Цялата активност

Този поток се обновява автоматично   

 1. Днес
 2. До сега, десетина килограма грах, чесъна е изкочил от земята, не знам колко е, артишока е във фризера, няколко килограма очистен, айсберг има още, подправки разни, марули и спанак са в историята.
 3. Нямам представа. :)) Но догодина ще ги садя като теб, под фолио и без тирове и повдигане. Всичко трябва да е максимално лесно и да ползвам унифицирани лехи.
 4. ехееее време беше Миленко да си отвориш тема тук ... пусни снимки на светещият извънземен смок моля ...
 5. бравос Димо ... а какъв сорт са картофите?
 6. Звучи идилично направо, тих равен южен двор в Балкана, ограден с дувари и безплатен имот за зеленчук и строителни материали В следващо писание включи някоя обзорна снимка, ако е на сгода!
 7. Цвеклото вече понаедря, но като го разсаждах беше 6 - 8 см надземна част. Притеснявах се, че ще изпусна момента и ще наедрее. Мисля, че едро по- трудно се хваща. А тогава точно бяха едни жеги....садя вечер, сутринта е свежо, вечерта - увяхнало и залепнало за почвата. Всяко съм засенчвала с листа от тиквички или нещо друго, та накрая излязох по- голям инат, хвана се. Страх ме е да го мулчирам, защото стъбълцата са крехки и сочни, да не загният като се задържи повече влага. Решила съм да експериментирам с 2 редчета само.
 8. Боби, в Русе си е баш север. Студ, сняг и вятър в изобилие и температури даже повече от –20. По реката духа и градът в миналото е бил обърнат на юг, т.е. с гръб съм нея. На Балкана в слънчево време и сняг може да се ходи по жилетка, а в Русе пронизващ студ. Улуците са нови, но къщата е строена някъде около 1932 г и не е довършвана никога. Нямаше дюшаме и таван на стаите, коридорът не е мазан, както и от вън, през прозорците духаше и изобщо има мнооого работа по нея. Част отхвърлихме още тогава, останалото продължаваме и до днес. Обаче има огнище и джамал, почти целия първи етаж е изграден от камък, има добро изложение, хубава гледка от втория етаж и единственото равно дворче от всички къщи наоколо, обиколено от високи каменни дувари. Поради последното и затова, че е ориентирано на юг, е закътано и тихо. Имотът под нас е изоставен от дълги години и същата се събаря през очите ни, в т.ч. и върху градината ми. Има си и положителни страни. Ползвам част от него за зеленчукова градина. Няколко пъти предлагах да го купим, но наследниците все не могат да се организират. Разрешили са ни да го ползваме. След време бих искала там да стане нещо като градина-парк с декоративни и плодни растения и дървета. За сега е борба с диви къпини, шипки и акации, огромни треви, два смока - единият над 2 м. и слепок, който изглежда като извънземен, щото има неонови ивици на гърба, които светят.
 9. Alternatives to fallow, such as crop rotation and green manures, developed in a number of areas. The earliest record of their use is in Chinese writings from ca. 500 B.C. Discussion of these practices is found in European agricultural publications dating from the 16th century. Днес четох един документ с исторически сведения за зелено торене (сидерация). 7 стр PDF е. Както винаги, китаецът е векове напред с матряла.
 10. Честита тема Градинката изглежда супер! Това на последната снимка в средата смрадлика ли е, правиш ли си извлек от нея? Къщата ваша ли е, направи ми впечатление новите улуци и водосточни тръби На -17 как е положението с неизмазани стени, вътре не духа ли? Моят род по майчина линия са балканджии, Ичера, Медвен... не съм сигурен, че бих нарекъл зимите меки В Русе става ли по-студено от -17? Реката няма ли смекчаващ ефект, предвид, че е голяма водна площ?
 11. Не знам дали трябва да имам тема, но тъй като пиша в темите на останалите, а това едва ли е най-доброто, все пак реших да имам. И така, градината ми наистина е в Балкана, насред нищото, защото за 20 година районът опустя и селото вече няма постоянно живущи. Когато отидохме имаше няколко къщи със стари хора, но те постепенно си отидоха и сега сме само ние - около шест къщи с хора от близки и далечни градове, които идваме в почивните дни. Ние сме на 130 километра и живеем в Русе. От брега на Дунава до Балкана. Почти всяка събота и неделя изминаваме това разстояние, за да се впуснем в приключението цветя и градинарство. Градината ми е повече дива, но си я обичам. Казвам моята, защото само аз "творя" в нея. ММ има здравословни проблеми и ми е повече шофьор, но си има малка кактусова градинка, за която се грижи. И да покажа няколко снимки, за да не са само приказки. Аааа, ника ми е МиХи защото са първите две букви от име /Милена/ и фамилия /Хинкова/, а и внукът ми е Михаел и му викаме Михи. Това ми дойде на ум, защото в друг форум съм с инициали МГХ, което си е много трудно за произнасяне. Това е залез над Дунава, който виждам от прозореца си в Русе. А това е Балканът /през пролетта/ Ето и двора в сезона на розите . Цветята са ми страст, но и всичко, което расте и е природа. Не може да бъде подредено и оплевено, поради липса на време, но се старая да има все пак нещо като ред в градината. Къщата е нищо особено, но има един сайвант, който е любимото ни място и зиме и лете. Впрочем на Балкана зимите са меки в сравнение с Русе, не пада под минус 17 и то рядко и съм определила зоната на 6б може би. Сега отивам да приготвя обяда и после ще продължа.
 12. вчера
 13. За ментата дето питах: Мента ще да е в крайна сметка, явно преди да назрее мирише различно, сега мирише на мента.
 14. Последната седмица
 15. Колко време след като ферментира може да се съхранява в бидона? Питам, защото при мен стои доста време и не знам колко е запазено.
 16. То и при нас ранните са добре, ама по- умерено.
 17. Това е от съседната градина. Роднини на жената са ни наставници и се надявам да се доближим до тези добиви след някоя година. :))
 18. Вени щом е с нещастен вид - може твоя да е "неклониран" праз ... както го описва Боби - като нищо празът да идва от разсадници ... на мен ми се стори твърде перфектен за да е от малко дворче на някоя баба ... аз ще заложа сега и мои разсади - на зеле, броколи, кейл, праз и цвекло и ще пиша дали е успешно начинанието - докато зимата се чуди човек къде да ги сложи на топло, сега се чудя къде на хладно .... Миленка пътешествениците ще се съвземат, а снимката си е много добре - тук са така големи ... на мен не ми харесва пък че в другия форум са ги направили да са с някакви нюню размери - за слепоци като мен - тук тамън се виждат добре историята с праза стана забавна, но да видим после клонингите къде как ще се развият в зависимост от различните условия
 19. П.С. Мислих така в кръг да слагам и слънчоглед- става за скривалище 9 ( аз май няма й да си порасна и на 100г да стана изкопах си мястото около едни пънове, които не мога да извадя, а те точно в кръг застанали, за пейки в 'тайника", обаче половинката ми загради мястото с колове, за бъдещата мрежа за кокошки ( които още не сме взели) и ми развали малко плановете, макар, че и кокошките ще могат да се крият при мен Ето за такова "скривалище" :
 20. хахахаха, и мен все ме питат и що така, ама не иначе, как ще поливаш, ами на слагам маркуча, навирам пръскалото- пускам водата и сядам по сливата да си пия кафето, след 1 час, само местя в другия кръг поне докато са малки, а за догодина ще мисля за капково вероятно Това за боба също е супер идея, тъкмо една комшийка ми донесе за готвене някакъв шарен- влечащ, сега ще насадя и от него така- много ме кефи
 21. Напълно възможно е. Влизал съм в оранжерия, която е една от дълга редица, близо до Бургас, няма да казвам селото да не стане сакатлък, семейство помаци се грижи за нещата, изхранват се само с разсад, продукция не гледат. В едната има само пипер. Примерно 5-600 000 корена пипер. Спира една баничарка, дай 6 касетки, влиза помакинята и брои с двете ръце едновременно, изброи намсиколко стотин корена, надърпа ги със шепата, бам ластика, бам в найлона, бам в касетката, и така намсиколко връзки във всяка касетка. Заминава човекът, ти гледаш където е изваден разсада, все едно не е барнато в оранжерията. Като знаеш, че 100 грама семе пипер се мята на 10 квм, а в 1 грам има поне 150 семки, пръй сметка в една оранжерийка асеновградска 400 квм за кво иде реч. На борсата в Дружба продават разсад на касетки. Тъй че...
 22. Моят праз е от една по-млада жена в началото на пазара / срещу магазина на Сортови семена/ и ластикът беше нормален кафяв. Заедно с връзка чубрица и три петунии престоя цяло заседание на НС на БСП в една торбичка, в която поглеждах тайнствено от време на време, дали не са се задушили. После пътува почти пет часа в автобуса до Русе, а на другия ден още 2.5 часа до Балкана. Засаден е вече. Една връзка реших, че ми е достатъчна. Просто за разнообразие. Обичаме праз, но историята е нещо като твоето зеле. Не че и аз не съм боднала няколко зелета. Важното е да знам,че го мога. При мен земеделието е от любопитство към експеримента с променлив резултат. Обичам да се състезавам и да си сътруднича с природата. Ето едните петунии , които почти бях хербаризирала от пътуването / извини ме, че заех толкова място, но не знам що стана толкова голяма тази снимка/
 23. Снимки: https://photos.app.goo.gl/7WPcjpcwcdDwzn5q9 14.6 Купих 10 връзки праз, разсад. Напръсках с разтвор на триходерма и полях, където успях. Брах ягоди, отново гъби и продължават да растат. Опитах едно доматче от хибрида Ледник. Абсолютен хибрид - твърд, но на вкус като сладко-кисело е ок. 9.6 Набрах цвят от бъз и направих сироп. 8.6 Обрахме черешите. Доста от тях са изгнили на дърветата. Мислех, че няма да погледна череша, защото не спряхме да ядем, докато брахме, ама не, преди малко хапнах пак. Малко сме като невиждали, защото почти не помня кога за последно сме брали череши. Да хапнем шепа, две, да, ама да берем, не е било скоро. Започнах да садя пипера, копахме в голямата градина и дано времето позволи да си довършим утре и да продължа със засаждането. 7.6 Прекопано е под навесите, капковото е преработено за поредна година и дори насадих доматите и краставиците (остана ми съвсем малко). Пиперът в разсадните табли отново не прилича на нищо - няма място, няма храна, жлътна се, но е с дебело стъбло и утре го почвам, живи и здрави. Отворихме допълнителните 2 прозореца на оранжерията. Нощно време ще опитам да затварям вратите и ще следя как е ситуацията (температура, влажност) сутрин. Влажността я определям като пипна покрива отвътре и ако е влажен, значи проветрението не е достатъчно. Нощните температури все още падат под 10 градуса, но не е фатално. 4.6 Люцерната, бобовете, царевицата и няколко тиквички са поникнали. Завършихме покривите на градинските навеси. Половинката извоюва правото да прекопае. Каза, че е приятно за работа. Аз ще му помогна, ако се почувствам свободна. 31.5 Вчера вечерта откъснах още 8 гъби! Узряха първите 3 ягодки от дивоподобните. Има малко череши, надпреварваме се с косовете. Пониква бобът за зелен и една от дългите тиквички. Насадих 2 тиквички Изобилна при боба за зрял. Преди няколко дни пресадих две самопоникнали тикви от оранжерията в едната градина (пусто любопитство). 30.5 Гъбите продължават да плододават, сготвих втори път. 28.5 Засях люцерната с микориза и червената детелина. Набрах 4 гъби wine cap. 25.5 Засях два реда боб за зрял (най-дългите в градината). Ако преценя, може да засадя някоя тиквичка от разсад при боба, ще видя. Има малко неизползвано място за уплътнение. Чакам дългите тиквички да поникнат, а междувременно сложих още няколко семки за разсад. Много са бавни, но дано поникнат. Поизскубах тревата в голямата градина. Чакам ММ да направи покривите, ама той решил да тори дръвчетата, подгряващо. Напръсках с Нийм някои млади дръвчета - кое с гъсеница, кое с въшки, някои май нищо им нямаше, ама няма да им навреди. Ще размножавам триходерма и ще поливам в оранжерията и в градината при засаждане на доматите и/или преди това, ще видя дали има живи бактерии първо. Ако експериментът мине успешно, ще запиша. 24.5 Донасадих картофите. Остана място за още нещо и мисля да засея боб за зрял. Ако нямах 2-3 касетки с буркани със зелен фасул от миналата година, щях да сея боб за зелен. Обаче един ред вече засях и стига толкова. Всички домати, които разсадих в кофички, са навън под една джанка. Направих нещо като тунел с пластмасови дъги и агривело (защипано с щипки за дъгите), което не стига до долу. Не знам как ще се държи на дъжд, но ако вали, ще стане ясно. Много се чудих дали да е найлон, но засега така реших да е. Заглеждам калемите на ябълките, засега един е тръгнал да се разлиства, но може и някой от другите да се размърда по-нататък. Половинката копае до мрежата при малките касиси от външната страна на градината при картофите. Мрежата е потънала надолу и като откопае част от почвения слой, ще стане достатъчно високо и овцете няма да могат да се надвесват и да ядат касиса. Направил е капково за някои дръвчета, гледам, че е опънал тръба и при бъдещата люцерна. 23.5 Насадих всички тикви, пъпеши и дини. От дините само двете от НАМ поникнаха, а от пъпешите май повечето, но не се знае дали охлювите няма да се почерпят. От тиквичките поникна само Изобилна, ще сея пак. За една бройка да я изпусна, защото беше сдала от неполиване. Дългите по начало са много бавни, но ще засея още семена. Тиквите бяха пуснали много хубави корени в торфа в таблите. Насадих повечето картофи. Още не са готови покривите в градината и се наложи да пресадя доматите в кофички от/за бира и кисело мляко, защото вече нямат храна, малки са им гнездата в таблите. Сигурно ще ги сложа в някоя градина и ще им направя полутунел, да не им вали само. Водния лук не бързам да го изнасям навън, почти е изправил перцата (пониква прегънат на две). 22.5 Вчера засях царевицата, боба за зрял и за зелен, и вигна (2 вида?). Поизвързах доматите и краставиците в оранжерията, но не стигнах до колтучене. Пръсках втори път с нийм, че краставиците имат въшки. 20.5 Всички тиквови разсади са в оранжерията. Водният лук и броколито са вкъщи, но скоро и тях ще ги командировам. Някои раздади ги сложих под мини навес от поликарбонат, като разсадните табли ги вкопах леко в почвата, така че горното ниво на почвата да е изравнено (репички, цвекло, карфиол). Около тях засях още малко зеле и бял алабаш. Този разсад зелеви, който е в оранжерията (пак така двете разсадни чашки са почти вкопани, за да не съхне бързо), са добре, но тези, които бяха вкъщи за ден-два се издължиха и най-вероятно нищо няма да стане от тях. Слънцето вече не свети/грее ниско, така че вкъщи само може да поникне нещо и веднага да се изнесе някъде на хладно и светло (оранжерия или градина). 17.5 Краставиците, репичките, някои тикви, тиквички, карфиол и пъпеши са поникнали или поне са дали заявка. Баселата в оранжерията (в табли) е поникнала. Ямсът расте, и двете растения. Навън редом с морковите има и много плевели. 16.5 Засях броколи в разсадни табли. Преместих част от зелевия разсад в оранжерията. 15.5 Вчера валя и възпрепятства сеенето на боба и царевицата. Сидератите са повалени, леко позавяхнаха (само в едната градина, не съм стигнала до другите). 14.5 Поради лошото време реших да направя разсад вкъщи. Засях в разсадни табли воден лук Испанска каба, Карфиол (хибрид), репички Глориета (хибрид на Саката), преместих покълналите семена зеле Кьосе и бял Алабаш по едно в гнездо. Бях засяла доста, защото не бях сигурна в кълняемостта, особено на зелето (с изминал срок на годност). Мисля репичките да ги закопоя с разсадната табла в градината или оранжерията (зависи от времето), когато поникнат. Краставиците вече леко надигат главички (поникват). 12.5 В градината "при картофете" започнах да тесам сидератите. Синапът ахаа, ще цъфне. На места израсна около 50-60 см. Фацелията е фуражният грах са окола 30 см. Ще довърша и до лехата с лук и чесън ще сея боб за зрял и царевица. Има малко оникнали картофи и ги оставих, понеже са от "морковите" (Сорая). Тикви и подобни ще садя от разсад. Купих семена за салатно цвекло и воден лук. 50 на 50 съм дали да правя разсад или да сея директно. 11.5 Видях, че и Маскотката е завързала доматче, т.е. като цяло започват лека полека да връзват. Въпросът е аз кога ще ги вържа на сезали. Засях в разсадни табли тикви, тиквички, пъпеши, дини, кивано, краставици, алабаш, зеле Кьосе, листна целина, ехинацея (миналата година мързеливо се опитах да засея направо в градината, ма нещо не ми се получи) и астри (семената са от 2017, събрани). От всички изброени до алабаш имам по няколко сорта. Грижливо надписах, за да си знам кое, евентуално, се е получило. Времето беше лошо - студено, влажно, мрачно и хич не ми се сееше нищо. Само ще се изтегли, а в оранжерията и без друго е тясно вече. Сега каквото се получи, добре дошло. Ходих на оглед да видя дали някоя джанка е задържала плод. Има тук-там и ако оцелеят, поне за ядене ще има. Надявам се да няма слани. 10.5 След Лабрадор са завързали Женечка и Корлеоне, като Корлеонето е сято две седмици преди Л и Ж, но е рязано. 9.5 Тази сутрин е било около 1 градус навън (вътре в оражерията температурата в единия край е била 3,3 градуса, а в другия край на оранжерията 4,1 с духалка) и по прогноза следващите минимални температури ще са над 4 градуса, преобладаващо около 5-7. Сидератите имат добър вид в градините, добре израснаха. Гледах, че са поникнали някои семена от тези, които сях в градината "при фурната", но са поникнали и разни тревички и засега не е ясно кой кой е. Има доволно много трева навън за овцете. 4.5 Сложих дигитален термостат в оранжерията и духалка. Зададохме 6 градуса минимална температура, при която духалката да включва. Не завивам с агривело, разчитам на печката. Сложих термометри на двете къси страни на оранжерията, а духалката е върху варелче в средата. Термостатът също е в единия край на оранжерията. Досега минималната температура е 5,9 градуса. 26.4 Всички разсадни табли занесохме в оранжерията. Оставих южния прозорец отворен за през нощта. Почти поникна и второто сменце Розовая Катя. Имам поникнали патладжани, тагетесът и босилекът са пораснали. 25.4 Пикирах доматите за градината. Розовая Катя поникна 1 бр. Засадих в оранжерията Хъни Муун и Алианс, както и краставиците, за които бях направила разсад в кофички и чашки. Всички сортове вече си имат бутончета, някои от хибридите ще цъфтят. Доста измъчен вид имат след студовете, но новите листа изглеждат добре. 20.4 Засях и 2 семена от Розовая Катя, руски хибрид. Може пък да се окаже устойчив за оранжерията, Маскотката ахааа, ще цъфне, направила е китчици. Доста нежно растение изглежда откъм листна маса и му съхнат листенцата, дано се оправи като стане по-топло. Предполагам, че студът нощно време му пречи на доброто развитие. Хибридите изглеждат доста по-зелени в сравнение с директните сортове. Латах е едно малко рехаво растение, около 15 см, а има китка с цвят. Женечка е мощно на листа, а Корлеонето е най-разклонено, пораснало, но също е с нежни листенца. 18.4 Било е 3,5 . Латах, Женечка и Корлеоне са цъфнали. 17.4 Термометърът е отчел -3,7 градуса в оранжерията. Под 2-3 ката агривело не съм мерила, но се надявам да са оцелели доматите, краставиците и пиперът. 16.4 В градината при фурната (в по-горната част) разкопах с мотиката, а врабчовите чревца ги оставих така, че да съхнат, ще служат за мулч, за подобряване на структурата на почвата. Разсадих малко от дребните ароматни ягоди. Насях дребна динка, киселец, лапад с червени дръжки, цикория, лобода, магданоз и копър, черен корен, моркови и босилек. Част от морковените семена бяха на ленти, другите насипно. Вкъщи засях дивия ямс (две семенца) и баселата (подобно на спанак, увивно). Насадих си хризантемите, които цяла зима бяха вкъщи, полях ги. Пресадих няколко корена лавандула. Има поникнали хризантеми в долната част на същата градина. Девисилът е пораснал. Фацелията е пораснала, но ще има възможността да се развива, докато мястото не ми потрябва за други посеви. След дъждовете сидератите пораснаха малко. Ментата изглежда много добре, расте, листенцата стават по-големи. Ягодите София също имат добър вид, както и преместеното борче от семена. Касисът цъфти. Открих си и трите малки дряна, разлистват се вече. Един лимон е оцелял, има ново листенце. Другите два няма да ги изскубвам, но нямат листа и не знам дали има шанс да се възстановят. Оцелял е най-големият, който е около десетина см над земята. От крушовите калеми Новембра и седемте имат хуави листенца (още не са се разлистили, но имат добър вид). И сега дано всичката тази хубост не бъде замразена през идните дни. 14.4 От няколко дни вали по малко, напоило е добре. Насадих пипера и доматите, които бяха като разсад в оранжерията. Много добре им се отразява на всички там. Лошото е, че отново се задават студени нощи. Доматите за градината поникнаха бързо, а времето е все мрачно и се издължиха. Днес ги засадих на по-дълбоко. На някои им резнах корена, за да се събере във формичките. Дано не съм ги повредила, но доматът понася подобен род гавра с него. Като видя, че са живнали, ще ги засена в оранжерията и тях. Двата покрива в градината са почти готови за слагане на поликарбоната. Трябва да ги боядисам (винкелите), дано времето не е много неприятно за работа на открито. Пиперът започна да пониква около 8 дни след засяване. Поиздължи се и той. Сложих 3 лампи на доматите и една на две табли пипер. Нямаше да се стигне до издължаване, ако бях монтирала лампите по-навреме. Двата хибрида Алианс и Хъни Муун в оранжерията (в чашки по три корена) изглеждат много добре, да не повярва човек. Засадените и те са добре. Някои сортове малко преболедуваха. Един Полярник все жълтее, но до него засадих друг, който изглежда съвсем прилично. Давам шанс на жълтуркото да се справи с условията. Като се има предвид, че рязах всички ранни директни без Лабрадор, не е много редно да ги сравнявам, но все пак Лабрадор печели битката за най-ранен и издържлив. На другите или листенцата съхнеха, или се издължиха, а затова се принудих да ги отрежа над котиледоните и да вкореня горните части. Засадих и долните, и горните части. Долните доста бавно изкараха колтуци. А горните пуснаха зверски големи корени. Ще трябва да завивам отново някои нощи с някой и друг кат агривело. Мисля, че при прогноза -1 е задължително завиването, защото в оранжерията пада с два-три градуса повече температурата. 7.4 Докъде я докарахме, да поливам сидерати. Няма дъжд и това си е. Нощните температури в оранжерията са положителни, дано не падат повече под нулата. 5.4 Вчера обеззаразих доматените семена с разтвор на хлорхексидин. Може да няма смисъл, но така реших. До днес бяха във влажни тампони за грим. Днес ги засях - 42 сорта за градината, като само Полярник повторих от засадените в оранжерията. От краставичките поникват Тести Грийн и китайските. Засях и пипер, който почти бях забравила, подарени семена. А пиперът от една съфорумка е първенец, после е моят от 2018 и най-мързелив е този от 2017 или просто изложението към слънцето не му допада. Всички са до един прозорец, но все пак различно биват осветявани от слънцето като време. Засях босилек, тагетес, астри (ако въобще нещо стане), патладжани разни сортове, пак подарени семена и едно чудо (индийски люляк, Lagerstroemia indica), за което не знам дали засях семенце или цяла шушулка. Има още куп зелении за засяване, но нека им дойде времето. 2.4 Засях по две семена корнишонки Левина, Алтай и Китайски бомбички, а също по две от Тести Грийн, Еня и Summer Dance. 1.04 Най-после репички в салатата. Някои краставички са пожълтели в оранжерията. 31.03 В оранжерията е било -4,1. Ще трябва да продължа завиването поне още една седмица. Под тунелите вече не меря t°. Термометърът е на обичайното си място на североизточната стена на оранжерията. При къщата е било - 0,9. Температурата до къщата засега отговаря на прогнозната, но в оранжерията е с около 3 градуса по-малко. Има съд с вода при къщата (метален) и друг (част от голяма гума) на десетина метра преди оранжерията, която е в най-ниската част на двора. При къщата водата не беше замръзнала, а водата в гумата беше покрита с лед. 30.03 Днес присаждах калеми на ябълки и съвсем експериментално от една слива на младо дръвче, но много ме съмнява, че нещо ще стане от сливите. Калемите, които взех, изобщо не отговарят на изискванията - отрязани са в деня на присаждане, не са прави, с хубави пъпки, но това имаше, това опитах (ММ искаше, но и той се убеди, че няма подходящи калеми). 29.03 Подозрително точно познават каква ще е минималната температура. Под тунелчето беше 1,1 градуса. Растенията пожълтяха, особено долните листа. Дано издържат гаврата. Един домат Лабрадор беше измръзнал, но го отчитам като мое невнимание - или съм го настъпила, или не съм завила както трябва. Но беше тотално измръзнал, размаза ми се в ръцете при опит да го изскубя. Извод - да предвиждам място за обслужване на евентуални тунели при ниски температури и по-грижливо да завивам. 28.03 Първата нощ с отрицателна температура и тунел над доматите е минала добре. Температурата е била 0,8 градуса. Не е много жега, но са издържали при -1,8, така че засега всичко е под контрол. При къщата показва минимална -2,1. Обикновено при оранжерията е с два градуса по-малко, но нямам толкова термометри от един и същи вид, за да направя абсолютно точно сравнение. За утре прогнозата е -4. 27.03 Засях пипера за градината (само торф, разсадни табли, по няколко семена в гнездо - от 2 до 4). Полях, сложих семената и поръсих със сух торф, отгоре завих с прозрачен найлон. Направих тунелчета над доматите, краставиците и разсадите в оранжерията. Отказах се да връщам вкъщи разсади. След като опънах първия кат агривело над дъгичките (пластмасови огъващи се пръчки, 2 м дължина), защипах с щипки (специални, има ги на сайта, откъдето пазарувах), отгоре метнах още два ката агривело. Пазарувах тук https://e-gradinabg.com/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=щипки&submit_search= Освен синапа и фацелията, видях, че има поникнал фуражен грах. Все още е тук-там, но го има. 26.06 Много ветровито и студено беше. Фацелията ми е поникнала. Или, ако е друго, ще е под закрила на закона, докато не се разбере дали наистина е фацелия. Щом е поникнала точно в редчетата със синап, предполагам, че не е някой ненужен плевел. Въоръжаването с пластмасови пръчки, агривело и щипки за тунелче в оранжерията засега върви с нужните темпове. Утре трябва да си ги взема от Спиди. Тази нощ отново два ката агривело на разсадите. Калемите за Фунджи са тръгнали да се развиват в мазето. Дано в близките дни намеря време все пак да ги присадя. Това, че са по-развити от дървото, на което ще ги присаждам, май не е много добре. Изчистих кълновете на картофите за ядене. За семена ще си купя, няма да оставям от моите, защото са два сорта и не се знае кой кой е. Ще се опитам да качвам новите снимки в албум Безмотика, а за да не е празен, споделих там снимките за година назад. Ето връзката към албума https://photos.app.goo.gl/7WPcjpcwcdDwzn5q9 . 25.03 Днес хлъцнах при вида на записаната минимална и максимална температура в оранжерията -1,1 и 56 градуса. Дано половинката отваря по-рано, че ако не измръзнат, може да се сварят растенията вътре. Завих тази вечер с два ката агривело (директно, без тунел) и до неделя трябва да отвиваме и завиваме. Дано издържат. Всички разсади, които на се засадени, включително пипер, ще си ги върна вкъщи. По-добре няколко дни на по-сигурно да останат. Прогнозите са от -1 до -5. Днес е понеделник, а студовете се предполага, че ще са в четвъртък, петък и събота рано сутринта. 24.03 Насадих още домати в оранжерията (от хибридите, повтарящи се ). 23.03 Насадих останалите лабрадори и по един от всички останали сортове, които ще са в оранжерията - директни са Женечка, Латах (рязан, горна част), Полярник (рязан, горна част), чери Маскотка и Зелен гитант, останалите са хибриди - Ледник, чери Рапунцел, Биг Бийф, Оптима, Амати, Бенатар, Брутус, Наслада, Опал бг, Панекра и Корлеоне (подарен, рязан, долна част). ММ сложи кранчета и в края на всяка капкова тръба, за да може да се промива от време на време. Две нощи температурата при разсадите е била отрицателна или поне това показва термометърът. Последно е било -1,8 градуса. След два дни прогнозата е за -1 до -3 (за около седмица), което означава, че при нас ще е още по-студено и ще помисля как да завивам с агривело, което през деня да се отвива. Мулчирането със сено се оказа доста приятна работа. Като засадя всички по-ранни домати, ще натрупам още сено. В движение ще преценявам къде да е пиперът, къде да има дълги краставици, а когато ни омръзнат марулите, на тяхно място също ще има краставици или домати. Най-трудно ми е да преценя къде да е пиперът, защото съм опитвала от всички страни и все не съм особено доволна, защото не получава пълно слънце, когато пораснат доматите и краставиците. Разчиствам едно място за люцерна. Трупали сме няколко години клони и не става бързо, но щом съм го почнала, ще стане. 21.03 Подрязах асмата. Много изсъхнали клонки имаше. Синапът е поникнал. Трите Хънита са направили кукички и до утре ще са поникнали. Зелето в оранжерията е поникнало. Днес разсадих това, което поникна вкъщи (ранно Дитмарско са и едните, и другите). Насадих младите лабрадори и три от големите. Единият е този, който нацъфтя и дано не съм му нарушила спокойствието. Другият е с много пъпки, беше преди дни за известно време в оранжерията. Насадих корнишонките. От 15 семена 10 поникнаха добре, намерих три потънали малко надолу в чашките, тръгнали да се развиват, насадих и тях, макар не много старателно. Две-три пиперчета нещо бяха клюмнали. Чудя се какво е станало, защото останалите са добре. Понатиснах ги, полях, като че ли са добре. Възможно е някоя от котките да е влизала, а може и друга да е причината. На пипера най-много му личи, че в оранжерията му е по-добре. Насадих ментата , която получих като подарък, в градината при фурната под крушата в съседство с ягодите и борчето. Всички коренчета бяха пуснали хубави бели коренчета и пораснаха видимо на листа и височина. 20.03 Два Алианса са поникнали - без бой за 4 дни - геройчета!!! 19.03 Разчиствах в оранжерията. Сеното го изнесох навън, както и част от оборския тор. Подравних, опънах капковите тръби. Половинката пусна водата, сложи филтрите, изобщо вече дори полива. Пренесох всички разсади в оранжерията. Смилих се само над пипера в саксията и краставичката, която е навързала. Всъщност, се надявам това вече да са завръзи. Сипах на всички вода в табличките, за да си пият отдолу. Само на големите не им сложих подложките. Мисля, че са достатъчно влажни и няма нужда. Успях да счупя един разсад над котиледоните и го бучнах в същата кофичка. Сега ще се вкоренява горната част, а от долната се очаква да пораснат колтуци. Днес ме светнаха как по-лесно се поддържа влажността, докато се вкоренява горната част. Слага се кофичката с разсада в отрязана прозрачна туба от минерална вода и се вкарва горната част в долната. Понапръсква се вътре. Аз просто изплакнах с вода вътрешната част на тубата, за да има влага. Растението все беше сдало, защото не го занесох веднаха вкъщи, но след като постоя в реанимацията, сега изглежда свежарка. Пресадените марулки имат свежо изправено листенце в средата, което ще рече, че са се прихванали (голяма част от тях, ако не всички). Насадих четирите коренчета ягоди сорт София от ADA в малката градина (при фурната) до пресаденото борче от семена и полях. 18.03 Рязаните домати са свежарки. Махнах найлона от Латах, който също изглежда е пуснал коренчета. 17.03 Днес беше срещата на форума. Много динамична и ползотворна. Отново съм с много калеми за ябълки, семена за разни зелении като лобода, лапад с червени дръжки, киселец, цикория, басела, дребна динка, див ямс, диня, пъпеш, ягоди София, куркума в саксия, маслен извлек от жълт кантарион (готов илач ). Някои ще ги разучавам. Благодаря на момчетата и момичетата! Погледнах си отново разсадените марули в оранжерията. Мисля, че от мързел не ги насадих както трябва. Насипах много тор, а коренчетата на марулите не стигат до почвата отдолу. Като се има предвид, че прогнозата е за много топло време, трябва да разсадя марули навън. Вътре повече няма да си играя, защото скоро ще трябва да садя доматите и краставиците. 16.03 Засях по 3 семена от хибридните домати Хъни Муун и Алианс. 15.03 Намирисва ми на поправителен за пресаждане на марулите. Като ги пресадих, забравих да ги полея на следващия ден, а почвата, в която са насадени, е силно отцедлива. Също така беше много студено две-три нощи, около -4 до -6. Можех да ги покрия с агривело, както и да намаля листенцата, за да не се изпарява влагата и да им е по-лесно. Ако не се прихванат до седмица, ще садя нови и ще взема всички мерки. Разсад има, дори мога само от него да си режа, но искам да си имам нормални марулчета. Да не си помисли някой, че само си пиша. https://photos.app.goo.gl/9QyktfqVTjKewk2g6 14.03 Отрязах 6 домата над котиледоните (на11 март). Насадих връхчетата, като поизрязах долните листа. Нямаше да ги пипам, но много пораснаха, издължиха се, а още няма условия да бъдат насадени. Някои връхчета насадих до отрязаното, за да не трупам нови кофички, че и без друго до прозореца е пълно с разсади. Покрих ги с пликчета, за да не им се изпарява влагата и да се вкоренят връхчетата. От долните части, на които останаха котиледоните се очаква да пораснат по два колтука. На някои им бяха отпаднали колтуците и въпреки това отрязах. На големите разсади лабрадор растат колтуци на местата, където съм откъснала/отрязала листо, което вече е отпаднало. Отрязаните сортове са Женечка, Латах и Полярник. Подариха ми три разсада за домати Корлеоне, пак рязани - два долни и един вкоренен връх, като всико е пораснало доста и изглежда добре. При мене малко ще се издължат. Има поникнал тагетес и невенчета (за 5 дни). 12.03 Айде, вече всички овце са с агънца . Доволна съм от безсолно-солевата диета, проведена през есента. Разсадих 40 марулки. Другите мисля да ги прореждам и по този начин да оставя количество, което ще ядем постепенно, като си късам листенца от марулките. Днес сутринта имаше сняг, но до вечерта се стопи. Студено е, прибрах още вчера трите лабрадора вкъщи. Разликата е осезаема в полза на заточениците - по-зелени, по-ниски, напъпили аха да цъфнат, ама ще почакат за следваща екскурзия до оранжерията. Нека минат четирите дни студ. *Безсолно-солева диета - от 27 август 7 дни махнахме каменната сол от яслите. След това 6 дни покълнал ечемик с 10 г сол на овца (и овена се храни) като каменната сол се връща, за да могат да си ближат от нея. Ечемикът покълва за 1 денонощие, но го заливам с вода 3 дни предварително, за да станат малко по-големи кълновете. Дажбата е около 300 г ечемик на глава (мерен преди покълването). Следват 10-15 дни покълнал ечемик с по-малко сол. Така до около 25 септември приключихме с диетата. Определено е помогнала, защото точно след 5 месеца започнаха да се агнят. Първото агне - 24 февруари. 10.03 Днес вече засях фацелия и в най-малката градина. Сетих се, че трябва да сея моркови. Ако не вали така, че да стане кално, след ден ще си оформя лехичка. Ще стане фацелия с моркови, но каквото, такова. Следва местене на лавандулите и опит да оплевя поне частично ягодите. 9.03 Успях да засея само тагетес, невен, астри, копър, листна целина и босилек в кошчетата с големите лабрадори. Не съм покрила с нищо, дано поникнат. Исках да засея фацелия в най-малката градина, но успях само да заравня изнесения оборски тор с греблото. Трябваше да оправишм отделението на овена, че го беше счупил и се беше измъкнал с овцете да пасе навън. Разбойник. 8.03 Поникнали са зелето и част от корнишонките. Подсипах малко торф, че някои са се поиздължили. Трябваше да ги сложа на по-светло, но ги забравих. Не са поникнали 100%, но дори тези са достатъчни. Има поникнали репички от два-три дни в оранжерията. Трябва да видя дали зелето там е понинало. 7.03 Страхотен пролетен ден! Засях сидерати - в градината преди картофите (прекопана есента и сега се работи добре) засях фуражен грах, фацелия и бял синап. За цялото място употребих 150 г фацелия, 400 г фуражен грах и 100 г бял синап. Направих браздички с малката мотичка, просто я влачех след себе си с малко усилие. Редовете станаха през около 20 см. След като засях всичко, заравних с ръце, че ми се видя най-лесно. Първоначално започнах един ред грах, един ред с фацелия и бял синап, после се оказа, че мога да се върна и да засея фацелия и в някои редове с грах. В градината преди доматите и подобни - засях 100 г фацелия (минах и разхвърлях равномерно семенцата) между врабчовите чревца. Накопах с греблото, колкото можах, за да се позатрупат с почва семената, а преди това поизравних оборския тор, който изнасях досега. Дано поникне нещо. Идеята е поне да видя как се развиват тези сидерати. 4.03 Хубав топъл слънчев ден. Изнесох три от големите в оранжерията. Мулчирах ги със сено в кошчетата. Прогнозата е за -1 и след това 0 до 4 градуса нощни, а дневните около 13-18 градуса до 12 март. Може би ще ги завия за тази нощ с два ката агривело. Засях корнишонки без да ги надписвам - Левина, Рестина, Алтай и Китайски. Които са най-хубави, тях ще садя в оранжерията след месец. Множко са 15 бр., но нека има. Пикирах и последно поникналите хибриди, които вече са кръстосали. Само две коренчета от всички засети ги бракувах. Има и още две много дребни, но ги оставих. Набрах пак спанак. Набрах и малко пера зелен лук и чесън, и марулки, макар да не са много големи, но имат вид като за салата вече. И едно предизвикателство - засях малко семена Дитмарско зеле в оранжерията. Да видим дали ще поникне. Семената са с изтекъл срок на годност. Засях и в чашка вкъщи, за контрола. Миналата година в оранжерията условията бяха отлични за развитие на зеле. 2.03 Пиперът за оранжерията пониква. Оставих го до едно малко прозорче. До обяд вижда слънце. Може би седмица, след като посях пипера, махнах найлона, защото започна да се образува плесен. Сега всичко изглежда нормално. Известно време беше с включена електрическа възглавница отдолу на първа степен и му светеше лампа през деня, защото беше на по-тъмно. Доматите ги полях и за нула време се издължиха. Големите лабрадори страдат за светлина - започнаха да жълтеят долните листа към върха и са поизсъхнали. Може би след ден ще преместя няколко в оранжерията. За утре прогнозата е -3/7, та ще изчакам. 26.02 Нещо се разбързах и пикирах повечето хибриди след партидата ранни. Останаха само няколко съвсем дребни, които бяха поникнали по-късно от събратята си. Някои такива ги допълних с торф в кофичка, вместо в чашка. Сега са под лампи. Като писах за електрическата възглавница, трябаше да я включа при сеенето на пипера, но забравих. Включих я тези дни. Леко побутнах в едно-две гнезда и видях, че пиперът е покълнал. До пет дни се надявам да поникне. Друго си е да му дам срок. Махнах агривелото от марулите и бъдещите репички в оранжерията (няколко дни беше доста студено и затова бях покрила с един кат. Преди три дни разхвърлях сено върху непоникналите репички и доста рехаво върху растящите лук, марули, чесън, моркови и спанак. А там, където не е засадено с нищо още, се опитах да покрия със сено колкото може равномерно. 21.02 Пикирах най-ранните домати, при около 19-20 градуса са, с лампи. Електрическата възглавница я изключих преди седмица. 20.02 Изпратиха ми калеми за ябълка Фуджи от Свиленград. Намазах горните отрези с овощарска замазка и сложих калемите във влажен пясък в кофа в мазето. Дължината на калемите е около 60 см, има доста дебели, има по-тънички. Дано всичко е наред и като дойде време, ще присаждам. Махнах лампите от големите разсади. Остават само на естествена дневна светлина. 19.02 Пресадих големите Лабрадори и краставичката в кошчета, също и трите пиперчета в една по-голяма саксия. Смесих торф, почва от под една стара ябълка, прегорял оборски тор, малко перлит, малко пепел. Под всяко растение сложих по една чаена лъжичка микоризна ваксина. Сега всички са на една маса до прозорец. Ще виждат слънце до към обяд. Лампите не стигат. След някой ден като поникне пиперът и пикирам други разсади, четирите лампи ще светят само над новите разсади. Отново набрах около 230 г спанак от оранжерията. 18.02 Поникват вече хибридите (домати) от всички чашки с торф. От руските семена Ледник F1 днес покълна 1 семенце (а от първата партида, без стимулиращия разтвор, не покълна нито едно). Трябва да отбележа, че го киснах в разтвор за стимулиране кълняемостта на стари семена и се получи, т.е. седмица след това покълна и го засях вече в торф. Рецептата - 5 мл оцет, 5 мл вода, 4 мл кислородна вода и се добавя по 2 пъти на върха на нож калиев перманганат. Получава се ефектът на ефервесцентните (разтворимите) таблетки. След това без промиване слагам семенцето между влажни тампони за грим и оставям да се ръти при температура около 22-25 градуса (понякога 2-3 градуса по-малко или повече). 16.02 След Рапунцел започнаха да поникват (не 100% все още) и другите хибриди. Само Наслада и Опал бг засега не са поникнали. Може да си купя други семена за Опал, защото някои твърдят, че не се влияе от листна плесен. Засях пипер за оранжерията в разсадна табла с 28 гнезда. Много се чудих по колко семена да сея и накрая реших да са по 4. Семената са от 2017 г. и не съм сигурна за кълняемостта. Голяма презастраховка, но нека са повече. Само в торф отново сях, като го навлажнявам, слагам семената и отгоре поръсвам със сух торф. Завих ги с прозрачно найлонче и сложих на горния рафт да поникнат. Полях всичко в оранжерията. 14.02 Рапунцел е пръв от хибридите. Направил е хубава кукичка над почвата и до утре очаквам да се изправи. Ледник не поникна (от първата партида). Днес засях в оранжерията два вида репички хибриди - Селеста и Глориета, втората е на Саката. По-близо до вратата е Селеста. Също така в близост до миналогодишния магданоз засях пак магданоз, копър и малко кресон, а в източния ъгъл засях копър. Като поникне, ще се види кое къде е, но поне си записах, че съм ги сяла. Полях ги. 10.02 Обеззаразих няколко сорта хибриди, с изключение на оцветените и ги засях директно в чашки с торф. Сега са върху електрическа възглавница, за да им е по-топло. Околната температура в стаята е около 19-20 градуса през деня, а през нощта е около 16. След като поникнат, ще махна възглавницата. Хибридите са - чери Рапунцел, Биг Бийф, Оптима, Амати, Бенатар, Брутус, Наслада, Опал бг и Панекра. От всички сложих по 4 семена, само черито е 1. От предишните сложих по 3 семена, а от Лабрадор 16. Не са поникнали всички от миналата седмица. Най-бързи бяха Женечка, Латах и Лабрадор, показа се и 1 Полярник. Ледник и Маскотка ги няма още, дано се покажат и те. Възможна причина е спадането на температурата като цяло и понеже някои бяха покълнали, други от същия сорт - не, та им резнах връхчетата на семенцата, за да се покаже кълнчето. Ще наблюдавам кога и дали ще поникнат. Сложих им две лампи да им светят по няколко часа на ден. Тази вечер видях, че са си свили листата и изгасих лампите по-рано от предвиденото. Имам един таймер и съм го сложила на другите две лампи на големите разсади да им светят по 17 часа на денонощие. За сега насетите нямам таймер за лампите, ще помисля дали да похарча още 25 лв. Удобство е, защото като го настроих, изобщо не се занимавам с включи, изключи. Набрах спанак от оранжерията (200 г) и си сготвихме супа. Копривата не смее да се покаже още. Видях, че едно клонче на къпините без бодли се е мушнало под тревата, която е извън градината и е пуснало малки корени. Вече го бях дръпнала, та го бучнах в градината, без да режа клонката. След месец, примерно, или повече, може да срежа и да станат две растения. Разнасях угнил оборски тор в градината. В оранжерията температурата беше станала около 32 градуса, та отворих за няколко часа единия прозорец да се проветрява. Но беше топло и навън, де. През нощта е било около -4. Видях, че съм засяла кресона до марулите и се чудех защо няма кресон, а той е станал около 6-7 см, но е между марулчетата. Сях и втори път, мисля, че и той е поникнал, ако не навсякъде, то на места, бяха малко семенцата. 3.02 Сложих да се рътят пет сорта домати - Лабрадор, Латах, Полярник, Женечка и Ледник F1. Предварително ги накиснах в 0,05% р-р на хлорхексидин. Сега се рътят между навлажнени (с вода) тампончета за грим в пластмасови чашки, покрити с найлон върху електрическа възглавница. Темературата върху възглавницата е 25 градуса. 29.01 Засях малко кресон в оранжерията (трябва да полея, струва ми се малко влагата за семенцата). Преди два-три дни беше 27 градуса и полях, но като пипнах тук-там, не е много мокро. Марулките и спанакът не се сърдят на душа от лейката. Има тънички зелени стъбълца поникващ чесън, около 3-4 см. Доста тор насипах отгоре преди месец и нещо и наскоро леко разрових около чесъна, че не се виждаше. Лукът расте, сега е около 10 см. Лукът за зелено е към 15 см, може и 20 да е. Чесънът е около 6 см. Миналогодишният магданоз е покарал в оранжерията (бях изрязала преди време порасналия от миналата година). Има малко моркови. Все забравям да ръсна магданоз и копър, но и това ще стане. Пресадих всички разсади в торф и полях умерено. Да видим сега дали ще им хареса повече от предишната почва. Като цяло растат, но жълтееха долните листа. Краставицата за една бройка щеше да е в кофата за боклук, но видях, че има няколко малки нови коренчета и я пресадих и нея. Иначе корените й са позасъхнали/загнили сигурно. Отгоре оставих едно листо, другото беше сдало - имаше петна като от изгорено и го махнах. Пиперчетата също се мъчат. Подсказаха ми, че краставиците и пиперът обичат по-топлото, но искам да видя докъде ще я докарат. Торфът е на Laflora KKS 1, с добавка на NPK 18-10-20 (пише, че добавките са 1,2 кг на куб. м), едрина на фракцията 0,5-0,7 мм, 70% фрезерный торф, 30% кусковой торф (каквото и да означава). 24.01 Набрах 200 г спанак от оранжерията. Нощните температури се вдигнаха и последните са около 0 градуса. Двата ката агривело ги махнах. През деня днес беше 2 градуса, мрачно, облачно. Марулчетата растат, все забравям да снимам. 17.01 Посетите предзимно (датите са най-отдолу) марулчета и спанак, завити в един момент с два ката агривело, растат, ура! Не им пречи, че са завити. Има още лук, чесън и моркови. Чесънът е най-назад, но се надявам да дръпне и той. В оранжерията през деня е около 23-24 градуса при слънчево време, а при облачно е около 15, през нощта вече няколко нощи е около -11. Трупам остатъчното сено в оранжерията. . Дати на предзимно засяване в оранжерията: спанак - 2 октомври, моркови - 25 октомври, марули - 15 ноември, лук и чесън - 11 ноември.
 24. Исе, ми не. Не прилича. Моя праз е... да кажем доста по- нещастен на вид. Купен е от женския пазар. Не мога да кача обаче снимката. Дава грешка.
 25. Вени - навий алармата .... и огледай ластиците на празТА - ако са еднакви с нашите - от едно място идват
 26. хах!!!! тъкмо изгледах една серия на NCIS: Los Angeles my favorite bug is Deeks .... и Хети за 3 години снимане макро честно не съм видяла никога ларва на калинка до сега Теди /нито съм заснела без да знам/ .... като пусна снимката тук и - ето появиха се .... луда работа ... сега се заглеждам и като ги видя се сещам за теб ... "духът на Теди" в градината ... пак добре че е Теди а не Спас - че не бих го изтърпяла
 27. Пак за морковите . Сея по една леха всяка година . Както е в науките - високи лехи ....торене , поливане - редовно . Резултата- едни изроди криви , вълнасати , някои топчести , някои разкрачени - боклук . Яд ме е да ги гледам . Защо става така ?
 1. Зареди още активност