Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

20191003.jpg
 

20191003.jpg

Подготвям си лехата за чесън и пипер. Първо изтесах бурените, после насипах около 5 сантиметра собствен компост, после с една вила вкопах компоста, като прибавих и ЧКЧ. С греблото изравних, направих две браздички (за да маркирам редовете за чесъна) и мулчирах с изгнил дървесен чипс (доста бедничко). 

С други думи - доста си поиграх ... това ми е най-сериозната работа по градината за сега и се надявам да бъда възнаграден с богата реколта догодина! ;-)

 

Чесъна ще насадя към края на Октомври в 2 реда, а пък пипера (от разсад) средата/края на Май догодина в 3 реда (ако условно лехата е разделена на 5 реда към края на май ще имам в редове 1,3 и 5 пипер, а в 2 и 4 чесън).

Идеята е, че малко след като засадя пипера, чесънът ще е станал (средата - до края на юни), ще го извадя и пиперът ще си расте на воля (евентуално ще подсея босилек или нещо друго на мястото на чесъна.

  • Харесвам 3
В албум:

Княжево

  • 105 снимки
  • 1 коментар
  • 238 image comments

Информация за снимката

Заснето с samsung SM-G930F

  • 4.2 mm
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Боби Димитров

Отговорено

Защо в описанието не виждам да си писал нищо за добавянето на LWC хартия с вредни мастила и съдържание като мулч?

Как е условното деление на 5, аз виждам или 3 реда (върху вестника), или 4 (отстрани на вестника)?

Харесва ми акацията в лехата, мислиш ли да я режеш догодина?

Споделете коментара


Адрес на коментара

Повече от половината леха (около 5 метра - на заден план) е без листа, а също е мулчирана с изгнил чипс. Започнах с листата, защото мислех, че с тях ще предпазя мулча да навлезе в браздичките, в които ще садя чесъна, ама после се отказах, и ми се видя напълно излишно. Не мисля че са им особен проблем мастилата, но като насадя чесъна, ако не са се разпаднали може да ги махна. 

Там където са листата ще има чушки, а между тях ще има чесън. имаме 3 полоси с листа и две каналчета за чесъна. 

растоянието между тия 2 каналчета е 30-35 сантиметра. 

Така че 5те реда се формират от 3те полоси с вестник плюс двете браздички между тях. Където е мулчът - напролет ще садя пипер, а в браздичките сега ще садя - чесън.  В един момент (от средата/края на май до средата/края на юни) - ще има 5 реда насаждения:

пипер - чесън - пипер - чесън - пипер 

Пиперът ще е доста малък (разсад), а чесънът ще е вече доста голям и ще прави завет, сенчица и уют на пиперчетата ;-) докато се прихванат хубаво и аклиматизират.  Ще съществуват съвместно около месец, след което чесънът ще бъде изваден за да може пиперът спокойно да се развива. 

Това ми е идеята, пък какво ще стане - ще видим ;-) 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Акацията мислех да я оставя за жив кол за домати,  или евентуално към нея да връзвам някакви върви и да отглеждам краставици. За сега нямам намерение да я режа - почистил съм я от бодлите и съм й оставил малка коронка. 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване