Други снимки в Градинарски албуми

В подготовка за сланата - реколта 05.10


7 души харесват това


16 Коментара

Боби Димитров

Отговорено

Пускам снимката и тук, защото тази година имаме няколко "за първи път".

В тези 30 литрови кофи горе има чушки, за първи път берем толкова, а има и поне кило зрели. Мисля, че 3 кофи такива сме набрали сумарно.

Върху тях има зелен боб два сорта. За първи път ползваме боб като почвопокривно, зелен мулч и торене. Той пък взе, че върза. А е сложен в земята някъде 20 август едва. Догодина пак.

В съседната кофа има един праз. За първи път имаме толкова добър праз. Идеален размер, нито прекалено дълъг да седне нито прекалено дебел. Благодарение на Алис и разсад от женски пазар посаден уж твърде късно но явно не.

Тази година посадихме около 20 корена черита от общо 10 сорта и експлозията беше пълна. За първа година берем толкова много черита. Само сега обраните на зелено в са над 7 кг.

Надолу се вижда и количеството сладки картофи което излезе от два корена. Въпреки че почваме разсада още през март и го слагаме в земята чак след средата на май месец когато е топло, очевидно е че на растенията не им е добре. И все пак около 2,5 кг излязоха от тези два корена. Проблем е че почти всички клубени са на решето от плужеци. Явно сладостта се харесва на мекотелите.

Дългият бял корен е първият ни отгледано хрян. Този хрян го завъдихме като вкоренихме отрязана шапка от корен хрян купен от пазара. На първата година изкара съвсем малки листа и изсъхна. Решихме че умрял и няма да го бъде. Същата леха тази година посадихме чушки и в един момент хранат изби и направи листа по 70 см дълги. Този корен е 50 сантиметра и както се вижда е скъсан така че се надявам догодина да продължи да расте на същото място. долу вляво са последните листа от храна които са ядливи и вкусна добавка към зелена баница например.

Морковите са първите ни гиганти от сорта Шантане, които ни показаха колко големи биха могли да станат тези моркови ако са посадени много нарядко и имат достатъчно вода. Диаметър в горната част - над 7 см!

 

2 души харесват това

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

преди 1 час, Оризаки Кошияма написа:

ква слана?

Вече е имало слаба, боб и краставици надолу в ниското са парнати, на места чушки по върховете, в петък е било 3 при прогноза 5. За днес прогнозата е 2.

А иначе си има и още домати по растенията, ако подмине. Ама така или иначе не зреят, за 1 седмица не са мръднали почти.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ехаа, добра реколта! Слана не трябва да има до следващата неделя, че да мога да си обера доматите. 

1 човек хареса това

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Миленка, и аз се надявам, че няма да има, затова и оставихме неща по градината ;) Но нали, предвид, че Алис и лятото бере доматите зелени, да не ги хване сланата ;) Това в рамките на шегата де... ама само до някъде ;) Страх лозе пази! А и да има за туршийка нещо!

Споделете коментара


Адрес на коментара

Градината изглежда много добре тази година Боб. Реколтата пълни и радва окото. Зле като сте - така да сте дет викат :smile:

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

В 8 сутринта Овча Купел всички коли и покриви бяха яко скреж. В Лагера кивитата в саксия на земята пред офиса покафеняха. За съжаление комшийката на село е в болница, та няма кой да питам там как е...

Споделете коментара


Адрес на коментара

Бобка, ти или си в по-благоприятния пояс на нашио регион, или поливаш повече, от колкото твърдиш. При мен, ако ти покажа чушките на които толкова надежди възлагах, ще се разплачеш :) Дори тревата при теб е зелена, а при мен всичко е сено... Имам чуството, че при един силен вятър ще ми отнесе почвата на някъде, толкова е оголено. Дори си мисля след някоя друга седмица, ако завали по-продължително за 2-3 дни, да нахвърлям малко детелина тук-там, че да сгъстя оредялата ливадка.

 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Лозко, чушката се оказа не е толкоз проблемна на вода, колкото на плевел. Поливката при нас е твърдо 1 път седмично. Най-често е петък вечер до събота сутрин или неделя вечер до понеделник сутрин. Само понякога, като няма време комшийката, остава 24 вместо 12 часа капката. Като изобщо я пускаме само ако не е валяло добре през седмицата.

Предишни години, към средата на септември чушките едва цъфтят и тук-там вързала някоя дребна. Тая година направихме 2 основни промени. Първата беше, че в лехата с чушките през юни и юли всяка седмица сме плевили. Не много, както можеш да видиш и по видеата ми, но като цяло докато разсадът беше 10 см, нямаше нито един плевел, при 20 см - тук-там единични слаби, при 30 см - тук-там единични. Та тъй като чушките тръгват много бавно и много плахо поради ниските нощни температури, липсата на конкуренция им помага неимоверно.

Тъй като не хващам вяра чак толкова лесно, направихме втора леха чушки, в която не оплевихме начално много добре и после бяхме по-лежерни с плевенето и си имаше цялостен троскотен покров при растения 20-30 см. Там самите растения станаха поне 30% по-ниски, почти неразклонени и самите чушки бяха примерно 30% по-малки като размер и 50% по-малко като брой.

Втората промяна беше, че предишни години сме вземали все семена от кол и въже и сме мятали в тарелки за разсад хиляди семена с идея нещо поне да имаме като разсад. После самият разсад го слагахме много малък в земята. Сега взехме семена от харесани от наш чушки от познати био фермери. Този сорт не знаем какъв е, но чушките са супер като размер, структура и вкус. Самите хора ни казаха, че при тях този расте най-добре разклонен и оформен.

Разсадът го проскубахме да не е прекалено гъст, като тръгна в крайна сметка. След това предпочетохме да го отгледаме в София 2 седмици повече, защото тук е топло и вечер можеш да го внесеш, а на село е студ. Така реално закъсняхме с посаждането на разсада, но щом стърчеше 10 см над почвата след посаждане, смятай. Предни години целият разсад с корените е 10-15 см и го закопаваме почти изцяло.

пп: И при нас всичко беше засъхнало и по двора имаше дупки по 10 см широки и 40 дълбоки в почвата. Обаче като падна дъжд в последните седмици и живнаха нещата. Иначе си прав, че където минава капката, по градината всичката трева е мега зелена ;) Пътечките особено ги косих на 10 септ и пак са за косене, смятай.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Гост
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Добави коментар...

×   You have pasted content with formatting.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Предишното съдържание е възстановено.   Изчисти

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.