Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Евгени

Райска ябълка

Recommended Posts

Славянски

В това видео около десет минути можете да видите част от райските ябълки на бай Райчо. Показва и кудрания (китайска черница) с плод 

https://www.facebook.com/100000563256642/videos/1053659342909475

Казва, че вирджинските райски ябълки като падат не се разпльокват. Консистенцията била на локум.

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Вирджинка сорт Прок. Зрее в началото на септември в Пенсилвания (за сравнение при мен Костатата е готова за бране обикновено към края на ноември, но не и за ядене):

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
На 2.08.2024 г. at 15:59, Kalam Mekhar написа:

Най- после се сетих да снимам райската ябълка. Баща ми я е купил за шоколадова, което не означава, че е вярно. Никакво измръзване не е имало при нея и отхвърляне на плодове. Но, плодовете ми се виждат дребнички. Едни съседи в Монтана имат друга с плодове, подобни на тези на Ройо Брилянте (не са плоски, а с класическа ябълковидна форма). Те са двойни на размер в сравнение с тези на нашата. 

SS854659.jpg

SS854662.jpg

SS854660.jpg

Kalam, успя ли да снимаш узрелите плодове  на райската ябълка при баща ти? 

Аз  откъснах плода на моята "шоколадова" два дена, преди да влезем в ноември. Бяха се заредили около седмица утрини с голяма слана и дали от това, върху плода се появи малко черно петно,  размера на което със всеки изминат ден растеше. Сега в откъснато състояние, няма развитие. Като омекне и го срежа, ще видя дали увреждането върху кората  е преминало и  върху  месестата част.

IMG_20241101_133130.thumb.jpg.f36807b0ffe0f1152cd44e7b5ee66ce6.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Не съм ги снимал и даже забравих, че имам райска ябълка. Зреят от доста време и мисля, че се оказа сорт Джиро.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Ето ги някои от моите (повечето са още на дръвчетата):

IMG_20241104_020855.thumb.jpg.2adb9496c495687213565af749ff9528.jpg

Двете по-едри са Костата (115 и 130 грама). Дребните сорт Росиянка са средно по 40 грама. Сякаш изгубиха малко тегло откакто ги съхранявам, щото първо мерих някои над 50 грама.

За мащаб съм сложил и няколко ябълки и една попска круша.

Но има да ги чакам още докато омекнат хубаво и изгубят стипчивината.

P.S. 7 ноември. Премерих един плод на Костата днес 155 грама. Най-едрият, който съм мерил и отгледал досега тук. Почнах да бера. Вече има и омекнали.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
преди 9 часа, Славянски написа:

Ето ги някои от моите (повечето са още на дръвчетата):

IMG_20241104_020855.thumb.jpg.2adb9496c495687213565af749ff9528.jpg

Двете по-едри са Костата (115 и 130 грама). Дребните сорт Росиянка са средно по 40 грама. Сякаш изгубиха малко тегло откакто ги съхранявам, щото първо мерих някои над 50 грама.

За мащаб съм сложил и няколко ябълки и една попска круша.

Но има да ги чакам още докато омекнат хубаво и изгубят стипчивината.

Ах, Росиянката....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Излизам сутринта да си пийна инката на припек и какво да видя... Дед Мороз подранил явно...

20241028_103042.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Че кой я тоя доброжелател?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)
На 3.11.2024 г. at 19:06, ivanina. написа:

Kalam, успя ли да снимаш узрелите плодове  на райската ябълка при баща ти? 

Аз  откъснах плода на моята "шоколадова" два дена, преди да влезем в ноември. Бяха се заредили около седмица утрини с голяма слана и дали от това, върху плода се появи малко черно петно,  размера на което със всеки изминат ден растеше. Сега в откъснато състояние, няма развитие. Като омекне и го срежа, ще видя дали увреждането върху кората  е преминало и  върху  месестата част. Имаше и много плодове, надупчени от миризливки. 

IMG_20241101_133130.thumb.jpg.f36807b0ffe0f1152cd44e7b5ee66ce6.jpg

Същата е шоколадова, като твоята. С други думи, вероятно е Джиро. Черните петна не са от шоколадовост. Шоколадовото на шоколадовата е отвътре.

EHsX7PE.jpg

 

9rrFiwy.jpg

XBqKAoo.jpg

Редактирано от Kalam Mekhar
  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
преди 2 часа, Kalam Mekhar написа:

Същата е шоколадова, като твоята. С други думи, вероятно е Джиро. Черните петна не са от шоколадовост. Шоколадовото на шоколадовата е отвътре.

EHsX7PE.jpg

 

9rrFiwy.jpg

XBqKAoo.jpg

Чудесна гледка, колко много плод- истинска радост за окото! Браво на дръвчето, намерило си е добрия овощар!

Kalam, явно разсадник Фантазия продава този сорт под името  Шоколадова, който ние  оприличаваме на Джиро, но аз имам  съмнения и за танинов  сорт Хиротаненаши /снимка от Разсадника/ . 

Ако дръвчето ми Джиро, купено от Ангел Кръстев оцелее и стигне до плододаване, много бързо ще открия  приликите и разликите между   двете дървета.image.png.f4496269eb6df231535627ef2c3ffb82.png

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Шоколадовата според Антон Павлов е сорт Чоколатино и е по-продълговата и е опрашител. Ето тук от един сайт малко информация и снимки:

https://www.promessedefleurs.ie/fruit-trees/fruit-trees-by-variety/persimmon-trees-diospyros/diospyros-kaki-cioccolatino-persimmon.html

Интересно, че при мен дали заради сланите или друго, но Костата има пъстро към тъмно месо като омекне. При баща ми не съм го наблюдавал. Ще снимам като има готови.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
Отговорено (Редактирано)

Зазимихме, 3 годишната джиро се раздаде добре, макар и хвърлянето над 50% в началото на лятото. Успех на всички и догодина х 5! :)

_DSC8081.jpg

_DSC8078.jpg

_DSC8055.jpg

_DSC8054.jpg

_DSC8056.jpg

_DSC8088.jpg

Редактирано от Jimmy Stoikov
  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Защо бързаш с резитбата преди зимата, Джими? Искаш да налее в клонките, които оставяш? Чудна реколта за такова малко дръвче.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 9 минути, Славянски написа:

Защо бързаш с резитбата преди зимата, Джими? Искаш да налее в клонките, които оставяш? Чудна реколта за такова малко дръвче.

До сърбяха ме ръцете за ножицата, нямах ник'ва цел :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

E, нали каза, че си разбрал къде плододавала и съответно как да я режеш, че да я поддържаш хем ниска, хем да има реколта. Аз при мен толкова късно не бих рязал (те са и без листа от три седмици), по причина че е вероятно да има измръзвания зимата и не искам да ми останат малко клонки. Лятото трябваше повече да кастря. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 10 минути, Славянски написа:

E, нали каза, че си разбрал къде плододавала и съответно как да я режеш, че да я поддържаш хем ниска, хем да има реколта.

Да де, ама това е друг въпрос :) По горе попита въпрос(1) защо бързам, следващия въпрос(2) искаш да налее в клонките. Отговор едно "До сърбяха ме ръцете за ножицата", отговор две " нямах ник'ва цел" и добавям с бързането. 

Сега ме питаш дали съм разбрал как да я поддържам по мой стандарт, ами така мисля, погледни как е подрязана, височината е 1,60м

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
На 9.11.2024 г. at 17:12, Jimmy Stoikov написа:

Зазимихме, 3 годишната джиро се раздаде добре, макар и хвърлянето над 50% в началото на лятото. Успех на всички и догодина х 5! :)

_DSC8081.jpg

_DSC8078.jpg

_DSC8055.jpg

_DSC8054.jpg

_DSC8056.jpg

_DSC8088.jpg

Плодородна се оказа годината, и при теб богата и качествена реколта! 

Джими, като си започнал дейностите по зазимяване, след резитбата ще завиваш ли ябълката с агрил, или ще зимува без укритие?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 12 минути, ivanina. написа:

Плодородна се оказа годината, и при теб богата и качествена реколта! 

Джими, като си започнал дейностите по зазимяване, след резитбата ще завиваш ли ябълката с агрил, или ще зимува без укритие?

В Стара Загора райските си растат на воля, без никакви грижи, до сега не съм я пазил през зимата. Дори оставям един лимон на открито за тестване тази зима

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Досега на нашата не е имало и една измръзнала клонка, а баща ми я засади, когато беше с дебелина на кибритена клечка. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

Всъщност пропуснах/забравих да кажа нещо важно! 

Обирането го комбинирах с рязането, като се съобразих  отрязването да е преди клонките с плод, защото клон който е родил плод повече няма да даде, така в края на зимата няма да се чудя кои точно клонки и на какво разстояние са дали плод. Отрязах и някои леторасти които не ми харесват за формирането тоест, растящите на върха които вдигат височината, опиращите се един в друг и тези по на гъсто.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване