Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Евгени

Райска ябълка

Recommended Posts

ivanina.
На 29.08.2022 г. at 15:20, Panik написа:

Тва аз го пробвах няколко години на райска ябълка и на смокиня...почти без успех. И после се светнах че така, вярно че изолираме стъблото от вятъра, но най вече изолираме топлата земя от пространството под агрила. И всъщност спираме "отоплението" на дръвчето. Миналата зима сложих само агрил (3 слоя) без листа и пръста.....Гледах да е с колкото се може по широка основа "палатката" че да има повече "отопление". Сега дали беше по-топла зимата...не знам. Но и райската ябълка и смокинята не замръзнаха.

Panik, благодаря ти много за споделения  резултат от личен опит!

Същият успех имах и аз при зазимяване  на смокинята ни,  със зариването ѝ със пръст. Правя връзка  и с лозите, специално за моя регион, че се отглеждаха със загрибване есенно време. Аз и сега продължавам така. От по-възрастните хора  някога научих, че ако нямаш възможност да зариеш  с пръст лозовите пръчки, добре би било поне  да ги свалиш  от теловете да полегнат върху земята, и така не измръзваха. Говоря за лозе на телена конструкция, не за асми- различно е.

За райската ябълка, като овошка не ми минаваше през ум за палаткова зазимовка,  мислите ми се въртяха само около стеблото, но има логика в това, по-голяма площ около него да акомулира топлина. 

Ще се възползвам от опита ти,  дано  и при моите условия даде  положителен резултат.

:)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Georgi

Снимката не е моя, но по същия начин го правя вече две зими. 4 колци и увивам 10 м агрил, колкото пласта стане. С телбод закрепвам. И не бързам с идването на есента, а преди прогноза за доста студено време, обикновено в началото на Януари.

райска ябълка.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ех, тези украинци...

Сорт японска райска ябълка селектиран в Грузия, държи до -26 без укритие, плодове до 300 грама.

Жемчужина Сванети 

Сорт раннего срока созревания, выведен в самом суровом регионе Грузии местным любителем Кахой Мчехлидзе в 2014 г. Получен на отобранном сеянце Тамопана при свободном опылении. Особенность данного сорта: в отличие от гибридов виргинской хурмы имеет ярко-выраженный настоящий вкус Восточной хурмы. Масса плода до 300 гр. Кожица - ярко-оранжевая. Форма - овально-приплюснутая с делением на четыре сегмента. Для плодоношения не требуется опылитель, сорт полностью самоплодный. Районирована на высоте 1200 м над уровнем моря. В этом регионе не редки морозы до -26 град. В настоящее время единственный сорт Восточной хурмы, способный переносить мороз - 26 град. без укрытия. Цветение: начало-середина мая, в зависимости от суммы температур. Сорт имеет еще одно уникальное достоинство: сразу формирует завязи на вновь появившемся приросте. Таким образом, двухлетний саженец, не имеющий даже веточек, сразу выдает урожай в первый же год после посадки. Цветки выдерживают возвратные весенние заморозки до -7 град. Сорт является перспективным благодаря вкусовым характеристикам, самоплодности, скороплодности, повышенной морозостойкости. Для посадки необходимо солнечное место. При созревании плод практически не размягчается, сохраняя форму. Подвой: виргинская хурма. Созревание: конец сентября.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване