Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Къртица

Recommended Posts

Боби Димитров

Хм, имах спомен, че дискутирахме къртиците нашироко, но може и да се бъркам - не намерих темата. Затова почвам нова и ще ги слея ако изскочи нещо.

 

От чата:

Гого : (19 юни 2015, 20:11)  Гледам във фейса хората много се оплакват от къртиците. При мен има много къртичини, но поразии от тях нямам. Явно внимателно копаят, само където червеите ми ядат, но поне и тяхната работа вършат. Т.н. поредна делова сделка с обитателите в градината. Всеки да взима по нещо от нея, но и да дава.

 

Къртицата е хищник и ще вирее там, където има добре развита и работеща надолу по пирамидата екосистема. Ще рече червеи и други безгръбначни, които пък искат несмущавана почва, богата на органика. С други думи къртицата е индикатор за жива почва.

 

Тъй като е хищник, къртицата няма да ви нагризе картофите и морковите (но сляпото куче, тоя подъл омраз, известен в някои среди и като Слепако, ще ги прибере до шушка). Много често щетите от къртиците са неумишлени - тя няма да ви прегризе корените на младата фиданка, но може да направи 3 тунела под нея в лов на червеи, които са се намножили точно там, защото сте сложили кофа оборска тор при посаждането. И фиданката пак ще си умре.

 

Стар бабешки трик е да си вземеш пръст от къртичина за разсада, защото е много рохкава дори и в глинеста почва - аз се убедих в това миналата година.

 

Начин за ограничаване на къртиците е насаждането на рицин около или сред зоната, която искаме да опазим. Така няма да навредим на животите и няма да ги прогоним съвсем, защото са полезни за градината със своето обръщане на почвата изотдолу :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Къртиците са защитени животни. Четох какви ли не простотии, от трепане с мотиката, стреляне с пушката, парцали с амоняк в дупките, отрови продавани под рафта в аптеките...

 

Освен рицина, против къртици четох, че и тагетисът не можели да търпят. Но и двете трябвало да бъдат засаждани по границата на мястото, в което не са желани.

 

Къртиците не обичали и шумовете. Ако се закопавали до купчинките стъклени бутилки с гърлото нагоре, това щяло да ги прогони.

 

Аз за момента поражения от тях не виждам. Даже купчинките ми харесват. :) И тагетис и рицина ще слагам, но не и по границите на градината.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Димо от WasteNoMore си беше засадил рицин директно в гнездата с червеите, защото преди години като бях при него всичко се развиваше на земята и къртиците бяха на талази. Благодарение на тоя рицин спряха набезите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Михаил Караянчев

Нещо не мога да ги обикна тези животинки. Къртичина имам на всеки метър, и вместо да сложа маркуча и да забравя къде съм го сложил, трябва да ходя през 2-3 минути. Не знаех, че рицината и тагетиса теябва да са по края, та догодина от сега ви обещавам > 100 броя от двете по края

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
@  Евгени (18 декември 2015, 17:24)

При мен положението е по-сериозно - на половин декар къртичините са над 200. Наподобява лунен пейзаж. Засега не предприемам мерки, понеже няма насаждения, но ме притеснява друго. Щом като при ниските температури копае толкова усърдно, какво ли ще е като се стопли земята напролет. Ще посадя в ъглите по един храст рицин пък дано има ефект. Рицинът, обаче, се сади късно напролет. Какво ли ще се случи до тогава?

 

 

@  Гого

Този рицин нали бил за кьоравото куче, и то трябва да се обгради периметърът, а не 4 вишки в кьошетата от рицин.  Аз лично бих се зарадвал, ако ми раздробят земята така обстойно хайванчетата.

 

 

@  Евелина

И из моя парцел къртичините са през 1м + сляпо куче. При всяко копаене попадам на тунели всякакви. Земята е толкова лека ( с едно дръпване се изважда еднометрово коренище на трева някаква) и си мисля , че всички къртици и слепи кучета копаят "с песен на уста"  , лесно им е много.

 

 

@  Евгени

При мен са къртици. Познавам им "творенията". През лятото хванах една и я амнистирах. Придвижих я до един канал с геренлива почва наоколо и я оставих до една туфа от някаква жилава трева. Започна да копае направо в корените на тревата. Чуваше се как пращят като ги къса. Закопа се за около 2 мин. Удивително животинче.

 

 Като са малко четири храста рицин - ще посея повече. Събрах една кибритена кутийка семена. Ще има да оградя цялото пространскво. Обаче ако не подейства ... ще си изям ... няма да кажа какво. Тагетиса го планирам за посаждане в зеленчуковите лехи. Добра идея е да го има и около градината наред с рицините. Там, обаче, планирам да засея широк 1м. пояс детелина, за да спира троскота. Въпросът е дали ще вирее тагетис в детелина или е необходимо да обособя гнезда в пояса специално за цветята.

 

 

@  Боби Димитров

Щом имаш толкова къртичини, значи тоя парцел вероятно е доста починал и има много жива почва. Подозирам, че е стара ливада. Жива почва = много храна. Лека пръст = идеално за ровещи. Мен лично не би ме притеснило изобщо, само ако планираш многогодишни, може да помислиш за ограждане на корените с мрежа, за да не ги вдигат като са малки. За едногодишни ще пожертваш част от реколтата, но пък ще имаш винаги разработена почва.

 

Освен туй, лятоска спират къртиците, ако не напояваш като бесен, защото в сушата червеите ги няма. Това го видях нагледно тая година при нас и си обясних от преди бая години едно мое чудене в двора на познати - половината двор беше в къртичини, другата не. Оказва се, че разкопаното е до където стига кръга на пръскачката за тревата......

 

 

@  Евгени

Люцерната е четири-пет годишна. Преди нея имаше бурени. Сяхме я защото се намери човек да я коси и по този начин да я поддържа в замяна на което си отнася окосеното за животните. Ние пък се спасихме от плевели в необработваната част от двора. Земята е отпочинала и презаредена. За последно са гледани зеленчуци преди около 30г. Не е пръскана с химикали от какъвто и да е вид.

 

Без поливки няма да мине. Лятото температурата може и да подмине 40 градуса. Проблема е не самото ровене. Ще имам различни части от градината с различен поливен режим. Къртичините ще направят тези части скачени съдове. Не ми се ще да търча с мотика и да запушвам дупки в мулчирани лехи.  Градината ще е само с едногодишни растения.

 

 

@  Боби Димитров

В тоя случай вероятно ще помогне супер таргетирано капково (лентов маркуч САМО където е крайно нужно, иначе с капкообразуватели). Ако си на вади, реално ще напоиш много много повече - не че е лошо, но ще предизвикаш растеж на нежелани растения и подземни движения . При всяко положение направи някоя снимка в процеса на оформяне да видим преди-след.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Ще опиша метода на комшията за справяне с къртичите нашествия. НЕ Е ВИЦ!

Съседът Нешо като забележи къртичини вади кутия с пиратки, пали и пъха в къртичината. Във всяка дупка по една пиратка. Казва, че за поне седмица напред не се появяват къртици.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Евгени

Преборих набезите на къртици, слепи кучета и попови прасета с един корен рицин. Действието му има резултат след като започне да цъфти, т.е. иска малко планиране и подготовка, но пък ефектът е забележителен. Догодина ще предвидя поне четири корена за всеки случай.

 

Има обаче един проблем. Когато засявах семената на рицина директно в почвата нещо ги изяждаше. Наложи се да го садя в кофички от кисело млеко и да го пренасям в градината като стане висок една педя. Растението е крехко и е добре да се внимава да не бъде пречупено по невнимание преди да укрепне, т.е. да минат 3-4 седмици и да се израстат поне 5-6 листа. Нататък не изисква грижи

 

Другата особеност на рицина е, че семената са силно отровни и достъпът на деца до растение с узрели семена е желателно да бъде ограничен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov

Да споделя и моя опит в борбата с къртици: неуспешен Имам 4-5 електронни уреда, в началото действаха, когато свършеха батериите се появяваха къртичините и така подсказваха, че трябва да сменям батериите. В момента има мирно съвместно съжителство, уредите пищят, къртиците копаят. Слагах всякакви химии, не действат (или дестват в рамките на седмица две). Една полска фирма има метална кутийка с карбит, два три пъти я подпомогнах финансово, ама много скъпо ми се хваща. Купих скъпи италианско еко прахове, на билкова основа дето трябва да ги гонят. Да, ама не, както казваше един виден български журналист, ако не се лъжа. Аз слагам в дупката, те го зиравят навън. Реших, че ще се примиря, животинче е, защитено, ще си живуркаме в една обща градина, ама тая година прекалиха. Заради жегата и моето капково и пръскалки, при мен е мокричко, има си живот в почвата, а около мен всичко изгоряло. Е двора стана като при бомбандировки. Засаждам едни нови лавандули, отгледани от семена, поливам и на другия ден на същото място къртичина и лавандулата избутана.

Намерих един български производител на карбит, поръчах няколко килограма и реших, че ще ги гоня с химическа атака, белким се оттеглят животинките. Забраних пушенето в двора, за да не се окажа набързо с изцяло прекопан двор. На няколко места къртиците директно изкараха карбита на повърхността, а на другите места направиха къртичини на 10-15 см от старите.

Природо-защитниците да не ме винят, живи са си животинките, даже още по-жизнени.

Заприлича на епизоди от междузвезни войни. Империята отвръща на удара - къртиците надупчиха още повече двора.

Следващ епизод от филмите: Завръщането на джедаите: Още карбит, промити дупки с вода и напълнени дупки с карбита, заровени. И почнах да чакам, понеже двора ми е до селския стадион се оказа, че час по-късно имаше мач, та очаквах да стане заря, ако се запали газа. Е, слава богу ми се размина. На стадиона няма нито една къртичина, а при мен. Та на другия ден империята отново отговори на моята атака. Нови дупки купчини много близко до старите. Новите лавандули пак избутани, все едно нарочно, заедно със земята от саксийките. Забивах пръчки от бъзак (според местните много действало) и това не работи.

Догодина ще пробвам със рицин. Две години закъснявам със засаждането, но догодина ще е навреме.

Загубите от моя страна не са малко: два лешника (Purpurea и Contorta), няколко лавандули, един хинап, една черна малина, ...

Засега спираме огъня и подписваме мирно споразумение. :D

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Имам да добавя нещо важно по отношение на рицина. От съществено значение е сорта. Моят го купих от магазин за семена. Не пише, че точно този сорт е най-ефективен за целта, но косвено стигам до този извод. До входната врата на една къща видях разновидност с тъмночервени на цвят листа. Видя ми се по-атрактивен на външен вид от моя, чиито листа са изцяло зелени. Поисках си от стопанката семена и тя ми даде няколко шушулки. За мое щастие ме попита с каква цел ще садя и като казах за какво става дума, махна с ръка и заяви, че при нея къртиците ровят буквално в корените на иначе красивото растение. Спомена също за предишен неин опит със сорт със сини листа, чиято ефективност не се различавала особено.

Откакто моят рицин започна да цъфти не съм видял попово прасе в лехите. При положение, че преди да подготвя терена за засаждане имаше около 200 кратера на 300кв.м. имах сериозни поражения в началото на пролетта, но откакто цъфна рицина забелязах само два кратера - първият в морковите преди два месеца /на около 5м. отстояние/ и още един в лехата, от която извадих картофите /на около 10м./.

Запасил съм се със сериозно количество семена, но на растението има още доста. Нека всички, които имат желание да получат семена от този сорт, да пишат тук в темата или на лични до 2-3 седмици, за да преценя дали да събера и останалите.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Евгени, събери семена. При мене къртиците ровят по дължина на реда. На капково сме. Тази година най-прекопавани са зелките. Следват борчетата от семена и малко джодженът. Моята задача е всяка сутрин да утъпкам прекопаното и засега няма жертви. И да искам, така не бих могла да прекопая :). Обаче ровенето е само в малката градина, където почвата е песъклива.  Но в борбата с къртиците имам помощници - котките. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Мария Кънева

Здравейте! Знаете ли в България да се предлага eco-friendly мрежа срещу къртици? Преди време попаднах на нещо в гугъл за италианска такава, която се смята за безвредна за почвата, но сега не намирам. Въпросът ми е конкретно за мрежата, за борба срещу сляпото куче.

Рабицовата мрежа ме притеснява, навсякъде в Плевен е с китайски произход и без никакви подробни характеристики. Много хора съветват поцинкована мрежа, но все ми се струва, че не е добра идея да я заравям в почвата заради цинка.

Преди време се опивах да намеря адекватна и конкретна информация за една мрежа против къртици Nortene, която е от пластмаса , според доставчиците с европейски произход (брандът е унгарски, но има заводи и в други европейски държави като Германия), със следните характеристики "100 psi extruded pp" ("екструдиран полипропилен"). Интересува ме дали някой знае доколко тази пластмаса би била безопасна, вносителите въобще не дадоха яснота по темата.

Искам да сложа защита поне на 2 лехи за кореноплодни. 

По темата се надявам да имам повече време да пиша, за да споделя опит, но всичко намирано досега като инфо е изпробвано и има никакъв, минимален или неоптимален резултат - рицин, лобода, бъзе, пиратки/димки, акитата на децата, риба, кучешки акита, наличие на котки, много високи повдиганити лехи, разсаждане на култури за отвличане на вниманието, метални пръти, шум от бутичлки, шум от кенчета, будилник, клони (в момента не се сещам, но може да имаше и друго). От ултразвука нямам добри отзиви от никой, когото реално познавам. Капани няма да сложа. Утепах едно преди 3 години под порива на майчини хормони и адреналин, понеже тръгна да дърпа луковиците на цвете, което садихме заедно с малката. Не е моя начин "мотикан"...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Ние местим набучените арматурни железа с кенчетата в градините. Дали има ефект, не съм сигурна, но определено къртиците не ми правят големи бели. Когато подкопаят нещо, което не трябва, само утъпквам след тях и толкова. Общо взето така се справям. Котките пролетно време помагат, като ловят къртиците. Сега едно къртиче рие из двора, но само заравнявам след него. Беше прекопало един ред с домати, за което само мога да благодаря, макар да беше в края на сезона. :) Не знам нищо за мрежите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Къртицата никога няма да ти дръпне луковица! Това е сляпо куче!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Мария Кънева

@Боби Димитров, отговорът ти не е насочен към мен, нали :). Щото аз проблем с къртиците нямам, а със сляпото куче, просто защитните мрежи се продават като 'molnet'.
@alys, слепите куче минават покрай арматурите, дърпат си от лехата плодовете и после намирам желязото барабар с кенчето на земята. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...