Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

последните домати ....
 

последните домати ....

Магазина затваря вече ... :wacko:

  • Харесвам 2

В албум:

от Градината

  • 35 снимки
  • 0 коментара
  • 153 image comments

Информация за снимката

Заснето с Canon Canon PowerShot SX210 IS

  • 5 mm
  • 1/30
  • f f/3.1
  • ISO 100
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

добре де - нали доматите са ти индетерминантни - би трябвало да слана да имаш -  какво им стана та са последните?

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Същото е при майка ми - когато ние почваме да берем, те приключват. Но ние берем месец, а те - поне 2 ;) Така че... бих казал, Изи - стига ви е, нека затвори тоя магазин малко, да почине. Че идва и нова пролет... а и комшиите ви се оядоха прекомерно :D

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Е защо да берете месец - аз имам домати от средата-края на юли (тази година съм откъснал първия на 20ти юли, но други години и по-рано се е случвало)  и така до първата слана (която е началото на октоври - случвало се е и в средата на октомври да е) - т.е. минимум 2 месеца...., а често 2 и половина. 

Друг е въпросът, че тая и миналата година бера много малко, защото повечето ми растения умряха от маната, но все пак не сме останали без домат нито един ден от края на юли и се надявам до края на септември поне да е така. 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Тук съм писал датите за бране на различните домати при нас. Салатните домати почват 5-10 август и то не в големи количества. Най-много се бере след средата на август, баш преди да заминем на палатки (много удобно) и до към средата на септември. Примерно в момента почти не са останали салатни домати в градината за бране - китките с цвят прегарят в жегите и няма завръз нагоре, а китка 1-3 сме ги обрали вече. Цъфтят в момента тук-там, но нали, от това няма да берем. Та си е баш месец салатни.

Ако броим Лабрадор и черита, става 2 месеца, а ако броим и консервните, 3 месеца. Но не можеш да кажеш, че са ти сервирали порцията телешки стек с гарнитура в ресторанта, ако донесат чиния само със гарнитура, нали? Ще кажеш - няма ми храната, макар че фактически част от нея е там. С първите и преходните сортове само си разпалваме апетита, но те не са салатни по своята същност, или поне не в смисъла, който влагаме ние в този термин.

По тая причина и майка ми купуват голям, често цъфнал разсад Ръбги (хибрид) - защото почва да дава бързо и дава до последно. Да, твърд е, не е особено вкусен и е повече като консервен, но като няма друго... Ако пък остане, влиза в лютеницата и така.

При нас решението тази година беше повече корени Лабрадор и закърпихме положението със шарени салати (50% Лабрадор, 50% черита), но не е същото. Лабрадор са дребни домати, трудно се белят и са много воднисти (търся им алтернатива, но не мисля, че има). Черитата пък имат дебела ципа и децата ги плюят.

Това е несравнимо със салатата с белени черен ананас, розов селски и червено сърце + домашни печени зелени чушки + сирене + чесън + зехтин, която вечерях днес. Това е отговора на въпроса ти "защо берете месец". Основният проблем е, че това обяснение вероятно няма да те удовлетвори и ще последва нов въпрос "защо...?" :D

Споделете коментара


Адрес на коментара

 

преди 9 часа, Боби Димитров написа:

Основният проблем е, че това обяснение вероятно няма да те удовлетвори

Напълно удовлетворен съм - стана ясно, че 3 месеца береш домати в градината (както и аз), докато Изито само два... ;-) 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Домати да, но добри салатни домати - не. Салатни - само месец и то на няколко големи уикенд бранета и това е.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване