Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Александър Ал

Сушене на продуктите? Съвети.

Recommended Posts

Александър Ал

Сушите ли плодове, зеленчуци, билки??.. Споделете , моля рецепти и кажете с какви дехидратори постигате добри резултати. Току-що получих моята духалка и се чудя с каква суровина да направя сефтето. Моля да споделите тънкости и хватки.

extractor.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Отказала съм се от уред за сушене.

Имам си отлична остъклена веранда със западно изложение. Като сложа нещо на масата за сушене там и затворя вратата за два дена всичко е готово. Хайде максимум три да са за някои продукти с по-големи размери. 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тагвам @Лозан - той си направи слънчева от шкаф. Ние сме планирали също подобна инсталация, за да се ползва от цялата общност.

За момента имам опит само за една есен с 9 тавичков Екскалибур, основно за fruit leathers - сушени смлени на пюре плодове, с подправки понякога. Става си супер, дюлите с мед особено бяха феномен, но иска време, по 2 дни примерно. Другото беше рязан или стърган зеленчук за вегета, микс. Морков листа и глава, целина листа и глава, лук листа и глава, цвекло листа и глава, пащърнак и прочее... каквото изостава - бам вътре. Много приятно после за супи, яхнии и прочее.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Всичко суша на верандата. От чери домати, през листа на моркови до резенчета ябълки. Не, че има буболечки, но едно старо дантелено перде мятам върху тавите за всеки случай. 

Не съм любител на прекалено многото уреди в дома. Всеки път като трябва да купя нещо такова и се сещам за думите на една колежка. Баба ти имала ли е такова? Нямала е и е оживяла. Моменталически се отказвам от покупки на нови уреди. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Excalibur ползвам от години. Основно за ябълки, сливи, гъби, чесън, зеленчук. Работи добре. Но със скъп ток не е работа.

Вариант е да се сушат на слънце/соларна, и после само за доизсушавате за кратко в електрическата. Половин киловат е на час.

На огън също не е лошо. Има една вкопана в склона на Етъра, има и като къщичка - старите сушила за сливи по балкана.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
nela62

Миналата година имах много смокини и за пръв път си направих експеримент. Потапях ги в горещ захарен сироп, отцеждах и нареждах в тавата на фурната върху хартия за печене. Слагах по две тави във фурната на вентилатор на 50 до 70 градуса. За една нощ ставаха чудни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Започнах експеримента. Подцених машинката. Оказа се , че за килограм банани и 3,5 килограма кайсии напълних 4 тавички. 2 ми останаха вън от употреба.

klara1.jpg

klara3.jpg

klara2.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

70 градуса не е препоръчителна температура, ако искаш да запазиш повече от полезното в плода. Бих казал 45-55 е гранична темп.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Аз после снимах на 45 със затворения капак.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

И още нещо. После има яко да търкаш решетките на тавичките. Плодовете ще залепнат. Особено банана. Слагай под плодовете надупчена на места хартия за печене.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

За другия път ще зная.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване