Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Евгени

Райска ябълка

Recommended Posts

Kalam Mekhar
преди 8 минути, Jimmy Stoikov написа:

Всъщност пропуснах/забравих да кажа нещо важно! 

Обирането го комбинирах с рязането, като се съобразих  отрязването да е преди клонките с плод, защото клон който е родил плод повече няма да даде, така в края на зимата няма да се чудя кои точно клонки и на какво разстояние са дали плод. Отрязах и някои леторасти които не ми харесват за формирането тоест, растящите на върха които вдигат височината, опиращите се един в друг и тези по на гъсто.

Клонката - да. Но, клонките, излизащи от нея би трябвало да дадат. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 26 минути, Kalam Mekhar написа:

Клонката - да. Но, клонките, излизащи от нея би трябвало да дадат. 

Да би трябвало,  но да си представим как изтегляме плода навън и на горе, по този начин оставяме много мъртва/гола дървесина, защото в началото на миналогодишен клон не излизат дори листа в основата. Според мен при наличие на силен прираст не е разумно да се оставя  дървесина дала вече плод. Други казват, че намаля плодовете или е възможно да спре на цяло ако не се подрязват. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.

Качвам клип на Антон Павлов, свързан с резитба на райската  ябълка.  :) 

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 1 час, ivanina. написа:

Качвам клип на Антон Павлов, свързан с резитба на райската  ябълка.  :) 

 

Мен ме устройва напълно да му вярвам и да се съобразявам с важните нещата които казва. ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Един от новите сортове, които предлага Коляшев тая есен, се казва Кубо. Води се Diospyros kaki и устойчива до -23, и това не е писано от Гошев. Интересното е, че в нета няма информация за този сорт, или почти. Единството, което намерих е на немски:

https://www.eggert-baumschulen.de/de/diospyros-kaki-kubo.html

На същия сайт сорт Костата я пишат, че държи до -20. Та очевидно тази е по-студоустойчива. С уточнението, че на същия сайт Никитската я пишат, че издържа на -18, което е нелепо, при положение че е хибрид.

Относно значението на името Кубо намирам това:

Japanese: written 窪 'sunken ground' but mostly with characters used phonetically for example 久保 which literally means 'long time preserve'.

Предполагам е много трайна.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Хайде една чуденка. Сортът трябва да е Костата. Втора реколта. Първата беше само с един плод. Формата беше същата, но цветът на месото не беше такъв по спомен:

IMG_20241113_211928.thumb.jpg.c968b7db91d63c20555ca266553c22c6.jpg

Месото е кафеникаво, пъстро. Някак на снимката изглежда по-светло. При баща ми пак Костата не съм виждал да има такъв цвят месото. Може ли да е от многото слани преди брането? След първата бяха почти зелени. Иначе е сладка и не много кашкава.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

Преди малко си намерих едни стари снимки и се оказа че през ноември 2017 съм купил и засадил в моята градина първите четири дръвчета райска ябълка -- два броя Хира Таненаши и два броя Росиянка. Само едно от тях оцеля и тази година за пръв път цъфтя и даде плод. Ако записките ми са верни, то трябва да е Хира Таненаши. Това е и първата ми реколта изобщо от райски ябълки, получена от моята градина. Повече от половината завръзи на дръвчето опадаха през пролетта и лятото, а останалите и успешно узрели плодове са доста дребни по размер, както (вероятно) се вижда на снимките. Въпреки това, съм много щастлив, че все пак имам някаква реколта райски ябълки :) . (Миналата година се сдобих и с едно дръвче, сорт Дар Софиевки, но за него е още рано да се каже каквото и да било.)

Първите две снимки са от 2024-10-22. Тогава имаше едно или две плодчета, които вече бяха омекнали и ставаха за ядене (дегустация).

IMG_20241022_155610s.thumb.jpg.3847c43ede44d167c6fb0026a3df4209.jpg

IMG_20241022_160224s.thumb.jpg.249c10423d50fac151cb18e2a7843e19.jpg

 

Третата снимка е от 2024-11-06 и на нея се вижда цялото дръвче и почти цялата реколта:

IMG_20241106_150546s.thumb.jpg.01560c3e7f9d8a5587d8fb9990929efc.jpg

Преди няколко дни обрах и прибрах всички плодове и хапнах още няколко, които междувременно бяха омекнали. Иначе плодовете са си танинови -- опитах и един който не беше омекнал достатъчно и по-твърдата му част си беше стипчива. А сега се чудя, предвид малкия размер дали все пак това дръвче не е пък Росиянка?

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Хиратаненаши стоят по-червеникави като омекват и са доста сочни и сравнително едри могат да бъдат. Росиянка при мен са по 40-60 грама и са по-сухи, както каза бай Райчо, с консистенция на локум.

Също листата на Росиянка са по-различни от на Костата, Джиро, Хиакуме и една друга Ранна, която имам. Повече наподобяват вирджинките. Ще подиря линк към снимка.

Но предвид мръзненето на клонки зиме редовно, от това което си споделял, малко ме съмнява да е Росиянка. При мен три дръвчета нямат измръзване въобще няколко години.

Ето снимка на листата на Росиянка:

IMG_20230612_164414.jpg

Редактирано от Славянски
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Всъщност, @embedeo, има един сигурен начин да различиш Росиянка от Хиратаненаши още сега и това е кората на младите клонки.. Росиянка мяза на вирджинка и има сивкава кора:

Photo1591_105648.thumb.jpg.f7979ceff999ca1a67000dd2adfb13c7.jpg

Докато при Хиратаненаши кората е типичната за азиатските хурми светлокафява (снимката е на Костата). Съвсем различни са. 

Photo1592_105646.thumb.jpg.b72b61cfe2662d9e4ca24156c82f7719.jpg

Интересното е, че примерно при Гора Говерла и Дар Софиевки кората е по-близо до тази на diospyros kaki. Те затова и са по-едроплодни, по-голям процент са азиатски.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 11 часа, embedeo написа:

Третата снимка е от 2024-11-06 и на нея се вижда цялото дръвче и почти цялата реколта:

IMG_20241106_150546s.thumb.jpg.01560c3e7f9d8a5587d8fb9990929efc.jpg

 

@embedeo, подрязваш ли го в края на зимата и как е с поливките лятото? Щом е оцеляло до сега, ще го  бъде на този климат.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
преди 8 часа, Jimmy Stoikov написа:

@embedeo, подрязваш ли го в края на зимата и как е с поливките лятото? Щом е оцеляло до сега, ще го  бъде на този климат.

Точно това дръвче, веднъж, преди няколко години го подрязах, но едва сега, т.е. напролет, ще мога за пръв път малко да му пооформя короната, че в момента формата му е "изтървана работа". През лятото го поливах, но тогава малко се притеснявах, че може от прекалено  поливане да хвърля завръзи и съответно чак в края на сезона виждам, че може би е тъкмо обратното -- поливките ми не са били достатъчни.

След 2017,  след като го засадих на това място в градината ми, от западната  му страна, у съседите, израстна една висока черница и тя допълнително му ограничава слънцето през лятото. По едно време, се замислих дали да не го премахна или преместя, но засега му се размина -- ще го наблюдавам в следващите няколко години.

Новото ми дръвче Дар Софиевки е на доста по-добро място в градината ми и ще "хваща" много повече слънце.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, embedeo написа:

че в момента формата му е "изтървана работа". През лятото го поливах, но тогава малко се притеснявах, че може от прекалено  поливане да хвърля завръзи и съответно чак в края на сезона виждам, че може би е тъкмо обратното -- поливките ми не са били достатъчни.

Сам си направи изводите, не мога да не се съглася. :) Иска си рязане и поливане, за добра реколта. Иначе за засенчването, според мен, може да повлияе на времето за узряване и от там сладостта.

Редактирано от Jimmy Stoikov
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Тук има списък с описания на много студоустойчиви сортове райска ябълка, някои са селектирани в СССР навремето, други са ново (второ и трето) поколение украински хибриди, има и някои американски и японски. Много от украинските сортове са налични вече и в САЩ. Ранното узряване за мен е предимство. При мен Костатата не беше пожълтяла при първите сериозни слани. И мисля, че има някакви поражения от мраз на някои от плодовете. Линка:

http://www.nuttrees.net/persimmon.html

Росиянка си беше съвсем оранжева като ѝ опадаха листата. А Дар Софиевки я водят три седмици по-ранна доколкото прочетох.

Редактирано от Славянски
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Намерих информация за сорта Кубо, от японски сайт. Трябва да се преведе с Google translate. Има такъв сорт наистина. Взех две дръвчета от Коляшев.

https://blog.goo.ne.jp/mizko_okan/e/927cf77f5e63dc4bd50a1428df47216d

Пише, че имало и сладки и стипчиви плодове на същото дърво.

Копирам бърз превод през английски:

Отглежданите от нас хурми са от сорта „Кубо“.

„Кубо“ е местен сорт от Киото и представлява непълно сладка хурма.

С други думи, едно дърво може да ражда едновременно сладки и горчиви хурми.

Разбира се, има и полусладки и полугорчиви сортове.

Всяка година съпругът ми се занимава с бране на хурми.

Майсторът е по-долу,

Можете да определите кои са „сладки“ и кои са „стипчиви“.

Казват, че лицето е различно, но аз изобщо не го разбирам.

Сладките хурми имат семена в месестата част и са много сладки.

От стипчивите хурми се правят сушени хурми.

Изглежда, че тази година има само горчиви хурми.

Мисля, че и тази година ще суша много.

Очевидно сортът е от тези, които при опрашване губят стипчивината си. Там, където има семена, плодът е сладък . PVNA.

А тук описание от човек, който продава плодове от въпросния сорт:

Тези са от дръвчета в моята градина.

Тази година реколтата беше по-добра от обикновено и имаше малко повреди от насекоми, така че ги предлагаме за продажба.

Райската ябълка Кубо е сорт, който отдавна е обичан в районите Камеока и Тамба в префектура Киото.

Това е несъвършено сладка райска ъ, която може да бъде едновременно сладка, стипчива и полустипчива.

Когато аз и моето семейство ядяхме, повечето хурми бяха сладки, като понякога се примесваха и горчиви.

При изписването ще премахнем всички, които изглеждат стипчиви, но моля, имайте предвид, че не можем да гарантираме, че в тях няма да има абсолютно никакви стипчиви.

Сладките хурми съдържат много семена, но имат сусамови семена и твърда месеста част, която е сладка и вкусна.

・Как да разпознаем горчивите хурми

Ако при разрязване е с красив оранжев цвят и има малко семена, това е горчива хурма.

Моето чудене е дали този сорт не е опрашител, демек да има и мъжки цветове, щом има опрашени плодове, а има и безсеменни.

А това е от онлайн магазин за дръвчета:

Screenshot_2024-11-24-20-41-31-673_com.android.chrome.thumb.jpg.3617ca083d99dabdbbb92b5a706037cf.jpg

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Ще си позволя да цитирам и още един японски материал, който разбира се би бил недостъпен без компютърно генериран превод. Има много интересна информация включително за медицинските употреби. Ще копирам част от текста от английски:

    

5  Why are there so few sweet persimmon varieties, even though there are so many astringent persimmon varieties?   

   The sweet persimmons cultivated in Japan are believed to have originated as a mutation of the domestic astringent persimmon, and are limited to a few lineages. When these species are crossbred, inbreeding depression occurs, which appears to have been an obstacle to the development of new varieties.   

     

6  It has been said that there are no sweet persimmons in China...   

   It was once believed that sweet persimmons only appeared in Japan, but it was confirmed that a different type of sweet persimmon (completely sweet persimmon) also exists in Luo Tian County, Hubei Province, China , and it has been named "Luo Tian Sweet Persimmon." For this reason, there are efforts to develop new sweet persimmon varieties using this persimmon in Japan.   

     

7  What is the difference between sweet and bitter persimmons?   

   The "Encyclopedia of Fruits" explains as follows:

 Persimmons are broadly divided into sweet and astringent persimmons, but both sweet and astringent fruits have a strong astringent taste when young. This is due to the presence of a large number of irregular cells called tannin cells that specifically accumulate tannin, the astringent component. In astringent persimmons, this condensed tannin reacts with a volatile substance (acetaldehyde) produced by the artificial astringency removal process using carbon dioxide after harvesting, making it more polymeric and insoluble in water, eliminating the astringency and making it edible. In addition, persimmons have traditionally been classified intot the following four categories based on how the astringency is removed. Although it is a bit of a hassle, 95 varieties of persimmons are planted in Yokohama City's Children's Botanical Garden (as of 2019), and the classification is clearly indicated on each tree's nameplate, so I had no choice but to learn.   

Sweet persimmon / Perfectly sweet persimmon

Regardless of whether or not the fruit has seeds, the astringency is completely removed while the fruit is still hard on the tree. Some brown spots appear on the flesh. ( Fuyu , Jiro , Gosho, etc.) They are called "perfect" because they are not affected by fertilization . PCNA (Pollination Constant and Non-Astringent)

 

Incompletely sweet persimmon

The more seeds there are, the more brown spots (brownish browning caused by tannin cells in the flesh solidifying and becoming insoluble) appear around the seeds, and the better the astringency. Persimmons with a high degree of lost astringency are called sweet persimmons. Persimmons with few seeds will be astringent. (Zenjimaru, Ama Hyakume, Kubo, Mizushima, Nishimura Wase , Fude Kaki, etc.)

PVNA (Pollination Variant and Non-Astringent)

 

Astringent persimmon / Incompletely bitter persimmon

Only the small brown spots around the seeds lose their astringency, but the fruit becomes astringent. Hiratanenashi is usually seedless and has no brown spots. (Hiratanenashi, Koshu Hyakume, Tone Wase, etc.)

PVA (Pollination Variant and Astringent)

 

Completely bitter persimmon

Regardless of whether or not the fruit has seeds, the astringency does not disappear completely until the fruit is soft-ripened. Brown spots do not appear on the flesh. (Dojo Hachiya, Yotsumizo, Atago, Saijo, Ichida, etc.)

PCA (Pollination Constant and Astringent)

 

  (From the World Encyclopedia, The World of Plants, etc.)  

     

   The fruit encyclopedia explains the mechanism behind the sweetness of partially sweet and completely sweet persimmons as follows: partially sweet persimmons have a trait that causes the seeds to release large amounts of a volatile component (acetaldehyde), which removes the astringency around the seeds, while completely sweet persimmons stop synthesizing and accumulating tannins in the fruit at an early stage of growth, and the concentration of tannins decreases through dilution as the fruit grows.

 

How to easily remove the astringency from persimmons  

   If you have astringent persimmons in your garden, you might consider removing the astringency or drying them, but both are troublesome and you can't even imagine doing so. If you leave them alone they will likely ripen and become sweet, but there is a high possibility they will become food for birds. If you look up methods for removing astringency for reference, the most commonly known are 1 ) soaking them in hot water ( removing the astringency) , 2 ) spraying them with ethyl alcohol and sealing them (alcohol removal) , and 3) placing the persimmons and dry ice in a plastic bag and sealing it ( carbon dioxide removal) .

Dried persimmons are also a type of removal of astringency, and the tannins are made insoluble by drying.

For birds, fully ripe persimmons are an exquisite treat that they can eat to their heart's content. Sometimes butterflies land on the exposed flesh of the fruit that has been partially eaten.

Редактирано от Славянски
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Въпреки сушата и нередовното поливане лятото и хвърлянето на сума завръз, Костата при баща ми пак се отчете с реколта. По-дребни са и вече ниските клони са били обрани:

IMG-91e737adfbf10b88d2968d765582886b-V.thumb.jpg.5eea07dbc13142edf9754f2a8678525d.jpg

Забавиха се с брането и има потъмнели по върха. Ще трябва да я поддържаме по-достъпна. По-дребни са тая година в сравнение с предните, но пак има доста "гроздове". Надморската височина е 125 м. Реално това е трета реколта.

IMG-c483bf403b3fb60d38486c3ff4c8018e-V.thumb.jpg.610344d7146bdf8f95558865fd1ff91f.jpg

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
На 20.10.2024 г. at 15:09, Славянски написа:

Три последователни нощи пада слана тук, но още първата съсипа листата на райските ябълки. Това е Костата днес. Още са зелени. Чудя се ще узреят ли добре? Росиянка вече има оранжеви плодове, но твърди.

Photo1580_030731.thumb.jpg.79663b12b3c8aad8d79d1b2e4bb4ee3a.jpg

Photo1579_030734.thumb.jpg.e54a202d10517f7c0bb8f1e27b43753d.jpg

Сега като гледах плодовете на Костата при баща ми - четвъртити и заострени, издължени, каквито мисля и трябва да бъдат според снимките от нета, имам съмнение това при мен дали е Костата? По-закръглени и дебели изглеждат. Но се изядоха. Имам тази снимка отпреди:

IMG_20241104_020855.thumb.jpg.4430a066feb8c68f9eaee65578211db0.jpg

P.S. Изнамерихме три плода. Като пресечена пирамида с основа квадрат са. Та май това си е сортът.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Да, Костата е голямата.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

Много сладки станаха райските след престой, обаче много костилки, сега извадих 9 от две ябълки.

2a6cac75-3ee9-4184-9c9f-b396b9adb36f.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Джиро е безсеменна. Имаш ли опрашител наблизо?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване