Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Смилянски боб, реколта 2018
 

Смилянски боб, реколта 2018

Това е част от реколтата ни смилянски боб. Специално подбираме само черни и тъмни шарени зърна за посев, защото искаме да извъртим генетиката към тъмен и шарен боб, а не към бял. След 2 години, продължаваме да имаме 50% бели зърна при нито едно бяло посадено :) Белите ги готвим, а шарените са за цвят в яденето, за игра и посев.

Специално за @rururu !

  • Харесвам 6

Информация за снимката

Заснето с Canon Canon PowerShot S90

  • 6 mm
  • 1/60
  • f f/2.8
  • ISO 100
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Доколкото разбирам - съветваш за зрял да садим Смилянски? Дай сега съвети и за зелен и кажи какви са предимствата и недостатъците да се сади пешак. :)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Няма недостатъци пешака ;) Просто трябва да се обере навреме докато е зелен.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Пешакът се бере еднократно? и после може на негово място да се насади друго?

 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ако под еднократно се разбира няколко пъти през ден-два-три, да. :D

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Ру, ама много фрагментира дискусията, няколко снимки, чат, а-у, трябваше една тема директно да пуснем ама на...

За зрял боб можеш да садиш какъвто ти е на сърце. Ние гледаме обикновено 2 вида за зрял, тая година може и 0 да са, с тия разкопки... Отделно на другото село сме гледали няколко години по 50тина квм нисък боб за зрял, който е тип "Добруджанка", като бобът в магазина, бял, сравнително не-едър. Той също е много практичен, защото не иска колци и може да се сее гъсто. На есен като изсъхне се трупа в платнище, бие се с пръти (вършее се) и се чисти много лесно така.

Смилянския и друг ако имаш повивен, тези типове зреят разсрочено, очевидно от ниския завръз към високия. На мен това ми харесва, защото не се струпва една камара боб за чистене, а всяка седмица от август нататък почваш да береш шушулки.

Отделно, за зелен можеш да гледаш нисък, като този черния от другата ти снимка, но можеш да си отгледаш и повивен за зелен, какъвто е тнар "райкин боб". Той е с плоски шушулки, едно време целия зелен боб беше все такъв. Проблемът с него е, че поне сортовете, които са ми попадали, вкл. един светъл почти бял, който бил като масло, има конци. Това не винаги личи като е на растението боба. Някои хора тестват като го отчупят и гледат дали тръгва лико по снадката на двете половини на шушулката. Обаче понякога конците се отделят при готвенето. Та в крайна сметка преди няколко години минахме на нисък "френски" тип, известен и като "салатен". Тънки кръгли (цилиндрични) шушулки, зелени и жълти (имахме и виолетови, но им се губи цвета при готвенето, та ги спряхме).

И ниския, и повивния боб за зелен, се бере разсрочено. Ние например берем почти през цялото лято, като има един период в най-големите жеги, когато спира да вързва, но ако оживее, на есен може да върже пак. Повивния боб принципно изисква по-малко място и има плюс, че ползва вертикалата в градината. Но пък ниския върви навсякъде в лехите. Той е супер да го наръсиш навсякъде в градината като полезно растение. Дори да не го береш усилено, той фиксира азот в почвата. На есен просто отрежи растението и остави корена в земята.

Ако те интересува друго, питай :)

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Боби, шареният също ли е от твоя боб? Белият е смилянски. За шарения само съм записала, че е за зрял. Бобчетата са плоски. 

IMG_20190511_080158.jpg

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Този розовият не е от нас, имаме друг с розово, но е кръгъл, не плосък, а и по-малък.

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

 Салатен боб е, увивен. :)

А от белия смилянски само бял ли ще се роди? 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ру, ако имам реколта, ще го тествам и ще разберем. 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Салатен боб казват на този, който е с кръгли тънки шушулки. Двата ниски за зелен, които ти дадох, черно дълго семенце и бяло малко като соя, са салатни, наречени още и френски. Чудесен е за употреба зелен, директно рязан в салатата, както и запарен за 5 минути, със зехтин и чесън.

По въпроса от чата как се гледа смилянския боб. Гледай го както искаш, расте всякак :D

Ние го правим така. На върховете на равностранен триъгълник със страна 80-100 см забиваме кол, дълъг поне 250, но и 350 е малко. Някъде високо ги събираме и вързваме. В основата на всеки кол, в кръг около него, слагаме по 3-5 семенца, обикновено предпочитам повече, защото се случва да не покара някое или да го изяде охлюв или да е хилаво. Но пък ако всичко покара силно, идва в повече, прекалено се натрупва растителна маса и по-скоро си пречи. Нищо не връзваме и тн, растението само си намира кола и тръгва по него. От 1 юни до 30 юни спокойно стига до върха на колците и от там нататък почва да се вие, плете, пада надолу и тн.

Ако искаш къщичка за децата, тогава се вземат поне 6-7 кола, чертае се кръг поне 2 метра диаметър и горе се събират коловете на поне 2 метра височина над земята. Слагаш по някое бобче на всеки кол. Обаче бъди предупреден, че листата на боба дразнят кожата, не всяко дете е ОК с това, някои правят и реакция. Освен това, като стане такова зашумено, вътре е рай за въшката и бълхата и го нападат яко. Често и други насекоми изобилстват, например пчели и оси, които не се кефят да работят докато покрай тях се развяват деца. Та не вярвайте на всяко нещо, видяно в Пинтерест, даже 90% би казал са визуална или непрактична измама.

Тази година ще пробваме и друга схема, единичен кол, полегнал и опрян в тоалятната, където би могло бобчето да се хване за ребрата на покрива (дето още го няма). Искаме да видим дали можем да го качим горе на бъдещия покрив и да си расте там, а не да пада надолу.

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

На тази снимка можеш да видиш от лани на 3 юли, далече долу в дясно бобът как е стигнал до върха на тройките. Обаче две от тройките изглеждат голи, това е защото при тях охлювите изядоха повечето боб и слагахме нов.

https://photos.google.com/share/AF1QipM0YZ3echNIt9AEwgpDxrFirKuTsd_VPHKQQyNIv_zwVMl9GArOAUn2xAcQQgw5Xw/photo/AF1QipOVu8TVpJzq7cpx9KZvQ7dJu7phxuBS2qQhGMvP?key=YzRTRHptVEZhLUQyNmc4NGxkRHBYRGtoN0N6VG5R

На тази снимка можеш да видиш пак от лани, гъстотата на зеления боб, вижда се в задната леха, до мрежата с краставици (демек кратунки):

https://photos.google.com/share/AF1QipM0YZ3echNIt9AEwgpDxrFirKuTsd_VPHKQQyNIv_zwVMl9GArOAUn2xAcQQgw5Xw/photo/AF1QipPR0w8anooet2bZCZ1QwGpgftVl0Q8UZ9ZuK9KE?key=YzRTRHptVEZhLUQyNmc4NGxkRHBYRGtoN0N6VG5R

Сложен е на 2 успоредни реда, които са на 1 педя един от друг, а във реда бобчетата са на около 5 см едно от друго.

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
На 17.05.2019 г. at 11:04, Боби Димитров написа:

Ние го правим така. На върховете на едностранен триъгълник със страна 80-100 см забиваме кол

Днес пробвам цял ден да го направя тоя едностранен триъгълник и не става и не става!

Накрая направих четиристранен четириъгълник...;)20190518_140349.thumb.jpg.53e0d4e058b80927986dd55d8411607b.jpg

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване