В албум:

  • 14 снимки
  • 65 коментара

9 Коментара

Някой ако иска да вкоренява червена върба (salix purpurea) и (може би) ракита (salix viminalis), има доста резници. Нещо объркване става с тези кошничарски върби, в Уикипедията е написано, че ракита е червената върба. Не са ми ясни. Събирахме резниците днес от мочурище, приготвено за евентуално преливане на язовир, вече бяха орязани повечето, но е било съвсем наскоро, така че са читави. Ходихме с един кошничар, дано да е прав, че тези с матова кора са ракита.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Ще добавиш някоя към лешниците. Ти как смяташ да ги вкорениш, директно сега в земята или? Дават го -5/-7 другата седмица, познат от село ми сподели, че ако боде в земята директно пръчки, при минусови страдат и повечето умирали.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Мисля в неделя да бучна едната част. Кошничарят каза, че сега било моментът, защото после цъфват и се разлистват много бързо. Може да им сложа по една туба отгоре, тъкмо после няма да ги търся къде са.

1 човек хареса това

Споделете коментара


Адрес на коментара
Оризаки Кошияма

Отговорено

Върба се вкоренява най-добре във ваза само с вода в стаята. Съдържа естествени вкоренители - салицилова киселина. След като пусне хубави корени - някъде края на март - началото на април - може да се засади в саксия или директно в земята, но при второто трябва редовно поливане докато се установи. Няма по-лесно растение за вкореняване от върбата. Само вода и е майката.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

А ако се сложи в земята като пръчка,няма ли да иска по малко вода, предвид че ще си пусне корени на място и няма да има загуби при транспорт и посаждане?

Имам да слагам стотици пръчки и не е практично това с кофа у дома, а и посаждането ще ме озори доста повече от забождане...

 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Моите скромни наблюдения върху върбовите клонки са следните: забучвала съм ги да оградя дръвчетата, които садим зад блока, за да ги предпазват от тримерите при косенето на поляната. Всички върбови клонки, които съм поставила за оградка започват да се разлистват и да пускат корени, което налага от моя страна периодично да им чистя листата и корените, за да не задушат дръвчето, което съм засадила. И точно следствие на тези ми наблюдения, тази есен забучих десетина върбови клонки, ще видим напролет дали ще се разлистят. 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Моят опит пък е следният. Забучих в земята през март сума пръчки от бъз дървовиден и върба, покрай една вада в полето, в която има вода поне до края на май месец, а после спира да тече, но джвака, демек има влага. Нито една от забодените пръчки не се разви повече от разлистване и още лятото беше ясно, че са измрели.

Същата година, комшия на село, който е посадил десетки върби по протежението на Беличка река и локални черни пътища, ми сподели, че най-вероятно съм ползвал много къси и много тънки пръчки. Той бил ползвал винаги поне 60-80 см пръчка, която да влезе поне 30-40 см в земята и да е дебела поне като пръст на ръката. Моите бяха молив и по-тънки, както и двойно по-къси и не ги забивах по-дълбоко от 10 см.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Да, моите са 30 санти в земята, но мааалко по-дебели от молив. Сега като каза, се сещам, че тез зад блока са си поне 3 см дебели ... Нищо, пролетта ще буча нови - време дал Господ, следващите сто години все ще успея да вкореня върби.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Нашите върбови резници са като колове за домати. Високи са колкото нас и са дебели 2,5-3 см. Вкореняват се успешно, но пък "пречат" на овчарите, които минават и ги чупят или обелват кората, бе все гадости. Не, че нямаме върби, но защо да не насадим нови, нека растат покрай барата. 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.