Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Прореждане на плодовете на овощните дървета и други практики за по-добро плододаване

Recommended Posts

Славянски

Особено при млади дръвчета знам, че не е добре да се претоварват с плод. За да бъде и плодът по-едър и хубав и дръвчето да оформя корона.

При мен дърветата не са млади, и те си правят "самопрореждане", но все пак защо да не им се помогне и да се оставят плодове, колкото дървото може да изхрани? Да не хаби сили да храни плодове, които тъй или иначе ще хвърли?

Конкретно съм чел за ябълки да се оставят по една до две ябълки на чепка. Често има по 5-6. Това е при отрупано дърво. Но какво се прави, ако дървото не е имало много цвят и само тук-там има чепки от по няколко плода. В такъв случай необходимо ли е прореждане?

Друго, което бях чел/чувал е, че това прореждане е добре да се прави до определен момент в растежа, когато дървото залага цветни пъпки за следващата година. Може би края на юни, но не съм сигурен в различните места дали е баш тогава. Това предполагам е жизненоважно при много силна година и претрупване с плод, което би изтощило дървото и причинило слаба реколта следващата година.

При мен една-две ябълки цъфтяха много и мисля, че ще е добре да ги проредя, евентуално да добавя към резитбата. Хем плодът да не е дребен, хем да узреят добре, хем да останат сили и за догодина.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi

Имам две дървета златна превъзходна, на които ако не го направя, плодовете са страшно много, дребни и не ососбено вкусни. В резултат на следващата година почти няма цвят, иначе казано плододава през година. Затова задължително прореждам плодовете по това време. Оставям по два плода на клъстер, понякога и по три. 

Даже и да е нямало много цвят, трябва да се прореди. По-малко от обикновено, да кажем по три плода на клъстер, но трябва. И това се прави до големина на плода като малък орех, обикновено края на Май, началото на Юни. Същото е при крушите, за костилковите няма особен смисъл.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Качих се днес на една от ябълките, която беше отрупана с цвят и очаквах да е задържала твърде много плод. Тя откакто я наблюдавам и бера вече няколко години ражда през година, като едната година въобще не цъфти, а другата е отрупана. Канадска Ренета. Въпреки че последните години й правих някакви резитби и дървото е овладяно, не е от тези по 8-10 метра високи.

Та качих се да прореждам ябълките, което рядко съм правил, но тук дървото има по-достъпна корона и не е трудно. Обичайно имаше между два и четири плода на чепка, на по-малките по една, и почти на всяка имаше по някоя ябълчица, изключае по върховете. Аз оставях по една или две в по-редки случаи - най-едрите. А някои премахвах изцяло (с една или две). Виждаше се, че някои завръзи стоят дребни и не се наливат - вероятно дървото щеше в един момент да ги хвърли. Аз помогнах.

Чуденето ми е дали с това прореждане - а ще има и епизод две със стълба за периферията - дали ще успея да счупя цикъла на алтернативното плододаване. Да съм махнал сто завръза, двеста..  не съм броил. Имах остри нокти, или действах с отчупване на дръжката настрани, или с въртене на ябълчицата. Но едни тънки цветарски ножици биха свършили добра работа тук. Щото се занимавах поне половин час и да съм на половината на дървото в момента.

Моментът на истината ще е април 2023 г. Някакви съвети за лятна резитба? Между впрочем, някои чепки/скъсени клонки паднаха изцяло с все листата. Което не знам дали е добре...

Ще взема да направя и някоя снимка. За начало една архивна от 2020 г. Тази година беше подобна:

IMG_20200430_145919.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi
преди 12 часа, Славянски написа:

...Чуденето ми е дали с това прореждане - а ще има и епизод две със стълба за периферията - дали ще успея да счупя цикъла на алтернативното плододаване. Да съм махнал сто завръза, двеста..  не съм броил. Имах остри нокти, или действах с отчупване на дръжката настрани, или с въртене на ябълчицата. Но едни тънки цветарски ножици биха свършили добра работа тук. Щото се занимавах поне половин час и да съм на половината на дървото в момента...

При мен се получи. Наследих две дървета Златна превъзходна, които дотогава плододаваха през година, но сега всяка година. Иначе за двете дървета ми отнема 3-4 часа прореждането и сетне врата ми ме понаболява няколко дена. Но си заслужава усилието. С пръсти става за малки дръвчета. Ползвам Vesco B2, много помагат.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Да, съжалих, че не взех ножица, но ме притесняваше с тези остриета да не поразя и ябълки без да искам. Мисля, че острието трябва да е тънко и да влиза лесно навсякъде, не широко и завито. Наистина не съм сигурен колко плод трябва да махна. Предполагам това идва с опита. Снимах вчера и едно друго дърво, при което плододаването е всяка година от години. То нямаше толкова цвят, обаче на места чепките са с по 4-5 плода:

IMG_20220603_190545.thumb.jpg.118299bfa45e4f0fbfc5398deb82a2c4.jpg

Но гъстотата на плодовете не е толкова голяма, не по всички клонки има - даже по върха не цъфтя много. Мисля да оставям по две-три, но и някои нямат стигане да ги прореждам. Обикновено една част си падат неузрели.

IMG_20220603_190521.thumb.jpg.e2d2e431d9f20ab2d92d2e6657f396f6.jpg

Сега мога също да огледам доколко зимната резитба е проредила короната, така че плодовете да получават светлина. Отдолу погледната завесата от листа е доста плътна.

Златната превъзходна я кастрих, но и тя на някои клони е твърде отрупана, на други има по-малко. И пак не съм съвсем сигурен общ брой ябълки ли да гледам за дървото или локална гъстота за клонките. Някъде бях чел или чул, ако си спомням правилно, че двайсет листа изхранват един плод.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Моят дядо за големи дървета ползваше орешарския прът (с който брути орехи иначе). Подобна ювелирна работа, няма кой да се занимава с нея за големите дървета. Сурвака короната на няколко точки, долу се покрие със завръз, после пълним щайгите на лято. Ябълки, круши, сини сливи и сливи - на това помня да го е правил. Череши, вишни - не. А кайсии и праскови пипваше на ръка при нужда, но там дърветата бяха с ниски широки корони и броят на завръзите не беше толкова голям. Там помня, че махаше приоритетно двойните плодчета и ако две плодчета някъде по клоните се допират, маха по-малкото.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Освен за алтернативното плододаване прореждането влияе и на качеството. Често съм виждал когато се допират две ябълки да са червиви и надупченото да е в мястото на допиране (не пръскам с препарати). Казват, че вредителите по лесно се закрепват там за да пробият плода. Така че махам колкото и да ми е жал и оставям само 1-3 още докато са не по-големи от лешник. Ако имам време по-късно мога да махна една или две от оставените, ако са повредени. На големите дървета разбира се няма време за качествено прореждане. Но пък може да се направи просто по-силна резитба.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Няколко кратки видеа (на английски), които обогатяват картината:

Казват, че колкото по-рано се направи прореждането, толкова по-едри ще са плодовете на есен.

Тесни цветарски ножици може и да си взема за такъв тип работа.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ще изредя някои от съветите:

- ако имате проблеми с плодов червей, добре е плодовете да не се допират един до друг. Така червеят не може да се прехвърли директно от плод на плод. Също червивите плодове да не се хвърлят под дървото, да се събират и премахват, за да се наруши жизненият цикъл на вредителите;

- при ябълките се оставя бройка (обичайно две на съцветие), при крушите - по-едрите независимо от разположението им;

- като цяло е добре да се разпределят плодовете балансирано по дължина на клонките;

- наранени и дефектни плодове се махат;

- добре е дръжката на премахнатите плодчета да остане, защото в противен случай има опасност да опадат и останалите ябълки на чепката;

- премахват се по-дребни, криви, червиви или плодове на сянка, които нямат потенциала да достигнат голям размер и пълна сладост. Като по този начин дървото, освобождавайки се от излишния товар, залага цветни пъпки и за следващата година;

- претоварени с плод клони създават допълнителен риск от счупване при буря.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi

Относно клипчетата по-горе, при този размер на плодовете е твърде късно да се прави пропреждане и няма почти никакъв смисъл. Прави се при размер колкото малък орех. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Това по отношение на залагането на цветни пъпки ли? При всички положения останалите плодове трябва да станат по-едри. Но, да, имаше и някои, които действаха малко след цъфтежа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

За ябълките пише че прореждането се прави 4-6 седмици след опадване на венчелистчетата за да се заложат плодни пъпки. За крушата е по-кратък този период.  https://extension.psu.edu/apple-crop-load-management-alternate-bearing

"In order for fruit thinning to increase return bloom, it must be done in the four to six weeks following petal fall. This window of time is thought to correspond to the period when floral initiation occurs, and no amount of crop removal after this time can be relied upon to promote flowering in any but the most annual cultivars. There is evidence that this window of opportunity is shorter for strongly alternating cultivars and longer for more annual bearers. Early thinning timing also is the most beneficial for enhancing fruit size and quality in the current season."

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

и аз съм ги чел тия препоръки и така направих миналата година, ама явно, понеже са били малки, съм улучил да махна точно добрите и после дървото си изхвърли само останалите..., та останах без ябълки... ;)

  • Тъжно 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Мерси, @greenn! Остава също и да си изясним кои сортове имат склонност към алтернативно плододаване. При мен Канадската Ренета е така, две дървета. Петровката също.

@Ру®, при теб е странен феноменът. Да не би сушата лятото да е оказала влияние? Колко големи опадаха?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi
преди 7 часа, Славянски написа:

Това по отношение на залагането на цветни пъпки ли? ...

Да, това е причината. Ако дървото вече е заложило плодни пъпки и тогава започнем да прореждаме, ще имаме само по-големи плодове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi
преди 4 часа, greenn написа:

За ябълките пише че прореждането се прави 4-6 седмици след опадване на венчелистчетата за да се заложат плодни пъпки....

 

Цъфтежа на моите ябълки приключи на 5-6 Май. Тази сутрин направих прореждане, не че имаше кой знае колко след тазигодишните слани, т.е. 4 седмици и малко след цъфтеж. Така че прави са хората. Но забелязах също, че вече имаше заложени плодни пъпки, така че 6 седмици след цъфтеж може и да е късно, предполагам че зависи и от сорта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 51 минути, Georgi написа:

Цъфтежа на моите ябълки приключи на 5-6 Май.

При мен късните са почнали цъфтеж около 4-ти май. Ранните да кажем седмица преди това. Тази, която прореждах, беше от късните. Днес ми беше трета сесия, с двукрака стълба. Махам такива като орех или средна череша, има и големи по 3-4 см вече. Но седмиците са май по-малко и от четири.

Цитат

Тази сутрин направих прореждане, не че имаше кой знае колко след тазигодишните слани, т.е. 4 седмици и малко след цъфтеж. Така че прави са хората.

При мен завръзите да прилични. Сланите не поразиха ябълките. Но много не цъфтяха въобще заради алтернативно плододаване или имаха символичен брой съцветия.

Цитат

Но забелязах също, че вече имаше заложени плодни пъпки, така че 6 седмици след цъфтеж може и да е късно, предполагам че зависи и от сорта.

Това е интересно наблюдение. Аз не знам къде и за какво да гледам. Някоя снимка може ли?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi

За датата съм сигурен, водя си записки за всяко дърво в градината. Малко маниакално, но така ми харесва. А последната слана беше на 9 Май, чак и дюлята я попари, тъкмо цъфтеше. Снимка нямам, мисля след два-три дена да ходя до градината и тогава. Иначе на много късо клонче от 5-10 мм, понякога и без такова, няколко листа разположени концентрично и по средата една по-дебела пъпка, леко заострена. При крушата е същата. Важно е да се разпознават, помага при резитбите.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Интересна тема, особено в такава с изобилие от плод-C8063819-581B-4881-A03C-A2796A279615.thumb.jpeg.786dacab45d16761aaa652b0da220366.jpeg10198769-5509-4547-9824-4A435F792693.thumb.jpeg.db4c04625cb6b16d3cb3030f3f7a8a51.jpeg

За прореждането срок няма.Даже по-добре малко по-късно. Ще режем малко деликатна материя, аз правя следното-

ECA08AA8-2B46-4218-9510-8167F9A03599.thumb.jpeg.67643f0740841a887a7897fdfed3ed69.jpeg

Един два пъти месечно, нужно е.5FFE2FBE-27A2-414C-B555-DE15000A0491.thumb.jpeg.f32ddaca3f6485dd14c3df65e58612b9.jpeg1F5922A3-F432-45BC-8A5B-43570CBCCF6F.thumb.jpeg.c5a22e399d88d00096437a54ab134ef4.jpeg

Та това е резултата към момента. Ще се маха още, просто много народиха. Иде реч за червена, едра и късна ябълка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi
На 7.06.2022 г. at 16:27, Славянски написа:

Това е интересно наблюдение. Аз не знам къде и за какво да гледам. Някоя снимка може ли?

На първите две е ябълка, на третата е круша. На крушата е по-оформена заради по-ранното развитие на вида, иначе са идентични.

20220609_125248.jpg

20220609_125351.jpg

20220609_125608.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване