Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Слънчеви колектори, Абсолютишен Хендмейнард, бета 1.2.jpg
 

Слънчеви колектори, Абсолютишен Хендмейнард, бета 1.2.jpg

  • Харесвам 3

В албум:

"Въдворена" през май

  • 29 снимки
  • 0 коментара
  • 72 image comments

Информация за снимката

Заснето с HUAWEI VOG-L29

  • 5.6 mm
  • 315000/1000000000
  • f f/1.6
  • ISO 50
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Батьоооо, и'на такваз водородна клетка къ жа лееегне мазно връз 'Жипа.. хихихи..

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Нищо не разбирам, но ми харесва!

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

И аз бих се радвал на обяснение, какво е това в ляво, какви са конекторите в дясно, това радиатор ли е, каква му е логиката с двойното връзване и тн?

Споделете коментара


Адрес на коментара
Бай Ли Шъсей

Отговорено

Това са самоделни слънчеви колектори за топлене на вода, маркучи и тройници, двата панела са свързани паралелно, вторият, този в дясно е по-нов и тестови, предстои му правене на рамка, поставяне на стъклопакет и черен спрей за бялата основа под маркучите (тя е врата на хладилник). Водата се сгрява от слънцето и отива в 200 литровия бидон от другата снимка (напълнен до към 150 литра, тоалетно казанче, което автоматично поддържа нивото. Водата циркулира само от стоплянето, без помпа) 

    • Харесвам 4

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ама наистина ли циркулира или само на теория? Може ли да драснеш една схема с нивата и отстоянията на отделните компоненти на системата. Моята идея е подобна, само че слънчевите колектори мисля да направя или от една тръба/маркуч навит спираловидно, или на серпентина. Останалото с черната подложка,стъклопакета и бидоня (в моя случай е вътрешно тяло от бойлер) е дъ сейм перформанс :)

Споделете коментара


Адрес на коментара
Бай Ли Шъсей

Отговорено

Начи, за слънчевата инсталация - на десния маркучите са 20 мм, "конекторите" са тройници за такъв размер, реже се малко парче от маркуча за да влезе от двете страни на всеки тройник, на ъглите, освен тройник има и има г-конектори, които влизат в свободния край на тройника, на горе, в гъто се пускат от двете страни по два маркуча, и в средта друг тройник, от който излиза топлата вода (долу за студената е по същия начин), на левия не помня колко са маркучите, правен е преди три години, двоен прозорец, маркучите са вътре, под тях има светлоотразително фолио. Този в дясно НЯМА радиатор, маркучите са върху врата на хладилник (служи като изолация, нетоплоодава), която ще бъде боядисана в черно със спрей, цялото с маркучите ще се сложи в рамка от дъски и ще се затвори със стъклопакет. Сложени са на еднаква височина, по ниско от самия бидон/болейр, вързани паралелно, тоест и в двата влиза студена вода, и от двата излиза топла и отива в бидона. Самите маркучи се хващат със скоби за траби със същия размер за основата долу, за да не се кривят от слънцето. 

 

Лозане, циркулира и на практика, но иска натъманяване и тестове. По тази причина още не мога да дам точна схема. По някаква причина, а може би и съвкупност от такива, в системата влиза въздух и понякога спира да циркулира, една от хипотезите ми е, че това става при източване на вода при къпане, трябва да се провери... 

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Циркулацията и на мен ми е чудна. Реално от долната тръба, която свързва двете, пълниш студена вода, а отгоре излиза топлата и отива към бидона, който е по-високо?

И моята идея е спиралеста, даже не съм сигурен дали с Лозан я обсъждахме. 100 метра тръба ф32 е 80 литра обем, което си е един бойлер, а лятото се загрява до горещо за 30-45 минути, просната на ливадата.

Но понеже не искам да има помпа и се чудих дали да си играя на съдове за съхранение или да е за директна употреба, в смисъл един смесител долу и така.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Бай Ли Шъсей

Отговорено

Боби, Лозко, за циркулацията - най-горната точка на колекторите е почти равна с най-долната на бидона, топлата вода се изкачва на горе и влиза в бидона, сега установих и защо днес не циркулираше, единия маркуч имаше малка дупка от къде е влизал въздух, отрязох го и го свързах и веднага почна да циркулира, в момента, горе, където влиза топлата вода е 32 градуса, дигна ги от 26 за 15 минути и придължава да вдига.. 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

По темата, до някъде, искам да ви споделя блога на едни познати англичани младежи в чирпанско. Следя ги от 2014 година, та те планират мини къмпинг в съществуваща орехова плантация мисля 9 дка. За целта правиха бани и тоалетни (освен, че цялата къща си я преправят сами от-до, изобщо изумително сръчни), от където видях действаща и идеята за спиралата от тръба.

Началото на гредовата конструкция: https://movetobulgaria.blogspot.com/2016/05/57-58.html

Стени и покрив керемиди: https://movetobulgaria.blogspot.com/2016/06/59-60.html

Тоалетна и панели за топла вода: https://movetobulgaria.blogspot.com/2016/07/64.html

Помежду тия блогирания има още 2-3, които описват мивки, ВиК и други довършителни.

Честно да си кажа, аз като човек с 1% от тяхното време, 0% от техния опит и -1% от тяхното търпение, опитах да направя нещо подобно на тяхното с размер около 1/10та и не успях. В смисъл, няма 2 успоредни греди, няма ни една идеално хоризонтална или идеално вертикална, няма 2 равни отстояния, всичко е леко или силно криво, а до покрива така и не стигнах, като разбрах, че трябва да се пробиват дупки в керемидите... Освен това, като съм си писал с тях по мейла, явно те имат супер евтин склад в Чирпан, защото дървеният материал, осб, крепежи, тръби, фитинги, санитария, боя и прочее са на цени 50% надолу от тукашните.

Пиша това не за друго, а защото темите в Без Мотика излизат на челни позиции в доста търсения и не бих искал някой да попадне тук случайно и да остане с грешното впечатление, че всичко става бързо, лесно и евтино.

    • Харесвам 2

Споделете коментара


Адрес на коментара

Байко, нагласи ли системата да бачка, че вече и аз съм на този етап? Чакам си схемата :)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване