Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Първите бобчета от Боби
 

Първите бобчета от Боби

Да задам за домашно на Боби една задачка ;) - кои бобчета от кой сорт са? Белият трябва да е Смилянски, а останалите? Още не са узрели, сега започват да се престрашават. :) 

  • Харесвам 3

В албум:

Септември'18

  • 3 снимки
  • 0 коментара
  • 5 image comments

Информация за снимката


Recommended Comments

Боби Димитров

Отговорено

Начи белите и черните са смилянски, него си гледаме след като позната ми донесе 1 кило от баба й в смолянско село. А тия с петънцата ги имам (ако не се лъжа) от един фест на семената, но нямам идея за сорт. Първо мислех, че са Пинто, после някъв друг, после тия http://productkg.com/en/catalog/handsomeswallow-beans но в крайна сметка не са ни едно от тях. Ако научиш сорта, сподели, но да знаеш, че при повече насаждение варират яко шарките, вкл. има такива, при които това розово-лилаво петно е плътно, без точици. Най-вероятно са омешан вариант на cranberry bean, но при него цялото бобче е шарено, а не е отсечена шарката толкова рязко.

Споделете коментара


Адрес на коментара

и тия всичките бобчета само за зрели ли се ползват или ги берете и за зелен? така и не мога да се ориентирам кога се бере боба - и все в някакво междинно положение се сещам да го бера, когато е нито зрял - нито зелен... 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Благодаря, Боби! Много са красиви тези шаренките. Ще търся наименованието на сорта.

Ру, за зрял са тези. На междинното положение му казвам руен боб. Много е вкусен! Даже за зимата затварям, когато не е успял да узрее, а трябва да го обера и е в по-големи количества, а не за едно готвене. А заления го бера през два или три дни, но трябва да си е от сорт без лико.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Ру, аз лично ако го изтърва за зелен, директно го оставям за семе. Така или иначе зеленият ни боб, който е най-добър, има супер ситни бобчета и не си струва за зрял. Но пък може да чака много време на растението - от завръза, когато е 2-3 мм дълъг до обирането му спокойно имаш 10 дни време, демек 1 седмично посещение е достатъчно. Просто дълго време седи крехък.

А този пък, който гледаме за зрял, той е абсурд да се ползва за зелен, защото е супер жилав и има лико и не е по наш вкус. Горе на снимката са 2 сорта, иначе гледаме 4-5-6, според годината и мястото.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Да добавя, че най-добивен е този шарният (бял с цикламени шарки). Набрах общо цели 180 г! :)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване