Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

киви
 
В албум:

Мястото

  • 81 снимки
  • 0 коментара
  • 83 image comments

Информация за снимката

Заснето с Microsoft Lumia 650 Dual SIM

  • 0 mm
  • 2766/1000000
  • f f/2.2
  • ISO 50
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Боби Димитров

Отговорено

И при мен тази Ананасная е най-добре, общо е 25 см, 2 стъбла, ще направя снимка.

Споделете коментара


Адрес на коментара

това от нова поръчка ли е, или от миналогодишната?

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Няма нова поръчка :) Просто ни измряха кивитата, или не растат!

Споделете коментара


Адрес на коментара

От моите 6 броя, 4 си попаднаха на точното място и миналата година стигнаха 2 метра, останалите 2 се бориха цяло лято. Зимъска всичките измръзнаха. Тази година ситуацията се повтаря 4-те пак стигнаха 2 метра, а другите две повтарят мъката от предната година 

 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

2 метра растеж за 1 година!!! Дай повече инфо как и къде си ги поместил и каква грижа полагаш?

Споделете коментара


Адрес на коментара

На югозапад-западната част на къщата имам една пергола около 2,20 метра. До колоните съм засадил майски боровиник (лоницера камчатика), лози и аргутите, между на дългата страна между колоните колоните на перголата е около 4 метра разстояние. По средата между колоните има засадени две исай кивита, които растат много добре, а при колоните допълнително засадих 4 от кивитата. Двете от тях, които са на "северната" страна перголата и са на сянка под една стара череша пораснаха много, едното се качи на перголата и се смеси със лозите, а другото стигна до около 1,5 м. На "южната" страна на перголата (не на директно слънце) другите две станаха 20-25 см, изядоха ги бубите, на няколко пъти тръгваха и изчезваха. Тази година пак тръгваха и изчезваха и сега едното е 20-тина см, а другото 5-10 см.

Имам още една пергола, под която крия колата от слънцето и там засадих последните две кивита. В опита да направя сянка на колата има засадени/налични: бъз, декоративна ябълка, лоза, шоколадена лоза/акебия, която вече задуши бъза и всичкото това от едната страна. Та между тях боцнах кивитата, оказа се че много им хареса, едното стигна над 2 метра миналата година, а другото 1,5 м. Тая година измръзнаха всичките (заедно с исайчетата), но тези дето си вървяха миналата година и тая година стигнаха същата височина. Почвата е неутрална към варовита, високи подпочвени води (на 1-1,2 излиза вода). Други грижи освен поливането и плевенето не съм полагал. Многото къртици подържат почвата рохка, но една част от младите растения пък загиват от къртиците, заради капковото при влагата се събират много червей, а те са доста вкусни за къртиците, освен че им е лесно да копаят в мекото.

Ще направя снимки за демонстрация.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Интересно, и моите са (бяха) на смесена сянка, до ограда са, която е от другата страна в акации и черници, надвиснали леко. До обяд - няма директно слънце. После шарена сянка и след 15:00 - директно, до към 19:00. Не ги поливам много обаче, предполагам ти си по-редовен. При мен се хваща по 1 поливка на 2 седмици в най-добрия случай, но пък имат мулч и рядко е прахан сухо отдолу, а и сянката помага. Но обилно никога не са били поливани. Сега в саксията като ги сложих двете оживели, за 1 седмица пуснаха нови листа и прираст, който иначе им отнемаше от април до края на май!

Гледам че и камчатки имаш, при мен много бавно растат също. Отново на смесена сянка в обратна посока (сутрин слънце, следобед плътна), уж повече вода виждат, но лани не мръднаха изобщо, тая година едното, което орязах на пролет, дръпна 30-40 см и толкоз. Другото не. Нещо не е наред, но какво... чудя се дали да ги местя на повече слънце, само дето няма да мога да ги поливам, или да измисля начин да докарам до тях вода от капковото (не са на удобно място за целта).

Споделете коментара


Адрес на коментара

на няколко пъти пробвах с камчатки, интересното е че на мястото на което са двете невървящи аргути, съм садил камчатки, лозички, киви Джени, Пасифлори, жасмини и все не щат да растат. Все едно тези две места са омагьосани с черна магия. Най-старата камчатка тази година за първи път рози "обилно" - около 500 грама плод, след 5-6 годишна мъка с по две-три плодчета. Двете камчатки от Полша вървят добре засега и даже дадоха по-15-20 плодчета на втората година. Камчатките са на директно слънце цял ден и май към края на лятото им идва в повече жегата. Старата камчатка е около метър висока и почти толкова широка.

Тоя уикенд ще ходя на вилата и ще видя какво се случва. Казаха ми че тая седмица капка не е капнало там, само малко силен вятър.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Ще ме зарадваш ако направиш по-обилни снимки! Благодаря в аванс! Това, което казваш за камчатките ме обнадеждава - имам предвид къде да ги преместя, за да имат повече слънце, но не чак 100% директно целодневно.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване