Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

20180608_151121.jpg
 

20180608_151121.jpg

Първата реколта от чесън (български от агроаптеката в Младост). Засадени 5 глави - получени към 30 - вярно, малко по-малки от оригиналните ;-) 

Хубавото е, че установих, че мога да садя есента поне от този сорт чесън (който става готов началото на юни) и в същата леха в началото на май домати, които са още малки до средата на юни, когато чесънът е готов и може да бъде прибран. 

  • Харесвам 4

В албум:

Реколта

  • 41 снимки
  • 0 коментара
  • 159 image comments

Информация за снимката

Заснето с samsung SM-G920F

  • 4.3 mm
  • 1/10
  • f f/1.9
  • ISO 250
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Екстра е чесънчето. Не са малки главите, като гледам двулевката (едва я забелязах). Мисля, че е могло да го оставиш още 1-2 седмици, но си е рисковано, ако поливаш доматите или завали да не хване да гние. Оставяй го някъде на сянка и проветрво и след 2 седмици ще е сух и готов за съхранение поне до декември ;)

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Идеално, моя есенен чесън го хвана ръждата.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Моя чесън го изваждам към края на юни, рядко по-късно. Сега има все още свеж вид. Мисля, че е същият като моя с твърдо стъбло. Много внимавай със съхранението. При добро такова, изкарва до пролетта на следващата година. Ама ти сигурно ще го оставиш да садиш есента.

 

Споделете коментара


Адрес на коментара

ами аз имам още няколко сорта - този сорт почна да жълтее и реших да го извадя - другите все още са доста зелени и мисля да ги вадя постепенно до началото на юли.  ще видя кой ще направи най-големи глави, кой ще се съхранява най-добре и от тези, които ми харесат ще запазя по 4-5 глави за садене есента.

 

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Аз сях испански и български от магазина. И двата са почти нацяло изсъхнали, сигурно заради ръждата. Полял съм ги максимум 4 пъти по малко. Испанския беше огромен, сега е 3-4 пъти по малък, долу горе като на Ру или малко по малък.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Този чесън е идеално зелен. Прекалено рано си го извадил според мен. Когато 50-75% от листната маса стане жълта, може да се настъпи или да се изчака още малко. Ако го извадиш рано има вероятност да не е добре узрял и да не се съхрани хубаво. Остави го както е така със стъбла на сянка поне 30 дни, за препоръчване 45, преди да го почистиш. Нашият е също толкова зелен и ще му дам поне до края на юни.

Отделно, някои от главите ми се виждат като rounds (единички)? Не зная какви са били оригиналните глави, но тези ми изглеждат като че точно почват да се наливат - периодът, в който скилидите наедряват и главата почва да прилича на глава, а не на топче.

Споделете коментара


Адрес на коментара

ами другите ми сортове са зелени и ще изчакам, но при този повечето растения си изглеждаха съвсем изсъхнали и въпреки, че листата бяха пожълтели и полегнали, на доста от тях - глави нямаше... (насадил съм примерно 50 скилидки, а се получиха към 30 глави, включително тия, дето може да са единички (идея си нямам какво са, защото не съм отглеждал чесън до сега и не съм компетентен).  Както и да е - реших да го извадя, за да не ми се пречка - ще садя между доматите фасул и тикви на мястото на чесъна.

Според мен като за първи опит - не е толкова зле.  Вече ще знам да не садя най-малките скилидки, а и че трябва все пак да се полива и евентуално тори. 

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване