Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Гого

Отглеждане на домати

Recommended Posts

Гого

Понеже се отвори една дискусия за доматите в чата, реших, че е по-добре да се документира, затова отварям тема.

Има ли някаква определена бройка китки, които като образува, трябва да му се прекърши върхът? Помня, че баба ми, след образуването на четвърта китка, късаше върха на корена, за да може да ги изхрани. Вие практикувате ли подобна техника или сте ги оставяте на воля. Ако е второто, до колко китки са ви изхранвали?

Относно колтученето, предполагам всеки го прави, иначе не виждам защо изобщо се практикува, ако резултатите са еднакви.

Относно маносването, при мен миналата година, когато всички се оплакваха от мана по доматите, при мен с мулчирани лехи, проблеми нямах. Други разлики, освен, че конструкцията ми на доматите беше в два реда на палатка, не съм видял да имам, за да го отчета на тях.

Руслана имаше радостни вести от използването на прясно мляко с чай от компост.

 

Чудя се, ако като при лозите изкривя стеблото на домата към земята, за да пусне на още едно място корени, какво ли ще стане.

Също така, пропукването на плодовете, от прекомерно поливане ли се получава и въобще колко често ги поливате?

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Хоби Работилничка

Радвам се да чуя, че мулчирането помага!И без това ми се смее цялата махала, че всичко, което откъсна връщам в лехата...Да видим кой ще се смее последен :)

Аз ги колтуча, но още от малки, а гледам съседките чак сега започват - за това и успях да си прибера въпросните колтуци от съседката вчера.

Това за млякото съм го чувала от възрастен човек, но той ми каза айран от домашно мляко.Млечно киселата бактерия убивала спорите на маната.Силно се замислям, но то стана салата вече в моята градина!

За сега съм пръскала 3 пъти със сода за хляб и веднъж с настойка от коприва и нямам поражения.Което не означава, че е от пръскането, защото ми е за първи път и нямам с какво да сравнявам.

За изкривяването на стеблото можеш да пробваш и ще успееш.Мога да дам съвсем пресен пример - намерих в една изоставена саксия две коренчета домати незнайно от къде са поникнали и реших да ги преместя в градината, но нещо се разсеях и единия го настъпих и го направих почти на две.Съответно се ядосах и го посадих много дълбоко - почти до върха с пълното съзнание, че няма да стане.... Е хванало се е катилчето - явно когато имат допир до почва пускат корени по цялото стебло.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

При високите сортове домати върха го пречупвам след 5-6 китки. Иначе се разсейва да връзва или само да цъфти, расте нагоре, а не изхранва долните плодове. Ниски сортове гледам за първа година и още не знам какво ще ги правя. Нека започнат да връзват. Колтуците се опитвам да ги махам често и докато са малки и пак при върха изпускам нещата и обикновено успоредно с върха расте и някой голям колтук. Не го махам, защото според мене вече е прекалено голям. Най-много да се получат по-дребни домати. Ако стеблото се зарови в земята, пуска корени. Един домат го прекърших наполовина. Беше попрераснал разсад и докато чупех долните жълти листа, му видях сметката. Засадих го така, без долната част и той съвсем прилично си се е вкоренил. Малко по-нисичък е засега, но то е нормално. Ще видим кога ще цъфти и плододава в сравнение с останалите. Пропукването на плодовете може да е сортова особеност, може да е от много влага. Според мене е нещо като при черешите. Ако много вали, се пукат.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Интересна работа... Добре, коренът храни плодовете, а кой храни корена - листната маса и почвата? Не е ли поне малко логично, по-голямото растение да развива по-голяма коренова система? Аз съм си оставил няколко корена с по две стебла. Ей така, щото не обичам да вярвам на всичко сляпо, ако имам колебания и възможност сам да пробвам. Интересно ми е, че и двете разклонения, които вървят още отдолу, са големи, колкото и тези на единично стебло. Т.е., пораснало е два пъти повече от останалите.  Сега очаквам да видя и какъв плод ще даде.

 

А относно големината на колтуците за премахване, какво, ако е е голям, какви са опасенията от премахването му? Питам, понеже и аз уж гледам но накрая все виждам някой недогледан и малък-голям, у лево...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Хоби Работилничка

Не знам за големината - както казах аз съм учена от майка агроном и съседки идиотки - едва ли не седиш и чакаш да поникне колтука, за да го клъцнеш...

И да, де - ти си прав - днес се замотах из градината и разбрах, че нищо не съм гледала - една камара колтуци по доматите - изтървани и по - големи от самото растение.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

А относно големината на колтуците за премахване, какво, ако е е голям, какви са опасенията от премахването му?

Притесненията са основно от голямата рана, която ще остави големия колтук.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Споделям личен опит.

Използвам колтуците като посадъчен материал за по-късни домати. Когато са по-дълги от 25см. могат да се засадят направо на постоянното им место. Потопени в съд с вода пускат корени - така правя когато нямам намерение да ги засадя веднага, но и не искам да отлагам колтученето.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Ако колтуците се оставят, доматът се развива като храст, като се забавя с месеци образуването на домати, но накрая се бере огромен брой наведнъж. В момента имам сложени и оставени  8 такива в хугела, защото миналата година забравих да снимам явлението.

За маната, тя стои в почвата и при опималните условия тръгва по растението. Ако почвата не е заразена, то и шансът растението да се зарази е минимален, освен ако не е било заразено семенцето или разсада.

Прясното мляко играе ролята на контактен препарат. Целта е да се напръскат листата отгоре и отдолу, за да запушат порите и да се спре разпространението на болестта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Специално за колтученето, това е нелоша дискусия, там съм написал каквото знам, но ще го туря и тук по-долу, че Фесбука има неприятна летливост.

https://www.facebook.com/groups/400183860145393/permalink/478483965648715/

 

За маната. Мулчът може да подпомага маната защото поддържа по-висока и постоянна темп около почвата/корените и през нощта, поддържа по-висока влажност и е 100% органика, идеален развъдник за гъбични. Това, че имаш мулч и нямаш мана е просто стечение на обстоятелства, а не причинно-следствена връзка. 

 

Суроватката или прясното мляко (1:10 с вода) или редкия айрян са превантивни мерки, а не лечения. Не е изключено да повлиае добре и на болни растения, но изследванията показват, че превенцията и възможността на бактериите в млякото да колонизират нишите за гъбичните е по-ефективна. 

 

За китките. Недетерминантните домати ще правят колкото китки успеят, теоретично - безкрайно много. Всеки трябва да прецени според дължината на сезона колко китки да остави и дали да ги маха.

 

На Мърводолската градина не се махат върховете, защото от един момент нататък - като почнат да зреят много домати по корена - растежа нагоре се забавя много, да не кажа, че спира почти. В крайна сметка като падне сланата октомври и се получават 100-150 кг зелени домати, от които най-незелените узряват на перваза до нова година, а другите влизат в туршия.

 

Ако нямаш употреба за зелените домати (аз примерно не съм им голям фен), по-логично е да прекъснеш върха, предполагам за тоя сезон 4 китки е макс за нормално узряване.

 

Прочее, оня ден бяхме на гости в Боснек, където хората тъкмо си бяха засадили разсад домати 35 см висок в парника, защото вечерта, особено като заваля, температурата беше 8 градуса...

 

 

---

 

От ФБ:

При къс сезон и недетерминантни домати, да не махаш колтуците значи да не береш много домати. Комбинирай това с малка градина = малка бройка растения, получава се доста ясен отговор. 

Аналогията със животните е уместна. Ако гледаш кокошки за яйца, едва ли ще търсиш начини да ги поощряваш да не снасят.

 

Вкореняването на колтуците изисква дълъг сезон и заложен от рано разсад, най-вероятно в парник. Би трябвало в момента да има вече големи колтуци за махане и да няма слана поне до края на октомври. 

Докато при нас домати гледани без парник, в момента са 15-25 см високи и сланата пада на 01.10.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Нещо ми се свиди да им чупя върховете. Те са ми около метър високи и вече са на 4-5 китка. Засега ги оставям да растат още.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Боби, съгласен съм, че вкореняването на колтуци изисква продължителен стопански сезон и затова уточнявам - в средата на горнотракийската низина сезонът за доматите е от края на април до средата на ноември. Става въпрос за отглеждане на открито. При пълен цикъл т.е. засяване на семена, разсаждане и т.н. растенията дават узрели плодове на четвъртия месец. Разсадените колтуци съкращават срока за узряване на първите плодове с един месец. Ако ги разсадя до края на юни ще бера узрели плодове от тях през септември и октомври, а при добра година и през ноември. Преди сланите обирам всичко и както ти си писал разделям узрели, доозряващи и зелени за туршия.

Има и още една особеност, важна за такива като мен дето не пръскат с нищо. Поповите прасета не нападат големите колтуци. Изглежда им се виждат жилави.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Stanko Kaishev

Да споделя и моя опит с отглеждане на домати без колтучене.За сега изглеждат така,имат завръз ,ще наблюдаваме.

post-26-0-91669000-1435084526_thumb.jpg

 

А на тези тук как да им чупя върховете,като гледам как цъфтят,просто ме е жал.

post-26-0-56614700-1435085528_thumb.jpg

 

А от вътре изглеждат така.

post-26-0-68817700-1435085719_thumb.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване