Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Веселата ферма в Родопите

Майсторско отглеждане на зеленчуци без поливане и грижи

Recommended Posts

Веселата ферма в Родопите

Приятели,

отварям тази тема, защото искам до края на годината да оформим едно упътване, как можем да отглеждаме зеленчуци без поливане и грижи.

Забелязах, че доста от нас, искат не искат, го правят, затова нека да споделяме опит, кое и как точно ни се получава.

Да споделим всички техники и похвати (със снимков материал), които използваме, както и кои зеленчуци или билки оцеляват и кои не. Какво ни прави впечатление? Защо така се случва? Какви са количествата на оцелелите?

После да излезе упътването от страничката на Без Мотика, ако нямат нищо против админите, защото ще сме го правили с общи усилия и да е свободно за споделяне навсякъде :) 

 • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Подкрепям идеята! Скромният ми опит в зеленчукопроиводството за собствени нужди би се обогатил със споделеното. Замислил съм неизползваната до сега част от двора ми /в момента засята с люцерна - около 500 кв.м./ да превърна в опитно поле. Ще направя няколко повдигнати лехи, които ще мулчирам. Около тях ще има буферен пояс от люцерна или детелина, за да спира троскота. Ще засадя рицин и тагетис за да отпъждат попови прасета и къртици. В лехите отглеждането ще е поликултурно според скромната ми информация за прилагане на алелопатия.

Специално при моето местоположение - в пловдивското поле - без поливки едва ли ще мине. Миналата година беше първият ми експеримент - метър на метър повдигната леха с пипер капия. Поливах го с малко количество вода, но всяка неделя. Други грижи не съм полагал. Резултатите бяха доста добри. За съжаление тази година не продължих в същата посока, но за догодина проекта с опитното поле със сигурност ще го реализирам.

Ще бъда благодарен на всеки, който се включи по темата и допринесе за осъществяването на замисленото от Руслана ръководство.

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Започвам аз, като при добавянето нови наблюдения ще редактирам същия пост, за да няма разпокъсване на информацията.

Земите, върху които се прави опита, са канелено-горски, с 10 см почвено покритие, което е голям минус, тъй като не може да се развива кореновата система, затова се прилагат две техните - на Фукуока с предварително подготвена от есента земя със слама - 20 см слой, който не се премахва и паралелно използване на компостери, с непосредствено засяти или засадени култури до тях, като целта е да се използва компостния чай и влагата. При паралелното единствено се коси, на нито едно от двете места не се полива.

Паралелното ще се видоизмени в компактни заместители, с ширина и дълбочина по 50 см, а дължината ще зависи само от самопроизвеждащият си, в зависимост от условията на мястото му. Техниките по изграждането и грижата ще бъдат обяснени допълнително

Фукуока:
слънчоглед - успешно засега

DSC 1501


царевица - неуспешно

DSC 1500

Паралелно:
 

Домати- успешно засега

DSC 1496

DSC 1493

Коприва - успешно

DSC 1489


Тикви - много успешно

DSC 1488

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

В моя дневник има снимки и описания на премеждията на градина Сахара. Ако трябва да обобщя вкратце, ето. 

 

В почва като смолницата (механично тежка), високите лехи и мулча са от решаващо значение за запазване на влагата. Смолницата набъбва много като поема вода и се свива като изсъхва. Високата леха дава повече пространство за тоя процес и се получава естествено разрохкване, в комбинация на влагозадържане.

 

20 см почва и тънък слой мулч задържа осезаема влага 7 дни слънце със дневна температура над 30 градуса. Леха 4 х 1 метър поливаме с 40-60 л вода на седмица и до другата седмица, като копнеш на 10+ см в почвата и извадиш малко, става на топка, демек има достатъчно влажност.

 

Ако трябва да се подобри системата без големи инвестиции, бих направил по-високи лехите, може би 40 см, и бих мулчирал по-дебело (но при нас не ни се копаеха по-дълбоки пътечки, от където да вземем пръст, а и беше брутално трудно, отделно нямахме слама за мулч никаква и използвахме окосено от нас сено).

 

Ако парите не са проблем, бих прокарал вода (в момента нямаме вода в имота), капкови маркучи, програматор. Тотал за 300 квм зеленчукова градина е около 300 лв пластмаси и 100 лв програматор, отделно водата. В тоя вариант не е нужно да има по-високи лехи и мулч. Ако нямаш какво да береш (тиквички и краставици напр), с тая система и 1 месец може да не стъпиш.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Сори за офтопика, ама тия слънчогледи кога са сети? Нещо ми малеят за това време на годината, дали ще успеят да си свършат работата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Ами при слънчогледите, както и при царевицата, е протегливо понятието за засяване :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Фукуока:

На царевицата й стана нещо и започна да се развива, въпреки че за 30 дни е валяло само 1 път

WP 20150812 09 56 54 Pro


Паралелно:
Доматите са 17 корена, не са колтучени, около 1,70 високи и огромни като храсти, даже вече наклониха прътите. Явно семената са били заразени с мана, защото всеки ден късам по няколко болни домата и въпреки това растенията изглеждат чудесно, развиват се перфектно и са препълнени с домати. Не са третирани с нищо. В момента, късам по 1,5 кг готови домати всеки ден.

WP 20150812 09 48 21 Pro

WP 20150812 09 54 11 Pro


Тиквите са също екстра:

WP 20150812 09 56 22 Pro

WP 20150812 09 56 16 Pro

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Приятели,

 

отварям тази тема, защото искам до края на годината да оформим едно упътване, как можем да отглеждаме зеленчуци без поливане и грижи.

 

За мен и за всеки начинаещ едно такова упътване би било много полезно. Би било чудесно, ако някой се е заел да синтезира нещата.  За сега май трябва да приема, че натрупаната информация и опит са споделени в темите и да продължавам да чета всичко наред?

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Sid

И аз се присъединявам, че и мен ме чака следващите дни...

 

Ако може някой с думи прости да каже в резюме по нещо за Фукуока и Паралелно, ще съм много благодарен?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Sid, това е темата за Фукуока: http://bezmotika.com/topic/107-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BA%D0%B0-%D0%BC-%D1%84%D1%83%D0%BA%D1%83%D0%BE%D0%BA%D0%B0/Снощи точно я четох. 

Най-сбито и обобщено за тази техника ми се струва третото мнение. Предполагам настоящата тема е в продължение на тази за Фукуока  за да се обменя опит между градинарите какво върви и какво не по  нашите ширини, защото цитирам "....вече разбрахме основния принцип, който сякаш не прозираше в книгата на Фукуока. Той там набляга на тезата, че всеки трябва да достигне сам до своите изводи, през годините, наблюдавайки природата.", а за да се спести време ".... минете да говорите с местните, стари хора и да ги питате какво са гледали наоколо по земите, което само е растяло или ги питайте, какво често е било саморасло и е избуявало, дори без грижи. Те знаят историята на културите."

 

За да не е съвсем офф мнението ми, да споделя в нашия непипнат двор какво заварихме. За 15+ години оставен да буренясва и подивява успешно са се саморазсаждали и вървят - лапад, киселец, коприва, въпреки нашествието от охлюви. Лапада, особено, е първенец.

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Здравейте,

като цяло тази година ще наблегна изцяло на отглеждане на зеленчуци без поливане и грижа. Това, което в Европа липсва за натуралното отглеждане - Фукуока, е липсата на дъждовни сезони, затова на местата, където те присъстват, ще забележите как един мързелив градинар постига чутовни успехи.

Истината е, че този дъждовен сезон може да се замести, съответно му трябва заместител. В моя случай заместител се оказват леглата с червеите, в момента разработвам схема с дължина, височина и ширина.

Есента се застила дебел пласт, с каквото желаете, на наклонената страна на леглото или там, където ще се стича компостният чай, когато вали и пролетта само прехвърляте застланото в леглото. Отдолу земята изглежда все едно сте я орали, фризовали, дисковали, заравнявали, плевили и поливали. Разхвърляте си семената и после отивате уикенда да си берете, вместо да ходите до пазар.

Трябват ви свръх усилия да престанете да си мислите, че зеленчуци се гледат само както баба знае или както казват в пермакултурния - биодинамичния  наръчник, който сте прочели, малко знания за компостиране, да спрете да си изхвърляте органичния отпадък в общите кофи или да го горите и като цяло само да нахвърляте семена.

post-100-0-47597400-1462277357_thumb.png

В момента разполагам с милион репички по погрешка.

post-100-0-23753200-1462277395_thumb.jpg

Другите зеленчуци ще добавям спрямо развитието им. 

 • Харесвам 6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване