Cucurbita Maxima

Градината през Юли

82 мнения в тази тема

В цветната градина успешно се вкореняват резници от рози и други многогодишни растения.

 

В зеленчуковата градина нараства нуждата от поливки. През първата половина на юли се засаждат разсадите за късните домати, а късният фасул се засява около средата на месеца. Подходящият срок за засаждане на карфиол, късно зеле и алабаш е около средата на юли. Късните краставици и тиквички, за есенно производство, се засяват през втората половина на юли. Към края му може да се сее и ряпата.

През юли се берат усилено домати, пипер, патладжан, тиквички, краставици. Преустановява се поливането на лука за глави, дините и пъпешите. Прибират се лукът и чесънът.

 

В овощната градина една от най-важните грижи е поливането на новозасадените и на младите овощни дръвчета, за да не спира преждевременно растежът им. Важно е да се вземат мерки срещу провисването и счупването на клоните под товара на плодовете. Юли е подходящото време за облагородяване на спяща пъпка на овощни семеначета, за присаждане „на зелено" на лози и за вкореняване на зелени лозови резници.
 

Споделете какво (ще) се случва в градината ви през този месец, какво садите и какви други дейности извършвате.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не сме си ходили на село две седмици, та ще видим какво точно ще берем усилено  :rolleyes: Като гледам, нищо няма да садим и този уикенд. Една съседка бяхме организирали да дойде да ни пополее, докато ни няма, та се надявам да не сме пресъхнали съвсем (и да не сме твърде изпогазени, че кой ти гледа за домати в тревата).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя уйкенд ще садим праз от трети разсад, пак мега нефелен, нещо тая година баси фалита с разсадите :( Имаме и разни други дребошляци единични - florence fennel, физалис перуански, броколи, ще го видим как ще се справи в нашата градина по прякор "Сахара".

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само веднъж пробвах да си направя разсад за праз. На дебелина стана колкото клечка за зъби. Накрая брах праз с дебелина на разсадите, които се продават, т.е. пълна загуба на време. 

През юли в нашата градина всичко цъфти и започва лека полека да връзва. Имам едни ситни ягоди от семена (миналогодишни), които поддържат огъня, започват малините. Имам няколко корена краставици, които да отсрамят положението, както и няколко корена ултраранни домати, които са навързали, но зреенето не им е силната страна все още. Най-вероятно ще извадя чесъна, по-нататък и лука (който не е по-добър от миналогодишния, но за салати става). Пресадих руколата, че беше под доматите, почти обрах граха (количеството е за богато второ готвене). Расте неговият заместник, друг сорт, съвсем пробно. Надявам се да има и някоя тиквичка, че нещо и те се мотаят. Студено, влажно, какво искам... Картофите започнаха да цъфтят. Загърлени са, така че грижите по тях ще са само евентуално пръскане с бордолезов р-р. Когато пръскам доматите, ще пръскам и тях.  Дано не се появи колорадският бръмбар (него упорито го събирам, докато не се излюпят малките и тогава вече - химия). Ябълки уж има, но падат загнили, дано остане нещо. И ще се надявам на малко круши, както и дюли. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да питам - при ваденето на лук, чесън и картофи някаква философия има ли? Понеже знам само, че се вадят, когато изсъхне надземната част, което може би ще е станало сега като отидем.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За чесъна, виж тук (не се чака да изсъхне, за разлика от лука):

https://www.facebook.com/groups/400183860145393/permalink/488853951278383/

 

Алис, имам още нийм, ако желаеш да пробваш вместо химията :) Ели Илиева (био производител на картофи) е много доволна от него.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Засега няма бръмбари. Насадила съм повече тикви от трите страни на картофите. Те гонят бръмбарите. От четвъртата страна засадих чубрица, но засега е малка, защото закъснях с разсада. Но уж и чубрицата отблъсквала колорадеца. 

Картофите се вадят, когато обелката им стане по-твърда и с ръка не се маха. Ако са минали повече от три месеца от засаждането, има шанс да са станали, но може да са млади за вадене. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да питам - при ваденето на лук, чесън и картофи някаква философия има ли? Понеже знам само, че се вадят, когато изсъхне надземната част, което може би ще е станало сега като отидем.

Хубаво е да е топъл (горещ) ден. Вадя и разстилам на чаршаф - съхнат няколко часа, докато върша нещо друго.

Опитах да сплитам миналата година, ма мноо пипкаво нещо (за лаик, като мен). После в тоя чаршаф съхна още седмица на балкона, После  разстлах на по един ред в касетки и оставих на сянка на балкона още поне месец.

Тая година пак ще пробвам с плитките, щото много удобно се съхраняват, вместо в касетки.

Апропо - имам още малко лук от миналата година.

Изобщо тая година я карам със спомени от миналата - намерих си хартиена торбичка със стъкове чубрица, още неизронена. Че и буркан сушени моркови имам още.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Горещ ден, викаш. Не знам, не знам... дали ще има такива при нас "в Африка"  :lol:

 

Много обичам чеснови и лучени плитки, толкова са селски. И нанизи от люти чушлета, и букети сухи билки искам да ми висят над печката  :wub:

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз чесъна го извадих преди 10дни, то не че беше останало много за вадене, абе срамота с чесъна. И малкото кайсии които имах се развалиха още на дървото, та втора поредна година и без кайсии. Малините са ми на 1,5 година и тази дадоха доволно, както и ягодите. Въобще смятам да наблегна на тях, че дръвчетата нещо ми играят по нервите. Част от лука извадих защото ми пречеше, днес следобед мисля да извадя и останалия, при нас иукенда дават 30-40 литра на квадрат и не мисля, че ще му се отрази добре. Краставици берем, но умряла работа, първо защото разсада се сговни и второ въшките решиха да се съсредоточат на най-ранните ми. Тиквичките ми и те пострадаха от въшките. Като цяло странна година, при мен почвата се стопли късно, а реколтата си е по-същото време. Това засега!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние пък направихме рекорд, с 1 месец по-рано ще имаме готови тикви.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите домати още не могат да узреят.Посадени са на 1 май.А втората реколта боб в хугела поникна и расте с часове

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А за втора реколта краставици май вече е късно

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е никак късно, особено за Бургас, където слана може да не падне до ноември.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както и се опасявах, хич го няма нашия лук. От жълтия има някакви малко по-големи главички, обаче червения е буквално както го садихме. А му изчезна цялата надземна част. През нощта беше валяло и още беше влажно, та не ги вадих, а чак се чудя има ли смисъл изобщо да се занимавам?

 

Обаче ранната реколта смокини тази година е без грешка. Четири щайги набрахме, в момента варя втора порция сладко, щото няма да смогнем да ги изядем. А миналата година имаше само колкото да опитаме, и то само от едно дърво.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джинджифилът - нарастване за 3 месеца. В момента цялото нещо е нарязано на ситно и се суши :)post-100-0-66320200-1436209281_thumb.jpgpost-100-0-66739800-1436209285_thumb.jpgpost-100-0-64814200-1436209290_thumb.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мене явно е студено, защото мъча един джинджифил да се събуди. Изкарал е мини зеленко и може би му тръгва коренче, но сега е във вода (не е покрит целият). Не знам дали да се занимавам още с него. В градината буквално беше спящ.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както и се опасявах, хич го няма нашия лук. От жълтия има някакви малко по-големи главички, обаче червения е буквално както го садихме. А му изчезна цялата надземна част. През нощта беше валяло и още беше влажно, та не ги вадих, а чак се чудя има ли смисъл изобщо да се занимавам?

 

 

Мисля, че ако го оставиш и поливаш чат-пат, догодина ще цъфти, ще хвърля семена (а може и ти да му помогнеш и посееш където искаш) и така да продължиш процеса. Щом не ти е зор да ги събираш толкова малки.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май така ще направя с червения. Аз даже се зачудих дали не е за пресен този лук, но не съм чувала да има червен лук за зелено  :rolleyes:

 

Иначе да се похваля, че освен смокините си донесохме и по едно чувалче кейл и манголд, доста бораго и рукола - осигурихме салатата за цяла седмица. Доматите пробвахме, няколко тиквички имаше също, още малко зелен боб обрахме. Та да не ни мислиш, Боби, не сме само на компасна салата (макар и да има и от нея на снимката)  :P

 

035685401.jpg?r=0

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бораго на български е пореч? Цветове да сладки, но листата са супер космати и боцкат. Как ги ядете? Даде ми нов повод за притеснение!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.