Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Боби Димитров

(Ин)Детерминантни картофи

Recommended Posts

Боби Димитров

Една лека тирада...

Преди цифра време в един западен форум участвах в дискусия на тема картофи в чувал - кое, как, защо и тн. Споделих наш опит, за това как си играх да копам 120 литра почва и пясък микс в чувал от кафе и накрая имаше нормалното количество картофи като в лехата. И ест имах непреместваем чувал, който трябваше да изсипя някъде... разправия. С други думи, за мен това беше просто пинтерест забава, не реална опция.

В процеса на дискусията разбрах, че при картофите, също както при доматите, има ин- и детерминантни сортове. Този метод с чувал или potato tower, кофи, варели, бидони, компостери и прочее вариации, изисквал индетерминантни сортове.

Тяхна характеристика е, че правят грудки на няколко нива, ако растящото стъбло бива засипвано; също правят и по-дълбок корен надолу; също и растат докато ги убие сланата.

Отварям скоба да кажа, че от както (съ)участвам в гледане на картофи, от времето в градината на баба и дядо, или 40 години назад, не съм виждал картоф, който като го посадиш нАпролет да не изсъхва лятото надземната част. Всъщност това винаги е бил индикаторът кога да ги вадим - като земе да съхне отгоре. За късно сложени картофи, ок, имат растеж до късно, но не и за нормално пролетно посадени.

Втора скоба отварям да кажа, че в градината на баба и дядо картофите се загърляха, като причината за това беше основно супер сипкавата почва в градината им, която при плевене и поливане с маркуч на вада оголваше картофите и те позеленяваха. При вадене (последно сигурно съм вадил там на 16 години) не съм забелязвал да има 2-3 нива в дълбочина, картофите си бяха в един "хоризонт". Но не зная и какви сортове са ползвали, пазеха семе.

От както почнахме да правим наша последна градина, просто посаждаме картофите на около 15 см, след което няма никаква нужда от загърляне. Отделно при нас почвата е смолница, полива се на капка вместо вада и всичко е мулчирано.

В последствие през годините търсих "индетерминантни картофи семе" в София, но не намерих по ония години, а и понеже другите си стават добре, пък и не ми се копаха сума литри пак, зарязах идеята.

Тази пролет в общуване с едни французи по темата разцъках десетки списъци със сортове, уж подредени по тази характеристика, детерминантни/индетерминантни. Ето един от тях. И ми направи впечатление (освен, че повечето сортове не съм ги чувал), че примерно Агрия и Пикасо са писани индетерминантни, а Сорая - детерминантни.

Интересното е, че съвсем скоро имахме точно Сорая и Пикасо едни до други в градината в два съседни реда, посадени по еднакво време, гледани по еднакъв начин и тн. И двата сорта си изсъхнаха на стъбла лятото и си ги извадихме и съхранихме за зимата и не е имало загатване за залагане на грудки на 2 и повече нива. Почнах да се чудя, ако все пак ги загърляме, дали са ще направят нива? И защо изсъхват лятото, при положение, че са индетерминантни, на капката са и не се маносват (фрапантно)?

 

Та реално чуденките ми са:

Някой пробвал ли е да гледа в земята индетерминантни сортове картофи и ако да - кои са те, как се държаха като вегетация и при вадене вижда ли се етажирането на грудките?

Успявали ли сте да постигнете етажиране в чувал/кула и ако да - колко етажа, за какъв растежен период и с кой сорт?

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Интересна информация. От едното мазе изровихме метални варели с мисля подходящ размер за подобна проба. Ще бучна в единия Сорая, а в другия Пикасо и ще гледам дали ще има разлика. И аз съм гледала в нета много пъти разни проби с картофи, но не ми е минавало през ума, че има два вида картофи. Просто си мислех, че е голяма хамалогия и защо да го правя след като при нормално садене в земята получавам това дето ми трябва. Ако имам сили и време обаче ще взема да пробвам за идеята просто.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Пикасото миналата година го сях много дълбоко, лятото изсъхна не от липса на влага, а реколтата беше на плитко. Не е същото, но все пак...

Иначе съм виждал млади картофчета под полегнал клон когато вадим преди да са изсъхнали, сорт - к'вото е имало.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Сорая пробвах с дълбоко засаждане и засипване впоследствие, но добвива при тях беше по- малък от нормално засадените. Е, може и грижи да не съм положил, но повече няма и да пробвам. Не видях две нива да има.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване