Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

В подготовка за сланата - реколта 05.10
 

В подготовка за сланата - реколта 05.10

  • Харесвам 6

Информация за снимката

Заснето с Xiaomi Mi A1

  • 3.8 mm
  • 1/60
  • f f/2.2
  • ISO 125
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Боби Димитров

Отговорено

Пускам снимката и тук, защото тази година имаме няколко "за първи път".

В тези 30 литрови кофи горе има чушки, за първи път берем толкова, а има и поне кило зрели. Мисля, че 3 кофи такива сме набрали сумарно.

Върху тях има зелен боб два сорта. За първи път ползваме боб като почвопокривно, зелен мулч и торене. Той пък взе, че върза. А е сложен в земята някъде 20 август едва. Догодина пак.

В съседната кофа има един праз. За първи път имаме толкова добър праз. Идеален размер, нито прекалено дълъг да седне нито прекалено дебел. Благодарение на Алис и разсад от женски пазар посаден уж твърде късно но явно не.

Тази година посадихме около 20 корена черита от общо 10 сорта и експлозията беше пълна. За първа година берем толкова много черита. Само сега обраните на зелено в са над 7 кг.

Надолу се вижда и количеството сладки картофи което излезе от два корена. Въпреки че почваме разсада още през март и го слагаме в земята чак след средата на май месец когато е топло, очевидно е че на растенията не им е добре. И все пак около 2,5 кг излязоха от тези два корена. Проблем е че почти всички клубени са на решето от плужеци. Явно сладостта се харесва на мекотелите.

Дългият бял корен е първият ни отгледано хрян. Този хрян го завъдихме като вкоренихме отрязана шапка от корен хрян купен от пазара. На първата година изкара съвсем малки листа и изсъхна. Решихме че умрял и няма да го бъде. Същата леха тази година посадихме чушки и в един момент хранат изби и направи листа по 70 см дълги. Този корен е 50 сантиметра и както се вижда е скъсан така че се надявам догодина да продължи да расте на същото място. долу вляво са последните листа от храна които са ядливи и вкусна добавка към зелена баница например.

Морковите са първите ни гиганти от сорта Шантане, които ни показаха колко големи биха могли да станат тези моркови ако са посадени много нарядко и имат достатъчно вода. Диаметър в горната част - над 7 см!

 

    • Харесвам 2

Споделете коментара


Адрес на коментара

Синьото чери как е на вкус, изглежда много добре.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

преди 1 час, Оризаки Кошияма написа:

ква слана?

Вече е имало слаба, боб и краставици надолу в ниското са парнати, на места чушки по върховете, в петък е било 3 при прогноза 5. За днес прогнозата е 2.

А иначе си има и още домати по растенията, ако подмине. Ама така или иначе не зреят, за 1 седмица не са мръднали почти.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ехаа, добра реколта! Слана не трябва да има до следващата неделя, че да мога да си обера доматите. 

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Миленка, и аз се надявам, че няма да има, затова и оставихме неща по градината ;) Но нали, предвид, че Алис и лятото бере доматите зелени, да не ги хване сланата ;) Това в рамките на шегата де... ама само до някъде ;) Страх лозе пази! А и да има за туршийка нещо!

Споделете коментара


Адрес на коментара

Градината изглежда много добре тази година Боб. Реколтата пълни и радва окото. Зле като сте - така да сте дет викат :smile:

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

В 8 сутринта Овча Купел всички коли и покриви бяха яко скреж. В Лагера кивитата в саксия на земята пред офиса покафеняха. За съжаление комшийката на село е в болница, та няма кой да питам там как е...

Споделете коментара


Адрес на коментара

Бобка, ти или си в по-благоприятния пояс на нашио регион, или поливаш повече, от колкото твърдиш. При мен, ако ти покажа чушките на които толкова надежди възлагах, ще се разплачеш :) Дори тревата при теб е зелена, а при мен всичко е сено... Имам чуството, че при един силен вятър ще ми отнесе почвата на някъде, толкова е оголено. Дори си мисля след някоя друга седмица, ако завали по-продължително за 2-3 дни, да нахвърлям малко детелина тук-там, че да сгъстя оредялата ливадка.

 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Браво Боби! Черитата, боба, бататите.. Абе, всичко е супер!

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Лозко, чушката се оказа не е толкоз проблемна на вода, колкото на плевел. Поливката при нас е твърдо 1 път седмично. Най-често е петък вечер до събота сутрин или неделя вечер до понеделник сутрин. Само понякога, като няма време комшийката, остава 24 вместо 12 часа капката. Като изобщо я пускаме само ако не е валяло добре през седмицата.

Предишни години, към средата на септември чушките едва цъфтят и тук-там вързала някоя дребна. Тая година направихме 2 основни промени. Първата беше, че в лехата с чушките през юни и юли всяка седмица сме плевили. Не много, както можеш да видиш и по видеата ми, но като цяло докато разсадът беше 10 см, нямаше нито един плевел, при 20 см - тук-там единични слаби, при 30 см - тук-там единични. Та тъй като чушките тръгват много бавно и много плахо поради ниските нощни температури, липсата на конкуренция им помага неимоверно.

Тъй като не хващам вяра чак толкова лесно, направихме втора леха чушки, в която не оплевихме начално много добре и после бяхме по-лежерни с плевенето и си имаше цялостен троскотен покров при растения 20-30 см. Там самите растения станаха поне 30% по-ниски, почти неразклонени и самите чушки бяха примерно 30% по-малки като размер и 50% по-малко като брой.

Втората промяна беше, че предишни години сме вземали все семена от кол и въже и сме мятали в тарелки за разсад хиляди семена с идея нещо поне да имаме като разсад. После самият разсад го слагахме много малък в земята. Сега взехме семена от харесани от наш чушки от познати био фермери. Този сорт не знаем какъв е, но чушките са супер като размер, структура и вкус. Самите хора ни казаха, че при тях този расте най-добре разклонен и оформен.

Разсадът го проскубахме да не е прекалено гъст, като тръгна в крайна сметка. След това предпочетохме да го отгледаме в София 2 седмици повече, защото тук е топло и вечер можеш да го внесеш, а на село е студ. Така реално закъсняхме с посаждането на разсада, но щом стърчеше 10 см над почвата след посаждане, смятай. Предни години целият разсад с корените е 10-15 см и го закопаваме почти изцяло.

пп: И при нас всичко беше засъхнало и по двора имаше дупки по 10 см широки и 40 дълбоки в почвата. Обаче като падна дъжд в последните седмици и живнаха нещата. Иначе си прав, че където минава капката, по градината всичката трева е мега зелена ;) Пътечките особено ги косих на 10 септ и пак са за косене, смятай.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване