Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Резитба хинап
 

Резитба хинап

Някой знае ли как и кога трябва да се реже хинапа. Това чудо на снимката е над 3 метра високо, но расте само право нагоре и вследствие на многото плод се превива до земята, а е само на 2 години?


В албум:

Венеткини градини

  • 103 снимки
  • 0 коментара
  • 292 image comments

Информация за снимката


Recommended Comments

Моето дърво е на двойна присадка, около 20 годишно...никога не съм рязал клони или пръскал с нещо, вода единствено от небето, оставено е на Самотек... Високо около 7-8 метра, дава плодове може би 30-40 кг на година. Но си права, стъблото му е несъразмерно спрямо височина / ще видиш как е решен проблема/, цялата му естествена формировка ми прилича на китайска пагода. Нямаше ясно изразен централен водач, върха върви нагоре и се отплесва настрани, оттам някъде тръгва нов водач и т.н. Най-ниският му клон е на около 170 см. от земя... 

   Може би трябва да се зачистят клонките до някаква височина по няколко причини...проветрение, наддаване на дървесина в този участък и чисто технологичната - лесно обгрижване без вадене на очи и т.н.

   Оттам нататък ако искаш да стане дърво, а не храст, си избираш добри разклонения спрямо посока и ъгъл...за формиране на цялостно кълбо или овал...за да не стане като последната елхичка на пазара за Коледа - всичките и клонки гледат наляво и надясно, а напред и назад е плоско... ъгълът на хоризонталните разклонения трябва да не е остър, а примерно някъде около 67 градуса, 45 градусовия клон лесно се чупи от сняг примерно...или от хлапе което се самопочерпва ...

Така ще формираш бъдещата корона.

   За тази година ти е късно за някакви действия по горното, може би единственото което може да се направи е да улекотиш  натоварването на долните клонки, които така или иначе ще ги няма догодина. 

Горното е лично мнение, изградено върху лични наблюдения и лични мисли. Не претендира за достоверност или пълнота.  : ))

082.thumb.jpg.1016301bac9182210dc5629d9c67a26e.jpg

 

 

171.thumb.jpg.dbbc801454a70e5c6471e0cb803cb076.jpg

 

954.thumb.jpg.c57146e12ced9586a912b74140750dff.jpg

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ако не се реже става много висок и трудно се бере. Реже се пролетта, когато е в покой над хоризонтален клон. Това обикновено спира растежа във височина за 2-3 години. Ако има слаби сгъстяващи клонки може да се премахнат до основата. Прикачвам много подробна инструкция на една от най-вещите специалисти по хинапа в САЩ.

jujube-pruning.pdf

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване