Тодор Ташев

Откриване на подземна вода (за кладенец/сонда)

46 мнения в тази тема

Привет приятели,

 

Започвам една тема, по която не откривам много информация, а малкото, която намерих е доста противоречива и спорна. Целта ми е да популяризирам разумните и добри практики за откриване на подземна вода за пиене и/или поливане.

 

Съвременната хидрология и "старият" подход за локализиране на подземни води са доста различни. Хидроинженерите тотално отричат способността на хората да откриват с точност водни залежи чрез дарба и с помощта на примитивни помощни средства като багети (г-образни метални пръчки), махало, лозова пръчка и др. Наричат радиестезията псевдонаука и т.н. Има явен сблъсък между "новото" и "старото", подобно на сблъсъка на модерната с народната/алтернативната медицина.

 

Освен чисто философски поглед - в търсене на истината за нещата, целта ми е и съвсем практическа - да се намерят най-добрите хора и фирми, които могат да свършат тази работа. Не противопоставям едните и другите, защото всеки може да е от полза. Иска ми се да се направи един списък с имена и контакти по райони, градове и села.

 

Въпросите си мога да формулирам така:

 

1. Имате ли информация дали наистина може да се локализира вода със задоволителна точност, с помощта на багети, пръчка, махало и др.? Вярвате ли, че т.нар. радиестезисти наистина имат дарба и как се предава тя - генетично или се придобива с опит?

 

2. Познавате ли лично човек, който да открива вода с багети? От кой град, село? Име, телефон?

 

3. На какъв принцип работят хидроинженерните фирми за сондиране (оборудване, технология)? Откриват ли с точност мястото на водата, дълбочината и типа вода или "стрелят на сляпо" като дупчат из терена многократно? Защо да ги предпочетем пред багетите?

 

4. Ползвали ли сте услуги на фирми за сондаж на вода? Споделете за добри, надеждни и коректни фирми - име, град, тел., сайт.

 

 

П.С. Едно филмче за размисъл: 

 

Вие сте...

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря че пусна темата! Сега нямам много време, дано тия дни остане да пиша повече... но все пак нещо:

 

Говорим съм с двама сондьори, които работят в и около София, без да се познават. И двамата ми казаха горе долу едно и също - в България има вода навсякъде, просто трябва да се копае. Единият каза, че за 20 години има само една дупка да няма вода и то щото са се отказали по желание на инвеститора. Вече колко дълбоко ще трябва да се копае е друг въпрос. 100 лв/метър. Познавам хора в искърско дефиле, които имат 40 метрова сонда, други в Странджата с 30 метрова.

 

Към радиестезията и махалото съм умерен скептик, защото съм виждал баба ми, лека й пръст, какво прави с него. Нямам време да се заравям И в тая тема, нямам научно обяснение за тия полета, но и не мога да обясня как 10 години преди да има мобилни телефони у нас откри къде точно е аварирал баща ми с колата на път за София.

 

Виждал съм човек да търси вода с пръчки, беше повикан от собственика на парцела, а сондьорите седяха и се подхилкваха - сега ако покаже усред барбекюто ко праиме?! Те също твърдяха, че вода ще излезе където и да е. В крайна сметка търсачът показа горе-долу където собственикът му посочи, че ще е добре да е сондата. 

 

С хидроинж фирма съм говорил, обясниха ми колко са научни, но и те правят пилотни сондажи, което си е нещо като educated guess. Освен това, повечето хора, които имат сонди (всъщност всички, които познавам), искат сондата да е на конкретно място. Дори да имаш 50 дка двор, пак ще искаш сондата да е близо до нещо, дали ток, дали път, дали нива, дали къща. При 500 квм двор, на практика сондата може да е в един диаметър от 5 метра някъде из кьошетата и тогава за какво търсене говорим?! Дупчи там и толкоз.

 

Специално в България, ако трябва да дадеш 5000 лв за сонда и помпа, може да е по-изгодно (в смисъл на устойчивост и неизчерпването на подземните води) да купиш 20 тона цистерни навързани и да събираш дъждовна вода, предвид 600 л/квм годишна норма за 80% от страната и 150 квм стандартна площ на покрив на къща ;)

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата е много актуална, поне за мен.

За съжаление според моите проучвания няма, поне в БГ, нормален метод за намиране на вода.

От години вода се намира с пръчки и всички стари герани са на този принцип намерени и строени.

Следва да се отбележи, че има докменти в Дбруджда да са правени през 19 век кладенци с над 100 метра дълбочина, т.е. метода работи - едва ли са рискували толкова труд нахаост. Оделен е въпроса дали човека който ще намериш ще свърши работа. Това което съм чувал е, че човека трябва да е местен - питаш местните кой намира вода и в голяма степен нямаш грешка.

Самото търсене на вода с багети (пръчки или жички или други щуротии) е безкрайно смешно и не вдъхва никакво доверие, но е май-разпространения.

Единствения друг метод който са ми предлагали в България за търсене на вода е на принципа на съпротивлението. Набиват се метални клинове на определени разстояния (достигат до 300 и повече метра) и почва да се пуска ток (може и да е ток в различни честоти) - записват се данните и на принципа на съпротивлението се прави разрез на слоевете  евентуално се сочи къде има вода.

Няма достоверен метод - никой не дава гаранция и същевременно тези които търсят и тези които правят сондажа са винаги различни и никога никой не дава гаранция за каквото и да било.

Ако някой знае друг метод - да каже - ще съм благодарен.

Това е с две думи моя опит - ако някой има човек който да търси и да дупчи с някаква гаранция също да казва - ще черпя.

Със сондажи в земеделски земи има и други проблеми - с узаконяването - но това е друга тема.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като намерите мястото, този сайт може да ви е МНОГО полезен, ако не ви се дават пари за дупчене - http://www.drillyourownwell.com/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравейте

много интересна тема

да ви разкажа моите  патила

бях твърдо решен  да направя сондаж за вода в имота ми.  понеже нямам абсолютно никакъв опит в тази област  , въпросите на които трябваше да намеря решение бяха безкрай. съмненията пред мен бяха огромни - ще намеря ли вода или ще отидат на вятъра  6000 - 7000 хиляди лева първият въпрос на които трябваше да си отговоря  -  има ли изобщо вода в имота ми

започнах да чета по разни форуми . колкото хора - толкова различни мнения. ето какво направих аз

първо реших да проверя какво казва   науката. отидох при 3 фирми които търсят вода с електронна техника. с много малка разлика и при трите фирми  ситуацията бе еднаква --  всичките  се тупаха по гърдите колко са велики и как нямат пропуск при намирането на водата . все пак това на мен не ми вършеше абсолютно никаква работа . на думи всички са велики а дали са готови да застанат твърдо зад думите си с конкретни действия. ето защо аз исках да ми гарантират че при сух сондаж  разходите по сондажа ще бъдат за тяхна сметка ( все пак всичките на думи са много велики )за сметка на това при намиране на вода  аз ще им платя двойно. абсолютно никой не се съгласи на този вариант. ето защо реших  изобщо да не се занимавам с тях -  за мен това бяха пари хвърлени на вятъра. това не ме приближаваше до моята цел.

все пак използвах науката  --  направих сканиране на терена . от това сканиране добих представа какви са пластовете във която трябваше да търся водата. много е важно да се направи това  . в зависимост от пластовете се избира метода на сондиране --   с вода или с въздух

от този доклад аз разбрах че при мен е само скала и трябва да се сондира само с въздух . по този начин отпаднаха по - голяма част от сондьорите .

малка но съществена крачка , но все пак оставаха още два много съществени въпроса : къде и кой да сондира

започнах да търся сондьори и хора които да намират вода по нетрадиционни методи

почти всички  сондьори ми обещаваха че работят с  хора които намират вода без проблем.

ето защо аз реших да приложа старият но изпитан метод

предлагах им следното --  те викат човек който да намери къде е водата . ако сондажа излезе сух - разходите по сондажа се разпределят по следният начин --   една трета от разходите поемам аз а останалите  две трети поемат те . например искат  за сондажа 100 лева на метър . аз поемам 35 лева а те останалите 65 лева . по този начин аз ще им платя абсолютно всички разходи а те ще работят без никаква печалба . от цялата тази работа аз ще загубя 35 лева на метър ,  но за мен е по добре да загубя 35 лева на метър а не 100 . сондьорите няма да започнат да копаят на всяка цена защото за тях няма да има  печалба . напротив ще загубят много време и амортизация. те ще започнат да сондират само когато са сигурни че има вода

много менте сондьори се появиха . някои ме убеждава че със водно сондиране е най-добре и най бързо ( тези  ги  отпращах по най-бързият начин ) , други като чуеха условието ми сами си тръгваха. бях загубил вече надежда че ще имам вода в двора си

 все пак извадих голям  късмет

идва един  сондьор  при мен .  казвам му условията си . за мое голямо учудване той се съгласи на условията ми. все пак аз бях нещо неспокоен

реших да го проверя дали не е поредният мошеник

на около 200 метра от мен има сондаж  които не се вижда къде е . ( направен е сондажен отвор от бетон, които е засипан отгоре със пръст --  не се ползва към момента ) само човек който знае къде е ще може да го намери

предложих да отидем в този имот и да ми покаже как може да търси вода на практика

съгласи се

отидохме в споменатия имот

шапка му свалям на този човек --  намери къде е жилата , намери точно отвора на сондажа и каза че той ще сондира точно там. това ми бе достатъчно

на другият ден бяха при мен и готови да започват сондирането

сондьора започна да търси вода . след около 20 минути ми каза къде е жилата и дали съм съгласен да е там сондажа. за съжаление не можа да ми каже на колко метра е водата.

започнаха  да сондират. водата излезе  на 60 метра дълбочина .

много добри сондьори .

много им благодаря за прекрасната работа която свършиха.

 

 

 

 

 

5 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Николай, благодаря ти за споделеното! В духа на започнатата от мен инициатива, моля те, сподели коя е тази фирма, за да може повече хора да се ползват от нейните услуги. Може би аз ще съм един от следващите. Благодаря ти!

 

п.с. Ако подобен род споделяне на информация ще се разгледа като реклама, моля админ да се включи с коментар по темата или на лично съобщение. Смятам, че трябва да се отсява истинската реклама от споделянето на добър опит с фирмите на пазара. Правилната преценка е въпрос на будност и позитивна критичност на всеки от нас, към услугите, които ни се предоставят, нали?

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
...шапка му свалям на този човек --  намери къде е жилата , намери точно отвора на сондажа ...

...сондьора започна да търси вода . след около 20 минути ми каза къде е жилата ..

Аз само не разбрах - те по какъв метод търсят водата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравейте

много интересна тема

да ви разкажа моите  патила

бях твърдо решен  да направя сондаж за вода в имота ми.  понеже нямам абсолютно никакъв опит в тази област  , въпросите на които трябваше да намеря решение бяха безкрай. съмненията пред мен бяха огромни - ще намеря ли вода или ще отидат на вятъра  6000 - 7000 хиляди лева първият въпрос на които трябваше да си отговоря  -  има ли изобщо вода в имота ми

започнах да чета по разни форуми . колкото хора - толкова различни мнения. ето какво направих аз

първо реших да проверя какво казва   науката. отидох при 3 фирми които търсят вода с електронна техника. с много малка разлика и при трите фирми  ситуацията бе еднаква --  всичките  се тупаха по гърдите колко са велики и как нямат пропуск при намирането на водата . все пак това на мен не ми вършеше абсолютно никаква работа . на думи всички са велики а дали са готови да застанат твърдо зад думите си с конкретни действия. ето защо аз исках да ми гарантират че при сух сондаж  разходите по сондажа ще бъдат за тяхна сметка ( все пак всичките на думи са много велики )за сметка на това при намиране на вода  аз ще им платя двойно. абсолютно никой не се съгласи на този вариант. ето защо реших  изобщо да не се занимавам с тях -  за мен това бяха пари хвърлени на вятъра. това не ме приближаваше до моята цел.

все пак използвах науката  --  направих сканиране на терена . от това сканиране добих представа какви са пластовете във която трябваше да търся водата. много е важно да се направи това  . в зависимост от пластовете се избира метода на сондиране --   с вода или с въздух

от този доклад аз разбрах че при мен е само скала и трябва да се сондира само с въздух . по този начин отпаднаха по - голяма част от сондьорите .

малка но съществена крачка , но все пак оставаха още два много съществени въпроса : къде и кой да сондира

започнах да търся сондьори и хора които да намират вода по нетрадиционни методи

почти всички  сондьори ми обещаваха че работят с  хора които намират вода без проблем.

ето защо аз реших да приложа старият но изпитан метод

предлагах им следното --  те викат човек който да намери къде е водата . ако сондажа излезе сух - разходите по сондажа се разпределят по следният начин --   една трета от разходите поемам аз а останалите  две трети поемат те . например искат  за сондажа 100 лева на метър . аз поемам 35 лева а те останалите 65 лева . по този начин аз ще им платя абсолютно всички разходи а те ще работят без никаква печалба . от цялата тази работа аз ще загубя 35 лева на метър ,  но за мен е по добре да загубя 35 лева на метър а не 100 . сондьорите няма да започнат да копаят на всяка цена защото за тях няма да има  печалба . напротив ще загубят много време и амортизация. те ще започнат да сондират само когато са сигурни че има вода

много менте сондьори се появиха . някои ме убеждава че със водно сондиране е най-добре и най бързо ( тези  ги  отпращах по най-бързият начин ) , други като чуеха условието ми сами си тръгваха. бях загубил вече надежда че ще имам вода в двора си

 все пак извадих голям  късмет

идва един  сондьор  при мен .  казвам му условията си . за мое голямо учудване той се съгласи на условията ми. все пак аз бях нещо неспокоен

реших да го проверя дали не е поредният мошеник

на около 200 метра от мен има сондаж  които не се вижда къде е . ( направен е сондажен отвор от бетон, които е засипан отгоре със пръст --  не се ползва към момента ) само човек който знае къде е ще може да го намери

предложих да отидем в този имот и да ми покаже как може да търси вода на практика

съгласи се

отидохме в споменатия имот

шапка му свалям на този човек --  намери къде е жилата , намери точно отвора на сондажа и каза че той ще сондира точно там. това ми бе достатъчно

на другият ден бяха при мен и готови да започват сондирането

сондьора започна да търси вода . след около 20 минути ми каза къде е жилата и дали съм съгласен да е там сондажа. за съжаление не можа да ми каже на колко метра е водата.

започнаха  да сондират. водата излезе  на 60 метра дълбочина .

много добри сондьори .

много им благодаря за прекрасната работа която свършиха.

Здравей Николай!

Много ме заинтересува с този сондьор.

Аз вече два пъти бия сонда, търсенето на водата беше с телчета от различни гледачи,

които уж познавали и двата пъти  без малко да уцелим жилката и нищо, а метражите са доста - последният път стигнахме до 60 метра.

Тази година съм решил пак да бия сонда  и бих искал да се обадя на този сондьор, който ти си намерил и си останал доволен.

Може ли да ми изпратиш негови име и кординати?

Ще съм ти много благодарен!

Поздрави: Георги

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съпругът на леля ми откриваше вода с багети. Цялата околия го търсеше (северозападна България, обл. Монтана). Нямаше пропуск и намираше местата за плитък сондаж с лекота и точност. За съжаление почина преди по-малко от година, малко след като навърши 69 години иначе щях да се обърна към него по въпроса.

 

Включих се по темата за да отговоря за дарбата - дали се предава или се придобива с опит. Това, което ми е казвал приживе е, че е второто. Просто самите багети се държат много свободно и внимателно се следи кога ще се кръстосат. От тази гледна точка мисля е добре, ако се спре някой на вариант да подходи по този начин за търсене на вода, да се обърне към човек, който го прави отдавна.

Малко допълнителна информация за роднината ми - като човек беше практичен, атеист, електроинженер, ако има значение.

 

Още малко странична информация - възрастен хижар от Тетевенско ми разказа преди години как едно време хората са избирали място за строеж на къща. Ограждали са двора и са пускали стадото с овце в него. Къщата се е строяла на мястото, на което те пренощуват. На това място, обикновено, не е имало висока подпочвена вода, освен че е било на завет. 

 

В момента търся човек, който да замери в двора ни дали и къде да се копае - разпитвам местните в района на Софийска област, община Горна Малина, преглеждам и фирмени оферти. Има шансове, защото точно до мястото ни е бил кладенеца на селото, който за съжаление вече е закопан, защото водата се е отдръпнала и е бил затрупан с боклуци. След време ще се включа отново с обратна връзка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не зная кому би било полезно, но ще споделя. Когато баща ми (82 г.) влезе за първи път в мястото, отсече - ей там ще копаете за вода.
Погледнах го, като да е врачка.
Засмя се и рече: 
- Хубаво е да си оглеждаме растенията!
Това разбира се, касае малко по-голяма, необработваема площ.
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

над 35 години се занимавам с изготвяне на геоложки доклади за строителството и проучване за пресни подземни води. Професията ми е инженерна геология и геофизика.

С удоволствие искам да споделя, че 30% от хората имат способността да реагират несъзнателно на електричните полета, създаващи се при движение на подземни води през скали с добра водопропускливост и водопроницаемост. Подобни електрични полета, обаче, съществуват и в геоложки разломи и тектонски зони от разпространяващи се радиовълни на радиостанции или други излъчващи източници.

Хората, търсещи вода с багети, реагират и на тези полета по същия начин, както при наличие на подземна вода.

За най-достоверно залагане на сондаж за подземна вода е необходимо да се направи геоложки оглед от специалист, който предварително е запознат с хидрогеоложката обстановка в района, съгласно публикуваната геоложка и хидрогеоложка литература. Ако изследваният имот попада в хидрогеоложка област, се прави и електрична геотомография (електрични сондажи през 2 м., 5 м., 10 м. и т.н.) за доуточняване на най-доброто място за сондаж с максимален дебит.

За контакти: 0885 541 444.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравейте

много интересна тема

да ви разкажа моите  патила

бях твърдо решен  да направя сондаж за вода в имота ми.  понеже нямам абсолютно никакъв опит в тази област  , въпросите на които трябваше да намеря решение бяха безкрай. съмненията пред мен бяха огромни - ще намеря ли вода или ще отидат на вятъра  6000 - 7000 хиляди лева първият въпрос на които трябваше да си отговоря  -  има ли изобщо вода в имота ми

започнах да чета по разни форуми . колкото хора - толкова различни мнения. ето какво направих аз

първо реших да проверя какво казва   науката. отидох при 3 фирми които търсят вода с електронна техника. с много малка разлика и при трите фирми  ситуацията бе еднаква --  всичките  се тупаха по гърдите колко са велики и как нямат пропуск при намирането на водата . все пак това на мен не ми вършеше абсолютно никаква работа . на думи всички са велики а дали са готови да застанат твърдо зад думите си с конкретни действия. ето защо аз исках да ми гарантират че при сух сондаж  разходите по сондажа ще бъдат за тяхна сметка ( все пак всичките на думи са много велики )за сметка на това при намиране на вода  аз ще им платя двойно. абсолютно никой не се съгласи на този вариант. ето защо реших  изобщо да не се занимавам с тях -  за мен това бяха пари хвърлени на вятъра. това не ме приближаваше до моята цел.

все пак използвах науката  --  направих сканиране на терена . от това сканиране добих представа какви са пластовете във която трябваше да търся водата. много е важно да се направи това  . в зависимост от пластовете се избира метода на сондиране --   с вода или с въздух

от този доклад аз разбрах че при мен е само скала и трябва да се сондира само с въздух . по този начин отпаднаха по - голяма част от сондьорите .

малка но съществена крачка , но все пак оставаха още два много съществени въпроса : къде и кой да сондира

започнах да търся сондьори и хора които да намират вода по нетрадиционни методи

почти всички  сондьори ми обещаваха че работят с  хора които намират вода без проблем.

ето защо аз реших да приложа старият но изпитан метод

предлагах им следното --  те викат човек който да намери къде е водата . ако сондажа излезе сух - разходите по сондажа се разпределят по следният начин --   една трета от разходите поемам аз а останалите  две трети поемат те . например искат  за сондажа 100 лева на метър . аз поемам 35 лева а те останалите 65 лева . по този начин аз ще им платя абсолютно всички разходи а те ще работят без никаква печалба . от цялата тази работа аз ще загубя 35 лева на метър ,  но за мен е по добре да загубя 35 лева на метър а не 100 . сондьорите няма да започнат да копаят на всяка цена защото за тях няма да има  печалба . напротив ще загубят много време и амортизация. те ще започнат да сондират само когато са сигурни че има вода

много менте сондьори се появиха . някои ме убеждава че със водно сондиране е най-добре и най бързо ( тези  ги  отпращах по най-бързият начин ) , други като чуеха условието ми сами си тръгваха. бях загубил вече надежда че ще имам вода в двора си

 все пак извадих голям  късмет

идва един  сондьор  при мен .  казвам му условията си . за мое голямо учудване той се съгласи на условията ми. все пак аз бях нещо неспокоен

реших да го проверя дали не е поредният мошеник

на около 200 метра от мен има сондаж  които не се вижда къде е . ( направен е сондажен отвор от бетон, които е засипан отгоре със пръст --  не се ползва към момента ) само човек който знае къде е ще може да го намери

предложих да отидем в този имот и да ми покаже как може да търси вода на практика

съгласи се

отидохме в споменатия имот

шапка му свалям на този човек --  намери къде е жилата , намери точно отвора на сондажа и каза че той ще сондира точно там. това ми бе достатъчно

на другият ден бяха при мен и готови да започват сондирането

сондьора започна да търси вода . след около 20 минути ми каза къде е жилата и дали съм съгласен да е там сондажа. за съжаление не можа да ми каже на колко метра е водата.

започнаха  да сондират. водата излезе  на 60 метра дълбочина .

много добри сондьори .

много им благодаря за прекрасната работа която свършиха.

искам да благодаря на адаша за добрите съеети които е дал.ще бъде много добре ако остави някакви координати на сондьорите.

Преди да прочета мнението му бях правил два сондажа за вода.и двата сухи.нямах късмет да попадна на хора които са съгласни да поемат част от разходите по сондажа,но намериха в съседният имот къде е водата.

Моят съвет е .задължително направете сканиране на тррена за да знаете в какъв терен ще търсите вода.ако е скала- само сондаж със въздух.да не забравя о аз като адаша телефоните на хората който ми направиха сондажа трл 0887990994

Иво

Много са добрии.не са измамници

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересувам се някой може ли да ми каже как се определя дебита на подземна вода за кладенец или сондаж.Благодаря

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предварително - не мисля, че има начин. Следварително - пускаш мощна помпа с ясен капацитет и замерваш.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

 

Темата е много полезна, особено за хора като мен, които искат да имат вода в имота си, но след изчитане на куп информация и разговори с фирми за сондиране, са в пълно раздвоение, неведение, да не кажа и отчаяние от ситуацията.

 

Искам да споделя моя случай - собственици сме на имот на 40 км от София. В имота няма ел. ток, няма и вода. С тока проблем нямах - минах по процедурата в ЧЕЗ и след 2 месеца къщата в имота ми беше свързана към ел. мрежа. Дотук добре - предстоеше по-сложният въпрос - намирането на вода. Продавачът на имота ми показа място, посочено му преди доста години от местен откривател на подземни води, където водата била на около 7-8 метра по неговите думи. На въпросното място са посадили слива, за да се обозначи и да не се забрави. Това е било някъде около 1990 г. когато е строена къщата, но изобщо не е правен сондаж там никога, нито на друго място в имота. Това имах като информация от бившият собственик.

 

И ето след тока пред мен застана въпросът с водата. Започнах четене из Интернет да събера информация, нямам абсолютно никакъв опит в тази област, срещнах се със съседи наоколо със сондажи в имотите си, множество разговори, коментари, има вода на 52 метра в някои от имотите, другаде дупчили по няколко пъти и нищо, изслушване на какви ли не легенди за еди-кой си дядо, намирал вода безпогрешно, фирми изкарващи вода във всякакви местности и др. подобни. Слушах, събирах информация, проведох и разговори с доста фирми, произволно избрани от Интернет, дори виках на място такава фирма да "търсят" водата - с багети един от работниците ми показа място горе-долу над въпросната засадена слива от предишния собственик. Което малко ме обнадежди наистина (аз естествено не им бях казал за въпросното място със сливата), но мен цялата тая работа с багетите ми се струваше някак несериозна. Пробвах и аз с багетите им - нищо, изобщо не се завъртяха на посоченото от тях място. Питах ги - какво усещат, как се завъртат пустите му пръчки, като в мен си стоят неподвижни - естествено получих само усмивки, почти с насмешка ми казаха - абе ти нищо не разбираш, това е нашата работа. Естествено веднага им зададох въпроса гарантират ли намирането на вода и могат ли с техните методи да ми кажат горе-долу дълбочината? Последва отговор - дълбочината никой не може да я каже! Казвам добре - а ще излезе ли вода и ако не излезе - какво правим? Отговорът беше - ами ако не излезе, делим си разходите наполовина и живи и здрави! Което направо ме изуми, представих си: започват сондаж, дупчат 50 метра, цената им беше по 65 лв/метър, никаква вода - и аз в крайна сметка им плащам едни 1625 лв и живи и здрави! Изгодно за сондьорите, но не и за мен! Да, ама не! Искам да спомена, че съм машинен инженер, завършил съм ядрена енергетика, което в случая няма абсолютно нищо общо с темата, казвам го единствено за да подчертая, че във всяка дейност търся да намеря някаква логика, някакво логично действие, обяснение дори за самия мен. Е, в случая не намерих нищо такова. Продължих с четенето из Интернет, странното за мен беше, че в 21 век няма никаква доказана апаратура, машина, способ достоверен за определяне на място и гарантирано изкарване на вода. Което наистина ме обезкуражи, защото не съм от хората склонни на хвърлят пари на вятъра, бих поел някакъв минимален риск, който да е оправдан, но в случая бях в положение цайтнот.

 

Продължавайки да се ровя из Интернет, съвсем случайно попаднах тук, в този сайт, изчетох всичко за сондажите и ми направи впечатление мнението на Николай по-нагоре. Реших да се обадя на препоръчания от него Иво. Звъннах му по телефона, обясних му всичко, човекът ме изслуша внимателно, още по телефона усетих, че насреща си имам сериозен мъж, просто не знам, някакво мое си усещане, не знам как да го определя, та Иво поиска да се видим и да го заведа в имота ми. Разбрахме се да се чуем на другия ден вечерта и да определим ден за ходене до имота, обясни ми, че имал ангажимент през деня. Та чухме се, направихме среща и го заведох в имота. Първо впечатление веднага - интелигентен млад мъж, излъчваше увереност, без излишни приказки и хвалби сам за себе си. Накарах го да потърси водата. Той ми каза - имотът ви е под наклон, ще търся водата само тук до пътя, защото ако я намеря, то само тук е възможно да застане камиона със сондата, надолу по склона няма как камион да влезе. Напълно вярно, прецених и аз, че под наклон няма как, и от двете страни има други имоти, просто невъзможно е. Пак да кажа - не съм казвал на Иво нищо за предишните търсачи, нищо за въпросната слива. Исках той да действа сам без никаква предварителна насочваща информация. Иво извади едно шишенце, съвсем малко пълно с обикновена вода, вързано отгоре на въженце. Разходи се с него в ръка покрай оградата ми до пътя, където беше казал, че е възможно за позициониране на камион, ако се намери жила. Забравих да спомена - предварително ми каза, че е възможно в границите на имота да не се намери жила. Тогава просто той нищо не може да направи. Та разходи се Иво покрай оградата, то е не повече от 15 метра и в един момент видях с очите си как шишенцето започна да се върти лудо в кръг?! Питах го - какво става, той ми отговори - тук Ви е водата! Съвсем просто и категорично, каза - имате вода в имота си. Без повече излишни обяснения. Питах го, сигурен ли е, той отговори кратко - да! В този момент реших - това е моят човек! Просто го усетих вътрешно, не мога да кажа как и защо, но се доверих напълно. След като ми показа мястото аз му разказах за предишния търсач и му показах мястото със сливата. Иво се разходи с шишенцето си, на мястото със сливата не се завъртя шишенцето, на мястото определено от фирмата с багетите - съвсем слабо. Той ми обясни, че търсенето с багети познава донякъде, но в повечето случай излизат води на плитки дълбочини с много малък дебит. Питах - а на посоченото от теб място можеш ли да определиш дълбочината, Иво отговори - това не мога да го кажа, но гарантирам, че водата е тук! Реших да работя с него. Предстоеше ми заминаване на почивка, така че му казах - след 25 август в определен от теб ден започваме. 

 

Започнахме на 29 август. В 11 часа Иво дойде с камиона със сондата, заедно с него беше и баща му, също Иво с лека кола с материали. Невероятни хора са и двамата - без излишни приказки, хванаха се на работа, аз само им помогнах да разградим част от мрежата на оградата за да може на позиционират сондата. Иво пак взе шишенцето, то се завъртя пак там, отбеляза мястото и нагласи сондата. И така - започна се. Аз стоях отстрани, гледах, снимах и чаках. Иво работи на сондата, баща му само поставя накрайниците на сондата. Бащата Иво, страхотен мъж ми каза - спокойно, при Иво грешка няма, навсякъде досега вода излиза, ще излезе и при теб! Звучеше ми като в приказка, но все пак мъничко притеснение си стоеше в мен, най-вече от това доколко метра ще трябва да дупчим, обяснимо е, това е свързано с пари. Пак пропуснах - при първата си среща с Иво на въпроса ми ако не излезе водата какво правим? Иво отговори - аз правя всичко като за себе си, но ако не излезе все пак съм направил разходи и ще трябва да си покрия част от тях. Питах го - колко, половината от сондажа ли както при другите фирми? Иво каза - не, аз знам, че това е страхотен разход и не мога да взема толкова пари, зависи от всеки конкретен случай, но примерно 400-500 лв, колкото да си покрия транспорт, гориво, труд. Но това ми го отговори колкото за да получа отговор на въпроса си, звучеше убедително, че няма начин това да се случи, т.е. да не излезе вода.

 

Та аз стоях и гледах как работят баща и син Иво - метър по метър надолу, Иво син периодично пипаше извадената на повърхността разтрошена маса, нищо повече, слагаха нови и нови накрайници и надолу. В един момент Иво се наведе, пипна изкараната скална раздробена маса и ме викна. Аз отидох при него, той ми я даде в ръка и простичко каза - всеки момент?! Аз хванах разтрошения камък и действително усетих, че е някак си влажен, до момента това което излизаше беше сухо, дребна фракция раздробена скала, но абсолютно суха. А това, което Иво ми даде в ръката някак си стоеше влажно, което ме обнадежди наистина. Това беше някъде около 30-31 метър. И на 32 метър - водата излезе, отначало кал, постепенно обаче се изчистваше. Иво просто каза - това е водата, ще пробием още надолу, искам да прочистя добре сондажа и да имаш дълбок слой вода. С баща си решиха и ми казаха - дупчим още 10 метра надолу. Продължиха и стигнаха до 42 метра, продухаха добре сондажа, казаха - това е напълно достатъчно. Последваха обсадни тръби, монтаж на помпа с кабел и тръби. Помпата им е подарък, т.е. плаща се само дълбочината на сондажа. Включихме помпата и водата потече с доста добър дебит, избистри се доста бързо. Баща и син Иво  казаха - честито, това е от нас!

 

Описах цялата си история с цел да благодаря от сърце на тези невероятни хора, за страхотния труд, невероятната увереност, която излъчват, това за мен са истински ХОРА! Да са живи и здрави, да даряват хората с невероятната си дарба! Ако търсите водата в имота си - изобщо не се колебайте, баща и син Иво са хората! Много свестни мъже, помогнаха ми страхотно! Препоръчвам ги с две ръце! 

6 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно затова пуснах темата - за мнения като това на Валентин!

 

Валентин, благодаря ти за отговора по темата и споделената ЦЕННА информация! Прочетох историята ти на един дъх и се радвам много, че си имал успех да случиш на добри хора! Нека тази опитност служи и на други, и всеки, които има какво да добави от своя личен опит - да го направи.

Тази тема във форума ще расте и ще става все по-богата, поради важността на това, което коментираме.  

 

Припомням - фокусът е върху УСПЕШНИТЕ/ДОБРИ ПРАКТИКИ, които всеки може да разпространи от сърце.

 

Успехи на всички!

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

 

С благодарност за споделената информация!

Аз също се интересувам от направата на сонда, но за Бургас – квартал Ветрен.

Имате ли случайно информация за района на действие на Иво?

 

Някой би ли споделил малко повече информация и за помпите, които са за предпочитане.

 

Приятна вечер!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

 

С благодарност за споделената информация!

Аз също се интересувам от направата на сонда, но за Бургас – квартал Ветрен.

Имате ли случайно информация за района на действие на Иво?

 

Някой би ли споделил малко повече информация и за помпите, които са за предпочитане.

 

Приятна вечер!

Здравейте, Диана!

Нямам представа за района на действие на Иво, но нищо не пречи да му се обадите и да разпитате лично. Телефонът на Иво е 0887990994. Що се отнася за помпите - лично аз се доверих на Иво и на препоръчаната от него помпа, която той монтира и е включена в цената на сондажа. Помпата е руско производство и наистина върши работа. Проверено и доказано вече е, лично се убедих в това в моя сондаж. Позвънете и говорете с Иво. Успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много Ви благодаря, г-н Анастасов!

 

Ще се възползвам от телефона и ще споделя впечатления.

 

Лека вечер и късмет!

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много Ви благодаря, г-н Анастасов!

 

Ще се възползвам от телефона и ще споделя впечатления.

 

Лека вечер и късмет!

За нищо, Диана, ще съм доволен да помогна с информация поне. Късмет за Вас, аз вече го намерих /водата/! Лека и успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересувам се някой може ли да ми каже как се определя дебита на подземна вода за кладенец или сондаж.Благодаря

слагаш помпа на която и знаеш дебита 

ето един пример

използваш помпа с дебит кубик и половина на час --   това са 1500 литра на час

делиш 1500 ( дебита на помпата ) на 3600 и получаваш колко литра вода вади за една секунда.  в примера се получава 0.416 литра на секунда

втора стъпка

пускаш помпата да източи водата от кладенеца или сондажа след което засичаш например 5 минути ( може и повече )

трета стъпка

пускаш пак помпата и засичаш времето за което помпата вади водата от кладенеца или сондажа

за примера --  изчакакл съм 5 минути за да се събере вода в кладенеца

пуснал съм помпата и тя е извадила водата за 2 мин и 20 секунди. превръщам минутите в секунди и получавам 140 секунди. на помпата са и трябвали 140 секунди да извади водата  

сега умножавам  140 по 0.416 и получавам 58.24 литра това е дебита на кладенеца.ако искаш да го получиш като кубик/на час умножаваш по 12 и става 698.88 литра на час

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

над 35 години се занимавам с изготвяне на геоложки доклади за строителството и проучване за пресни подземни води. Професията ми е инженерна геология и геофизика.

С удоволствие искам да споделя, че 30% от хората имат способността да реагират несъзнателно на електричните полета, създаващи се при движение на подземни води през скали с добра водопропускливост и водопроницаемост. Подобни електрични полета, обаче, съществуват и в геоложки разломи и тектонски зони от разпространяващи се радиовълни на радиостанции или други излъчващи източници.

Хората, търсещи вода с багети, реагират и на тези полета по същия начин, както при наличие на подземна вода.

За най-достоверно залагане на сондаж за подземна вода е необходимо да се направи геоложки оглед от специалист, който предварително е запознат с хидрогеоложката обстановка в района, съгласно публикуваната геоложка и хидрогеоложка литература. Ако изследваният имот попада в хидрогеоложка област, се прави и електрична готомография (електрични сондажи през 2 м., 5 м., 10 м. и т.н.) за доуточняване на най-доброто място за сондаж с максимален дебит.

За контакти: 0885 541 444.

здравейте

за съжаление науката е все още недоразвита в тази област

каквито и методи да се използват не може да се каже със сигурност дали има вода или се хващат някакви разломи , промяна в плътността на скалите , радиовълни или  куп други работи

говоря от опит

на мен ми правиха електрично сканиране за вода. да ви кажа честно нямаше нищо общо с реалността.единственото полезно бе че разбрах структората на терена в който исках да търся вода.само по себе си това е много полезно

препоръчвам да се направи такова елкектронно сканиране за да знаеш структората на терена

но не се доверявайте на посочените места за сондаж.може и да се мине без него ,но трябва да знаете структората на терена ( например от комшиите ) това ще ви помогне после да изберете метода по който ще сондирате - с въздух ,  вода или с просто копаене

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

 

Темата е много полезна, особено за хора като мен, които искат да имат вода в имота си, но след изчитане на куп информация и разговори с фирми за сондиране, са в пълно раздвоение, неведение, да не кажа и отчаяние от ситуацията.

 

Искам да споделя моя случай - собственици сме на имот на 40 км от София. В имота няма ел. ток, няма и вода. С тока проблем нямах - минах по процедурата в ЧЕЗ и след 2 месеца къщата в имота ми беше свързана към ел. мрежа. Дотук добре - предстоеше по-сложният въпрос - намирането на вода. Продавачът на имота ми показа място, посочено му преди доста години от местен откривател на подземни води, където водата била на около 7-8 метра по неговите думи. На въпросното място са посадили слива, за да се обозначи и да не се забрави. Това е било някъде около 1990 г. когато е строена къщата, но изобщо не е правен сондаж там никога, нито на друго място в имота. Това имах като информация от бившият собственик.

 

И ето след тока пред мен застана въпросът с водата. Започнах четене из Интернет да събера информация, нямам абсолютно никакъв опит в тази област, срещнах се със съседи наоколо със сондажи в имотите си, множество разговори, коментари, има вода на 52 метра в някои от имотите, другаде дупчили по няколко пъти и нищо, изслушване на какви ли не легенди за еди-кой си дядо, намирал вода безпогрешно, фирми изкарващи вода във всякакви местности и др. подобни. Слушах, събирах информация, проведох и разговори с доста фирми, произволно избрани от Интернет, дори виках на място такава фирма да "търсят" водата - с багети един от работниците ми показа място горе-долу над въпросната засадена слива от предишния собственик. Което малко ме обнадежди наистина (аз естествено не им бях казал за въпросното място със сливата), но мен цялата тая работа с багетите ми се струваше някак несериозна. Пробвах и аз с багетите им - нищо, изобщо не се завъртяха на посоченото от тях място. Питах ги - какво усещат, как се завъртат пустите му пръчки, като в мен си стоят неподвижни - естествено получих само усмивки, почти с насмешка ми казаха - абе ти нищо не разбираш, това е нашата работа. Естествено веднага им зададох въпроса гарантират ли намирането на вода и могат ли с техните методи да ми кажат горе-долу дълбочината? Последва отговор - дълбочината никой не може да я каже! Казвам добре - а ще излезе ли вода и ако не излезе - какво правим? Отговорът беше - ами ако не излезе, делим си разходите наполовина и живи и здрави! Което направо ме изуми, представих си: започват сондаж, дупчат 50 метра, цената им беше по 65 лв/метър, никаква вода - и аз в крайна сметка им плащам едни 1625 лв и живи и здрави! Изгодно за сондьорите, но не и за мен! Да, ама не! Искам да спомена, че съм машинен инженер, завършил съм ядрена енергетика, което в случая няма абсолютно нищо общо с темата, казвам го единствено за да подчертая, че във всяка дейност търся да намеря някаква логика, някакво логично действие, обяснение дори за самия мен. Е, в случая не намерих нищо такова. Продължих с четенето из Интернет, странното за мен беше, че в 21 век няма никаква доказана апаратура, машина, способ достоверен за определяне на място и гарантирано изкарване на вода. Което наистина ме обезкуражи, защото не съм от хората склонни на хвърлят пари на вятъра, бих поел някакъв минимален риск, който да е оправдан, но в случая бях в положение цайтнот.

 

Продължавайки да се ровя из Интернет, съвсем случайно попаднах тук, в този сайт, изчетох всичко за сондажите и ми направи впечатление мнението на Николай по-нагоре. Реших да се обадя на препоръчания от него Иво. Звъннах му по телефона, обясних му всичко, човекът ме изслуша внимателно, още по телефона усетих, че насреща си имам сериозен мъж, просто не знам, някакво мое си усещане, не знам как да го определя, та Иво поиска да се видим и да го заведа в имота ми. Разбрахме се да се чуем на другия ден вечерта и да определим ден за ходене до имота, обясни ми, че имал ангажимент през деня. Та чухме се, направихме среща и го заведох в имота. Първо впечатление веднага - интелигентен млад мъж, излъчваше увереност, без излишни приказки и хвалби сам за себе си. Накарах го да потърси водата. Той ми каза - имотът ви е под наклон, ще търся водата само тук до пътя, защото ако я намеря, то само тук е възможно да застане камиона със сондата, надолу по склона няма как камион да влезе. Напълно вярно, прецених и аз, че под наклон няма как, и от двете страни има други имоти, просто невъзможно е. Пак да кажа - не съм казвал на Иво нищо за предишните търсачи, нищо за въпросната слива. Исках той да действа сам без никаква предварителна насочваща информация. Иво извади едно шишенце, съвсем малко пълно с обикновена вода, вързано отгоре на въженце. Разходи се с него в ръка покрай оградата ми до пътя, където беше казал, че е възможно за позициониране на камион, ако се намери жила. Забравих да спомена - предварително ми каза, че е възможно в границите на имота да не се намери жила. Тогава просто той нищо не може да направи. Та разходи се Иво покрай оградата, то е не повече от 15 метра и в един момент видях с очите си как шишенцето започна да се върти лудо в кръг?! Питах го - какво става, той ми отговори - тук Ви е водата! Съвсем просто и категорично, каза - имате вода в имота си. Без повече излишни обяснения. Питах го, сигурен ли е, той отговори кратко - да! В този момент реших - това е моят човек! Просто го усетих вътрешно, не мога да кажа как и защо, но се доверих напълно. След като ми показа мястото аз му разказах за предишния търсач и му показах мястото със сливата. Иво се разходи с шишенцето си, на мястото със сливата не се завъртя шишенцето, на мястото определено от фирмата с багетите - съвсем слабо. Той ми обясни, че търсенето с багети познава донякъде, но в повечето случай излизат води на плитки дълбочини с много малък дебит. Питах - а на посоченото от теб място можеш ли да определиш дълбочината, Иво отговори - това не мога да го кажа, но гарантирам, че водата е тук! Реших да работя с него. Предстоеше ми заминаване на почивка, така че му казах - след 25 август в определен от теб ден започваме. 

 

Започнахме на 29 август. В 11 часа Иво дойде с камиона със сондата, заедно с него беше и баща му, също Иво с лека кола с материали. Невероятни хора са и двамата - без излишни приказки, хванаха се на работа, аз само им помогнах да разградим част от мрежата на оградата за да може на позиционират сондата. Иво пак взе шишенцето, то се завъртя пак там, отбеляза мястото и нагласи сондата. И така - започна се. Аз стоях отстрани, гледах, снимах и чаках. Иво работи на сондата, баща му само поставя накрайниците на сондата. Бащата Иво, страхотен мъж ми каза - спокойно, при Иво грешка няма, навсякъде досега вода излиза, ще излезе и при теб! Звучеше ми като в приказка, но все пак мъничко притеснение си стоеше в мен, най-вече от това доколко метра ще трябва да дупчим, обяснимо е, това е свързано с пари. Пак пропуснах - при първата си среща с Иво на въпроса ми ако не излезе водата какво правим? Иво отговори - аз правя всичко като за себе си, но ако не излезе все пак съм направил разходи и ще трябва да си покрия част от тях. Питах го - колко, половината от сондажа ли както при другите фирми? Иво каза - не, аз знам, че това е страхотен разход и не мога да взема толкова пари, зависи от всеки конкретен случай, но примерно 400-500 лв, колкото да си покрия транспорт, гориво, труд. Но това ми го отговори колкото за да получа отговор на въпроса си, звучеше убедително, че няма начин това да се случи, т.е. да не излезе вода.

 

Та аз стоях и гледах как работят баща и син Иво - метър по метър надолу, Иво син периодично пипаше извадената на повърхността разтрошена маса, нищо повече, слагаха нови и нови накрайници и надолу. В един момент Иво се наведе, пипна изкараната скална раздробена маса и ме викна. Аз отидох при него, той ми я даде в ръка и простичко каза - всеки момент?! Аз хванах разтрошения камък и действително усетих, че е някак си влажен, до момента това което излизаше беше сухо, дребна фракция раздробена скала, но абсолютно суха. А това, което Иво ми даде в ръката някак си стоеше влажно, което ме обнадежди наистина. Това беше някъде около 30-31 метър. И на 32 метър - водата излезе, отначало кал, постепенно обаче се изчистваше. Иво просто каза - това е водата, ще пробием още надолу, искам да прочистя добре сондажа и да имаш дълбок слой вода. С баща си решиха и ми казаха - дупчим още 10 метра надолу. Продължиха и стигнаха до 42 метра, продухаха добре сондажа, казаха - това е напълно достатъчно. Последваха обсадни тръби, монтаж на помпа с кабел и тръби. Помпата им е подарък, т.е. плаща се само дълбочината на сондажа. Включихме помпата и водата потече с доста добър дебит, избистри се доста бързо. Баща и син Иво  казаха - честито, това е от нас!

 

Описах цялата си история с цел да благодаря от сърце на тези невероятни хора, за страхотния труд, невероятната увереност, която излъчват, това за мен са истински ХОРА! Да са живи и здрави, да даряват хората с невероятната си дарба! Ако търсите водата в имота си - изобщо не се колебайте, баща и син Иво са хората! Много свестни мъже, помогнаха ми страхотно! Препоръчвам ги с две ръце! 

здравейте

мен ме няма много по описанията и преразказите.от друга страна не исках написаното от мен да се приеме като реклама на хора извършващи сондажи 

искам да благодаря на Valentin Anastassov, --  много точно е описал професионализма и желанието за работа на иво

те са хора които първо гледат да свършат работата професионално а парите са на заден план

с други  думи --  професионалисти и най - важното е че не са измамници ( а интернет бъка от такива хора )

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз откривам подземни води с помощта на багети:

това е доказателството

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз откривам подземни води с помощта на багети: ...

това е доказателството

 

Привет, Митко,

 

Благодаря ти за включването.

 

Би ли разказал по-подробно за себе си и своята дейност? От къде си? С какво се занимаваш? Откриването на поземна вода е хоби или професия за теб? Друго, което ти идва на ум?

 

Аз лично не разбрах много от видеото, но за останалите може би ще е полезно.

 

п.с. Колкото повече светлина хвърлиш по въпроса, толкова по-добре за всички.

 

Успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Казвам се Митко Кючуков, от град Ямбол. Инженер съм по професия и работя в гр.София.

На селото ми нямахме собствен водоизточник, което ни подтикна да си направим сондаж. Започнах да се интересувам към кой да се обърна за компетентно мнение. Главният енергетик  на Геоложки проучвания ни беше познат. Той ме запозна с шефа на сондьорите, с него разговарях на дълго и широко за моето намерение. Той ми даде няколко съвета. Мястото определено за сондаж  се оказа че е седма категория твърдост(напукан варовик,), по висока е единствено гранитната скала. И ако не улучим каверната (пукнатината) вода няма да намерим, дори да сме минали на 20 или 50см. от нея. Случайно намерих два медни тела окачени на една греда и реших да пробвам да намеря водата. Теловете (багетите) оживяха в ръцете ми и започнах да се чудя дали наистина те показват нещо. Пробвах при комшията който има кладенец  и се оказа че багетите показват вярно (има вода).След което той се осъмни  в моите способности  и каза, че има и друго място на което има посочена вода  "Намери я и тогава те признавам".

Водата се оказа в другия двор в самия ъгъл, бях застанал на мястото на което са му казали че има вода. Това ме обеди в моите способности. Когато дойде време за сондажа и извикахме сондьора, той не можа да открие вода в мястото което му посочих, намери само малко според него и каза че водата е на 65 метра дълбочина. Багетите с които търсеше водата бях направени от сондьора на геоложки проучвания. Аз се осъмних в неговите способности и го заведох при комшията да открие на него водата. За него това се оказа невъзможно, каза тук вода няма. След което аз му показах с моите два тела къде е водата, той до последно твърдеше че вода няма. Върнахме се в нашия двор, взех и неговите багети които бяха с магнити които той постоянно въртеше и сменяше поляризацията, както и да ги въртеше на мен ми показваше къде има вода. След което започнаха сондирането на място показано от мен и ми каза: тук ще ти направим 65ч метра кенеф. От видеото което съм качил се вижда че "кенефа" е бил пълен с водаааааа. Ходил съм и на други места на мои приятели и съм посочвал точните места за сондиране. Скоро ще търся вода на познат в Ботевград  и ще направя видео как се открива вода. За връзка с мен оставям тел.0899328293 и e-mail: miko_k@abv.bg; skype:miko2551

Поздрави!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, ето и обещаното видео за намиране на вода

Мястото се намира в Ботевград, има вече изграден сондаж водата е излязла на 6-7м. както им казах на собствениците.

 

Редактирано от Митко Кючуков

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте и от мен, след дълги години на търсене на вода от хора с багети и хора с компютри, един несполучлив сондаж и много мъки с бидони и пренасяне на вода с бус, бях сигурен че никога няма да имам вода по нормалния начин. Влезнах в този форум случайно и прочетох за Иво. Обадих му се и го помолих да дойде и на моята вила и да си каже мнението (аз знаех че вода няма на моето място и наоколо също, защото съм сам на баир). Иво потвърди че в моето място не усеща вода, но на 20м. отвън каза тука има вода! Бях сигурен, че няма, но си казах един последен опит. Договорих цена, по-ниска цена ако няма вода и след седмица Иво ми се обади, че е на мястото и почват да дълбаят! Оставих работа и с колата газ към сондажа, докато стигна бяха около 20м. дълбочина и Иво със голямо спокойствие вика че се е появила влажна пръст (викам си супер имам една напълно суха дупка в двора, ще имам и една кална извън него..). Към 28-30м. водата излезе. Искам да изкажа огромната си благодарност на Иво, брат му и баща му! Те  ми дадоха нещо, което вече се бях отказал, че някога ще имам на моята вила. Да сте живи и здрави, и дълги години да радвате хората с откриването на най-ценното ВОДАТА!

sondaj.mp4

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

здравейте занимаваме се със сондажи за вода професионално . 
Контакти за сондажи за вода . 
Можете да намерите на телефоните : 
0898 43 23 26 Диян Бенчев 


http://www.sondaji.net/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правят ли се пълни изследвания на водата след откриването й? Гледам че Софийска вода имат такива услуги, но трябва си си приготвя поне няколко стотин лева: https://www.sofiyskavoda.bg/SVDocumentsFiles/Price_list_6A_2015.pdf

Съседът си е направил сондаж и мисля да взема проба като сложи помпа догодина..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще я ползваш за миене / консумация, задълже направи проби. Баш лани срещнах поредния случай на замърсена с e. coli вода поради просмукване подпочвено от септична яма...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако има е-коли не трябва да се ползва и за поливане на ядливи растения май..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, някой има ли опит с топла минерална вода? Къде В България и по-специално в София Област има т.нар. жили с гореща минерална вода и дали е трудно тази вода да се използва за отопление и за др. битови нужди и заслужава ли си инвестиция в нещо подобно? Благодаря предварително.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Калоян! Минералната топла вода е държавна собственост..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте. Искам да споделя и моите одисеи с откриването на подземна вода в имота ми който се намира на около 50км.от София. Не искам да съм много подробен и за това ще разкажа в резюме. Започнах да сондирам в мястото ми преди 7 години,за тези години направих 5 сондажа ,като най-плиткия беше 45метра,а най-дълбокия 120. Минаха всякакви ,кой от кой по-прехвален. Някой с медни пръчки,друг с дървени,един със скенер друг с радар и т.н. Всички с реклами по форуми и собствени сайтове и в крайна сметка аз набих над 25000лв.в сондажи и нищо. Вече се замислях дали да не продавам имота. Преди нова година случайно попаднах в този форум и прочетох постовете за въпросния Иво. Свързах се с него и насочихме среща. Бях страшно скептичен,но ми се видяха честни и сериозни мъже той и брат му с когото работят заедно. Заведох ги до мястото и Иво извади шишенце вързано с връв и започна да обикаля двора,докато ние с брат му си говорихме и му споделях за моите проблеми свързани с водата. Иво обикаляше минаваше над сухите сондажи които бях прикрил но нищо. Накрая мина плътно да оградата и само в единия ъгъл на не повече от 50см. от мрежата шишето започна да се върти като лудо!? Имахме разговор и стигнахме до темата с условията. До сега всички сондьори искаха пълна сума и максимум да ми правеха до 400-500лв. “ отстъпка”. Те ми предложиха много по-добра оферта от всички останали ,делим си риска 50-50 и аз се съгласих. След 4 дни дойдоха и започнаха. На 52рия метър пушека който излизаше от синдажа докато сондират спря. Докато сложат следващата сондьорска тръба и започнаха да сондират отново от сондажа изхвърчаха топки кал и след което вода. Направиха го общо 60 метра. Продухваха го поне 4 пъти,след което си извадиха инструментите,спуснаха тръбите и ми поставиха помпа. Всичко както се казва до ключ. Държа да подчертая,че не са ме ангажирали с нищо само да им отворя, дори и храна и вода си носеха. Накрая ми подадоха само щепсела на кабела и ми казаха включвай в контакта. Това са професионалисти и работят на европейско ниво. Сондажа ми дава 22 кубика вода на денонощие в този безводен терен. Благодаря им от сърце.

6 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Милен, благодаря ти за споделеното и честито за сполучливия сондаж!

Става ясно, че отворихме работа на Иво и брат му. Дано успяват да изпълнят поръчките на хората и дано продължат да бъдат коректни и за в бъдеще (на база на твоя и предишни положителни отзиви тук).

Благодарен съм на всички, които се включиха досега със своето лично мнение и опит.

Държа все пак да подчертая, че всеки носи своята отговорност при избора на един или друг човек/екип за търсене и изграждане на сондаж/кладенец. Не се доверявайте на сляпо, а бъдете будни и разумни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, Милен!

Може ли да напишеш телефона на Иво?

Благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 2/13/2018 at 6:41, Георги Великов написа:

Здравей, Милен!

Може ли да напишеш телефона на Иво?

Благодаря!

Здравей Георги,това е телефона му 0887990994

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен Иво и брат му извадиха водата! След два сухи сондажа ги потърсих. На 86 метра водата дойде! Голяма радост!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Чувала съм, че дърветата изтеглят водата нагоре и търсех информация. Така попаднах на темата тук. Толкова скептични мнения към откриването на вода, че ме провокираха да се регистрирам и да ви разкажа.

Аз мога да откривам вода. Никога не съм се занимавала с това. Не знаех, че дарбата ми е толкова ценна. 

Бях малка, още не ходех на училище, когато  се разбра, че откривам вода. Помня как се случи. На един сух баир бяха викнали човек да търси вода. Баща ми го викна и при нас да потърси. От любопитство всички пробвахме и при мене пръчката се завъртя силно. Баща ми не повярва и хвана пръчката зад мен, но не можа да я удържи. После, с негов приятел,хидроинженер,  ме разхождаха по двора на приятеля му да ме пробват, още не вярваха. Гледаха къде се върти пръчката. Оказа се че са ме пробвали над водопровод и аз съм го засякла точно къде върви. Но това го разбрах след години. От тогава никой не се е съмнява. 

В ученическите и студентските ми години, съм търсила вода за близки хора. До колкото ми е известно, няколко пъти са правили кладенци, където съм казала и водата е излизала плитко. За 3 кладенеца съм сигурна. Просто не съм се интересувала след това  какво се е случвало. Както казах, не се занимавам професионално,  работата ми е съвсем друга и до сега нямах представа, че е толкова ценна дарба.

Предпочитам да проверявам в съвсем сухо време, когато дълго не  е имало дъжд, защото с годините съм установила чрез опит на няколко места - нашето и на близки, които сме посещавали често,  че след дъждове, пръчката се върти на много повече места от влагата в почвата. А когато е сухо, поне е сигурно, че не са разни временни подземни локви, както аз ги наричам. 

Ползвам най-обикновена прясно отрязана на чатал джанкова пръчка.  Тя се върти по различен начин. Има места - върти се бавно и леко, на други - бавно и силно,  а на други - бързо и силно. Мога да определя силата, с която се върти пръчката. И казвам къде е най-силно. Засичам цялата водна жила  къде върви и преценявам къде по нея е най- силно въртенето. Предполагам, че там водата излиза на по-плитко. Но не съм специалист, това е проста логика. 

Не мисля, че тази дарба се предава по наследство, защото  от всички близки роднини, само при мен се върти. Много слабо май и при синът ми, но направо няма нищо общо с въртенето при мен. Това ме кара да мисля, че може би много хора имат такава дарба, но не при всеки тя е достатъчно силна, за да се ползва за точно откриване на вода. 

И ако някой все още го счита за несериозно, нека опита да удържи пръчка, която съм хванала. Гарантирам му ожулени ръце, но няма да успее, п ръчката ще се завърти, когато има вода.

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък гледам на боб

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 7/1/2018 at 19:36, Nelly написа:

Здравейте!

Чувала съм, че дърветата изтеглят водата нагоре и търсех информация. Така попаднах на темата тук. Толкова скептични мнения към откриването на вода, че ме провокираха да се регистрирам и да ви разкажа.

Аз мога да откривам вода. Никога не съм се занимавала с това. Не знаех, че дарбата ми е толкова ценна. 

Бях малка, още не ходех на училище, когато  се разбра, че откривам вода. Помня как се случи. На един сух баир бяха викнали човек да търси вода. Баща ми го викна и при нас да потърси. От любопитство всички пробвахме и при мене пръчката се завъртя силно. Баща ми не повярва и хвана пръчката зад мен, но не можа да я удържи. После, с негов приятел,хидроинженер,  ме разхождаха по двора на приятеля му да ме пробват, още не вярваха. Гледаха къде се върти пръчката. Оказа се че са ме пробвали над водопровод и аз съм го засякла точно къде върви. Но това го разбрах след години. От тогава никой не се е съмнява. 

В ученическите и студентските ми години, съм търсила вода за близки хора. До колкото ми е известно, няколко пъти са правили кладенци, където съм казала и водата е излизала плитко. За 3 кладенеца съм сигурна. Просто не съм се интересувала след това  какво се е случвало. Както казах, не се занимавам професионално,  работата ми е съвсем друга и до сега нямах представа, че е толкова ценна дарба.

Предпочитам да проверявам в съвсем сухо време, когато дълго не  е имало дъжд, защото с годините съм установила чрез опит на няколко места - нашето и на близки, които сме посещавали често,  че след дъждове, пръчката се върти на много повече места от влагата в почвата. А когато е сухо, поне е сигурно, че не са разни временни подземни локви, както аз ги наричам. 

Ползвам най-обикновена прясно отрязана на чатал джанкова пръчка.  Тя се върти по различен начин. Има места - върти се бавно и леко, на други - бавно и силно,  а на други - бързо и силно. Мога да определя силата, с която се върти пръчката. И казвам къде е най-силно. Засичам цялата водна жила  къде върви и преценявам къде по нея е най- силно въртенето. Предполагам, че там водата излиза на по-плитко. Но не съм специалист, това е проста логика. 

Не мисля, че тази дарба се предава по наследство, защото  от всички близки роднини, само при мен се върти. Много слабо май и при синът ми, но направо няма нищо общо с въртенето при мен. Това ме кара да мисля, че може би много хора имат такава дарба, но не при всеки тя е достатъчно силна, за да се ползва за точно откриване на вода. 

И ако някой все още го счита за несериозно, нека опита да удържи пръчка, която съм хванала. Гарантирам му ожулени ръце, но няма да успее, п ръчката ще се завърти, когато има вода.

 

Nelly, благодаря ти че направи това усилие, да се регистрираш, само за да напишеш този коментар! Считам опитността и споделеното от теб за ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ценно.

Да, наистина имаш право, че темата за водата е една от най-важните, тъй като всяко едно място, където човек пожелае да се устрои, да създаде дом, градина и в крайна сметка земен рай, са невъзможни без вода. Събирането на дъждовна вода позволява напояване в определена степен, но без питейна вода няма истинска устойчивост.

За съжаление най-красивите и просторни места са също и онези, които са най-ощетени откъм животворната течност. Не веднъж съм се дивял на райски гледки из Родопите, където човек може да открие тишина, спокойствие, обработваема земя и красота, която радва окото и душата, но без вода - посещението им е за кратко. И колкото по-нагоре се изкачваш, толкова водосборът е по-малък.

Nelly, питам се, освен дейността, с която се занимаваш, би ли откликнала на покана да приложиш своята дарба на практика, срещу отблагодаряване, разбира се? Аз лично ще те поканя да ме посетиш в Асеновград, тъй като планирам търсене на вода край едно село в областта. Какво мислиш? А може би и ще споделиш и някой урок, та да проверя и аз своите дарби. Благодаря!

Тодор

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 14 часа, Тодор Ташев написа:

Nelly, благодаря ти че направи това усилие, да се регистрираш, само за да напишеш този коментар! Считам опитността и споделеното от теб за ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ценно.

Да, наистина имаш право, че темата за водата е една от най-важните, тъй като всяко едно място, където човек пожелае да се устрои, да създаде дом, градина и в крайна сметка земен рай, са невъзможни без вода. Събирането на дъждовна вода позволява напояване в определена степен, но без питейна вода няма истинска устойчивост.

За съжаление най-красивите и просторни места са също и онези, които са най-ощетени откъм животворната течност. Не веднъж съм се дивял на райски гледки из Родопите, където човек може да открие тишина, спокойствие, обработваема земя и красота, която радва окото и душата, но без вода - посещението им е за кратко. И колкото по-нагоре се изкачваш, толкова водосборът е по-малък.

Nelly, питам се, освен дейността, с която се занимаваш, би ли откликнала на покана да приложиш своята дарба на практика, срещу отблагодаряване, разбира се? Аз лично ще те поканя да ме посетиш в Асеновград, тъй като планирам търсене на вода край едно село в областта. Какво мислиш? А може би и ще споделиш и някой урок, та да проверя и аз своите дарби. Благодаря!

Тодор

Здравей, Тодоре!

Благодаря за доверието. Разбира се, че бих помогнала, стига да мога. Малко ми е далеко, но, разбира се, все можем да измислим нещо. Може би е добре да се чуем по телефон, за да не занимаваме хората, които четат тази тема. Трябва да е сухо времето. 

Колкото до "уроци", никога не съм отказвала да покажа. Но не съм убедена, че това може да се научи. Ако беше така, до сега близките ми да са се научили. А и при мене няма никаква промяна, нито като бях млада и по-често проверявах за вода, нито след време, когато доста години не бях хващала пръчка. Ако беше така, би трябвало, когато "тренирах" по-често, да бях по-добра, а когато не съм  го правила дълго време, да се наложи да си "припомня". Няма такова нещо. Мисля, че единственото, което може да се научи от опита, е да се тълкува по-правилно разликата в силата и начина на въртене на пръчката.

Тези дни прегледах нета по темата, в американските клипчета си питат пръчките да отговарят с да и не. Стори ми се доста странно и вероятно радиестезистите могат да обяснят това. Аз не разбирам от радиестезия и никокога не съм се интересувала.  Предполагам, че по този начин желанието на човека, на подсъзнателно ниво, може да изиграе лоша шега. Може би затова хората са толкова скептични към откриването на вода. Факт е, обаче, че чрез този начин на откриване на вода, от хилядолетия  са определяни местата за кладенците.  Факт е и, че науката не е обяснила на какъв принцип се основава този метод, както и че не е открила, такъв начин, който да дава 100 % успеваемост.  Все пак не сме ясновидци, нито шамани,  нямаме свръх способности - нито инженерите , нито хората, откриващи вода. Поне аз така мисля.

За мен е много по-интересно някой да сондира на място, на което не ми се върти пръчката и мисля, че няма вода. Ако се сондират две такива места - кyдеto се върти и където не се върти, само така може да се докаже колко е меродавен този метод. Но, разбира се, няма луди. 

Мисля, че и по високите места има вода, при това не малко, но няма кой да я търси, да копае и да я каптира. Някога хората често са правили такива чешми, но изглежда вече сме други.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 21 часа, Nelly написа:

Здравей, Тодоре!

Благодаря за доверието. Разбира се, че бих помогнала, стига да мога. Малко ми е далеко, но, разбира се, все можем да измислим нещо. Може би е добре да се чуем по телефон, за да не занимаваме хората, които четат тази тема. Трябва да е сухо времето. 

Колкото до "уроци", никога не съм отказвала да покажа. Но не съм убедена, че това може да се научи. Ако беше така, до сега близките ми да са се научили. А и при мене няма никаква промяна, нито като бях млада и по-често проверявах за вода, нито след време, когато доста години не бях хващала пръчка. Ако беше така, би трябвало, когато "тренирах" по-често, да бях по-добра, а когато не съм  го правила дълго време, да се наложи да си "припомня". Няма такова нещо. Мисля, че единственото, което може да се научи от опита, е да се тълкува по-правилно разликата в силата и начина на въртене на пръчката.

Тези дни прегледах нета по темата, в американските клипчета си питат пръчките да отговарят с да и не. Стори ми се доста странно и вероятно радиестезистите могат да обяснят това. Аз не разбирам от радиестезия и никокога не съм се интересувала.  Предполагам, че по този начин желанието на човека, на подсъзнателно ниво, може да изиграе лоша шега. Може би затова хората са толкова скептични към откриването на вода. Факт е, обаче, че чрез този начин на откриване на вода, от хилядолетия  са определяни местата за кладенците.  Факт е и, че науката не е обяснила на какъв принцип се основава този метод, както и че не е открила, такъв начин, който да дава 100 % успеваемост.  Все пак не сме ясновидци, нито шамани,  нямаме свръх способности - нито инженерите , нито хората, откриващи вода. Поне аз така мисля.

За мен е много по-интересно някой да сондира на място, на което не ми се върти пръчката и мисля, че няма вода. Ако се сондират две такива места - кyдеto се върти и където не се върти, само така може да се докаже колко е меродавен този метод. Но, разбира се, няма луди. 

Мисля, че и по високите места има вода, при това не малко, но няма кой да я търси, да копае и да я каптира. Някога хората често са правили такива чешми, но изглежда вече сме други.

Минавам на лични...

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да благоадря на хората в този форум, които споделиха за работата на Иво и дадоха негови координати.

И така от събота вече мога да се похваля със сондаж направен от тях (Иво и баща му).

За тях мога да кажа само едно, .....

  истински професионалисти, работят бързо и качествено...

Препоръчвам ги горещо.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.