Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

кестени посяти от сойките
 
В албум:

Ябълки, хвощ и мочурище

  • 126 снимки
  • 0 коментара
  • 221 image comments

Информация за снимката


Recommended Comments

Най-малките кестени, които са високи колкото тревата , получават червени панделки срещу стъпкване или окосяване.

DSC00154.JPG

    • Харесвам 5

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Уникално! Прати сойки с кестени насам! Oт 4 кофи, специално подготвени с чакъл, пясък, мулч и тн, изгубих си 2 дни да търся кофи и да ги перфорирам и да събирам матрял и да подреждам, пълни с кестени, вероятно над 150 броя, ни един не изкара. Не трябвало да седят навън, или трябвало да се вкопаят в земята, или да ги държа в мазе... Не можаха да ми обяснят каква е разликата дали ще ги вкопая и ще замръзнат или ще са върху земята, покрити със слама и ще замръзнат. Но тъй като не искам да копая кофи, тая есен ще пробвам другото - директно посаждане на кестен в земя с найлонова подложка, за по-лесно изваждане после.

    • Харесвам 2

Споделете коментара


Адрес на коментара

  21. 10. 2020 г. Растежа на кестена от голямата снимка (вляво) за около година и половина. Тръгнал е да прави много ниска корона обърната на юг като сателитна чиния.

DSC01050.JPG

    • Харесвам 3

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Тези три, които останаха за мен, само се разлистиха и до там. Мисля, че местенето не им е харесало... Едното изсъхна на листа още юли. И двете малки са 10 см де... Голямото е 40. Надявам се, че напролет ще тръгнат...

От Любо получих един голям, сорт Примато. Тръгна да се разклонява, но веднага го вкарах в пътя и си направи супер корона и прираст. Трябва си леко оформяне, защото иначе тръгва на храст.

При Любо видях неговите купени как вървят така на метла малко, сума ниски странични клони и малко прираст нагоре. Дори семенаци дъбове тръгват на гъсталак, не на дърво... Иска си ръчица.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Явно това им е в природата на кестените - да се разклоняват незабавно : ) . Намерих един голям кестен в изоставена градина с ябълки в покрайнините на града, не знам как се е появил там. По форма на короната прилича на коледна елха, много ми хареса. Симетрично красиво дърво, нищо че клоните тръгваха на половин метър над земята. Май ще го оставя този на снимката да се разклонява както му е кеф.

    • Харесвам 2

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Всичко зависи от това какво искаш от това дърво. Всъщност това зависи и за всяко растение. Ако искаш кестена да ти прилича на коледна елха :flushed: вместо на кестен, поне знаеш как да го постигнеш.

В природата кестените, които не са самотни и случайно появили се някъде (рядко срещано), са част от горски съобщества. Средата в тях ги провокира да растат нагоре, като дърво, а не като храст. Така че няма "есествена" форма за кестена. Има кестен в различен контекст. 

Наскоро се запознах с испанец, който има семейни кестенови гори, вкл. от сладък кестен в нещо като oak savanna, от сладък в по-гъста гора и от "див", който пак е сладък, но не е специален сорт, който е в гора за дървен материал. И трите вида кестени изглеждаха коренно различно, според средата и употребата им. И трите среди изглеждат природни, уникална красота, но са резултат от векове грамотно стопанисване, а не на "нгобараймолтсътъйсийдубре".

При Любо примерно, дъбовете, които са в средата на ливадата, логично растат като храсти. Той се притеснява да се намесва, да ги окастри както си трябва и да сгъсти насажденията. Нормално, младо момче, притеснително. Но иначе иска да има големи дъбове, да има висока гора. Е няма как да стане в рамките на един живот ем гора, ем ливада.

Знам, че ви влече в посока "остъй го на рахать". Уважителна посока. Но да не забравяме, че с градивна човешка намеса природата може да бъде не само много по-продуктивна (и то за цялата екосистема, не само за хората), но и да върви с големи крачки към възобновяване.

За край на есето бих препоръчал да се прелисти някое видео, статия, интервю, подкаст, книга... на тема синтропично стопанисване. Дали ще е Ernst GostchJacob Evans или друг, има от къде да се започне.

Там може да се види как climax forest (не случайно се казва climax!) може да се постигне за 1-2 десетилетия, вместо за 2-3 столетия. Обаче иска активно участие, а не пасивно наблюдение ;) 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Не знам дали когато имам кестен в парцел от два и половина декара (в което 0,5 декара мочурище, двеста или повече квадрата неизползваем камънак, няколкостотин кв.м. лехи, дървета покрай реката.. накрая остава малко свободно място) , ми вършат работа примери за хора , които имат гори и вероятно "американски" парцели от по 20 хектара. Имам място за една липа, няколко кестена, няколко дъба, 3-4 бряста и 2 габъра. Това е в рамките на разширяването на ивицата дървета покрай реката. Устройва ме дърветата да са ниски, защото и без това съм в най-ниското и парцела прилича на паница. Не чакам кой знае какви добиви, а и  сойките ще ме изпреварят със сигурност, ако дърветата са високи, те са по-добри в летенето : ) .  Бих искала да съм собственик на семейни кестенови гори като твоя познат испанец : ) .

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване