Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

bushkata

Медоносни растения в България

Recommended Posts

bushkata

Медоносни растения в България

Михаела Йорданова

 

 

В този справочник с джобен формат сме се опитали да обобщим и пресъздадем в най-кратка форма главните характеристики на част от основните медоносни растения разпространени в България. Книжката дава информация (период на цъфтеж, кратко ботаническо описание, медоносни качества, произход, добив на мед и пр.) за 46 български и чужди растителни вида, които се срещат в нашата страна като естествено разпространени или култивирани за различни цели.

http://www.book.store.bg/p26869/medonosni-rastenia-v-bylgaria-mihaela-jordanova.html


post-23-0-64226000-1427921561_thumb.jpg

post-23-0-39547700-1427921564_thumb.jpg

post-23-0-98185100-1427921561_thumb.jpg

post-23-0-26580400-1427921562_thumb.jpg

post-23-0-59362900-1427921562_thumb.jpg

post-23-0-94079800-1427921562_thumb.jpg

post-23-0-26285200-1427921563_thumb.jpg

post-23-0-59837500-1427921563_thumb.jpg

post-23-0-87789400-1427921563_thumb.jpg

post-23-0-10582400-1427921564_thumb.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Храбрият Шивач

Благодаря :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Важно е, да има възможно най-ранна и най-късна паша. Не основна, а поддържаща един вид. Рано напролет за прашец, който е необходим за изхранването на най-новите попълнения. В късна есен, за запълване на запаси от прашец и нектар.

Двете паши могат да се осигурят със засяване на растения от пчеларя. Ако не е голям пчелинът, не им трябват декари насаждения. За основната паша, намесата на пчеларя е до толкова, че да организира пчелина, на място, с такава растителност. Ако пчелинът е стационарен, внимателно трябва да се проучи растителността в радиус от 3-5 км. Ако е пресечена местност, още по-добре, защото площта в този радиус ще е по-голяма. При подвижното пчеларство, кошерите се местят седмица преди започване на цъфтежа на конкретната култура.

За най-рано цъфтящи дървета, добре е да имат наблизо лески и върби (по възможност Ива).
От цветята, кокичета, минзухари (пролетни).

За най-късно - бръшлян. Когато той цъфти, почти нищо не цъфти вече. Чак жал може да го хване човек, как със сетни сили, последните стари пчели, дават всичко от себе си, за просъществуването на кошера през зимата. Те няма да изкарат зимата.

Първата главна паша за страната ни е от акацията, където я има. След нея идва от липата. След това е от маната, ако има дъбова гора. След това е ливадната паша. Останалите главни паши не ги изреждам, защото могат да са от всичко, което е засято от човека в големи площи.

Ако в определен район има култура, която преобладава, пчелите предпочитат да събират нектар от нея, и даже да има и други цъфтящи дървета, храсти, култури, може да не ги посетят

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

По това време тук в София са цъфнали основно 2 неща: маргаритки и форзиция. Става дума за по-масов цъфтеж. По дворове има някое луковично, тук-там някоя върба, но основното са тия жълти храсти. Интересно дали те вършат работа за ранна паша?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Пчелите го посещават този храст, но не е известен с кой знае каква значимост за пчеларството. Те по това време и на теменужките налитат, където пък хептен нищо няма. :)

Преди акацията, цъфти пауловнията, води се медоносно, но в големи количество, с възраст за цъфтене, не се среща много. Тук там да има по някое дръво на няколко години, което да цъфти. По разсадниците има, а на останалите места, където се залесява за дървесина, не ги държат толкова, че да почнат да цъфтят.

Моите почват 3-та година и ги чакам другата да цъфтят вече. Есента образуваха няколко цветни пъпки, но не знам дали ще успеят тази година.

От овошките, най-медоносни се водят ябълките. Ако са силни семействата, има декари с ябълкови насаждения и климатичните условия благоприятстват образуването на нектар (влага и температура), то пчелите могат да напълнят магазините си с мед, чак да блокират майката, да не може да снася, от нямане къде.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Медуницата е първият читав медонос в нашия двор , а в Осоговската планина има поляни с треви и медуница 50/50. Тази година първите  цветчета се отвориха в края на февруари , в момента е цялата в цвят (ще раздавам семена ката събера). Другите растения обичани от пчелите , които не са в списъка по-горе са Лоницера (орлов нокът) и салвията. Може би защото няма масиви от тях. От най-нагъчканото с пчели цвете, което съм виждала - фацелията - имам семена за подаряване. На някого ако трябват имам около 1 компотен буркан недобре почистени семена. Посях на двора от тях преди седмица и днес видях , че са пробили.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Миналата година разхвърлих семена на фацелия, към 2 кг. :) 
Явно е зависима от водата, а уж пише, че не е претенциозна. Да, поникна навсякъде, но където имаше вода, беше двойно по-голяма. Бях я посял късно, за да имам късна поддържаща паша за пчелите, а и е подходяща за обогатяване на почвата с азот. Тази година, където съм я сял миналата, трябва пак да изникне.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

А тукашните пчели изобщо не се трогнаха от фацелията. Един дебел търтей май само съм виждала да я обхожда по-старателно. Иначе най-големия бръм пада около едно диво устоцветно, което не кося специално заради тях, а то успешно се опитва да завземе целия двор.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Това е въпросното, Ballota nigra.

035764142-big.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Един списък от нета за пълнота - източник

Списък на най-медоносните растения в България. Количество мед от 1дка площ.

Асклепиас (Аsclepias syriaca L.) - многогодишно градинско тревисто растение. Достига височина 1-1,5м. От корена се образуват много издънки и мястото бързо обраства. Цветовете му са дребни от розово до червено-кафяви на цвят, с много  силен и приятен аромат. Цветът отделя много голямо количество нектар. От 1дка се получава от 46 до 71 кг мед. Цъфти  през юни около 20-25 дни. Подходящ е за залесяване на пустеещи земи. (снимка)

Маргарит бял (Symphoricarpus racemosus L.) - храст, силно разклонен и облистен. Достига височина1-1.5м. Цветовете са дребни с розов цвят. Цъфти продължително - от юни до есента.
От 1дка се получава от 27 до 46 кг мед. Посещава се от пчелите от ранна сутрин до късна вечер, дори и в неблагоприятно време.(снимка)

Коча билка (Nepeta cataria L.)-многогодишно тревисто растение с многобройни, силно разклонени стъбла. Достига височина 30-100см. Цветовете са бели или бледорозови. Цъфти от юни до август и масово се посещава от пчелите за прашец и нектар. От 1дка се получава от 11 до 17 кг мед, а в някои случаи до 41 кг.(снимка)

Фацелия (Phacelia tenacetifonia Benth.)- едногодишно тревисто растение с право стъбло с височина 70-100 см. Образува огромен брой цветчета с бледосин или кремав цвят. В зависимост от срока на сеитба и района се получава от 21 до 37 кг мед. Източник е и на голямо количество тъмносин цветен прашец. Цъфтежния период е от 25 до 45 дни. засява се от февруари до края на май (при достатъчно влага в почвата). Сподобни качества и медопродуктивност е и Фацелия конгеста (Phacelia congesta Huck.).

Молдaвска маточина (Dracocephalum moldavicum L.) - едногодишно етерично-маслено растение. Цветовете му са дълги до 2см, синьовиолетови или бели на цвят. Листата и цветовете издават силно лимонена миризма. Цъфти 20-35 дни в зависимост от времето. Отлично медоносно растения, което непрекъснато се посещава от пчелите за нектар и прашец. От 1дка се получават от 13 до 36кг мед. Сее се през март-април и най-добре се развива на черноземни почви.(снимка)

Салвия (Градински чай) (Salvia officinalis) - многогодишно полухрастовидно растение високо до 60см. Цветоввете му са синьо-виолетови. Цъфтежът започва от втората половина на май и продължава около 1  месец. От 1дка се получава от 6,5 до 34кг мед. Сухоустойчиво и студоустойчиво растение.

Липа дребнолистна 40-годишна (Tilia parvifolia Ehrt.)- високо дърво с жълтеникаво-бели цветове. Цъфти средата на юни след едролистната липа. От 1дка 40-годишни насаждения  се получава от 15 до 32 кг мед.Дребнолистната липа участва в смесените широколистни гориот бук, зимен дъб, габър, явор и др почти в цялата страна. Издържа ниските зимнни температури и засенчването, но е чувствителна към засушаване и дим от предприятия.

Исоп (Hyssopus officinalis L.) - многогодишно полухрастовидно растение. Образува туфа с голям брой стъбла. Цветовете му са синьо-виолетови или розови. Цъфти юни-август с огромен брой цветове. От 1дка може да се полуяи от 20 до 33 кг мед. На едно място расте по 10 и повече години. самозасява се  чрез семена. Като диворастящ у нас се среща о сухите, каменисти и варовикови терени на западна България.(снимка)

Акация бяла 40-годишна ( Robinia pseudoacacia L.) - познато дърво с бели цветове, събрани в гроздове. Цъфти през май-юни в зависимост от надморската височина. Осигурява глвна паша в районите, където заема големи площи. В по-ниските части на страната и с по-богати почви (край Дунав и Доруджа) тя отделя повече нектар,а в полупланинските и планинските райони - по-малко. От 40-годишен акациев масив може да се получат от 11 до 30кг мед. Акацията цъфти за кратко: 10-15 дни и в период с най-променливо време в годината и поради това е доста несигурна.

Кариоптерис (Cariopteris incana Mig.) - силно разклонен декоративен храст с дребни лилаво-сини цветчета. Цъфти от средата на август до началото на октомври много обилно. От 1дка се получава до 29кг мед и осигурява паша на пчелите в период, в който тя е много оскъдна. От този храст пчелите не събират прашец.(снимка)

Теснолистна върбовка (Epilobium angustifolium L.) -  многогодишно тревисто растение с право стъбло, високо до 150см. Цветовете му са лилава и едри . Цъфти през юли-август и е изключително медоносно растение. От 1дка  се получава 29кг мед. Осигурява главна паша в райони, където е масово разпространено. Освен нектар пчелите събират и много прашец. Медът е със зеленикав цвят, воднисто прозрачен,с много нежен вкус, без аромат. Расте по влажни сенчести места. (снимка)

Комунига бяла двегодишна - от 1дка се получава от 14 до 27 кг мед.

Салвия скларея - от 1дка се получава от 4 до 25 кг мед.

Бораго (Пореч) - от 1дка се получава над 20 кг мед.

Шестил - от 1дка се получава над 20 кг мед.

Репко - от 1дка се получава около 20 кг мед.

Мента - от 1дка се получава до 20 кг мед.

Ранилист едногодишен - от 1дка се получава около 19 кг мед.

Комунига жълта - от 1дка се получава от 14,5 до 19 кг мед.

Липа едролистна 30-годишна - от 1дка се получава от 10 до 16 кг мед.

Мекиш - от 1дка се получава от 4 до 15 кг мед.

Синап бял - от 1дка се получава  до 15 кг мед.

Лавандула - от 1дка се получава около 14 кг мед.

Комунига едногодишна - от 1дка се получава от 8 до 13 кг мед.

Ружа градинска - от 1дка се получава от 11 до 12 кг мед.

Блатия върболистна - от 1дка се получава от 6 до 11 кг мед.

Дяволска уста - от 1дка се получава до 11 кг мед.

Зърнастец - от 1дка се получава 11 кг мед.

Маточина - от 1дка се получава от 8 до 11 кг мед.

Босилек - от 1дка се получава от 1.5 до 10 к гмед.

Анасон - от 1дка се получава от 5 до 10 кг мед.

Канадска златна пръчка - от 1дка се получава около 10 кг мед.

Люцерна - от 1дка се получава от 8 до 10 кг мед.

Еспарзета- от 1дка се получава от 2,5 до 8,5 кг мед.

Лук кромид - от 1дка се получава около 8 кг мед.

Малина горска - от 1дка се получава около 7 кг мед.

Слънчоглед - от 1дка се получава от 3.5 до 6 кг мед.

Овощни дръвчета:

Вишна - от 1дка в зависимост от сорта се получава от 1,4 до 17 кг мед.

Череша - от 1дка се получава от 3 до 16 кг мед.(снимка)

Ябълка - от 1дка  в зависимост от сорта се получава от 1 до 10 кг мед.

Слива - от 1дка се получава от 5 до 7 кг мед.(снимка)

Кайсия - от 1дка се получава до 4 кг мед.

Дюля - от 1дка се получава от 0,2 до 2 кг мед.

Праскова - от 1дка се получава от 0,5 до 1,3 кг мед.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване