Cucurbita Maxima

Традиционни лехи

2 мнения в тази тема

Интересува ме всичко, свързано с традиционните лехи с редове и междуредия - защо се правят, какви са предимствата и недостатъците им, за кои растения са подходящи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Охалянкаааа, приятна колекция въпросчета :D 

 

Из градината на дядо ми се практикуваше следната терминология и похват. Растенията са на редове, на нивото на земята, а между редовете минават вади, които са по-ниски от нивото. Думата "леха" не се срещаше особено. Когато искаш да работиш по редовете, реално стъпваш във вадите, които се предполага че са сухи в момента (преломен момент на некоординираност е дядо ми почва да полива неподозирайки че баба ми не е сколасала да обере доматите, при което брането се отлага). На всеки няколко поливки вадите се разрохкват, което е комбинирано с оплевяване или изтесване на тревата из тях.

 

Из градините в кюстендилско, при бабата на жената, е точно обратното. "Лехата" (също му викат и редче) е дълбоко нещо, в което се садят растенията и вътре се полива, водата тече около стъблата. Пътечките са на нивото за земята и се гази по тях. Като искаш да копаеш около растенията е доста сложно, защото самите растения пречат, трябва с внимание. Там "вада" викат на нещо като малък канал за пренос на вода от (примерно) река до градината. От където "Одийме да вАдиме" = ходихме да поливаме чрез вадата.

 

Защо се правят? Ами предполагам за улеснение, групирани растения, които имат нужда от сходни грижи и неща. 

 

Първият метод предполага наличието на много вода и по-оцедлива почва. Дядо ми поливаше с много, много повече вода отколкото бабата. Обаче и поливките бяха по-трайни. Този метод е доста подходящ за мулчиране, защото може мулчът не е около корените на растенията, също така водата не ги облива директно, което намалява проблеми с болести, а дълбоката вада доставя водата по-близо до корените и в дълбочина.

 

Вторият метод е по-удобен за работа сред растенията, защото не утъпкваш вадата, а една пътечка, която не е "важна". Той се практикува и при места с по-малко вода. При някой случаен дъжд, лехите събират по-добре водата, а това, че поливаш директно растенията = по-малко вода.

 

Принципно, всички традиционни методи се въртят около напояването - тирове, фитарии, лехи, вади и прочее. Ако имаш капково напояване, не виждам смисъл от тия формирования?

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Отговор в темата...

×   You have pasted content with formatting.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Предишното съдържание е възстановено.   Изчисти


  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.