Боб Мунг

Една шепа от два корена. Засят в спечената глина, поливан епизодично. Догодина ще си засея повече, но ще ползвам моето семе. Интересното е, че имам семето от повече от пет години и не очаквах да поникне. 


1 човек хареса това

В албум:

  • 55 снимки
  • 145 коментара

6 Коментара

Боби Димитров

Отговорено

Преди да се роди първото дете ни бяха дали семе за това с името "папуда" (знам, че има друг боб, на който му викат така) приятели от Добруджа. Там са го ползвали да го мятат по места в градината, където остава "празно", да не седи "празно". Един вид, като ша буренясва, да има и друго. Та си вирее в много занемарени условия, разбира се с мизерен добив. При обособено място и още повече - поливка, дава добре.

Та с това нещо варено сме хранили като бебе баткото, а после след години и щерката, а накрая след още години го посадихме и си изкара. Така че бобовите имат бая трайност. Отделно, много е добро на кълнове, бих казал бие соевите.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Папудата няма нищо общо. Папудата е позната още като бебраджа, както и боб черно око. Боб Мунг също е известен като соя, тази, която се ползва от китайците за кълнове. 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Както писах - знам, но когато ни го дадоха преди 7 години никой не знаеше наоколо какво е боб мунг. Затова го наричахме с името, с което ни го дадоха.

Споделете коментара


Адрес на коментара

колко време от засаждането на семената до реколтата? 

Споделете коментара


Адрес на коментара

На 4-ти май съм засяла семейната, на 18-ти август съм го обрала. Може би при по-добро гледане да даде по-добра реколта и да стане по-рано.

Първоначално на 30-ти март бях засяла в лехата с цвеклото и поникна, но цвеклото го задуши и затова засях на друго място, където условията не бяха така добри като в лехата, но пак стана.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.