Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Bore

Съхранението на семената

Recommended Posts

Bore

Хора, как и в какво си съхранявате семената? Ще споделите ли идеи за правилно и практично съхранение, така че хем да се постигат най-добрите условия за семената, хем да ви е подредено и приятно. При мен е един малък ужасТ - едни са ми в бурканчета, други са ми в чашки, трети са ми в хартиени пликчета, четвърти са ми в найлонови пликчета, пети са ми в кибритени кутийки, шести са ми още по шушулките и т.н. Харесал съм си едни стъклени бурканчета в различни размери от 25 до 250 мл. Подходящи ли са за целта? Трябва ли им засенчване (примерно прозрачен буркан в осветена стая без пряка слънчева светлина удачен вариант ли е)? Трябва ли им проветряване (примерно плътно затворен с капачка буркан подходящо ли е)?

Благодаря :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Моите са в хартиени пликчета повечето. Всичките бурканчета, пликчета, кутийки и т.п. са в две големи картонени кутии , "ядливи" и "останалите" . Стоят в студена стая. Тази зима там са и всички саксии с цветята от двора и малко се притеснявам дали влажността не е висока. Събирам капачките на големите "фъшш-таблетки"  (Упсарин и разни витамини) , в тях има някакви гранулки, които обират излишната влага от разтворимите таблетки в опаковката. Та има и капачки в кутиите , освен семена. Мисля, че по-добре да са на тъмно, въпреки че съм отглеждала растения от семена, които са се пържили забравени една година на перваза на южен прозорец . Бурканите са подходящи за добре изсушени семена.

DSC01400.jpg

  • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Вау, Евелина..това е направо Ноев ковчег.или там новото складиране на флора- фауна о. Шпицберген..:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Десетилетия преди края на миналия век учителят ми по химия ме "светна" за  "кесийка": взима се лист хартия и се навива на плоска "тръбичка", като се внимава единият край да е по-широк от другия, т.е. нещо като много удължена фуния, ама смачкана. После сгъваш по-тясната част  на повече от 1/3-та от дължината, насипваш веществото и сгъваш останалата по-широка част, като напъхваш по-тясното в по-широкото и притискаш за да стане максимално плоско. Няма нужда от "тиксо" и др. закрепвания. От обратната страна на "сглобката" имаш достатъчно място за надписи.

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Хората са измислили пликчета с цип. Няма нужда да се връщаме в миналия век. Слагаш семената, затваряш, надписваш и слагаш в голямата торба. Доматите са в няколко по-големи плика - такива, които не стават, но може някой да потърси семена, други, които са вкусни, но едва ли ще успея пак да ги сея и трети, от които ще сея тази година, но вече разделени на такива за оранжерията и такива за градината. Семената за пипер са в друг плик, семената за краставици - също. А всичко останало е малко насипно, макар и в различни пликове. Като затърся нещо... 

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

При мен е сбирщайн.. в една голяма касетка.. бяха по месеци (в кутии за обувки, червената е за май примерно..) тази година са по-скоро по места сортирани.. в хартиената торба буутс са за тунелче.. най-в-ляво са за на открито.. доматите и бялата кутия в средата са за разсади (на терасата).. така в касетка мога да ги грабна и да тръгна на семеразмен веднага..

20220307_075111.thumb.jpg.4558920dbce3ebfc2cd302c7cba23c4a.jpg

ПС: в буркани с 1-2 пръста пресята пепел отгоре е добре за бобовите, да не ги ядат буболечки..

ПС 2: без пряка слънчева светлина е препоръчително, но на тъмно не е толкова важно, колкото на сухо.. @Евелина силика гел е добра идея.. освен в капачките на упсарина и витамините има и големи хигроскопични торби в кашоните с електроника и хардуер..

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bess

Татко съхранява семената точно по метода на @Лозето ме наби с хартиените пликове, а ако ги слага в буркани задължително им надупчва капачките, за да дишат, т.к. ако имат остатъчна влага може да мухлясат или директно в шишенцата на някои лекарства, които имат силикагел в капачките.

От клипчета взех идеята за събиране на доматени и други подобни мокри семена върху салфетка, а после при правенето на разсада може да се сложи директно с нея в пръстта, т.к. тя се разлага.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване