Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Асмата
 

Асмата

Асмата е доста отрупана и се чудя дали не е добра идея да махна най-рехавите чепки, за да може да има повече сила за здравите. Ще се радвам на съвет.

  • Харесвам 2

В албум:

село Круша

  • 14 снимки
  • 0 коментара
  • 44 image comments

Информация за снимката

Заснето с HUAWEI WAS-LX1

  • 3.8 mm
  • 33333000/1000000000
  • f f/2.2
  • ISO 125
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Ехеее, доста сте напред с развитието на асмата! Браво! Явно нощите са по-топли от нашите. От дневните температури не можем да се оплачем, но нощните чак сега малко мръднаха нагоре. Нямам представа дали се махат чепки.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Според възрастта и силата на корена, летораслите се режат след 1-3-5 завръза. Това ще ти спести нуждата от прореждане на чепките. Ако държиш на плътно покритие и си искаш летораслите, махни всички чепки след прървите няколко. Но имай предвид, че колкото повече оставиш леторасли, толкова повече и по-трудно рязане те чака на пролет + толкова по-голяма купчина клони.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ако те разбирам правилно, според силата на корена, режа летораста след 1-3-5 чепки. Тоест на този летораст, не трябва да имам примерно 10 чепки. Другият вариант, за да запазя сянката на асмата, е да оставя летораста цял и просто да махна чепките след първите 3-5 в началото му? Въпросът е закъснял ли съм вече или и сега мога да я направя тази операция?

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Летораст с 10 чепки не е никак добра идея при всяко положение. Големият завръз изтощава растението и е възможно да не заложи много плодни пъпки за догодина. Правилно си разбрал - моят съвет е да имаш по-малко чепки, а колко точно ще прецениш ти с времето и опита. Би почнал с 5, ако видиш догодина, че положението е добро, можеш пак да оставиш 5. Подозирам сега имаш повече завръз защото си оставил или повече пъпки при резитбата, или защото отдавна не е била рязана лозницата.

Принципно си закъснял - отчесването на чепките се прави на ниво завръз, като видиш кои остават по растението и почваш (щото някои си ги прорежда само като ги отхвърля). Като гледам при вас колко е напред положението, бих казал спокойно месец и нещо по-рано можеш да го правиш. Но не е проблем да се направи и сега. Имай предвид, че ако орежеш прекалено много леторасли, ще почне яко сълзене, та засуши преди това и бъди подготвен да полееш после за всеки случай.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Между другото, рехавата чепка не винаги е проблем. Прекалено сбитите гроздове подканват гъбични заболявания, насекоми, плесени... Моят дядо ходеше и оронваше зърната на най-сбитите чепки, за да седят по-рехави. Така всички зърна на чепката стават по-едри. Свежда се до оня пример с ябълките, че ако проредиш завръза, вместо 1000 ябълки с общо тегло 100 килограма, ще набереш 500 ябълки със същото общо тегло. Кое е по-доброто? :D

Споделете коментара


Адрес на коментара

Благодаря за съветите Боби. Асмата не е пипана поне 5 години, като около средата на март доста предпазливо я рязах и подреждах върху асмалъка. Знаех че трябва да се реже и почетох не малко, но не исках да прекалявам, за да не направя някакви сериозни грешки. Ще я огледам при следващото ходене и ще махна което преценя че идва в повече. А то на есен ще се разбере как съм се справил :)

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Ясно! С лозниците принципа "отрежи повече, вместо по-малко" е в пълна сила, така че на пролет режи смело и яко! :D

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Това е добра операция да се съкращават леторастите, правих го миналата година, но тази година е трудно да се достигнат, стана доста ошумено, висят и гроздове, де. Питах по-запознати дали да чупя, т.е. прекъсвам леторастите, но ми казаха, че както и при доматите (да си дойдем на думата :)), ще избият нови колтуци и е доста работа. Не мисля, че ще успея да достигна тези, които са над асмата, защото разстоянието е доста голямо - със стълба достигам до асмалъка. Имаме и други стълби, но няма как да ги изправя там. Та така. А през пролетта яко рязах по съвет на Боби от предните години, благодаря!

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване