Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

РозмариН

Една жена срещнала друга .... ссссс.... змия

Recommended Posts

РозмариН
Публикувано (Редактирано)

По повод съседска сага с една нещастна пепелянка, зъвършила зле за нея и без последици за хора, се разтърсих за информация по темата. Надявам се да е полезна:

Видове змии в България.

/Следващите линкове съдържат снимки и описание!/

17 вида змии в България, само 5 са отровни  - https://www.24chasa.bg/novini/article/5555765 /@Димо33 коригира, че са 6/

И

https://www.chudesa.net/змии-в-българия/

Отровни

Oт змиите по нашите земи 5 вида имат cпоcобноcтта да пpоизвеждат токcини, като cамо на 2 от тяx отpовата е относително опасна за човека - пепелянкaта и ycойницата. Всички видове, срещащи се у нас, са защитени и включени в pазлични пpиложения на Закона за биологичното разнообразие, казва доц. Николай Цанков - зоолог в Националния природонаучен музей към БАН.

Какво да направим, за да не ги срещаме и как да се държим, когато това се случи:

       Премахнете:

           - хранителните изкушения – гризачите ги привличат

           - потенциалните скривалища - Змиите предпочитат тъмни, влажни места и е известно, че живеят и се крият в пукнатини и дупки. Премахването на тези скривалища може да помогне за изгонването на настанилите се змии. Внимателно огледайте екстериора на дома и имота си и поправете откритите пукнатини или дупки.

     Поправете:

           - всички повредени улуци, тръбопроводи и вентилационни канали.

           - поправете или заменете повредените стъкла на прозорци и врати. Змиите също могат се скрият в струпани дърва и купчини с компост. Ако е възможно, съхранявайте дървата за огрев в затворени помещения. Опитайте се да не държите купчини мулч от дървесни стърготини, слама, листа и други.

    Променете вашето озеленяване - Ако вашият двор или градина са предразположени към привличането на змии, помислете за извършване на промени, които да възпрепятстват тези вредители да влязат. Дръжте тревата окосена, за да премахнете скривалищата за змии. Изчистете всички боклуци и ненужни вещи от двора. Помислете за поставянето на защитна ограда от метална мрежа или ламарина.

    Използвайте естествени неприятели и натурални продукти

Ако е в природата – шумно ходене, дебели, високи туристически обувки или кубинки, дълъг панталон, тояжка/щека. Повишено внимание.

При среща – НЕ ГИ ДРАЗНЕТЕ, ЗАМРЪЗНЕТЕ И ДАЙТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ОТДАЛЕЧАТ НА БЕЗОПАСНО РАЗСТОЯНИЕ. НЕ ЗАСТАВАЙТЕ С ГРЪБ! ПОВЕЧЕТО ЗМИИ НЕ ЖЕЛАЯТ СРЕЩИ С ХОРА И НЕ СА АГРЕСИВНИ, ОСВЕН, АКО НЕ СА ПРЕДИЗВИКАНИ.

Полезни подробности: Kaĸ дa пpoгoним ycпeшнo змиитe oт двopa или мaзeтo нa ĸъщaтa? Благодаря на @Котарак без чизми

https://vrediteli.bg/kak-da-progonim-zmii-ot-dvorove-mazeta-kashti-skladove-izbi

Какво за правим, ако ни се случи най-неприятното - ухапване:

Обобщени съвети, /събрани от темата в XENOS::BUSHCRAFT FORUM /

Подробна статия в списание "Наука" - Някои аспекти при ухапванията от пепелянка и усойница -  от 46-47стр 

 

Защита :

1. Готови препарати /видове, от къде, цени, какво правят/:

Най-общо могат да се разделят на течни/спрейове/ и сухи /гранули или прах/.

Препаратите, които могат да се намерят онлайн не са смъртоносни за змиите, а просто ги гонят. Обикновено са някакви миксове от етерични масла и добавки. Цените варират от 19.00 до 70.00 лв в зависимост от вида, производителя и разфасовката. Необходимо е да се повтаря пръскането/наръсването няколко пъти и ако завали дъжд повечето биват отмити...

Най-достъпен, но едва ли особено безвреден за хора, домашни животни и почвата е сярата:

сяра таблетирана 1 кг -3.70лв

СЯРА НА ЛЮСПИ 5кг – 9.99лв

„Сярата на прах е чудесен вариант за отблъскване на змии. Поставете прахообразна сяра около дома и имота си. Сярата дразни кожата на змията така, че тя няма да се върне повече. Сярата излъчва също така и силна миризма, така че помислете за носене на маска, която покрива носа и устата ви, когато я поставяте.“

2. Етерични масла и домашни бъркочи:

-        Карамфилово и канелено масло: Те трябва да се смесят заедно в спрей, с който да пръскате./не пише в каква пропорция и за воден разтвор ли става дума?!/

-        Чесън и лук: Сулфоновата киселина в чесъна и лука (същият химикал, който ни кара да плачем, когато кълцаме лук) отблъсква змиите. Смесете ги с каменна сол и ги поръсете около дома и двора си за по-голям ефект. Можете също така да добавите чесън във всяко етерично масло и да го използвате за опушване на греди, мазета и други трудно достъпни места.

-        Амоняк: Змиите не харесват миризмата на амоняк, така че една от възможностите е да напръскате с него около всички засегнати области. Друг вариант е да накиснете вълнени парцали в амоняк и да ги поставите близо до всякакви райони, обитавани от змии, за да ги отблъснете.

/Тук вече имам лично особено мнение! Котките се привличат от тази миризма и се чувстват поканени да маркират и те, ако не искате тежък смърдеж, пропуснете този вариант!!!/

-        Ябълков оцет: Оцетът е ефективен при отблъскване на змии в близост до всякакви водни басейни. Налейте ябълков оцет по периметъра на всеки воден обект като естествен репелент срещу змии.

-        Лайм: Направете смес за отблъскване на змии от лайм и люта чушка или мента и я изсипете по периметъра на вашия дом или имот. Змиите не харесват миризмата на сместа, защото изпаренията дразнят кожата им.

-        камфорово и рициново масло /също не намерих повече информация за пропорции и т.н/

Kaĸъвтo и peпeлeнт зa пpoгoнвaнe дa изпoлзвaтe, ocтaвeтe мaлъĸ cвoбoдeн yчacтъĸ, пpeз ĸoйтo влeчyгoтo или влeчyгитe дa мoгaт дa нaпycнaт paйoнa. Aĸo липcвa изxoд зa бягcтвo, змиятa щe зaпoчнe дa тъpcи cигypнo yбeжищe, a тoвa мoжe дa я нaĸapa дa влeзe дopи в дoмa ви.

3.  Растения в градината:

-          Лимонова трева

-          Лaвaндyлa

-          Heвeн и Taгeтиc

-          Пелин

-          Рози

За подробности: Как да се предпазим от змиите с натурални средства – полезни съвети

4. Ултразвукови машинки:

Струват между 30.00 и 50.00 лв, според това дали са само за влечуги или комбинирани.

Работещ при @Миленка®:

5. Животни -  естествени неприятели

-          котки

-         токачки /Благодаря на @Славянски и @Kalam Mekhar /

-          пуйки

-          прасета

-          таралежи /всеизвестно най-ефективни/

 

 

 

Редактирано от РозмариН
правописни, пунктуационни грешки и допълнения
  • Харесвам 1
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 29 минути, РозмариН написа:

5. Животни -  естествени неприятели

-          котки

-          пуйки

-          прасета

-          таралежи – всеизвестно най-ефективни

 

Токачки

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
РозмариН
преди 20 минути, Kalam Mekhar написа:

Токачки

Много благодаря! Сега погледнах и в Уикипедия пише, че се хранят и с кърлежи /поне в некултивирания си вариант/!!! За същите ли става въпрос и това ли е имал предвид @Славянски с линка в Седянката? Защото това за пуйките е от друг източник информация. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Да, за токачките става дума. Виждал съм във видео да гонят змия. Интересни птици са, отглеждахме ги около година или две, но не на свобода, което малко обезсмисли начинанието. Вдигат много шум като усетят/видят заплаха. Т.е. предупреждават другите птици, също съм чел и за случай мъжка токачка да се сбие с лисица и да удържи, докато дойде стопанинът.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Малко объркващо заглавие на темата. Може би нещичко в скоби? 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Шест вида са отровните змии, но аспида и котешката не съм виждал, а на вдлъбнаточелия смок, отровните зъби са навътре и трудно ще захапе някой. 

Но змиите са полезни, ако нямате отровни в двора, защо ще ги гоните? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Защото хората ги е страх, пък и имат навика да влизат по къщите

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз досега отровна змия не съм виждал в района. Основно скокове и слепоци. Безобидни са.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

В България няма толкова силно отровна змия, от чието ухапване да умре човек. За да получи смъртоносно количество отрова в тялото си, човек трябва да бъде ухапан поне 3 пъти от змия, което няма как да се случи, при условие, че тя хапе (защото е стресната) и бяга. По-скоро човек би умрял от сърдечен удар, ако позволи да му бият адреналин в спешния кабинет. Няма какво да се лъжем, цената на противозмийската отрова е скъпа, с определен срок на годност, поради което не се поддържа в наличност в спешните кабинети, затова нашите медици бият адреналин.

При ухапване от нашенска змия ще получи силно втрисане и изпотяване като при много силен грип, евентуално може да загуби зрението си за няколко часа. :) Няма нужда от паника, помага обилно поемане на течности, които улесняват изхвърлянето на токсините от тялото.

Трябва да сме наясно, че навсякъде около нас има змии, дори в Южен парк в София, в края на краищата те си имат своето място на майката Земя. Просто живейте с мисълта, че те не са ви врагове и толкова :) Аз знам, че има змии в двора (няма начин къщата да си няма смок-закрилник), както и в горите Тилилейски наоколо, в дуварите наоколо също има - живеем в мирно разбирателство. На тавана имам кашон с препарати за пръскане на стълби и нинам к`во си (купих ги при първата и единствена среща със змия в двора), така и не съм ги ползвала, просто реших, че няма да ставам роб на страх към змии. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Чак да няма - има.
https://www.google.bg/search?q=почина+след+ухапване+от+змия
Естествено зависи и от състоянието на човека и на змията.

  • Харесвам 1
  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Е аз какво казах де, че по-голяма е вероятността в България да умре човек след намесата на лекарите, а не като пряко следствие от вкараната в тялото отрова.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
РозмариН
преди 1 час, Славянски написа:

Малко объркващо заглавие на темата. Може би нещичко в скоби? 

Е, реших, че с хумор ще се влезне по-леко в тази не особено приятна за повечето хора тема....:smile:

преди 1 час, Димо 33 написа:

Шест вида са отровните змии, но аспида и котешката не съм виждал, а на вдлъбнаточелия смок, отровните зъби са навътре и трудно ще захапе някой. 

Но змиите са полезни, ако нямате отровни в двора, защо ще ги гоните? 

Да, ако погледнеш по линковете, вероятно го пише, но застрашителните, макар и малко вероятно фатални са 2.

Защото, както е забелязал @Котарак без чизми , някои хора ги е страх. Случката беше пред входната врата на съседката, която е на 80 години и макар и изключително дейна е с куп болести. Змията е тръгнала да влиза в двора, който е тесно коридорче и веднага в дясно е нейната стая. Синът и е реагирал инстинктивно. Не подкрепям убийствата на полезни твари, но ситуацията е ясна. Дали ще я ухапе или уплаши, за човек със стенд и високо кръвно е меко казано рисковано такава твар на метър-два от него... Респективно, ако са били взети предварителни хуманни мерки, змията щеше да е жива и щастлива из околностите. Съответно това не е частен случай и прецених, че такива ситуации могат да се избегнат и в дома, който обитавам, а и при някой, който попадне на този форум.:smile:

преди 1 час, Миленка® написа:

В България няма толкова силно отровна змия, от чието ухапване да умре човек. За да получи смъртоносно количество отрова в тялото си, човек трябва да бъде ухапан поне 3 пъти от змия, което няма как да се случи, при условие, че тя хапе (защото е стресната) и бяга. По-скоро човек би умрял от сърдечен удар, ако позволи да му бият адреналин в спешния кабинет. Няма какво да се лъжем, цената на противозмийската отрова е скъпа, с определен срок на годност, поради което не се поддържа в наличност в спешните кабинети, затова нашите медици бият адреналин.

При ухапване от нашенска змия ще получи силно втрисане и изпотяване като при много силен грип, евентуално може да загуби зрението си за няколко часа. :) Няма нужда от паника, помага обилно поемане на течности, които улесняват изхвърлянето на токсините от тялото.

Трябва да сме наясно, че навсякъде около нас има змии, дори в Южен парк в София, в края на краищата те си имат своето място на майката Земя. Просто живейте с мисълта, че те не са ви врагове и толкова :) Аз знам, че има змии в двора (няма начин къщата да си няма смок-закрилник), както и в горите Тилилейски наоколо, в дуварите наоколо също има - живеем в мирно разбирателство. На тавана имам кашон с препарати за пръскане на стълби и нинам к`во си (купих ги при първата и единствена среща със змия в двора), така и не съм ги ползвала, просто реших, че няма да ставам роб на страх към змии. 

Всъщност нещата не са точно такива. Най-опасният момент е от шока при ситуацията, ако не си информиран. Също така има рискови групи под определени килограми, алергии или високо кръвно. Точно, за да се намали паниката е събрана тази информация.

Естествено, че има. Не е в това въпросът. От праисторията, човек се бои от неизвестното, ето затова споделих откритата информация. Колкото повече данни имаш, толкова по рационално решение можеш да вземеш. Ето, ти си наясно, взела си мерки, да, не си пръскала, но имаш уреди в градината. :smile:

Малко като с мравките и паяците е. Част от екосистемата са, полезни са, но някакси, ако те полазят докато си спиш вкъщи, няма да се събудиш изпълнена с топли чувства към тях и е вероятно инстинктивно да утрепеш натрапника. Е, нужно ли е? Не, ако си си сложил комарници и т.н и т.н:smile:

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми
преди 5 минути, Миленка® написа:

Е аз какво казах де, че по-голяма е вероятността в България да умре човек след намесата на лекарите, а пряко следствие от вкарата в тялото отрова.

Не, ти каза, че няма такава змия от чието ухапване да умре човек. Има. Според мен, след ухапване от отровна змия, 99% от хората ще рискуват и ще ползват намеса на лекар (български).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 3 минути, РозмариН написа:

да, не си пръскала, но имаш уреди в градината. :smile:

Кой знае дали уредите в градината вършат работа?! Фактът, че не се оглеждам за змии и не ги виждам, не означава, че те не се разхождат в двора и не живеят в дувара. :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
РозмариН
преди 1 минута, Миленка® написа:

Кой знае дали уредите в градината вършат работа?! Фактът, че не се оглеждам за змии и не ги виждам, не означава, че те не се разхождат в двора и не живеят в дувара. :)

Никой, обаче ти си спокойна, защото си направила каквото зависи от теб, приемайки рисковете, да не е ефективно:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 1 минута, Котарак без чизми написа:

Не, ти каза, че няма такава змия от чието ухапване да умре човек. Има. Според мен, след ухапване от отровна змия, 99% от хората ще рискуват и ще ползват намеса на лекар (български).

Да, и продължавам да го твърдя. Говоря за еднократно ухапване от типична за територията на България змия - не говоря за изтървана чуждоземска. :) Фактът, че някой ухапан от змия е умрял след лекарска намеса в болница, не означава, че човекът е починал следствие на приетата отрова. Едва ли някой прави аутопсия, за да установи причаната за смъртта. А някакви журналистически писания пък въобще не са сериозно доказателство. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 4 минути, РозмариН написа:

Никой, обаче ти си спокойна, защото си направила каквото зависи от теб, приемайки рисковете, да не е ефективно:smile:

Какви рискове, бе @РозмариН. Живеем на майката Земя - ако не ни ухапе змия, ще ни трясне я кола, я вирус, я градушка, я бутилка, хвърлена от самолет :mrgreen: Животът е толкова кратък, че не си струва непрестанното оглеждане от`де ще ни тресне съкращаването на живота ни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Изтървана чуждоземска? Някой донася тук през границата змия и я изтърва? Мен са ме учили, че в България човек може да умре и от ухапване от скорпион, за щастие още няма такъв случай, но смъртоносен вид скорпион има.
В болница се отива за лекарска намеса и затова умирането в болница е след лекарска намеса. Но не винаги смъртта е поради лекарска намеса.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
Just now, Котарак без чизми написа:

Някой донася тук през границата змия и я изтърва? 

И какво толкова чудно има в това? Хората изтърват лъвове, тигри и какво ли още не, защо да не изтърве змия?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Според теб, този ако не беше потърсил лекарска помощ, щеше ли да оживее? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване