ядат, дивите прасета също - защо не и овцете? Ще се избият за ябълки! Джанки също много обичат. Въобще плодове всякакви.

Славянски: Кокошките имат воденичка за мелене на зърно. Те са съвсем друга птица :)

Славянски: И семена обичат, не е да не обичат. Имаше едни самопоникнали метли в тора, които отдавна ги омлатиха (овцете).

Славянски: https://postimg.cc/2VXFhH6r e тази джанка беше отрупана. Набрах една-две кофи, другото отиде за овцете. Как хрупат само!

Славянски: Правих ошав, понеже пресни не мога да изям толкова много. Снимката е от 17 юли.

Славянски: Дека са градинарите? Айде, мръкна!

Славянски: @беля, сега огледах още две ябълки от сорта - повече приличат и имат следи от т.нар. струпясване точно, неправилна малко оребрена форма и лека руменина.. после ще пускам снимки

Славянски: Добрутро!

Ру®: Как може да се познае дали някаква течност е ябълков оцет? ;-)

alys: По вида и вкуса - кисел, ароматен и бистър, ако е готов или с малко утайка.

alys: Винаги има утайка.

Славянски: @Ру® А какво друго може да е?

12:54, 15/12/2019

Теди: Натурален сок :D

Теди: Преди време едно циганЕ ми разказа как майка му приготвя натурален сок.

Теди: Взема чайник, пълни го с вода, реже парчета ябълки вътре, слага го да ври на печката - и готово! Натурален сок.

Теди: Днес е много слънчево в София. Не знам как е при вас. Направо пролет.

Славянски: И тука е така.

Славянски: Лоша работа за някои работи е такова топло време през зимата. Дано не цъфнат някои овошки или да тръгнат да се разбуждат. Иначе за градинарите е супер!

Славянски: И то денем нямам против да е топло :) Но и нощем като е топло и...

Славянски: Дават за сряда при мен по прогноза 11-17 градуса. Ще изкарвам доматите навън :)

alys: Кои домати :blink:

alys: :joy: :yum:


Теди: Хайде, падна ми едната нова пломба....

Marangoza: @Теди от дъвката ли?

Славянски: Теди да прави рекламация...

Славянски: От какво падна?

Теди: От хилене падна, от какво друго :D

Ру®: @Славянски Може да е натурален сок по рецептата на Теди - само че без варенето. Жена ми преди време точно по тая рецепта беше сложила в един буркан парчета ябълки и вода за да прави оцет, но нито го е разбърквала, нито разклащала нито нищо - стоял си така - след което изхвърлила ябълките, обаче останал натуралния сок и го забравила при това на балкона на студа... и днес случайно го намерила и попаднала на него.

Ру®: Има жълтеникаво оранжев цвят и мирише (според мен неприятно) на нещо ферментирало - има и утайка. Т.е. по начало идеята е била да се прави оцет, обаче после тая идея е зарязана и забравена на балкона... и сега не знам да го изхвърлям ли или да го считам за оцет.

Marangoza: @Ру® всичко,което е ферментирало не мирише неприятно ако е имало плодова захар...вероятно се е получило ябълково вино :grin:

Славянски: Ферментацията иска въздух. Да не бомбира бутилката? С какво е затворена? Колко време е минало? Може да е вино все още.

20:46, 15/12/2019

Славянски: Аз опитах такова и беше приятно и много силно.

Славянски: Понеже и ние правим оцет, но аз повече бера ябълките...

Славянски: Не съм се занимавал. Но го правим от сок/сайдер, не от парчета във вода.

alys: @Ру® , а на вкус как е?

alys: Аз сега мъча втора партида оцет вкъщи, защото в мазето вече ще му е студено, за да протече втората фаза на ферментация, за която пише, че е към 2-3 месеца.

alys: Сложи го на топло и вижте какво ще стане след месец. Нищо не губиш.

Боби Димитров: Бих му добавил и малко захар

Славянски: Да не заспахте зимен сън нещо?

Славянски: Много тихо днес в чата.

Славянски: @Варела, ти взе ли такова: смородины красной Джонкер Ван Тетс Сорт красной смородины раннего срока созревания. Получен в Голландии, но был усовершенствован в США в 2002 году. Ягоды большие, яркие, блестящие, округлые или грушевидные, массой 0,8 - 1,1 г , при созревании не осыпаются. Отрыв ягод сухой. Мякоть кисло-сладкая. Кисть длинная — до 10 см. Куст сильнорослый, слегка раскидистый. Замечательный сорт универсального назначения с хорошей транспортабельностью ягод. Вовсе не прихотливый, так как есть засухоустойчивый, зимостойкий, устойчив к антракнозу и мучнистой росе.

Славянски: Описание на сорта.

Варела: Опа, честит понеделник.. вчера набучих малините.. най-накрая.. ама на мястото на старите малини, които извадих, подрязах до 15-12 см и зарових в един дървен сандък с пръст и най-отгоре пресят компост..

Варела: @Славянски имам и такова да.. 4 броя взех.. два сложих горе на Лясково и два имам в Остромила..

Славянски: Ами по-едричко го дават. Това моето е супер дребно и почти не дава. Може и от мястото да е, но касисът се представя по-добре.

Славянски: Старите какви са? Ти май много малини беше взел.

Славянски: Една от задачите ми зимата е да оплевя малини и ягоди, иначе и идната година нищо няма да направят.

Venetka: Аз плевих и се мъчих да копая вчера около 13 рози. Толкова троскот не мисля, че съм виждала през живота си. Под едни тротоарни плочки бяха само коренища троскот, почва нямаше..

Славянски: При баща ми един тротоар е в това положение. Посадихме едно дърво преди година, колко изчистих. То обаче не се хвана, и тая есен ново. Все едно не е било чистено за един сезон растеж.

Славянски: Баба ми навремето го чистеше, но сега е влязъл навсякъде.

Славянски: Тази седмица го дават октомврийско време! Ще копам май лешници.

13:00, 16/12/2019

<< Качи се най-горе