Cucurbita Maxima

Полегнал лук

30 мнения в тази тема

На снимката не се вижда добре за съжаление, обаче част от лука ми е започнал да поляга. Сякаш му тежат перата и се пречупва така настрани. Проблем ли е?

 

035434737.jpg?r=0

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой ли не знае? Нали не му се режат перата като на праза или нещо друго да има му се прави?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто е много избуял. Завий го със слама или сено :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ам. Еми хубаво, нека си буи :) Мулчиран е той уж, ама още от есента и вече почти не си личи, а всичкото ново сено слагам на картофите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И при нас така се получи, след като пооплевихме малко между лука. В частта с тревите между тях всичко е наред, т.е. явно си се подпират, така че всички си остават в тревата :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят лук явно се е наканил да приключва сезона - съвсем се излегна и пусна цветоносните стъбла. Обаче ме притеснява, че вместо да прави глави се е размножавал. Много млади стръкчета се виждат помежду старите. Защо така?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Засадила си вероятно лука на пролет и е бил доста големи глави, а не арпаджик?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тц, есенен е, от арпаджик.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Късай цветоносите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да мога, до края на месеца няма да ходим повече. Здраве да е, каквото стане.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И моят есенен лук се държи по същия начин. Късам цветоносите, но дали ще помогне, ще видим, че и той не е на слънце. Есенният ми чесън също пусна цветоноси - поизрязах ги. Няма как да ги изрежа съвсем, защото ще стигна до главичките. Миналата година беше същата работа, Не му попречи да си станат нормални главички чесън. Но е интересно защо есенният цъфти, а пролетният не. Пролетният започва да поляга, особено по-дребните представители. Миналата година изкарах някакъв едър чесън и засях от него, но ми се струва, че не се получиха същите главички. Рано е да се кажае но и като гледам стъблата, не прилича на миналогодишния. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те никога не си приличат, като правило природата си ги напасва към района и климатичните особености през годината :)

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой пробвал ли е да си засади семената на чесъна, тоест да си направи чеснов арпаджик? Аз правя опити в тази насока, но ми се струва, че нищо няма да стане... много хилави излезнаха, дано да направят глави.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кога го ся? Да не би да иска да започне на  студено и при кратки дни - демек пролет?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Досега не съм оставяла цветът на чесъна да цъфне и да дочакам семената. Може да опитам някоя година, но както пише Бушката, може би трябва да се сеят по-рано. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чесъна върза мини скилидки, които засадих есента и поникна нещо като дребна трева, скоро ще се види резултата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рових днес в лука и това е положението - тук-там по някоя по-едра главичка и останалото арпаджик. Що стана така?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес извадих лука и чесъна. Единият лук е направил главички, от есента беше, но всичкият беше с цветоносни стъбла (отрязани, де), а другият лук почти не е мръднал, има запазени арпаджичета. Мисля, че и на двата не им допадна съответното място - единият на сянка, другият на полусянка и по-сухо и глинесто. Чесънът от есента направил хубави глави, а другият е 99% едноскилидков. По начало разчитам на праза, дано стане тази година, че миналата покрай дъждовете се маноса и накрая едно нищо.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас лука още далеч не е изсъхнал - Алис, при вас как е, че го извади? Лукът няма проблеми със сянката, даже луковите култури са едни от сенколюбивите.

 

Чесъна го садихме на пролет, на есен нямаше площ - половината не изникна, явно да го затрупваш с буци не го кефи, но от този, който изникна около 1/4 стана с една скилидка. Останалия си направи нормално малки глави, 3-4 см диаметър, предвид условията. А този, който насадихме, е от роднини и при тях с много гледане главите стават спокойно 6-7 и нагоре см диаметър.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят лук както посах го извадих преди седмица последният, бях сял по 2 пъти за зелен и глави на различни места, половината в лозето, другата над лозето. Едната част беше алелопатично сята в ягодите и въпреки, че беше сят последен направи най-големи пера, т.е. избухна. За догодина съм решил всичките ягоди в лозето и между тях лук и чесън. Моят също много изпърча, което не ми допада, някои не ги махнахме навреме, но съм оставил достатъчно и за семе и искам основно от семе да сея!

Та имам и въпрос, кога да засея семената?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят лук както посах го извадих преди седмица последният, бях сял по 2 пъти за зелен и глави на различни места, половината в лозето, другата над лозето. Едната част беше алелопатично сята в ягодите и въпреки, че беше сят последен направи най-големи пера, т.е. избухна. За догодина съм решил всичките ягоди в лозето и между тях лук и чесън. Моят също много изпърча, което не ми допада, някои не ги махнахме навреме, но съм оставил достатъчно и за семе и искам основно от семе да сея!

Та имам и въпрос, кога да засея семената?

Една баба, която отглежда много добър лук прави така:

януари сее семената под найлон, който лежи направо на земята. Когато започнат да ничат семената, започва са повдига найлона с дъгички. Не помня кога беше, но мисля, че март, вече има едни тънички разсадчета, които започва да отвива при хубаво време. Май сади на нивата и до есента стават глави.

Трябва да разпитам подробни и да си запиша, защото мисля, че нещо пропускам - дали нямаше по някое време разсаждане по на рядко.

Но като цяло, процеса стартира януари. Става дума за Герман (до София), за да се ориентирате в климата.

alys и Михаил Караянчев харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам един сполучлив опит с лук от семена и бях решила, че всичко е точно. Миналата година нищо не се получи, защото охлювите изядоха луковите пера. Тази година се оказа, че семената ми са остарели и докато се ослушвах дали ще поникне нещо, закъснях. Сега имам поникнал и разсаден воден лук, но още е много тъничък. Дори да стане само за зелен, пак ще се радвам. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросния лук го оставих да си живее и си копвах само по някоя главичка, като ми потрябва. От две седмици обаче започна да прораства наново, та сега си имаме зелен лук за салатата. Няма лошо  :)

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

чесновият арпаджик стана (но с много разнообразни размери) и вече е положен в една леха - чакаме резултата :)

 

това се получу, без главите в горният десен ъгъл:

снимка

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас лука още далеч не е изсъхнал - Алис, при вас как е, че го извади? Лукът няма проблеми със сянката, даже луковите култури са едни от сенколюбивите.

 

Чесъна го садихме на пролет, на есен нямаше площ - половината не изникна, явно да го затрупваш с буци не го кефи, но от този, който изникна около 1/4 стана с една скилидка. Останалия си направи нормално малки глави, 3-4 см диаметър, предвид условията. А този, който насадихме, е от роднини и при тях с много гледане главите стават спокойно 6-7 и нагоре см диаметър.

 

Боби, чак сега прочетох този ти пост (много съм бърза, нали ;)). Лукът беше във вид, който подсказва, че повече няма нужда да е в земята, а и ми трябваше площ за други култури. Ще се опитам да снимам следващия път, когато вадя лука. Беше си 80 % изсъхнал, като тук-там се зеленееше нещо в перата. Също съм забелязала, че щом цъфти, дори да откъсвам цветоносите, главите не нарастват. Чесънът също беше готов за вадене. Миналата година закъснях и започна да гние, но тогава беше влажно и явно това беше причината за развалянето. Празът ми отново е нападнат от ръжда. Чудя се кога да го прибера и дали този процес ще продължи в мазето или ще спре (пожълтяването от ръждата имам предвид). Но колкото и да се чудя, няма много време, т.е. дали утре или през следващия месец, ми се струва все тая. Според мене не трябва да се бърза с прибирането на праза, защото вътре е сравнително топло.  

А чесънът ми никога не става с такива размери, за които пишеш. Обикновените главички са ми около 3 см. Имах един, който ми се струваше огромен, но след като го оставих за семе, се получиха само едноскилидкови глави и беше дотам. (малко предистория - бях купила от пазара едър поникнал чесън една пролет и го насадих, та от него се получиха огромни глави, може би около 5-6 см. По-големи не съм имала).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оги, това, което си насадил, мисля, че му казват bulbils по света - основно така съм виждал да се продава чесън на запад. Причината е в цената - не е необичайно 2-3-4-5 глави чесън да се продават за 10-15-20 лева, че и нагоре, според сорта. Докато тези арпаджичета са обикновено на бройка и доста по-евтини.

 

Тъй като тази тема от "полегнал лук" стана на "лукът по принцип", а има и за чесъна - с твое позволение ще отделя чесновите мнения в отделна тема. Там също имам какво да кажа за моите търсения на porcelain hardneck garlic! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алис, при лукът, който тръгва да цъфти (прекарал е зимата е земята), приоритетът е цвета, а не главата - така че правилно е наблюдението ти за размера!

 

Интересно ми стана, че през юли е изсъхнал лука - при нас стана месец по-късно, вероятно има значение това, че твоят е от есента, а нашия от пролетта.

 

Ръждата по праза идва от гъбични. Дали ще го прибереш или не, това няма да промени положението, но подозирам, че мицелът презимува и няма да се отървеш лесно - догодина пробвай да смениш мястото с някое далечно. Иначе по селата обикновено не прибират праза - понякога го изкореняват, но после го засаждат в кофа с пръст и го завиват с рогозка, навън си седи. Виждал съм и непипнат, да стърчи от снега, макар че предполагам при ниски температури ще се спихне (замръз-размръз).

 

Едноскилидков чесън се получава често ако го садиш на пролет. Затова и на пролет се сади чесън за зелено и лук за глави, а на есен - чесън за глави и лук за зелено :)

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лукът беше саден от арпаджик през пролетта и през есента, като през пролетта купих два вида с надеждата поне единият да направи глави. Изсъхнаха всички видове почти едновременно. Оставих някои главички, за да видя дали случайно ще наедреят, но това не се случи.

Водният лук (Асеновградска каба), който очаквах да се получи от семена, стана за зелен, а няколко растения са направили опит да образуват глави. Техните пера и досега са свежи и зелени. Сланата не му попречи, така че по-смело ще сея такъв лук.

Виждала съм тук да садят пролетен и есенен чесън, като дори ги различавах по едрината на скилидките. Ще продължа да опитвам да садя чесън и през пролетта. Не е възможно да се получава винаги едноскилидков. Някои смятат, че едноскилидковият се получава от средните скилидки. Не, че не го харесвам, напротив, много е удобен за ползване, но не остава за семе. :)

Праза може да го насадя в друга градина и дано се отърва от ръждата. Тя се появи миналата година за пръв път или поне тогава обърнах внимание. Ще гледам да осигуря повече калий чрез пепелта от дървата. Уж липсата на калий, влажното и хладно време били добра предпоставка за образуването на ръждата. Но пък не беше толкова влажно и хладно това лято. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.