Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Screenshot_2021-10-25_21-M
 

Screenshot_2021-10-25_21-M

Както вече посочих, ползвам https://www.wunderground.com/forecast заради готините графики, не че е най-точното за моето село. Ей на: графиката за снощи (оранжевата стрелка) се сменила и то в грешна посока, а предварително познаха. Графиката за утре (червената стрелка) обещава жив ужасть! За графиките: зеленичкото е точката на оросяване (роса или слана), червеното е прогнозната температура, а лилавото е "Как би се чувствал" - не ни интересува в момента. Мии, когато зеленото доближи червеното: очаквай роса, а ако става дума за под 5 градуса - като нищо ще е слана. За слана изобщо не са необходими температури под нулата, тя си пада отгоре като градушката. При минусови температури се образува скреж.


Информация за снимката


Recommended Comments

Винаги съм си мислел че слана и скреж е едно и също. Все още си го мисля! :)

Споделете коментара


Адрес на коментара
Лозето ме наби!

Отговорено

Така е, който не е живял при баба и дядо на село... :)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Абе живял съм, ама.... Опитах се да прочета по темата. Обърках се съвсем. Сланата я водят сублимация, но сублимация е обратното: твърдо към течно. И сланата определено не пада от небето! Сланата е кристализация на водата от по топъл и влажен (не непременно 100%) въздух върху преохладена повърхност (в следствие на излъчване на енергия от нея към безоблачното небе...т.е. дълбокия космос :) ). Какво е скреж....скрежа казват че "пада".....замръзнала във въздуха влага/капчици които падат към земята. Та баба ти нещо те е излъгала ;)

 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Лозето ме наби!

Отговорено

Добре, че не те пратих по Уикипедията на български! :) Много са го предъвкали там и са захапали частния случай, не по-често срещания.

Не съм специалист по темата, но грубо казано: сланата е замръзнала роса. Росата предимно пада, образуването ѝ върху студен предмет е частен случай и тогава се казва навлажняване или нещо от сорта - като да духнеш в огледалото. Обикновено росата (и сланата) се образуват някъде над повърхността, в това отношение Уикито е право - нисък валеж, затова под дърветата ги няма.

Докато скрежът се образува при рязко спадане на температурите (винаги под нулата) и наличната влага във въздуха кристализира където намери.

Не случайно следя Точка на оросяване в прогнозата. В общи линии: за роса и слана не са необходими минусови температури (нали имам разхвърляни термометри), но за скреж - да.

Споделете коментара


Адрес на коментара

@Лозето ме наби! Четох и уикипедиа и кво ли не. Но не съм съгласен че сланата е валеж. А под дърветата я няма защото пречат на преохлаждането чрез излъчване от земята. Какво е скреж - още не съм съвсем сигурен но на един сайт точно това даваха като разлима със сланата...че скрежа ПАДА отгоре. Съгласен съм че сланата не и трябват минусови температури. Ще почета по темата и ще пиша когато (си мисля) че знам повече :)

 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване