alys

Босилек

19 мнения в тази тема

От миналата година сея някакъв босилек. Тази година от същото семе имам растения. Обаче не съм сигурна, че това е най-добрият избор на сорт. Не усетих някакъв особен аромат. Предложете ми сорт, от който сте доволни и да е ароматен. Или пък не съм улучила мястото за засаждане - едните стръкове бяха при краставиците, другият в ягодите на слънце. Тази година имам при доматите и краставиците, но още са малки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз никога не мога да захвана босилек от семе.Пробвам вече 5-6 години.Накрая опирам до готов разсад от пазара.Тая година две съседки ми подариха разсад - единия е лилав и тъкмо му се зарадвах, че беше много пораснал, мъжа ми го помислил за плевел и го оскубал всичкия.Останало е едно коренче скрито между краставиците, ако успея да събера семена ще раздавам.Имам и друг - зелен, който мирише много силно и е с едри листа.Довечера ще снимам да покажа, някой може да познае сорта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм нещо като босилеков експерт :) Отглеждаме 4 сорта като поощрявам кръстоската - така се е получил един такъв наш, описан тук. Обикновено садим 60-тина корена пред офиса в сандъчета, отделно още 100тина на лехичка и разхвърлян из зеленчуците по селата. Правим песто, което предлагаме тук-там.

 

За начало предлагам да се снабдиш с босилек Дженовезе и/или Наполетано. Ако на пакетчето не пише сорт - не го вземай. Дженовезе е най-класическия "рекламен" босилек - с големите листа като лодки, хубав аромат. Най-едрите 4-5 стръка ще оставиш да изкласят и да цъфнат, но не преди юли. От тях ще събереш семе и нататък - ясно. Азз лично ти препоръчвам покупка от запад на ясен сорт или да ти дам от нашите семена - то и разсад имам още ако е туй въпроса. 

 

Тази година за първи път гледаме Тоскано, ще се види как е вкуса, но листата са огромни. Смятам да го кръстосам с нашия микс и да видим какво ще стане

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, благодаря! Ще потърся семена. Важното е, че ми се изясниха хубавите сортове. Не съм някакъв страстен почитател на босилека, от любопитство го садя. Чета разни рецепти и се впечатлих колко се хвали босилекът. Дори не го познавам като вкус и аромат. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като почнахме по-сериозно с босилека, бабите ни мъмриха доста, че босилекът бил "на смърт" защото миришел "на гробище". Доста ме заинтригува това поверие, но италианците, които са основните фенове на босилека в световен мащаб, ми се изсмяха :D

 

Ако имаш път към София, мини да ти дам някое коренче! 

 

За саксия е много приятно да си вземеш Puck или Bush - имат ситни листенца и стават като красиви храстчета, освен това и клечките им се хапват, защото са крехки. Е, не е чак толкова ароматен, но е хубав и понася да го режеш с ножица като храстче :) И може да живее няколко години, ако не го оставяш да цъфне!

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почти поръчах Дженовезе (ето тук). Не знам кога ще пътувам до София, благодаря за предложението. А Дженовезето става ли за саксия на балкона? Майка ми обича босилек, та си мислех при нея да насея, но ще е в началото на август. Ако съвсем не му е сезон тогава, ще оставя за по-подходящо време. Сега ще чета още. :) Иначе при мене ще засея догодина, ако синът ми донесе семената. Интересува ме като за начало ароматен сорт, та затова ще се въздържа от други за момента.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

#Боби Димитров

Ако имаш в повече коренче и/или семена аз бих се възползвал, ако е удобно разбира се.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Камене, идвай тая седмица, че ще го слагам в пустинта в събота! Семена има бол, но сега ако ги заложиш, ще имаш време за едно бране макс и е добре да подсигуриш поливка!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси Боби,

Драсни къде и кога е удобно да мина?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите Дженовезета на път към приятелка :). Оставих си две стръкчета. През пролетта, живи и здрави, ще сея в градината.

post-54-0-76631300-1441485087_thumb.jpg

Евгени хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубави са, дано издържат зимата! Една година пробвах, но до пролетта бяха толкова нефелни, че пресният разсад още през май месец го беше надминал. Затова почнах да си слагам малко през август-септември в саксия вътре и до декември го обирам :)

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз хич не мога да го завъдя тоз босилек, ни от семе, ни от разсад. Сухо му е сигурно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иска вода, да. Нашият разсад, който сложихме в градината и седя доста неполят, остана висок 15 см. В саксиите пред офиса е 60 см. Смятай. 

 

На пролет ако се сетиш мини да ти дам разсад, да видим. Но ако не ядете големи количества, може да е по-практично просто в София в една саксия да си отгледаш 5-6 корена.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз хич не мога да го завъдя тоз босилек, ни от семе, ни от разсад. Сухо му е сигурно.

 

Не ти пониква или не може да оцелее? Първата година не знаех какво иска и също ми се стори трудно, но тази вече съм спец, особено след като прочетох препоръката на Боби за много вода и слънце. Двете растения босилек от втората реколта са при джинджифилчо в саксия вкъщи. Поливам ги през ден или всеки ден, зависи какво е било времето. Ама засега го гледам за идеята, вместо цвете. Дори ги прерязах, че станаха много високи. Вероятно са се издължили, все пак не са навън. Няма да ги държа дълго. Обаче имам поникнали от други босилкови семена, попаднали ми почти случайно. Растат си ей така, вместо плевели в саксията. Също така с тях растат поникналите ми ягодки от семена, които си събрах от дребните ягоди. Изобщо тази саксия е за забавление. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами и двете - посятия не поникна, а насадения от разсад изчезна. Догодина, ако сме си вече на село, ще пробвам пак с повече поливки.

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли смисъл от босилек в консерва? Имам предвид доматен сок или пюре с босилек.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Босилекът най-често се добавя като подправка към ястия с месо. Аз го суша и така го използвам.

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние правим всяка година поне 10 бурканчета бебешки с песто ди базилико - за толкова буркани са нужни нещо от типа на 2 торби размер "Билла" пълни с листа (без клечки, демек чистен босилек). Обикновено 40-60 корена са достатъчно количество за целта + лятото по салати и на познати да раздам.

 

От последното бране, което ще се случи тоя месец, суша 3-4 големи шепи листа, но не го ползваме толкова като сух. На доматен сос основно в някоя гозба, на пица и те така. Докато пестото върви по всякакви начини, вкл. на филийка :)

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали се правя на пермакултурист чул/чел нещо оттук оттам, та в пипера на 10пипера слагах корен босилек. И като тръгна този босилек, особено ако не го обгрижваш, стана по висок от пипера а на ширина 4пъти повече. Предполагам пипера не се чувства никак комфортно, затова догодина по 1-2 корена на леха.

alys и Cucurbita Maxima харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.