Боби Димитров

Лютеница

4 мнения в тази тема

Една тема, която има почти религиозен характер в България - лютеницата.

 

Споделете правите ли, как, кога, от какво, колко, защо и не на последно място - рецептата :D

 

Нашата рецепта, заедно с предисторията, е описана тук: http://bobydimitrov.com/earth/14624/lyutenica

 

Някои подобрения от последните години са:

  • имаме електрическа машинка за домати и мелачка
  • всички печени чушки и патладжани се приготвят в аванс и се замразяват
  • всички нужни домати се изпаряват в аванс

 

Тези подготовки позволяват на двама души да направят 100 бурканчета от 300 мл лютеница от-до за 5-6 часа, от които 4-5 часа са само готвенето, така че реално "работата" (смилане, моркови, камби, пълнене, стерилизиране) отнема час.

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направих две дози, придържайки се към рецептата тук. Какво промених - без патладжани, без оцет, не пасирах, а пресирах в робота зеленчуците, след като ги пекох - така отделих люспите и семките. Едната доза малко я изпуснах и се запекоха чушките, защото фолиото ми беше малко, не ми се наставяше... както и да е, вече се снабдих с широко фолио. Реших, че дори не е нужно завиването, но това е грешка. Много мързелив вариант, но пак я правя два дни - докато набера, докато измия, изчистя, докато събера настроение да почна, времето си лети. Откакто имаме градина, не правя лютеница в малки буркани. Ползвам 0,8 литровите или 0,7. Забравих да добавя, че морковите ги сварих, смлях и добавих накрая преди стерилизирането. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази рецепта зависи много от обема на фурната - например ние имаме малка фурна и ще е много трудно да се направи 20-30 литра лютеница на един път. 

 

Много хубаво наблюдение, че самото правене има сума съпътстващи дейности - подготвяй, мий, съдове, буркани, вари, чисти, подреждай... Затова и ние гледаме всичко да е подготвено отпреди и да става процеса на един път. Така не дотежава, пък и рядко можем да отделим няколко почивни дни за лютеница...

 

800 мл буркан като го отворите - изяждате ли го преди да се развали?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, изяждаме си го. Може би съм имала случай синът да не се е справил сам с такъв буркан, но той много ядеше навън, когато си беше в бг. В края на годината, живи и здрави, се прибира за по-постоянно и отсега е заръчал да направя лютеница. Може да направя една доза в средните бурканчета от 300-400 мл за него. :)

Хареса ми това, че еднократната доза е точно толкова, че да се справя със стерилизирането на котлона. Нещо разтурихме огнището навън и не сме го направили отново. Предишни години съм правила 20 л лютеница, но тогава помага и ММ, защото си е много работата - опечи, обели, надроби... Но пък зимата е кеф!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.