Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

alys

Търся, купувам

Recommended Posts

alys

Търся (купувам) чугунен капак (капачка) за отвора на  старите чугунени мивки с две крила. Трябват ми два броя. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

За капак (капачка) на такава мивка става дума. Снимката е чужда. 

ПП Междувременно ми обещаха 1 бр.

мивка.jpg

Редактирано от Баба Алис

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

Ако все още не си намерила (втора) чугунена капачка, то може евентуално да питаш и в някоя стара железария, където имат ВиК части от "соца". Едно време имаше отичащ сифон за пода на банята, от две части, като горната му част е просто една подобна на твоята капачка, само че изработена от алуминиева сплав. Предполагам, че диаметърът на такава стара сифонна капачка ще малко по-малък от това което ти трябва, но може и да пасне достатъчно така че пак да получиш сифонен ефект и добро отичане. Може и да не "излезе заек от тази трънка", но поне няма да ти навреди да измериш необходимия ти диаметър + един минимален диаметър от мивката и после да питаш.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

embedeo, благодаря, нещо такова купих за втората мивка. Имам резервен вариант да ми бъде изработено, а най-вече се надявам да намерим някъде нашите. Кухненският ни шкаф е с три вратички, две от които не могат да се отворят, защото на 5 см има неработеща печка (около 100 кг тежи) и не мога да проверя там. С други думи, положението е овладяно. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
Отговорено (Редактирано)
На 23.05.2023 г. at 14:50, Dev написа:

Търся, купувам и т.н.   Пиретрум

- семена от ето този вид  Tanacetum cinerariifolium   https://en.wikipedia.org/wiki/Tanacetum_cinerariifolium  

В крайна сметка, успя ли да намериш пиретрум? Аз поразпитах роднини и познати (за пиретрум, далматинска маргаритка или далматинска лайка), но тези които знаеха  какво представлява, казаха че отдавна не се сее (индустриално) в България и че, през последните две десетилетия, не са чували да има някъде наоколо. Изглежда, че в даден исторически период, в България е имало значителни площи с тази култура. Потърсих и онлайн, но не намерих нищо като семена или разсад, за завъждане на пиретрум. Интересно, че още през 1936 имаме българска книга издадена по темата -- "Пиретрум", оригинално заглавие "Пиретрумъ", Пано Топалов, 1936. Пълния PDF на книгата заедно с други интересни стари книги, намерих в дигитализирана библиотека (предполагам, това е само секцията за стари издания), на Аграрен Университет Пловдив (АУ-Пловдив):

http://lib.au-plovdiv.bg/dglb/

Пак там, например, има и сканиран документ от доста популярната стара книга "Ръководство по овощарство" : Със 199 фигури / Лозан Вълчев, Цвятко Николов. - София : Изгрев, 1942. - 341 с. : с ил. ; 24 см. Хартиено копие на тази книга издадена през 1942 година, е много трудно да се купи, или поне аз не успях в три антикварни книжарници в София, миналия месец.

Браво, на Аграрен Университет Пловдив, за тази похвална инициатива!

 

Редактирано от embedeo
Добавих подробности за книгата от 1936 г.
  • Харесвам 1
  • Мерси 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
преди 26 минути, alys написа:

В Зелена пролет има далматински пиретрум.

Чудесно! Преди три седмици нямаха наличност, или пък не бяха обновявали тази страница. Между другото, аз съм с много добри впечатления от Зелена пролет, защото си казват честно, например, ако разсада им от някое растение е по-малък от това което те смятат за обичайно. Освен това, някои градински тревисти растения само при тях съм виждал да са достъпни да се продават, на дребно и онлайн.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Dev

 За пиретрума ..Много ценни книги @embedeo и информацията която си намерил .  @alys  благодаря, да аз  ги видях тези в зелена пролет и ако не намеря семена количество ще си купя две саксии и ще си произведа семена което ще ме забави 1 година . Невероятно как на пазара има хиляди сортове семена на цветя, а това го няма Мойта цел е да засадя около  ограда от вън голямо количество с цел да огранича навлизането на акари и в същото време да правя извлека от цветовете и да пръскам периодично градината . 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

От семена не било сигурно каква точно маргаритка ще се получи. Аз опитах да събера семена, засях и нищо не поникна. Явно съм сгрешила нещо. Имам едно растение точно от Зелена пролет. Не мръзне, цъфти, супер е. Не съм разделяла туфата още.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Аз съм купувал семена от тук: https://strictlymedicinalseeds.com/product/pyrethrum-dalmatian-pyrethrum-cinerariaefolium-packet-of-30-seeds/

Преди се казваха Horizon herbs - семейна еко ферма и си обичат работата и имат богат опит. Цените са височки, но ако човек търси нещо по-специално си заслужава.

Бях взел семена от пиретрум, евкалипт, шизандра, чаено дърво (melaleuca alternifolia) и не помня още какво. За съжаление през годините загубих растенията поради липса на грижи.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване