Cucurbita Maxima

Градината през Юли

82 мнения в тази тема

В цветната градина успешно се вкореняват резници от рози и други многогодишни растения.

 

В зеленчуковата градина нараства нуждата от поливки. През първата половина на юли се засаждат разсадите за късните домати, а късният фасул се засява около средата на месеца. Подходящият срок за засаждане на карфиол, късно зеле и алабаш е около средата на юли. Късните краставици и тиквички, за есенно производство, се засяват през втората половина на юли. Към края му може да се сее и ряпата.

През юли се берат усилено домати, пипер, патладжан, тиквички, краставици. Преустановява се поливането на лука за глави, дините и пъпешите. Прибират се лукът и чесънът.

 

В овощната градина една от най-важните грижи е поливането на новозасадените и на младите овощни дръвчета, за да не спира преждевременно растежът им. Важно е да се вземат мерки срещу провисването и счупването на клоните под товара на плодовете. Юли е подходящото време за облагородяване на спяща пъпка на овощни семеначета, за присаждане „на зелено" на лози и за вкореняване на зелени лозови резници.
 

Споделете какво (ще) се случва в градината ви през този месец, какво садите и какви други дейности извършвате.

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не сме си ходили на село две седмици, та ще видим какво точно ще берем усилено  :rolleyes: Като гледам, нищо няма да садим и този уикенд. Една съседка бяхме организирали да дойде да ни пополее, докато ни няма, та се надявам да не сме пресъхнали съвсем (и да не сме твърде изпогазени, че кой ти гледа за домати в тревата).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя уйкенд ще садим праз от трети разсад, пак мега нефелен, нещо тая година баси фалита с разсадите :( Имаме и разни други дребошляци единични - florence fennel, физалис перуански, броколи, ще го видим как ще се справи в нашата градина по прякор "Сахара".

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само веднъж пробвах да си направя разсад за праз. На дебелина стана колкото клечка за зъби. Накрая брах праз с дебелина на разсадите, които се продават, т.е. пълна загуба на време. 

През юли в нашата градина всичко цъфти и започва лека полека да връзва. Имам едни ситни ягоди от семена (миналогодишни), които поддържат огъня, започват малините. Имам няколко корена краставици, които да отсрамят положението, както и няколко корена ултраранни домати, които са навързали, но зреенето не им е силната страна все още. Най-вероятно ще извадя чесъна, по-нататък и лука (който не е по-добър от миналогодишния, но за салати става). Пресадих руколата, че беше под доматите, почти обрах граха (количеството е за богато второ готвене). Расте неговият заместник, друг сорт, съвсем пробно. Надявам се да има и някоя тиквичка, че нещо и те се мотаят. Студено, влажно, какво искам... Картофите започнаха да цъфтят. Загърлени са, така че грижите по тях ще са само евентуално пръскане с бордолезов р-р. Когато пръскам доматите, ще пръскам и тях.  Дано не се появи колорадският бръмбар (него упорито го събирам, докато не се излюпят малките и тогава вече - химия). Ябълки уж има, но падат загнили, дано остане нещо. И ще се надявам на малко круши, както и дюли. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да питам - при ваденето на лук, чесън и картофи някаква философия има ли? Понеже знам само, че се вадят, когато изсъхне надземната част, което може би ще е станало сега като отидем.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За чесъна, виж тук (не се чака да изсъхне, за разлика от лука):

https://www.facebook.com/groups/400183860145393/permalink/488853951278383/

 

Алис, имам още нийм, ако желаеш да пробваш вместо химията :) Ели Илиева (био производител на картофи) е много доволна от него.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Засега няма бръмбари. Насадила съм повече тикви от трите страни на картофите. Те гонят бръмбарите. От четвъртата страна засадих чубрица, но засега е малка, защото закъснях с разсада. Но уж и чубрицата отблъсквала колорадеца. 

Картофите се вадят, когато обелката им стане по-твърда и с ръка не се маха. Ако са минали повече от три месеца от засаждането, има шанс да са станали, но може да са млади за вадене. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да питам - при ваденето на лук, чесън и картофи някаква философия има ли? Понеже знам само, че се вадят, когато изсъхне надземната част, което може би ще е станало сега като отидем.

Хубаво е да е топъл (горещ) ден. Вадя и разстилам на чаршаф - съхнат няколко часа, докато върша нещо друго.

Опитах да сплитам миналата година, ма мноо пипкаво нещо (за лаик, като мен). После в тоя чаршаф съхна още седмица на балкона, После  разстлах на по един ред в касетки и оставих на сянка на балкона още поне месец.

Тая година пак ще пробвам с плитките, щото много удобно се съхраняват, вместо в касетки.

Апропо - имам още малко лук от миналата година.

Изобщо тая година я карам със спомени от миналата - намерих си хартиена торбичка със стъкове чубрица, още неизронена. Че и буркан сушени моркови имам още.

Cucurbita Maxima хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Горещ ден, викаш. Не знам, не знам... дали ще има такива при нас "в Африка"  :lol:

 

Много обичам чеснови и лучени плитки, толкова са селски. И нанизи от люти чушлета, и букети сухи билки искам да ми висят над печката  :wub:

bushkata хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз чесъна го извадих преди 10дни, то не че беше останало много за вадене, абе срамота с чесъна. И малкото кайсии които имах се развалиха още на дървото, та втора поредна година и без кайсии. Малините са ми на 1,5 година и тази дадоха доволно, както и ягодите. Въобще смятам да наблегна на тях, че дръвчетата нещо ми играят по нервите. Част от лука извадих защото ми пречеше, днес следобед мисля да извадя и останалия, при нас иукенда дават 30-40 литра на квадрат и не мисля, че ще му се отрази добре. Краставици берем, но умряла работа, първо защото разсада се сговни и второ въшките решиха да се съсредоточат на най-ранните ми. Тиквичките ми и те пострадаха от въшките. Като цяло странна година, при мен почвата се стопли късно, а реколтата си е по-същото време. Това засега!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние пък направихме рекорд, с 1 месец по-рано ще имаме готови тикви.

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите домати още не могат да узреят.Посадени са на 1 май.А втората реколта боб в хугела поникна и расте с часове

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А за втора реколта краставици май вече е късно

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е никак късно, особено за Бургас, където слана може да не падне до ноември.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както и се опасявах, хич го няма нашия лук. От жълтия има някакви малко по-големи главички, обаче червения е буквално както го садихме. А му изчезна цялата надземна част. През нощта беше валяло и още беше влажно, та не ги вадих, а чак се чудя има ли смисъл изобщо да се занимавам?

 

Обаче ранната реколта смокини тази година е без грешка. Четири щайги набрахме, в момента варя втора порция сладко, щото няма да смогнем да ги изядем. А миналата година имаше само колкото да опитаме, и то само от едно дърво.

Веселата ферма в Родопите хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джинджифилът - нарастване за 3 месеца. В момента цялото нещо е нарязано на ситно и се суши :)post-100-0-66320200-1436209281_thumb.jpgpost-100-0-66739800-1436209285_thumb.jpgpost-100-0-64814200-1436209290_thumb.jpg

Евгени хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мене явно е студено, защото мъча един джинджифил да се събуди. Изкарал е мини зеленко и може би му тръгва коренче, но сега е във вода (не е покрит целият). Не знам дали да се занимавам още с него. В градината буквално беше спящ.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както и се опасявах, хич го няма нашия лук. От жълтия има някакви малко по-големи главички, обаче червения е буквално както го садихме. А му изчезна цялата надземна част. През нощта беше валяло и още беше влажно, та не ги вадих, а чак се чудя има ли смисъл изобщо да се занимавам?

 

 

Мисля, че ако го оставиш и поливаш чат-пат, догодина ще цъфти, ще хвърля семена (а може и ти да му помогнеш и посееш където искаш) и така да продължиш процеса. Щом не ти е зор да ги събираш толкова малки.

Cucurbita Maxima хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май така ще направя с червения. Аз даже се зачудих дали не е за пресен този лук, но не съм чувала да има червен лук за зелено  :rolleyes:

 

Иначе да се похваля, че освен смокините си донесохме и по едно чувалче кейл и манголд, доста бораго и рукола - осигурихме салатата за цяла седмица. Доматите пробвахме, няколко тиквички имаше също, още малко зелен боб обрахме. Та да не ни мислиш, Боби, не сме само на компасна салата (макар и да има и от нея на снимката)  :P

 

035685401.jpg?r=0

Гого, Веселата ферма в Родопите и alys харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бораго на български е пореч? Цветове да сладки, но листата са супер космати и боцкат. Как ги ядете? Даде ми нов повод за притеснение!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми ядем си ги, като са нарязани в салатата не се усеща текстурата. Имат странна миризма между краставица и риба, ма и нея не я усещам. Впрочем нашите салати са сбирщайн от всякакви неща - ако си направиш салата само от бораго може и да боцка, де да знам.

 

(оня ден плевим с Любен и той ме пита - тука има поветица и някакъв трън, да ги махам ли? Не, викам, тръна го остави - ще го изядем на вечеря  :D )

alys и Delyan Dimitrov харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук само припомням, че нищо не е поливано и е косено три пъти тази година. Това са манипулациите. Другото е само наблюдение.

До "магазина":

 

DSC 1505

DSC 1503

DSC 1502


Развитие Фукуока:
 

DSC 1501

DSC 1500


Развитие паралелно - Фукуока + Компостер:

 

DSC 1499

DSC 1498

DSC 1497

DSC 1496

DSC 1495

DSC 1491

DSC 1489

DSC 1488

 

Cucurbita Maxima и Гого харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имате ли измерване колко мм дъжд пада месечно? Асеновград и Пловдив са много зле от към актуална статистика... Решил съм да си направя дъждомер за догодина аз, че софийските данни са силно завишени, тъй като в града вали доста повече.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямаме, ще трябва и ние да си направим.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук само припомням, че нищо не е поливано и е косено три пъти тази година. Това са манипулациите. Другото е само наблюдение.

 

Почвата каква е?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От 10 до 20 см канелено-горски върху непробиваема скала с много хума тук там. На друго място имаме 5 до 10 см канелено-горски върху варовична скала.

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес отидох да извадя лука.

От таз краставичка (всъщност - единствената ми) си откъснахме 2 краставици. Прекрасни на вкус, чак сладки. Изхрускаме ги на място, разбира се.

post-23-0-74421800-1436472542_thumb.jpg

 

Боба:
post-23-0-10045500-1436472539_thumb.jpg

 

Мама супер сладка, от Хоби семена:

post-23-0-69574900-1436472545_thumb.jpg

 

Някъде ми е избягал фокуса, но има доста доматчета:

post-23-0-49836800-1436472551_thumb.jpg

На тази латинка са й направили листата на дантела - бълхи, скачаха навсякъде, зелеви ли са какви са - не ги знам:

post-23-0-83234400-1436472553_thumb.jpg

 

Тези домати са най-напред - те са сяти от семка, направо на място:
post-23-0-30543600-1436472556_thumb.jpg

Всъщност лука не е станал още, обрах само белия и червения:

post-23-0-50386600-1436472559_thumb.jpg

Жълтия, който е значително повече, ще посетя отново след седмица.

Поливала съм един път, плевила също един път.

А това е боба на съседката:
post-23-0-93030500-1436472548_thumb.jpg

Cucurbita Maxima и Евгени харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как са ви овошките тази година? При нас има много смокини, но пък няма никакви ябълки от ранните (миналата година беше точно обратното). И черниците навсякъде бяха много обилни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Родопите смокините са зелени, но няма много, както миналата година. Ябълките са по-малко от миналата година, черниците бяха като при вас. Има много мушмули, като всяка година, много лешници, но малко бадеми, заради студа, много по-малко орехи, но този път не са болни, като миналата, черешите бяха претрупани.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас може би ще има круши, по-малко ябълки, малко орехи и лешници, а черници, мушмули, смокини не знам дали ще виреят. Имаше малко череши, като едната беше много зле (със загнили плодове). Сливите са зле. Всъщност само по някоя джанка само ей така, без количества. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ранната череша имаше много, вече 5та година не успяваме да я оберем, другите 2 хрущялки са проблем, много цвят малко плод поредна година, круши има, черници също, смокинята по традиция пропуска първата реколта, но гледам много е заложила за 2рата. Бадема нормално, кайсията и малкото плодове се развалиха на дървото и окапаха, ябълката гледам ще е същата история като кайсията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пускам 2 снимки на 3те сестри, едната от преди месец другата от днес. Бяхте се притеснили за царевиците ми

post-94-0-04410400-1436796962_thumb.jpg

post-94-0-59832100-1436797266_thumb.jpg

Веселата ферма в Родопите хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи не е чак толкова плодова годината, както ми се струваше, особено като гледах на пазара как е заринато с череши, кайсии и праскови. Те овошките май си правят реколтооборот, че да не ни омръзне все едно и също да ядем.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В серията видеа на Майкъл Филипс (а и в книгата му) се говори за хормоналната цикличност, която се получава ако не се прореждат завръзите. Получава се конфликт между залагането на цветни пъпки за догодина и създаването на семка/костилка. 
 
Ето, намерих и директния цитат:

This embryonic tissue reacts negatively to hormones produced by an excess of developing seeds.94 To put it bluntly, an overly bountiful crop—with too many seeds in the pipeline—prevents fruit bud initiation for the following year. The fruit tree has overcommitted itself.

 

 

Понякога времето прави годината неподходяща за дадена култура (напр. лани за домати), но като цяло плодните дръвчета се движат от други (хормонални) подбуди, които едва сега започваме да разбираме.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас има прекалено много бодливо немско грозде (майка ми го е садила за ограда срещу крави и т.п.). Не съм го кастрила и прореждала вече втора година, не е окопавано ,поливано , плевено , косено наоколо.Тревата е до над коленете. Обрах около 1/5 от плодовете (повече от една кофа) и никой не ги иска. Факт е, че са малко странни на вкус, нямат аромат. Ама били полезни. Изядох една кофа бодливо немско грозде (на почивки) и оставих другото да окапе. За останалото : нула кайсии и зарзали , добри ябълки , много череши и черници в кюстендилско .post-130-0-20976400-1436810632_thumb.jpgpost-130-0-64578200-1436810676_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На това май му казваха цариградско грозде.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На това май му казваха цариградско грозде.

И двете имена вървят. Има много гадни бодли , по-лоши от тези на трънките.

Хоби Работилничка хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, странна работа. Аз съм хапвал цариградско грозде, но беше само такова тъмно виолетово и имаше вкус на нещо средно между грозде и слива. И на аромат е подобно - познати от Германия добавят към домашния сайдер такива плодове и има разпознаваем вкус, става по-кисел и различен от чисто ябълков.

 

Твоите са доста светли на цвят, сигурно е от сорта... Но за вкуса/аромата нямам обяснение, освен и това да е от сорта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой може ли да ми каже тези чушки какъв сорт са, люти ли са? Не съм ги купувала за люти уж, ма кой знае какво са ми продали.

 

035685257-big.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази чушка е като змия :))). Идея нямам какъв сорт е. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не можеш ли просто да я опиташ и да видиш дали е люта, е га ти... :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми ако не е люта, значи не е готова, щото е още малка. Как тъй ще зяносам зарзавата, зелен да го нагриза  :P

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиша, за да не забравя. Доматите, които са на хугела, се развиват много добре, вече са храсти, едва сега обаче започнаха да вързват плодчета. Някое от кучетата е прескачало там и ми е убило опитната краставица, ще има наказания, ще ядат 1 седмица само краставици. Доматите по конвенционалния начин, затрупани с мулч, направо прегоряха отгоре, въпреки че са поливани и пръстта отдолу е влажна - МНОГО СЛАБА РАБОТА (всички се оплакват от този проблем, баба Мария ги полива постоянно, за да не умрат). Доматите при паралелното земеделие се развиват и вързват, направо като луди - ако имаше точкова система, 6+ за тях. Доматите, които са по Фукуока, слаба работа..., а по Фукуока с малко поливане, пак слаба работа.

Първите червени: Striped Roman

11745328_866614296749654_721650712595451
11225256_866614293416321_477161287078021

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На нас жегите ни разказаха играта и сериозно се замислям, че ако догодина не сме се подготвили с по-разумна планировка по-добре изобщо да не се занимаваме да садим. Бобът и тиквичките много изсъхнаха. Доматите (с изключение на Идеала) и чушките се държат, обаче се оказа, че съседката е идвала през седмицата да ги полее. Каза, че всичко е било налягало, тук сега поливат на два дни. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, само паралелното земеделие ще може да се ползва. Ще ходя сега да снимам доматите, не е обръщана земята, 2 пъти е косено и не е поливано нито един път.

Фукуока:
 

фукуока

фукуока

фукуока

DSC 1507

фукуока

фукуока


фукуока

 

Паралелно:

 

паралелно

паралелно

DSC 1499

паралелно



Хугел:

хугел



Конвенционално - торено и поливано постоянно:

конвенционално отглеждане

конвенционално отглеждане

 

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тиквичке, щом имате вода на мястото, че и добри съседи, а и площта ви не е много - какво ви спря да пуснете капковото още тая година? Дет са вика, за един уй-кенд се връзва, само някой да отвърта кранчето, защо да й губите времето на жената? При нас няма вода, затова не сме действали...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми щото кой да знае, че така ще стане. Много причини има като цяло, сред които и тази, че не искаме капково... Напоследък голяма мисъл му удрям по въпроса как ще я караме занапред с тая градина, та съм намислила някои работи и скоро ще ги споделя, да дадете забележки, идеи и съвети.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли ще съм пръвият, който да ти каже, че без поливка няма да стане, особено във вашия климат (дали ще е маркуч, дали ще е дъждуване, дали ще е капково - все може да е с таймер или комшийка). Дори "паралелното" на Руслана по-горе очевидно има достъп до вода, от леглата на червеите. Но ще чакам да пуснеш тема и ще продължим там.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Червеите са поливани само 1 път тази година :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не хвърляй прах в очите, баш у жегата :D

 

Вътре в гнездото ако е по-влажно от пясък от върха на дюните, значи растенията черпят от тая влага. Поливано е 1 път, но яко, за да имa голяма влажност, а и торът задържа много вода, отделно, че е валяло при вас. Така че реално това паралелното е все едно да имаш резервоар за вода, което е супер, но до колко е приложимо в смисъла на домашната градина...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.