Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Тодор Ташев

Откриване на подземна вода (за кладенец/сонда)

Recommended Posts

Тодор Ташев

Привет приятели,


Започвам една тема, по която не откривам много информация, а малкото, която намерих е доста противоречива и спорна. Целта ми е да популяризирам разумните и добри практики за откриване на подземна вода за пиене и/или поливане.

Съвременната хидрология и "старият" подход за локализиране на подземни води са доста различни. Хидроинженерите тотално отричат способността на хората да откриват с точност водни залежи чрез дарба и с помощта на примитивни помощни средства като багети (г-образни метални пръчки), махало, лозова пръчка и др. Наричат радиестезията псевдонаука и т.н. Има явен сблъсък между "новото" и "старото", подобно на сблъсъка на модерната с народната/алтернативната медицина.

Освен чисто философски поглед - в търсене на истината за нещата, целта ми е и съвсем практическа - да се намерят най-добрите хора и фирми, които могат да свършат тази работа. Не противопоставям едните и другите, защото всеки може да е от полза. Иска ми се да се направи един списък с имена и контакти по райони, градове и села.

Въпросите си мога да формулирам така:

1. Имате ли информация дали наистина може да се локализира вода със задоволителна точност, с помощта на багети, пръчка, махало и др.? Вярвате ли, че т.нар. радиестезисти наистина имат дарба и как се предава тя - генетично или се придобива с опит?

2. Познавате ли лично човек, който да открива вода с багети? От кой град, село? Име, телефон?

3. На какъв принцип работят хидроинженерните фирми за сондиране (оборудване, технология)? Откриват ли с точност мястото на водата, дълбочината и типа вода или "стрелят на сляпо" като дупчат из терена многократно? Защо да ги предпочетем пред багетите?

4. Ползвали ли сте услуги на фирми за сондаж на вода? Споделете за добри, надеждни и коректни фирми - име, град, тел., сайт.

П.С. Едно филмче за размисъл: 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Благодаря че пусна темата! Сега нямам много време, дано тия дни остане да пиша повече... но все пак нещо:

Говорим съм с двама сондьори, които работят в и около София, без да се познават. И двамата ми казаха горе долу едно и също - в България има вода навсякъде, просто трябва да се копае. Единият каза, че за 20 години има само една дупка да няма вода и то щото са се отказали по желание на инвеститора. Вече колко дълбоко ще трябва да се копае е друг въпрос. 100 лв/метър. Познавам хора в искърско дефиле, които имат 40 метрова сонда, други в Странджата с 30 метрова.

Към радиестезията и махалото съм умерен скептик, защото съм виждал баба ми, лека й пръст, какво прави с него. Нямам време да се заравям И в тая тема, нямам научно обяснение за тия полета, но и не мога да обясня как 10 години преди да има мобилни телефони у нас откри къде точно е аварирал баща ми с колата на път за София.

Виждал съм човек да търси вода с пръчки, беше повикан от собственика на парцела, а сондьорите седяха и се подхилкваха - сега ако покаже усред барбекюто ко праиме?! Те също твърдяха, че вода ще излезе където и да е. В крайна сметка търсачът показа горе-долу където собственикът му посочи, че ще е добре да е сондата. 

С хидроинж фирма съм говорил, обясниха ми колко са научни, но и те правят пилотни сондажи, което си е нещо като educated guess. Освен това, повечето хора, които имат сонди (всъщност всички, които познавам), искат сондата да е на конкретно място. Дори да имаш 50 дка двор, пак ще искаш сондата да е близо до нещо, дали ток, дали път, дали нива, дали къща. При 500 квм двор, на практика сондата може да е в един диаметър от 5 метра някъде из кьошетата и тогава за какво търсене говорим?! Дупчи там и толкоз.

Специално в България, ако трябва да дадеш 5000 лв за сонда и помпа, може да е по-изгодно (в смисъл на устойчивост и неизчерпването на подземните води) да купиш 20 тона цистерни навързани и да събираш дъждовна вода, предвид 600 л/квм годишна норма за 80% от страната и 150 квм стандартна площ на покрив на къща ;)

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kamen Angelov

Темата е много актуална, поне за мен.

За съжаление според моите проучвания няма, поне в БГ, нормален метод за намиране на вода.

От години вода се намира с пръчки и всички стари герани са на този принцип намерени и строени.

Следва да се отбележи, че има докменти в Дбруджда да са правени през 19 век кладенци с над 100 метра дълбочина, т.е. метода работи - едва ли са рискували толкова труд нахаост. Оделен е въпроса дали човека който ще намериш ще свърши работа. Това което съм чувал е, че човека трябва да е местен - питаш местните кой намира вода и в голяма степен нямаш грешка.

Самото търсене на вода с багети (пръчки или жички или други щуротии) е безкрайно смешно и не вдъхва никакво доверие, но е май-разпространения.

Единствения друг метод който са ми предлагали в България за търсене на вода е на принципа на съпротивлението. Набиват се метални клинове на определени разстояния (достигат до 300 и повече метра) и почва да се пуска ток (може и да е ток в различни честоти) - записват се данните и на принципа на съпротивлението се прави разрез на слоевете  евентуално се сочи къде има вода.

Няма достоверен метод - никой не дава гаранция и същевременно тези които търсят и тези които правят сондажа са винаги различни и никога никой не дава гаранция за каквото и да било.

Ако някой знае друг метод - да каже - ще съм благодарен.

Това е с две думи моя опит - ако някой има човек който да търси и да дупчи с някаква гаранция също да казва - ще черпя.

Със сондажи в земеделски земи има и други проблеми - с узаконяването - но това е друга тема.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
freelancer_Bg

След като намерите мястото, този сайт може да ви е МНОГО полезен, ако не ви се дават пари за дупчене - http://www.drillyourownwell.com/

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
nikolay

здравейте

много интересна тема

да ви разкажа моите  патила

бях твърдо решен  да направя сондаж за вода в имота ми.  понеже нямам абсолютно никакъв опит в тази област  , въпросите на които трябваше да намеря решение бяха безкрай. съмненията пред мен бяха огромни - ще намеря ли вода или ще отидат на вятъра  6000 - 7000 хиляди лева първият въпрос на които трябваше да си отговоря  -  има ли изобщо вода в имота ми

започнах да чета по разни форуми . колкото хора - толкова различни мнения. ето какво направих аз

първо реших да проверя какво казва   науката. отидох при 3 фирми които търсят вода с електронна техника. с много малка разлика и при трите фирми  ситуацията бе еднаква --  всичките  се тупаха по гърдите колко са велики и как нямат пропуск при намирането на водата . все пак това на мен не ми вършеше абсолютно никаква работа . на думи всички са велики а дали са готови да застанат твърдо зад думите си с конкретни действия. ето защо аз исках да ми гарантират че при сух сондаж  разходите по сондажа ще бъдат за тяхна сметка ( все пак всичките на думи са много велики )за сметка на това при намиране на вода  аз ще им платя двойно. абсолютно никой не се съгласи на този вариант. ето защо реших  изобщо да не се занимавам с тях -  за мен това бяха пари хвърлени на вятъра. това не ме приближаваше до моята цел.

все пак използвах науката  --  направих сканиране на терена . от това сканиране добих представа какви са пластовете във която трябваше да търся водата. много е важно да се направи това  . в зависимост от пластовете се избира метода на сондиране --   с вода или с въздух

от този доклад аз разбрах че при мен е само скала и трябва да се сондира само с въздух . по този начин отпаднаха по - голяма част от сондьорите .

малка но съществена крачка , но все пак оставаха още два много съществени въпроса : къде и кой да сондира

започнах да търся сондьори и хора които да намират вода по нетрадиционни методи

почти всички  сондьори ми обещаваха че работят с  хора които намират вода без проблем.

ето защо аз реших да приложа старият но изпитан метод

предлагах им следното --  те викат човек който да намери къде е водата . ако сондажа излезе сух - разходите по сондажа се разпределят по следният начин --   една трета от разходите поемам аз а останалите  две трети поемат те . например искат  за сондажа 100 лева на метър . аз поемам 35 лева а те останалите 65 лева . по този начин аз ще им платя абсолютно всички разходи а те ще работят без никаква печалба . от цялата тази работа аз ще загубя 35 лева на метър ,  но за мен е по добре да загубя 35 лева на метър а не 100 . сондьорите няма да започнат да копаят на всяка цена защото за тях няма да има  печалба . напротив ще загубят много време и амортизация. те ще започнат да сондират само когато са сигурни че има вода

много менте сондьори се появиха . някои ме убеждава че със водно сондиране е най-добре и най бързо ( тези  ги  отпращах по най-бързият начин ) , други като чуеха условието ми сами си тръгваха. бях загубил вече надежда че ще имам вода в двора си

 все пак извадих голям  късмет

идва един  сондьор  при мен .  казвам му условията си . за мое голямо учудване той се съгласи на условията ми. все пак аз бях нещо неспокоен

реших да го проверя дали не е поредният мошеник

на около 200 метра от мен има сондаж  които не се вижда къде е . ( направен е сондажен отвор от бетон, които е засипан отгоре със пръст --  не се ползва към момента ) само човек който знае къде е ще може да го намери

предложих да отидем в този имот и да ми покаже как може да търси вода на практика

съгласи се

отидохме в споменатия имот

шапка му свалям на този човек --  намери къде е жилата , намери точно отвора на сондажа и каза че той ще сондира точно там. това ми бе достатъчно

на другият ден бяха при мен и готови да започват сондирането

сондьора започна да търси вода . след около 20 минути ми каза къде е жилата и дали съм съгласен да е там сондажа. за съжаление не можа да ми каже на колко метра е водата.

започнаха  да сондират. водата излезе  на 60 метра дълбочина .

много добри сондьори .

много им благодаря за прекрасната работа която свършиха.

 • Харесвам 6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Тодор Ташев

Николай, благодаря ти за споделеното! В духа на започнатата от мен инициатива, моля те, сподели коя е тази фирма, за да може повече хора да се ползват от нейните услуги. Може би аз ще съм един от следващите. Благодаря ти!

 

п.с. Ако подобен род споделяне на информация ще се разгледа като реклама, моля админ да се включи с коментар по темата или на лично съобщение. Смятам, че трябва да се отсява истинската реклама от споделянето на добър опит с фирмите на пазара. Правилната преценка е въпрос на будност и позитивна критичност на всеки от нас, към услугите, които ни се предоставят, нали?

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata
...шапка му свалям на този човек --  намери къде е жилата , намери точно отвора на сондажа ...

...сондьора започна да търси вода . след около 20 минути ми каза къде е жилата ..

Аз само не разбрах - те по какъв метод търсят водата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Георги Великов

здравейте

много интересна тема

да ви разкажа моите  патила

бях твърдо решен  да направя сондаж за вода в имота ми.  понеже нямам абсолютно никакъв опит в тази област  , въпросите на които трябваше да намеря решение бяха безкрай. съмненията пред мен бяха огромни - ще намеря ли вода или ще отидат на вятъра  6000 - 7000 хиляди лева първият въпрос на които трябваше да си отговоря  -  има ли изобщо вода в имота ми

започнах да чета по разни форуми . колкото хора - толкова различни мнения. ето какво направих аз

първо реших да проверя какво казва   науката. отидох при 3 фирми които търсят вода с електронна техника. с много малка разлика и при трите фирми  ситуацията бе еднаква --  всичките  се тупаха по гърдите колко са велики и как нямат пропуск при намирането на водата . все пак това на мен не ми вършеше абсолютно никаква работа . на думи всички са велики а дали са готови да застанат твърдо зад думите си с конкретни действия. ето защо аз исках да ми гарантират че при сух сондаж  разходите по сондажа ще бъдат за тяхна сметка ( все пак всичките на думи са много велики )за сметка на това при намиране на вода  аз ще им платя двойно. абсолютно никой не се съгласи на този вариант. ето защо реших  изобщо да не се занимавам с тях -  за мен това бяха пари хвърлени на вятъра. това не ме приближаваше до моята цел.

все пак използвах науката  --  направих сканиране на терена . от това сканиране добих представа какви са пластовете във която трябваше да търся водата. много е важно да се направи това  . в зависимост от пластовете се избира метода на сондиране --   с вода или с въздух

от този доклад аз разбрах че при мен е само скала и трябва да се сондира само с въздух . по този начин отпаднаха по - голяма част от сондьорите .

малка но съществена крачка , но все пак оставаха още два много съществени въпроса : къде и кой да сондира

започнах да търся сондьори и хора които да намират вода по нетрадиционни методи

почти всички  сондьори ми обещаваха че работят с  хора които намират вода без проблем.

ето защо аз реших да приложа старият но изпитан метод

предлагах им следното --  те викат човек който да намери къде е водата . ако сондажа излезе сух - разходите по сондажа се разпределят по следният начин --   една трета от разходите поемам аз а останалите  две трети поемат те . например искат  за сондажа 100 лева на метър . аз поемам 35 лева а те останалите 65 лева . по този начин аз ще им платя абсолютно всички разходи а те ще работят без никаква печалба . от цялата тази работа аз ще загубя 35 лева на метър ,  но за мен е по добре да загубя 35 лева на метър а не 100 . сондьорите няма да започнат да копаят на всяка цена защото за тях няма да има  печалба . напротив ще загубят много време и амортизация. те ще започнат да сондират само когато са сигурни че има вода

много менте сондьори се появиха . някои ме убеждава че със водно сондиране е най-добре и най бързо ( тези  ги  отпращах по най-бързият начин ) , други като чуеха условието ми сами си тръгваха. бях загубил вече надежда че ще имам вода в двора си

 все пак извадих голям  късмет

идва един  сондьор  при мен .  казвам му условията си . за мое голямо учудване той се съгласи на условията ми. все пак аз бях нещо неспокоен

реших да го проверя дали не е поредният мошеник

на около 200 метра от мен има сондаж  които не се вижда къде е . ( направен е сондажен отвор от бетон, които е засипан отгоре със пръст --  не се ползва към момента ) само човек който знае къде е ще може да го намери

предложих да отидем в този имот и да ми покаже как може да търси вода на практика

съгласи се

отидохме в споменатия имот

шапка му свалям на този човек --  намери къде е жилата , намери точно отвора на сондажа и каза че той ще сондира точно там. това ми бе достатъчно

на другият ден бяха при мен и готови да започват сондирането

сондьора започна да търси вода . след около 20 минути ми каза къде е жилата и дали съм съгласен да е там сондажа. за съжаление не можа да ми каже на колко метра е водата.

започнаха  да сондират. водата излезе  на 60 метра дълбочина .

много добри сондьори .

много им благодаря за прекрасната работа която свършиха.

Здравей Николай!

Много ме заинтересува с този сондьор.

Аз вече два пъти бия сонда, търсенето на водата беше с телчета от различни гледачи,

които уж познавали и двата пъти  без малко да уцелим жилката и нищо, а метражите са доста - последният път стигнахме до 60 метра.

Тази година съм решил пак да бия сонда  и бих искал да се обадя на този сондьор, който ти си намерил и си останал доволен.

Може ли да ми изпратиш негови име и кординати?

Ще съм ти много благодарен!

Поздрави: Георги

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Съпругът на леля ми откриваше вода с багети. Цялата околия го търсеше (северозападна България, обл. Монтана). Нямаше пропуск и намираше местата за плитък сондаж с лекота и точност. За съжаление почина преди по-малко от година, малко след като навърши 69 години иначе щях да се обърна към него по въпроса.

Включих се по темата за да отговоря за дарбата - дали се предава или се придобива с опит. Това, което ми е казвал приживе е, че е второто. Просто самите багети се държат много свободно и внимателно се следи кога ще се кръстосат. От тази гледна точка мисля е добре, ако се спре някой на вариант да подходи по този начин за търсене на вода, да се обърне към човек, който го прави отдавна.

Малко допълнителна информация за роднината ми - като човек беше практичен, атеист, електроинженер, ако има значение.

Още малко странична информация - възрастен хижар от Тетевенско ми разказа преди години как едно време хората са избирали място за строеж на къща. Ограждали са двора и са пускали стадото с овце в него. Къщата се е строяла на мястото, на което те пренощуват. На това място, обикновено, не е имало висока подпочвена вода, освен че е било на завет. 

В момента търся човек, който да замери в двора ни дали и къде да се копае - разпитвам местните в района на Софийска област, община Горна Малина, преглеждам и фирмени оферти. Има шансове, защото точно до мястото ни е бил кладенеца на селото, който за съжаление вече е закопан, защото водата се е отдръпнала и е бил затрупан с боклуци. След време ще се включа отново с обратна връзка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Не зная кому би било полезно, но ще споделя. Когато баща ми (82 г.) влезе за първи път в мястото, отсече - ей там ще копаете за вода.
Погледнах го, като да е врачка.
Засмя се и рече: 
- Хубаво е да си оглеждаме растенията!
Това разбира се, касае малко по-голяма, необработваема площ.
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nenko

Здравейте,

над 35 години се занимавам с изготвяне на геоложки доклади за строителството и проучване за пресни подземни води. Професията ми е инженерна геология и геофизика.

С удоволствие искам да споделя, че 30% от хората имат способността да реагират несъзнателно на електричните полета, създаващи се при движение на подземни води през скали с добра водопропускливост и водопроницаемост. Подобни електрични полета, обаче, съществуват и в геоложки разломи и тектонски зони от разпространяващи се радиовълни на радиостанции или други излъчващи източници.

Хората, търсещи вода с багети, реагират и на тези полета по същия начин, както при наличие на подземна вода.

За най-достоверно залагане на сондаж за подземна вода е необходимо да се направи геоложки оглед от специалист, който предварително е запознат с хидрогеоложката обстановка в района, съгласно публикуваната геоложка и хидрогеоложка литература. Ако изследваният имот попада в хидрогеоложка област, се прави и електрична геотомография (електрични сондажи през 2 м., 5 м., 10 м. и т.н.) за доуточняване на най-доброто място за сондаж с максимален дебит.

За контакти: 0885 541 444.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Николай

здравейте

много интересна тема

да ви разкажа моите  патила

бях твърдо решен  да направя сондаж за вода в имота ми.  понеже нямам абсолютно никакъв опит в тази област  , въпросите на които трябваше да намеря решение бяха безкрай. съмненията пред мен бяха огромни - ще намеря ли вода или ще отидат на вятъра  6000 - 7000 хиляди лева първият въпрос на които трябваше да си отговоря  -  има ли изобщо вода в имота ми

започнах да чета по разни форуми . колкото хора - толкова различни мнения. ето какво направих аз

първо реших да проверя какво казва   науката. отидох при 3 фирми които търсят вода с електронна техника. с много малка разлика и при трите фирми  ситуацията бе еднаква --  всичките  се тупаха по гърдите колко са велики и как нямат пропуск при намирането на водата . все пак това на мен не ми вършеше абсолютно никаква работа . на думи всички са велики а дали са готови да застанат твърдо зад думите си с конкретни действия. ето защо аз исках да ми гарантират че при сух сондаж  разходите по сондажа ще бъдат за тяхна сметка ( все пак всичките на думи са много велики )за сметка на това при намиране на вода  аз ще им платя двойно. абсолютно никой не се съгласи на този вариант. ето защо реших  изобщо да не се занимавам с тях -  за мен това бяха пари хвърлени на вятъра. това не ме приближаваше до моята цел.

все пак използвах науката  --  направих сканиране на терена . от това сканиране добих представа какви са пластовете във която трябваше да търся водата. много е важно да се направи това  . в зависимост от пластовете се избира метода на сондиране --   с вода или с въздух

от този доклад аз разбрах че при мен е само скала и трябва да се сондира само с въздух . по този начин отпаднаха по - голяма част от сондьорите .

малка но съществена крачка , но все пак оставаха още два много съществени въпроса : къде и кой да сондира

започнах да търся сондьори и хора които да намират вода по нетрадиционни методи

почти всички  сондьори ми обещаваха че работят с  хора които намират вода без проблем.

ето защо аз реших да приложа старият но изпитан метод

предлагах им следното --  те викат човек който да намери къде е водата . ако сондажа излезе сух - разходите по сондажа се разпределят по следният начин --   една трета от разходите поемам аз а останалите  две трети поемат те . например искат  за сондажа 100 лева на метър . аз поемам 35 лева а те останалите 65 лева . по този начин аз ще им платя абсолютно всички разходи а те ще работят без никаква печалба . от цялата тази работа аз ще загубя 35 лева на метър ,  но за мен е по добре да загубя 35 лева на метър а не 100 . сондьорите няма да започнат да копаят на всяка цена защото за тях няма да има  печалба . напротив ще загубят много време и амортизация. те ще започнат да сондират само когато са сигурни че има вода

много менте сондьори се появиха . някои ме убеждава че със водно сондиране е най-добре и най бързо ( тези  ги  отпращах по най-бързият начин ) , други като чуеха условието ми сами си тръгваха. бях загубил вече надежда че ще имам вода в двора си

 все пак извадих голям  късмет

идва един  сондьор  при мен .  казвам му условията си . за мое голямо учудване той се съгласи на условията ми. все пак аз бях нещо неспокоен

реших да го проверя дали не е поредният мошеник

на около 200 метра от мен има сондаж  които не се вижда къде е . ( направен е сондажен отвор от бетон, които е засипан отгоре със пръст --  не се ползва към момента ) само човек който знае къде е ще може да го намери

предложих да отидем в този имот и да ми покаже как може да търси вода на практика

съгласи се

отидохме в споменатия имот

шапка му свалям на този човек --  намери къде е жилата , намери точно отвора на сондажа и каза че той ще сондира точно там. това ми бе достатъчно

на другият ден бяха при мен и готови да започват сондирането

сондьора започна да търси вода . след около 20 минути ми каза къде е жилата и дали съм съгласен да е там сондажа. за съжаление не можа да ми каже на колко метра е водата.

започнаха  да сондират. водата излезе  на 60 метра дълбочина .

много добри сондьори .

много им благодаря за прекрасната работа която свършиха.

искам да благодаря на адаша за добрите съеети които е дал.ще бъде много добре ако остави някакви координати на сондьорите.

Преди да прочета мнението му бях правил два сондажа за вода.и двата сухи.нямах късмет да попадна на хора които са съгласни да поемат част от разходите по сондажа,но намериха в съседният имот къде е водата.

Моят съвет е .задължително направете сканиране на тррена за да знаете в какъв терен ще търсите вода.ако е скала- само сондаж със въздух.да не забравя о аз като адаша телефоните на хората който ми направиха сондажа трл 0887990994

Иво

Много са добрии.не са измамници

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Руси

Интересувам се някой може ли да ми каже как се определя дебита на подземна вода за кладенец или сондаж.Благодаря

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Предварително - не мисля, че има начин. Следварително - пускаш мощна помпа с ясен капацитет и замерваш.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Valentin Anastassov

Здравейте!

Темата е много полезна, особено за хора като мен, които искат да имат вода в имота си, но след изчитане на куп информация и разговори с фирми за сондиране, са в пълно раздвоение, неведение, да не кажа и отчаяние от ситуацията.

Искам да споделя моя случай - собственици сме на имот на 40 км от София. В имота няма ел. ток, няма и вода. С тока проблем нямах - минах по процедурата в ЧЕЗ и след 2 месеца къщата в имота ми беше свързана към ел. мрежа. Дотук добре - предстоеше по-сложният въпрос - намирането на вода. Продавачът на имота ми показа място, посочено му преди доста години от местен откривател на подземни води, където водата била на около 7-8 метра по неговите думи. На въпросното място са посадили слива, за да се обозначи и да не се забрави. Това е било някъде около 1990 г. когато е строена къщата, но изобщо не е правен сондаж там никога, нито на друго място в имота. Това имах като информация от бившият собственик.

И ето след тока пред мен застана въпросът с водата. Започнах четене из Интернет да събера информация, нямам абсолютно никакъв опит в тази област, срещнах се със съседи наоколо със сондажи в имотите си, множество разговори, коментари, има вода на 52 метра в някои от имотите, другаде дупчили по няколко пъти и нищо, изслушване на какви ли не легенди за еди-кой си дядо, намирал вода безпогрешно, фирми изкарващи вода във всякакви местности и др. подобни. Слушах, събирах информация, проведох и разговори с доста фирми, произволно избрани от Интернет, дори виках на място такава фирма да "търсят" водата - с багети един от работниците ми показа място горе-долу над въпросната засадена слива от предишния собственик. Което малко ме обнадежди наистина (аз естествено не им бях казал за въпросното място със сливата), но мен цялата тая работа с багетите ми се струваше някак несериозна. Пробвах и аз с багетите им - нищо, изобщо не се завъртяха на посоченото от тях място. Питах ги - какво усещат, как се завъртат пустите му пръчки, като в мен си стоят неподвижни - естествено получих само усмивки, почти с насмешка ми казаха - абе ти нищо не разбираш, това е нашата работа. Естествено веднага им зададох въпроса гарантират ли намирането на вода и могат ли с техните методи да ми кажат горе-долу дълбочината? Последва отговор - дълбочината никой не може да я каже! Казвам добре - а ще излезе ли вода и ако не излезе - какво правим? Отговорът беше - ами ако не излезе, делим си разходите наполовина и живи и здрави! Което направо ме изуми, представих си: започват сондаж, дупчат 50 метра, цената им беше по 65 лв/метър, никаква вода - и аз в крайна сметка им плащам едни 1625 лв и живи и здрави! Изгодно за сондьорите, но не и за мен! Да, ама не! Искам да спомена, че съм машинен инженер, завършил съм ядрена енергетика, което в случая няма абсолютно нищо общо с темата, казвам го единствено за да подчертая, че във всяка дейност търся да намеря някаква логика, някакво логично действие, обяснение дори за самия мен. Е, в случая не намерих нищо такова. Продължих с четенето из Интернет, странното за мен беше, че в 21 век няма никаква доказана апаратура, машина, способ достоверен за определяне на място и гарантирано изкарване на вода. Което наистина ме обезкуражи, защото не съм от хората склонни на хвърлят пари на вятъра, бих поел някакъв минимален риск, който да е оправдан, но в случая бях в положение цайтнот.

Продължавайки да се ровя из Интернет, съвсем случайно попаднах тук, в този сайт, изчетох всичко за сондажите и ми направи впечатление мнението на Николай по-нагоре. Реших да се обадя на препоръчания от него Иво. Звъннах му по телефона, обясних му всичко, човекът ме изслуша внимателно, още по телефона усетих, че насреща си имам сериозен мъж, просто не знам, някакво мое си усещане, не знам как да го определя, та Иво поиска да се видим и да го заведа в имота ми. Разбрахме се да се чуем на другия ден вечерта и да определим ден за ходене до имота, обясни ми, че имал ангажимент през деня. Та чухме се, направихме среща и го заведох в имота. Първо впечатление веднага - интелигентен млад мъж, излъчваше увереност, без излишни приказки и хвалби сам за себе си. Накарах го да потърси водата. Той ми каза - имотът ви е под наклон, ще търся водата само тук до пътя, защото ако я намеря, то само тук е възможно да застане камиона със сондата, надолу по склона няма как камион да влезе. Напълно вярно, прецених и аз, че под наклон няма как, и от двете страни има други имоти, просто невъзможно е. Пак да кажа - не съм казвал на Иво нищо за предишните търсачи, нищо за въпросната слива. Исках той да действа сам без никаква предварителна насочваща информация. Иво извади едно шишенце, съвсем малко пълно с обикновена вода, вързано отгоре на въженце. Разходи се с него в ръка покрай оградата ми до пътя, където беше казал, че е възможно за позициониране на камион, ако се намери жила. Забравих да спомена - предварително ми каза, че е възможно в границите на имота да не се намери жила. Тогава просто той нищо не може да направи. Та разходи се Иво покрай оградата, то е не повече от 15 метра и в един момент видях с очите си как шишенцето започна да се върти лудо в кръг?! Питах го - какво става, той ми отговори - тук Ви е водата! Съвсем просто и категорично, каза - имате вода в имота си. Без повече излишни обяснения. Питах го, сигурен ли е, той отговори кратко - да! В този момент реших - това е моят човек! Просто го усетих вътрешно, не мога да кажа как и защо, но се доверих напълно. След като ми показа мястото аз му разказах за предишния търсач и му показах мястото със сливата. Иво се разходи с шишенцето си, на мястото със сливата не се завъртя шишенцето, на мястото определено от фирмата с багетите - съвсем слабо. Той ми обясни, че търсенето с багети познава донякъде, но в повечето случай излизат води на плитки дълбочини с много малък дебит. Питах - а на посоченото от теб място можеш ли да определиш дълбочината, Иво отговори - това не мога да го кажа, но гарантирам, че водата е тук! Реших да работя с него. Предстоеше ми заминаване на почивка, така че му казах - след 25 август в определен от теб ден започваме. 

Започнахме на 29 август. В 11 часа Иво дойде с камиона със сондата, заедно с него беше и баща му, също Иво с лека кола с материали. Невероятни хора са и двамата - без излишни приказки, хванаха се на работа, аз само им помогнах да разградим част от мрежата на оградата за да може на позиционират сондата. Иво пак взе шишенцето, то се завъртя пак там, отбеляза мястото и нагласи сондата. И така - започна се. Аз стоях отстрани, гледах, снимах и чаках. Иво работи на сондата, баща му само поставя накрайниците на сондата. Бащата Иво, страхотен мъж ми каза - спокойно, при Иво грешка няма, навсякъде досега вода излиза, ще излезе и при теб! Звучеше ми като в приказка, но все пак мъничко притеснение си стоеше в мен, най-вече от това доколко метра ще трябва да дупчим, обяснимо е, това е свързано с пари. Пак пропуснах - при първата си среща с Иво на въпроса ми ако не излезе водата какво правим? Иво отговори - аз правя всичко като за себе си, но ако не излезе все пак съм направил разходи и ще трябва да си покрия част от тях. Питах го - колко, половината от сондажа ли както при другите фирми? Иво каза - не, аз знам, че това е страхотен разход и не мога да взема толкова пари, зависи от всеки конкретен случай, но примерно 400-500 лв, колкото да си покрия транспорт, гориво, труд. Но това ми го отговори колкото за да получа отговор на въпроса си, звучеше убедително, че няма начин това да се случи, т.е. да не излезе вода.

Та аз стоях и гледах как работят баща и син Иво - метър по метър надолу, Иво син периодично пипаше извадената на повърхността разтрошена маса, нищо повече, слагаха нови и нови накрайници и надолу. В един момент Иво се наведе, пипна изкараната скална раздробена маса и ме викна. Аз отидох при него, той ми я даде в ръка и простичко каза - всеки момент?! Аз хванах разтрошения камък и действително усетих, че е някак си влажен, до момента това което излизаше беше сухо, дребна фракция раздробена скала, но абсолютно суха. А това, което Иво ми даде в ръката някак си стоеше влажно, което ме обнадежди наистина. Това беше някъде около 30-31 метър. И на 32 метър - водата излезе, отначало кал, постепенно обаче се изчистваше. Иво просто каза - това е водата, ще пробием още надолу, искам да прочистя добре сондажа и да имаш дълбок слой вода. С баща си решиха и ми казаха - дупчим още 10 метра надолу. Продължиха и стигнаха до 42 метра, продухаха добре сондажа, казаха - това е напълно достатъчно. Последваха обсадни тръби, монтаж на помпа с кабел и тръби. Помпата им е подарък, т.е. плаща се само дълбочината на сондажа. Включихме помпата и водата потече с доста добър дебит, избистри се доста бързо. Баща и син Иво  казаха - честито, това е от нас!

Описах цялата си история с цел да благодаря от сърце на тези невероятни хора, за страхотния труд, невероятната увереност, която излъчват, това за мен са истински ХОРА! Да са живи и здрави, да даряват хората с невероятната си дарба! Ако търсите водата в имота си - изобщо не се колебайте, баща и син Иво са хората! Много свестни мъже, помогнаха ми страхотно! Препоръчвам ги с две ръце! 

 • Харесвам 7

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Тодор Ташев

Точно затова пуснах темата - за мнения като това на Валентин!

Валентин, благодаря ти за отговора по темата и споделената ЦЕННА информация! Прочетох историята ти на един дъх и се радвам много, че си имал успех да случиш на добри хора! Нека тази опитност служи и на други, и всеки, които има какво да добави от своя личен опит - да го направи.

Тази тема във форума ще расте и ще става все по-богата, поради важността на това, което коментираме.  

Припомням - фокусът е върху УСПЕШНИТЕ/ДОБРИ ПРАКТИКИ, които всеки може да разпространи от сърце.

Успехи на всички!

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Диана

Здравейте!

С благодарност за споделената информация!

Аз също се интересувам от направата на сонда, но за Бургас – квартал Ветрен.

Имате ли случайно информация за района на действие на Иво?

Някой би ли споделил малко повече информация и за помпите, които са за предпочитане.

Приятна вечер!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Valentin Anastassov

Здравейте!

 

С благодарност за споделената информация!

Аз също се интересувам от направата на сонда, но за Бургас – квартал Ветрен.

Имате ли случайно информация за района на действие на Иво?

 

Някой би ли споделил малко повече информация и за помпите, които са за предпочитане.

 

Приятна вечер!

Здравейте, Диана!

Нямам представа за района на действие на Иво, но нищо не пречи да му се обадите и да разпитате лично. Телефонът на Иво е 0887990994. Що се отнася за помпите - лично аз се доверих на Иво и на препоръчаната от него помпа, която той монтира и е включена в цената на сондажа. Помпата е руско производство и наистина върши работа. Проверено и доказано вече е, лично се убедих в това в моя сондаж. Позвънете и говорете с Иво. Успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Диана

Много Ви благодаря, г-н Анастасов!

Ще се възползвам от телефона и ще споделя впечатления.

Лека вечер и късмет!

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Valentin Anastassov

Много Ви благодаря, г-н Анастасов!

 

Ще се възползвам от телефона и ще споделя впечатления.

 

Лека вечер и късмет!

За нищо, Диана, ще съм доволен да помогна с информация поне. Късмет за Вас, аз вече го намерих /водата/! Лека и успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване