Други снимки в Ябълки, хвощ и мочурище

В албум:

  • 104 снимки
  • 159 коментара

7 Коментара

Това е около половината от всичките набрани :) . Като за първа година не си бях изяснила какво да ги правя и още не ми е съвсем ясно. Една част от второто качество заминаха за зоокъта в парка над града, въпреки че мразя всякакъв вид зоологически градини. Друга част от второто качество отидоха за козите , отглеждани в нашия квартал. От най-хубавите подарих няколко касетки.. направих и мармалад..и имам още 10-12 касетки. Трябва да се пробират/преглеждат всяка седмица, да се махат развалените. Беля :)

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Бряяя, гониш половин тон значи, браво! От колко дървета го свали това?

 

Докато пробираш, мятай във бидона за ракия, ако сайдера няма да го бъде :)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Това са от 7 големи дървета. 70% от цялото количество ябълки е от две големи дървета сорт Айвания, които бяха родили много. Няколко клона пораснали под малък ъгъл се счупиха/отчеснаха от тежестта. Едно дърво сорт Овча муцуна , което миналата година беше цялото с ябълки , тази година имаше около 40 бр. само. Май е вярно, че раждат през година. Не са в добро състояние старите ябълки, в близките години ще си заминат повечето, но пък ливадата е "гъчкана" с млади ябълкови дръвчета. Не знам за какво са им били толкова ябълки на предишните собственици, сигурно за ракия :( .

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Раждането през година има изследвана хормонална причина. Хормонът, който стимулира залагането на цветни/плодни пъпки е същият, който влиза във формирането на семката. Ако има много плодове, не остава достатъчно "стимул" за цветните пъпки. Затова е добре и да се прореждат плодовете при възможност, на размер лешник-орех.

 

Чрез наблюдение и теглене е установено, че една проредена ябълка дава почти същите килограми плод като една непроредена, просто от първата са по-едри и по-здрави (близките плодове на дървото провокират проблеми). Разликата е, че първата ще даде добро количество плод на следващата година, а втората - надали.

 

Младите фиданки саморасли ли са или са облагородени?

Споделете коментара


Адрес на коментара

Облагородени. Имаха по няколко ябълки тази есен. 5-6 дръвчета сорт Флорина, една Муцу , още една жълта не и знам сорта.Има и сливи 4-5 дръвчета (нямаха сливи последните 2 есени) и две мижави праскови , които явно се мъчат на хладно и мокро място, а и едната е в "периметъра на действие" на голям орех. Оставени са и голям брой джанки-дивячки  с цел да се присади нещо на тях. Сега са добри по размер за присаждане ама аз не знам какво се присажда на джанка , а и се чудя за какво са ми толкова много еднакви дървета. Искам да имам хубава черница , ядлив кестен и всички видове ягодоплодни, а то.. ябълки и сливи до хоризонта :) .

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Сини сливи няколко сорта и после почваш пистила, има търсене, няма предлагаме :) А и на джанка може да хване праскова, бадем...

 

Благородно завиждам за богатството от дървета, с такава идея и ние лани посадихме 20 броя, да видим кога ще почнем да пълним касетки с такъв размах (вероятно никога)!

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.