Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

vlcsnap-2022-08-23-18h41m40s574
 

vlcsnap-2022-08-23-18h41m40s574

Morus Nigra, проба от лист третиран с воден разтвор на метиленово синьо между 1% и 2%, увеличение 400 пъти

В албум:

Черница

  • 26 снимки
  • 18 коментара
  • 12 image comments


Recommended Comments

Котарак без чизми

Отговорено

Ако имаше обяснения към снимките, стойността им щеше да е 20-30 пъти по-голяма. Така представени, почти само ти знаеш кое е интересното в тях. Отделно форума има особеност, че като пратиш снимка в албумите, тя се визуализира 5-10 минути по-късно и понеже не си чакал толкова и си пращал наново, повече от половината снимки са дублажи и реално са за триене.

Споделете коментара


Адрес на коментара

@Котарак без чизми , благодаря за коментара ти, но първо, моля, отиди на общите коментари, които са за целия ми албум "Черница", а не за отделни снимки, прочети ги всичките (или поне коментарите от последните 10 дни) и ако все пак ти останат неадресирани забележки, добави коментар с тях там, в общите коментари за целия албум.

Така и предполагах, че ще има подобни коментари, като твоя. Всичко внимателно съм обмислял всеки път преди да пиша или да правя нещо в bezmotika, с изключение на Седянката. Само вчера съм отделил над 5 часа за качване на снимки, описване, смятане и коментиране. Прав си, че форума има особеност, даже няколко особености, които често се проявяват като недостатъци -- не е идеална тази комбинация от backend + frontend, но все пак върши добра работа. Този албум "Черница" е и първия ми (и засега единствен) албум тук, алтернативата беше "дневник", но и дневникът щеше да има недостатъци в този случай (с много PNG изображения).

 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Котарак без чизми

Отговорено

Ще коментирам тук, противно на препоръката ти, тъй като там все пак се говори нещо по същество, а моите забележки ги считам за технически и не искам да тласкам основната дискусия в тази посока. Чудесно, че си отделил толкова много време, но все пак сякаш си съкратил последния един час, в който е трябвало да оформиш представянето на труда си. Като за изследователски труд, който представяш пред широка аудитория, снимките можеше да имат по-интуитивни или поне по-къси заглавия, за да не търсим поотделно минутите и секундите на скрийншотите, които понякога не се и виждат. Така и така си сложил еднакво описание на всички снимки, поне да беше написал в него това, което на мен ми обясни - че снимките са част от албума Черница и основната дискусия тече под целия албум (това по никакъв начин не се разбира от лентата под седянката, където излизат). Разбира се, ако имаше и по едно пояснително изречение към всяка снимка щеше да е още по-добре. При мен, където са ми представяли или аз съм представял микроскопски снимки на биологичен материал винаги до снимката има обяснение какво се вижда - дори на конференции, където ходят само тесни специалисти, които са гледали стотици или хиляди пъти под микроскоп подобни материали. Счита се за проява на добър стил и уважение към аудиторията, отделно че вместо хоратата да се чудят кое обяснение на коя снимка принадлежи (когато са разделени едно от друго) може да си насочат вниманието по същество. 

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Напълно съм съгласен с твоя прекрасен коментар, @Котарак без чизми и ти благодаря за него! :-)

Използвам случая да кажа някои подробности, които обаче не са ми възражения, ами по-скоро споделяне на мои лични предпочитания:

(1.) Можеше спокойно да спазиш препоръката ми, и да поставиш този твой ценен коментар в общите коментари за албума, защото в тях вече обсъждаме и чисто технически и всякакви други въпроси, които не се отнасят до някоя конкретна снимка. Допълнителна полза -- когато коментарът ти с общи технически забележки е в общите за албума, то така ми правиш услуга на мен и улесняваш моята работа.

(2.) Както споменах, аз очаквах, че ще има коментари като твоя, а и то наистина имаше и преди, и това е нормално. Други потребители, например, нямаха нищо против да се преместят в общите към албума коментари, но също е нормално да има и други очаквания, като твоите, например - това не е проблем за мен, надявам се да не е проблем и за теб. Според мен, тук опираме до незначителни различия, от типа ""за" или "против" аперитива преди ядене".

(3.) За да намаля дискомфорта пък на аудиторията и да улесня себе си, то аз не публикувах всички микроскопски снимки, които бих публикувал ако, да речем, правех научна публикация. Тук пуснах минимален брой микроскопски снимки, с които бих могъл да подкрепя твърденията и сметките ми.

(4.) Процеса на едновременно качване на няколко PNG снимки в албум е проблемен и има бъгове в платформата (backend + frontend). Например, един проблем е, че понякога се "качваше" само една от няколко снимки и труда за правенето на индивидуални коментари се губеше напълно. И така ... поне 3 пъти.

(5.) Този "последния един час" по твоите думи, след други 5 часа които вече бях инвестирал, в онзи ден ми трябваше на мен, а не на аудиторията, затова си позволих да си го "взема" тогава, а в бъдеще (както, например, в момента) мога винаги да компенсирам аудиторията с много други часове и още обяснения :-).

(6.) За мен е важно да имам обратна проследимост до моя архив в който файловете са съхранени с оригиналните си заглавия, примерно от VLC. Една от няколкото причини е, че публикуваните тук снимки са само част от всички, които направих с микроскопа.

(7.) За да компенсирам недостатъците от (3.), (4.) и (5.), като същевременно осигуря (6.) оставх имената на файловете да бъдат непроменени заглавия на снимките и сложих само два вида универсални коментари.  Това е минимум, но пък напълно достатъчен, ако някой читател иска да направи независима проверка на сметките и твърденията ми без bias или предубеждение (без предварителни разговори с мен). Опростеният универсален коментар има косвена полза да намали предубеждението, а също правя и едно "замерване" на интереса, за което няма как да разкажа ;-) предварително. За неудобството от опростения коментар се извинявам!

(8.) Споменаването, на инвестираните 5 часа, не е хвалба ами част от извинението ми (виж в общите за албума коментари). Извинението ми, от своя страна, е част от моята  "проява на добър стил и уважение към аудиторията" по твоите думи. Постявяйки се в обувките на страничен наблюдател, мисля че то би трябвало да работи -- аз, например, за "харизан кон" винаги първо благодаря.

(9.) Може би ако бях избрал формат "дневник" или "статия" вместо "албум", щях да спестя някои проблеми, но пък щеше да се загуби възможността да се коментира конкретна снимка.

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване