Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Оризаки Кошияма

Здравейте, заговорихме се на тема суейлс и методи за запазване на оттичащата се вода на хълмист терен и реших да споделя тук в почти реално време изграждането на един мини-такъв, който се наложи поради чисто южното изложение на терена, с много малко обедна сянка и недостатъчното вода по склона през летните месеци.
Идеята на комбинирането на суейл и хугел е приложима именно за терени с недостатъчно вода и силна способност за оттичане, които практически няма как да се преовлажнят и всяка излишна капка вода така или иначе се оттича бързо по гравитачен път.

Започвам изграждането на поредица от няколко хугела, като в основата на няколко от тях (следвайки контура), ще вградя и суейл с дълбочина 1 метър и ширина 60 см.
Ще се сеят култури, които не изискват чак такива грижи, но все пак мислим в перспектива, че следващи години може да се сложат още по-влаголюбиви и капризни растения.

Повече разяснения под всяка снимка, за да не трупаме излишно знаци тук. Ако има въпроси съм насреща, освен ако не работя по него, защото до 1 май 5-те сестри ( в случая ще добавим диня и киноа като такива) трябва да за засяти. Пожелайте ми хубаво време и приятно следене на поста :)

П.С. Някой трябва да пресметне 1 куб.м. земя колко калории изгаря, че не останаха много запасни :lol:

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Имаш ли идея колко е денивелацията на този наклон и на колко линейни метра е "разпределена"?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Трудно е да се определи точно без инструменти, защото на много места има задигания следствие почвообразуване и терасиране, но малко встрани от това място на хълма денивелацията е около 50 м на 100 м, много сериозно нещо, а 20 метра под мястото водата буквално блика изпод петата на хълма ;) Точно това ме и мотивира така силно - водата очевидно е там, просто трябва да я стигнем. За съжаление едва ли е възможен по-мащабен проект по-нагоре по хълма, защото са само дворове, дувари, постройки, но и това е нещо.

Което ме подсеща да спомена, че методът е много приложим именно по българските села, които твърде често са на южен склон с голяма денивелация ;) Няма да учредявам нито асоциация, нито ще го патентовам. Ох, извинявам се, ама да си кажа болката.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Храбрият Шивач

Имаш предвид метър дълбочина като смяташ и натрупаната пръст, нали?

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване