Боби Димитров

Фенел (резене)

3 мнения в тази тема

В темата за тиквичките се спомена фенел, затова реших да направя нова, специална.

 

На Каблешково, в градината на дядо/майка, резенето расте от много години само. Още като бях малък го имаше, така че на едното място е над 30 годишно :) Тогава, обаче, му викахме само "копър" и го ползвахме в таратор, мариновани краставички и тн. макар че има леко анасонов вкус.

 

Тая пролет опитах да извадя 1-2 корена, да ги пренеса в новата ни градина. След като изкопах 40 см дълбока дупка около единият фенел, установих, че коренът е много, много по-дълбок. На тая дълбочина беше около 4 см (!!!) диаметър - отсякох го и така го взех, вече е насаден, дано да се хване.

 

Ето една снимка на едно от растенията, в разгара на лятото. Височината е около 250 см.

14928514699_8dc325cfb8_z_d.jpg

 

Този тип резене, обаче, не прави "глава" - понякога грешно я наричат грудка. Няма го това "нещо", което го ползват за готвене по 24Kitchen & FiestaTV :)

 

Този "главестия" се нарича на английски bulb fennel и най-често срещаният е т. нар. Florence fennel, който прави глава, която е като голям юмрук и се бере преди да стане такъв длъгнест :) Тази година ще пробвам да засея и от него, имам приготвени семена.

640px-Fenouil.jpg

Гого и Irina Antonova харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоз безглавия при нас расте покрай улиците като бурен. Има ли употреба?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен да го ядеш и за зимнина, предполагам може да се ползва и за мулч :) Каква употреба имаш предвид?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.