Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Варела

На баба ми сървайвърските ман'жи

Recommended Posts

Варела

В седянката стана дума за черни питки от щир (амарант), за които баба ми казваше, че са ги спасили, докато дядо ми е бил на фронта и всичкото брашно е отивало към армията.. семенцата на българския плевел са черни и доста люспести.. мелели са ги на каменния млин и са забърквали просто тесто - вода, едросмляни семена от щир и сол.. и са ги пекли на тънко на сач.. не съм ги пробвал още, че чаааак толко щир нямам, но ще купя амарант и ще пробвам с него..

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

другата ми прабаба Велика, бежанец от беломорска Тракия е имала велико ;) неделно меню.. празнично, разбира се.. не за всяка неделя.. 
наскоро го пробвах и Митачето полудя.. "тате, тези макарони от катми са като дъвка.. искам пак да направиш" :D 
 

Рецептата:
1ва фаза: 
2на или 3на доза тесто за катми - брашно, вода, мая.. според хората, но така че да останат повече от половината.. ядат се на закуска, през това време на печката се вари пилешка супа с много месо.. като е готова, се взема половината месо и бистър бульон..
2ра фаза: на обед се яде супата..
3та фаза: вечерта, катмите се навиват 1 по 1, нарязват на охлювчета, нареждат се в тавата, плътно, със "спиралките" гледащи нагоре, слага се месото и бульона, като бульона е някъде до към средата на катмите, не ги покрива.. слагат се във фурната и 10-15 минути преди края се прави заливка с яйца и кисело мляко, като за мусака.. аз отгоре настъргах само малко кашкавал, че исках да са по-сухички катмите.. подправки каквито обичате.. оригиналната рецепта е с "гръцки", бял риган (Origanum vulgare ssp hirtum)..
 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

И аз имах баба Велика, бежанец. На село правеха катмите с бульон от петел.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 3 часа, peterstamov написа:

И аз имах баба Велика, бежанец. На село правеха катмите с бульон от петел.

Точно с курбан (от мъжко животно) е баш оригинала..

Са гледай да се окажем брат'чеди :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване